Hej från ett gråmulet växjö.
Här står jag i och provar fram en massa nya efterrätter, till ett kommande matreportage. Det är ett nytt år och mitt nyårslöfte var att tacka Ja till fler foto- & matjobb trots att det känns lite nervöst. För förra året tackade jag nej till detta matreportage flera ggr, men skam den som ger sig, så på fredag kommer fotografen. Det blir första hemma-hos-mig reportaget och det känns nervöst och faktiskt riktigt roligt – så tills dess ska jag välja ut fem efterrätter. Och jag har tre stycken jag ska prova nu i helgen, så bra att vi får gäster för nu ska de få hjälpa till hjälpa att provsmaka och ge betyg. Men nu över till något mindre onyttigt- nämligen dessa goda gifflar fyllda med salami & brie. Jag brukar även baka dessa med vanlig ost & skinka för det gillar barnen bäst, perfekt att ha med sig till skidbacken med lite varm choklad.
Och så ett ”latmans” alternativ: Köp färdig pizzadeg, funkar jättebra både till piroger & gifflar.
Det här behöver du till cirka 30 gifflar :
1 pkt jäst för osötade degar
50 gram smör
2 dl mjölk
2 dl vatten
1/2 tsk salt
10 dl vetemjöl
Fyllning:
1 bit brieost
75-100 gram salami
Garnering :
Uppvispat ägg
Sesamfrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en skål,
smält smöret och häll i vätskan i smöret. Värm tills det är fingervarmt 37 grader.
Lös jästen med lite av vätskan och rör tills det har löst sig helt. Tillsätt resten av vätskan och de övriga ingredienserna under omrörning ( gärna bakmaskin) .
Degen ska bli smidig och ta inte mer mjöl än vad som behövs, utan spara ev. lite till utbakningen.
Låt degen jäsa i cirka 1 timme, ta sedan ut degen på mjölat bakbord.
Arbeta degen smidig, tillsätt ev lite mjöl – men den ska inte bli för hård.
Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till cirklar , så de ser ut som pizzabottnar, och dela upp den så här :
Varje del fyller du ut med lite brie och en salami- bit
Sedan rullar du ihop den , du börjar med den längsta delen och rullar ihop så att du avslutar med den kortaste delen. Sedan penslar du gifflarna med uppvispat ägg, Strö över sesamfrön och låt dem jäsa ytterligare i cirka 30 minuter. Grädda dem sedan mitten på ugnen i 250 grader i cirka 8- 12 minuter. eller tills de blivit gyllene.
Klara att serveras.
Mums
Fungerar fin fint att frysa in, tina gärna på svag värm i ugnen ( 50 – 60 grader ) så blir de precis som nybakde igen.
Dessa ser riktigt smarriga ut!! Min dotter introducerade mig till din sida för någon vecka sedan och vilken inspiration 🙂 Jag äter LCHF men övriga familjen kan jag skämma bort med kakor, bullar osv. Dessutom använder jag dina recept o gör om till LCHF.
Tack för en bra sida!!
Vet du om de går att frysa? 🙂
Absolut, jag har fryst in mina 🙂
Strålande och Lycka till med dina nya uppdrag o reportage 🙂
Har bakat dessa nu, verkligen goda,enkla och roliga att göra ☺ Tack för många bra tips och idéer du inspirerar mig!
Det är självklart att du ska tacka ja till sådana jobb. Du har absolut inget att förlora på det! Bara njut och var stolt!
Jag bakar ofta med fetaost men hur får du så fina cirklar:-)))
Jag bakar ut som en bulldeg och trycker ut de runda cirklarna med en skål 🙂
Oj vad gott! Perfekt fredagsmysmat! r du tips på annan fyllnig också?
Önskar och tips på annan fyllning..
Tack för en superblogg, har gjort flera av dina recept
Ost & skinka = barnens favorit
Soltorkade tomater & fetaost
Du kan fylla med vad som helst 🙂
Det där är kifle
Albansk bröd det har funnits i alla tider
Som du beskriver de så kan man fylla de med vad som helst.
Lägg i nutella eller sylt och du har lite mer av en efterrätt.
Skitgott
Lite kul att en svensk bakar Kifle
Vi brukar även fylla med ost & skinka 🙂
Jättegoda! Jag fyllde sista fjärdelens gifflar med smör+socker+kanel, och knöt ihop ändarna när jag rullat de gifflarna så att de blev mer som bullar – vips både mellis och kanelbulle till utflykten i samma omgång.