Nu när påsken närmar sig och all god mat ska lagas så kanske jag kan tipsa om en god ostpaj till påskbuffen?
Här kommer receptet på en riktigt krämig västerbottenpaj.
Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:
3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör
Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Jag täckte formen med ett bakplåtspapper – blir lite roligare att ställa fram på bordet sedan om man efter att den gräddats knyter ett fint snöre runt….
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)
Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.
Åh så gott, ska lagas under påskhelgen!:)
Vad gott det ser ut. Den ska jag nog bestämt göra i påsk!
De ser gudomligt gott ut :), vad fint du gjort med pappret och snöret!
Ja, västerbottenpaj är gott. Jag använder parmesan, då man inte får tag på västerbottenost i Singapore 🙂 Kram
Ser jättegott ut !! Och vilken bra idé med bakplåtspappret …
Ha en mysig påsk!
= )