Det blev en fisksoppa idag, med lax och torsk. Jag toppade med skalade räkor och hemmagjord aioli.
Passar bra med en matig soppa när det är värsta höstvädret utanför.
Till 3- 4 personer
500 gram nyskalde räkor
( spara räkrenset)
olivolja
4 portionsbitar lax
400 gram torsk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
6 dl vatten
5 dl grädde
2 msk tomatpure
1 1/2 msk vitvinsvinäger
Smaka av med salt och cayennepeppar
Till garnering: Ett knippe färsk dill
Aiolin kommer i ett eget blogginlägg.
Gör så här:
Skala räkorna ( spara renset)
Värm upp en panna/ kastrull finhacka löken och vänd ner i pannan , pressa ner vitlöken.
Fräs dem mjuka, och rör ner tomatpure och vänd ner räkrenset.
Fräs runt utan att bränna skalen lite hastigt, häll sedan ner vattnet. Och låt sjuda i 15 minuter,
medan du skär fisken i lagom stora bitar.
Sila sedan bort skalen från fonden – ett par gånger. Så att alla skal och rens är borta.
Ställ på spisen igen.
Häll i grädden och låt sjuda upp.
När det börjat koka så vänder du ner fiskbitarna.
Låt sjuda upp och koka i 7 – 10 minuter beroende på hur stora bitar du gjort.
Häll ner vitvinsvinägern under omrörning, smaka av med salt och lite cayennepeppar.
Precis innan servering , vänd ner räkorna – de ska bara bli genomvarma inte koka.
Klart att serveras.
Älskar fisk. Äter fisk iaf 1-3 ggr i veckan. Men varför älskar jag inte fisksoppa?
Idag i Stockholm har det var en regnig em. Men faktiskt klagar jag inte på sommaren. Här i Huvudstaden tycker jag vi haft en perfekt sommar med lagom av lite av varje.
Tack Jenny för din tevliga blogg.
Låter väldigt gott och mysigt, även om jag inte vill äta höstiga soppor än.. 😉
Guud va smaskigt det ser ut. Härliga bilder på din sida 🙂
Måste testas 🙂
Alla dina uppläggningar av mat, kaffebröd, efterrätter, godsaker & arrangemanget med blommor & annat
är så smakfullt. Du får en stor Eloge för detta!!