Tjingeling raringar,
Denna pajen lagade jag igår, och den bara måste ni pröva om ni gillar varmrökt lax, detta blev en ny favorit. Och som pricken över i:et blev det en romsås med räkor i.
Galet gott, tyvärr blev det inget kvar till lunch idag- kan tänka mig att den nästan är ännu godare när den stått i kylen och dragit till sig smakerna.
Galet gott, tyvärr blev det inget kvar till lunch idag- kan tänka mig att den nästan är ännu godare när den stått i kylen och dragit till sig smakerna.
Mums.
Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
150 gram smör
3 msk kallt vatten
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
150 gram smör
3 msk kallt vatten
Fyllning:
1 näve Babyspenat
300 gram varmrökt lax
2 finhackade vårlök
2 dl riven västerbottenost / eller annan valfri
3 dl creme fraiche
3 ägg
1 msk finklippt dill
salt & peppar
1 näve Babyspenat
300 gram varmrökt lax
2 finhackade vårlök
2 dl riven västerbottenost / eller annan valfri
3 dl creme fraiche
3 ägg
1 msk finklippt dill
salt & peppar
Såsen :
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 dl creme fraiche
1 burk med röd kaviar
1 1/2 dl färdigskalade räkor
Salt, peppar
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 dl creme fraiche
1 burk med röd kaviar
1 1/2 dl färdigskalade räkor
Salt, peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader, arbeta ihop degen och tryck ut i formen. Nagga med en gaffel och förgräddda i 10 minuter, ibland sjunker pajdegen ner något på sidorna. Då brukar jag trycka ut den när den precis har kommit ut från ugnen med hjälp av en sked tillexempel. Smörstek löken mjuk , fördela babyspenat, lax och stekt lök i formen. Vispa sedan ihop ägg, creme fraiche , ost, dill & lite salt och peppar. Häll detta över fyllningen och ställ in i mitten på ugnen i 20- 30 minuter
Ställ ugnen på 200 grader, arbeta ihop degen och tryck ut i formen. Nagga med en gaffel och förgräddda i 10 minuter, ibland sjunker pajdegen ner något på sidorna. Då brukar jag trycka ut den när den precis har kommit ut från ugnen med hjälp av en sked tillexempel. Smörstek löken mjuk , fördela babyspenat, lax och stekt lök i formen. Vispa sedan ihop ägg, creme fraiche , ost, dill & lite salt och peppar. Häll detta över fyllningen och ställ in i mitten på ugnen i 20- 30 minuter
Grädda den sedan i 20 – 30 minuter eller tills stanningen stannat och den fått lite gyllene färg.
Servera med en god sallad och den goda romsåsen.
Servera med en god sallad och den goda romsåsen.
Du verkar vara en sån härlig, trevlig och positiv människa Jenny!
Har följt din matblogg snart ett år nu och är verkligen imponerad av ofta du postar inlägg osv. Dina recept är alltid perfekta och man blir så sugen på att börja laga mat el baka.
Jag gillar även inredningsdelen, du har ett jättefint hus! Jag är inte så mycket för shabby chic, men har alltid älskat den skandinaviska, rena, vita stilen med mycket ljus. Älskar vitt, rosa, turkos och grönt i inredningen.
Mörka och betsade trämöbler kan vara så vackra, gillar möbler från början av 1900-talet, men tyvärr så måste ju huset/lägenhet passa möblerna också, så för min del slutar ändå med att det blir VITA trämöbler istället. 🙂
Tack snälla vilka fina ord 🙂
Hoppas du får en fantastisk lördag.
Många kramar Jenny
Kan jag göra pajen dagen innan?
Kan man göra pajen dagen innan och värma lite lätt innan servering?
Tack för en bra blogg med mycket inspiration! =)
[…] : Pestopasta Tisdag: Fiskgratäng med tacosmaker Onsdag: Tex-Mexstroganoff Torsdag: Laxpaj med romsås Fredag: Fransk […]
[…] Laxpaj med kall romsås Tisdag: Pasta med kassler- & ostsås Onsdag: Sommarsallad med kyckling & halloumiost […]
[…] Krämig tomatsoppa Tisdag: Laxpaj med romsås Onsdag Pastagratängt med kyckling & rökt skinka Torsdag Räk- & citronpasta Fredag […]
[…] : Sparrissoppa Tisdag Kasslergratäng med ris Onsdag Laxpaj med kall romsås Torsdag: Panerad kycklingfile med mos Fredag : […]