Janssons frestelse på nytt vis

Detta receptet på Janssons tipsade min morfar mig och det är ju verkligen smidigt och smakade riktigt bra- så därför tänkte jag tipsa om det för er som inte hört talas om det. En Janssons på pommes strips – och det låter ju helt tokigt, och därför var det roligare att prova det. Enkelt & faktiskt överraskande gott, denna kommer jag absolut att göra igen. Toppen när man vill tjuvstarta och äta ett litet julbord bara så där.

Janssons frestelse

Välj de smalaste stripsen till gratängen – och vill man ha mildare smak på denna minska ner anjovisen- eller använd bara spadet. Denna ansjovisen köper jag – tycker den är god men mest köper jag den för att burken är så vacker!

janssons frestelse

Det här behöver du till denna Janssons frestelse :
1 påse med pommes ( strips )
1 gul lök
2 burkar med ansjovis ( cirka 250 gram )
4-5dl vispgrädde
salt och peppar
några klickar smör
ströbröd

Gör janssons frestelese så här :
Ställ ugnen på 200-225 grader. Använd en stor ugnsform till gratängen.
Smöra formen och varva strips, lök och lite grovstrimlad ansjovis + lite salt och peppar.  Häll på grädde och ansjovisspad , det ska täcka stripsen – men se till att formen är tillräckligt hög så att det inte bubblar över i ugnen. Fördela ut några msk smör på toppen av gratängen och strö över lite ströbröd så att det täcker potatisen.
Grädda den tills potatisen  är mjuk, och att gratängen känns krämig ( cirka 1 timme ) Börjar gratängen få för mkt färg under tiden så lägg över lite grillfolie.

Servera med köttbullar, prinskorvar & lite rödbetssallad

julrecept

 

5
Prenumerera
Notis om

17 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Helle
10 år sedan

Jag köper också den ansjovisen, eftersom min mamma alltid köpt den. Har nog aldrig sett någon annan ansjovis i affären. Förmodligen gör den snygga burken att jag inte ser någon annan:)
Helle

Elin
10 år sedan

Jag har testat mariannetryfflarna och de var ljuvliga 🙂

Linda Wass
10 år sedan

Jag har testat dina mozartkulor! Men jag la till och gjorde egen mandelmassa, blev supergott=) Hade glöggfest i helgen och då bjöd jag även på din chokladiga cheesecake (som du presenterade på förra bloggen), alla var superlyckliga! Kommer defenitivt göras igen =)

Jenny Warsen
Reply to  Linda Wass
10 år sedan

Vad roligt att du gillade dem.
Chokladcheesecaken finns här på bloggen också – under efterrätter 🙂

wonkan
10 år sedan

Testa att ha chilisås i grädden. Blir sjukt gott!

Jennys_matblogg
Reply to  wonkan
10 år sedan

Det måste jag testa!

Susanne
10 år sedan

Tinar du pommesen först eller kör du frysta???

Jennys_matblogg
Reply to  Susanne
10 år sedan

Jag hade frysta 🙂

swedishpescetarian
10 år sedan

Det här måste vi testa!

Karin
10 år sedan

Vilket bra Jansson-tips! Måste testa!

Jenny Warsen
Reply to  Karin
10 år sedan

😀

sanna
9 år sedan

Har kört med pommes i i två år nu super krämigt och gott!

Mallan
9 år sedan

Jag brukar koka upp grädden tillsammans med grovskuren ansjovis + spadet och sedan hälla över potatisen…
1: Det går mycket snabbare i ugnen.
2: Uppskattas av dom som har lite svårt för fiskbitarna i Janssons, men ändå gillar sjökva smaken!
3: Lätt att smaka av med salt och peppar för en perfekt kryddning

Kerstin Bruce
9 år sedan

Provlagade med pommes idag och det blev jättegott. Enkelt. Brukar blanda i lite kaviar i grädden och det sätter bra smak

Mia
5 år sedan

Hur mycket pommes ska man ta till Janssons frestelse?

jennysmatblogg
Reply to  Mia
5 år sedan

Så det täcker formen 😌

Camilla
5 år sedan

Hur många personer är Janssons till ?

Nästa inlägg

Goodmorning sunshines

17
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x