God kväll i stugorna!
Strålande höstväder även idag – så härligt att gå en riktig långpromenad i den kalla friska höstluften ! Nu är jag nyss hemkommen från föräldrarmöte och tänkte sätta mig och skriva om dagens middag- för er som är lite nyfikna på vad vi åt till onsdagsmiddag. Och ja som rubriken låter, så blev det köttbullar med brunsås och kokt potatis till middag – många recept på köttbullar finns på bloggen- och här kommer ett till.
Det här behöver du till en plåt med köttbullar:
1 kilo köttfärs
1 ägg
1 msk kalvfond
salt och peppar
Till såsen :
Ev. steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
ev. någon droppe soyakulör
Servera med kokt potatis, inlagdgruka och lingon.
Gör så här:
Skala och koka potatisen
Rör ihop alla ingredienser väl, och rulla ut till små köttbullar, lågg på en smord ugnsplåt och ställ in på cirka 200 grader i cirka 10- 12 minuter, rör om då och då genom att skaka på plåten. Hur länge tid de behöver i ugnen beror på hur stora köttbullar man har gjort. Sedan är köttbullarna klara! Häll i vatten en stekpannan och se om du har någon steksky från köttbullarna , häll i grädde,soya och fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.
Klart att serveras med kokt potatise och brunsås
jag verkligen älskar din blogg och alla roliga spännande recept!
http://www.finest.se/aronsohn
Köttbullar fungerar alltid! 🙂