KNÄCKIG BLÅBÄRSPAJ

Tjingeling,

Nu är det mycket blåbär i de småländska skogarna. Så varför inte gå ut och fylla upp en lite skål eller två.
Jag brukar passa på och plocka så mycket jag hinner nu, och frysa in till vintern.

Finns det något godare en att baka en knäckig blåbärspaj en kall och snöig dag i December?

Det här behöver du: 
Bär som täcker botten
2 msk potatismjöl
socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)

Knäckiga toppingen:
150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 / 2 dl ljus sirap
2 msk mjölk

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

Severa med glass eller vaniljsås.

0
5 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Kikar förbi med en veckomatsedel,
Hoppas ni hittar lite ni gillar.
.

Måndag : Halloumibiffar med zucchini
Tisdag: Laxspett till grillen
Onsdag: Raggmunkar med bacon
Torsdag Sconespizza med tacofärs
Fredag: Laxtacos med koriander

Laxtacos, recept för 4 personer:
1 förp. ”Fish taco-krydda” ( te.x santa marias )
koriander
500 gram laxsida
olivolja

1 lime
mango
riven morot
strimlad rödlök
tortillabröd

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Ta fram en ugnsform och tinga ner olivolja, placera ut laxsidan. Strö över nisch-tacokryddan, tillaga i ugn i 15 minuter eller tills laxen är klar. Skiva löken om riv morötterna och lägg i en skål. Fyll sedan tortillabröden med alla tillbehör. Till sist toppa med tacolaxen och en klick rysk yougurt.
Smaklig måltid. 

* * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Blåbärswirl

IMG_7279

Jag bakade mina med en botten av havrekakor. Digestiv fungerar lika bra.

Det här behöver du till 4-5 portioner: 
100 gram te.x havrekakor
30 gram smält smör

Fyllningen: 
300 gram mascarpone
1/2 skal av riven citron
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 msk florsocker

Blåbärstopping: 
200 gram blåbär ( går bra med frysta )
4 msk strösocker
2 msk vaniljsocker

Gör så här:
Krossa kaksmulorna och rör ihop med smöret. Fördela ut i glas / eller portionsformar.
Vispa grädden luftig och vänd ner mascarpone, crème fraîche, florsocker, citronskal och rör ihop till en krämig härlig smet. Och lägg detta över kakbotten. Värm sedan upp blåbären i en kastrull. ( Spara några till garnering )  Låt blåbären i kastrullen sjuda upp tillsammans med socker och vaniljsocker. Mosa ihop allt med en gaffel, när de sjudit upp så silar du bort blåbärsskalen och ställer in saften/ krämen i kylskåp tills den svalnat ( så här långt kan du förbereda redan dagen innan) Precis innan servering så häller du över blåbärskrämen och toppar med blåbär.

Smaklig spis!

0
Kommentera

KRISTIANOPEL


Hej Hej,
Jag skulle ju egentligen redan igår satt mig och uppdaterat detta inlägg.
Men jag hade besök här av världens bästa Ullis. Vi lagade mat och satt och pratade minnen tills långt in på natten. Hur mysigt som helst.
Men bättre sent än aldrig. Ni som följt med mig på Instagram såg att den lilla mini-trippen gick till Kristianopel.


För er som inte vet vad detta är för en liten socken så kan jag berätta att det är en liten hamnby i Blekinge, strax utanför Karlskrona.
Och hit följde även Charlie följde med.


Har ni inte varit här så kan jag varmt rekommendera det, det är litet mysigt och väldigt vackert.
En båthamn med några restauranger, en camping och det finns lite spridda B & B.
Många åker hit bara för att ta en glass och sätta sig på en bänk i hamnen. Men vi valde att stanna ett par nätter.
Den långa höga muren är ett måste att promenera runt när man är här.
Dock blåste det väldans mycket under vårt besök. Men snart ska det väl ändå bli bättre väder.

Hamnen med alla tjusiga segelbåtar.
Och vi fick en otroligt tjusig solnedgång.
Så vackert när himlen färgas rosa.


Och jag vet inte hur många räksmörgåsar jag har ätit i sommar.
Det är nästan det enda jag vill äta. Hur gott?

Hade det bara varit lite varmare och inte blåst,
så finns det 2 små badställen med fin sandstrand här vid Kristianopel. 
Men vi nöjde oss att strosa runt bland gator och gränder,
och kolla på alla små gulliga hus och vackra rosor. 
Avslutningsvis innan vi for hemåt så fikade vi lite.
Rabarberpaj med extra sås 😉 jag ääääälskar när personalen förstår vad man menar när man beställer detta.
Så onödigt att snåla på det.

Belgisk våffla med glass, sjukt gott.
Ja mätta och belåtna rullade vi hemåt igen.

Och nu har jag jobbat här några timmar, och ska alldeles snart bege mig in till stan en snabbis och handla.
För sen kommer Jenny hit och vi ska slice:a en flottig pizza och skvallra ikapp.
Och det ska bli himlans trevligt.

Hoppas ni också får en härlig lördag 

0
Kommentera

RECEPT GODASTE FISKSOPPAN

De flesta sopporna förknippar jag med höst & vinter.
Men en riktigt god fisksoppa tycker jag snarare är en sommarrätt.
Jag kokar gärna denna dubbelt, och äter i två dagar.
Galet god.

Det här behöver du :

1 röd lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
1 röd paprika
2 st morötter
4 st potatisar
8-9 dl vatten
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt  +lite cayenne

Citronailoi:
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt

Gör aiolin så här:
Detta är verkligen jätte enkelt att göra hemma. Det enda som kan gå fel är om ägg och olja har olika temperatur.
Så ta gärna fram äggen en timme innan, lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.

Gör soppan så här : 
Skala och hacka lök, potatis, paprika och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter, paprika + lök en liten stund , vänd ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda upp till potatisen är mjuk. Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Smaka av med salt & peppar
Toppa soppan med aioli och mer dill ( alt. persilja )

Serveras genast.

14
10 kommentarer

RESTAURANGTIPS I STOCKHOLM

Tjingeling bloggisar,

Nu närmar det sig min signeringsvecka i Stockholm ( en vecka när jag bara sitter på ett mörkt lager hela dagarna…hahaha )  så då vill jag ha MASSA tips på trevliga restauranger vi kan besöka på kvällarna.
Annorlunda, trendiga, trevliga, eller bara sådana där ställen med det lilla extra. Vi vill gärna lyxa till det en av kvällarna med en avsmakningsmeny.
Och som vanligt är ni grymma på det här, så kom med ALLA era bästa tips.
<3

0
27 kommentarer

IDEAL OF SWEDEN

 REKLAM FÖR IDEAL OF SWEDEN

Godmorgon godmorgon, 
Hur har ni det i Sommarsverige? Regnar ni bort ?
Fördelarna med dåligt väder är att jag har fått otroligt mycket gjort på jobbsidan. Men nu hoppas vi på sol och ljumna vindar resten av veckan.
Och som av en händelse har jag något som kanske kan pigga upp även om det regnar.
Nämligen dessa nyheter från Ideal Of Sweden.
Hur fräscha?


Jag har klickat hem en sådan här korthållare innan.
Det bästa är att den har magnet på baksidan så att man kan fästa den på mobilen.

Så smidigt, och älskar ”ormmönstret”

Detta sommarfräscha rosa skal är också en favorit.
.

Något som jag gillar ännu mer nu är de extra snygga & rejäla förpackningarna som skalen och dess tillbehör levereras i.
Så snygga att ge bort som present.
.

,
Denna clutch med läckra handtag är prefekt när man ska gå ut och äta.
Man har allt samlat på samma ställe samtidigt som den är sååååå snygg.
Och sådan tur ni har nu då. För jag har nämligen en rabattkod till er som ger er 15 % på hela köpet.
Koden ”JENNYSMATBLOGG” gäller i en vecka.

KLICKA HÄR FÖR ATT SHOPPA LOSS 

<3

0
Kommentera

BORGHOLM TUR & RETUR


Hej där, 
Hoppas ni gillar även mina korta semesteruppdateringar nu under sommaren. Det kommer nämligen försökas klämmas in flera sådana mellan jobb & bokfotograferingar. I dag blev en liten tur till Borgholm, jag hade bokat in en trevlig lunch med Ingela.
Vi möttes upp nere vid hamnen och beställde in räklåda och ostbricka. Mumsigt.
Räkor är typ det enda jag är sugen på just nu.

.

Sedan promenerade vi en sväng genom stan för att kika på folket. Det var mycket turister nu längst storgatan.
Så det är viktigt att tänka på avståndet! Vi valde att gå hem till Ingela och dricka kaffe på hennes baksida, fick se hennes nya lya för första gången. Superfin! Ja sen satt vi hos henne och fikade och snackade massa strunt ett par timmar innan jag tackade för mig och styrde kosan hem till Kalmar.
.

Sommaröland är så vackert <3
I morgon har jag ännu en lunch på stan med en väninna. Sedan bär det av på ett par dagars semester. Inte särskilt långt bort, men ändå. Det ska bli supermysigt. Så häng med mig på Instagram @jennysmatblogg  där uppdaterar jag flitigt.

Kram på er.

0
7 kommentarer

KLADDKAKA MED VIT CHOKLAD

Det är ett verkligen perfekt bakväder nu om dagarna. Om man ska se det positivt 😉
Så i går slängde jag ihop en härlig kladdis, med vit choklad.  Mums.

Kladdisen på väg in i ugnen


Självklart går det bra med vanlig vit choklad. Hacka den i lagom bitar bara.
Det här behöver du:
200 gram smör
200 gram vita chokladknappar
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl

Serveras med : 
lättvispad grädde + färska bär
.

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smör och choklad i en kastrull på spisen, på svag värme.
Rör ner resten av ingredienserna med slev, och vänd ner smeten i en smord och bröad rund form på cirka 24 cm. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 20- 25 minuter. Kladdkakan ska dallra i mitten, den stannar till sig efter ett 3-4 timmar i kylskåp.

.


Vill ni ha den mer ”rinnig” så servera den när den är varm / ljummen. Jag föredrar den mer krämig. 

2
2 kommentarer

RÄKSALLAD

Hej hej,
Töserna stannade kvar hela natten på balkongen där de bäddat ut för att sova. De hade gjort en mysig koja av täcken, madrasser, kuddar och filtar. Jag var väldigt tveksam till om de skulle våga sova där ute med tanke på alla insekter. Men de lyckades snarkat till halvnio, så det var inte illa. Nu är de ute och badar i poolen, mellan regnskurarna. En typisk svensk sommar eller vad. Annars har jag bokat in ett Gotlandsbesök första veckan i Augusti. Detta blir mitt första besök på Gotland, så tipsa gärna om vad jag inte får missa. Restauranger, cafeer, badplatser och trevliga promenadstråk.
.
.
Min lunch idag blev en räksallad med EXTRA mycket räkor. Mums.
Avskyr när man beställer in detta ute och får en halv näve med räkor. Haha…

Så här ska en riktigt räksallad se ut 😉

0
6 kommentarer

VECKOMATSEDEL

God kväll,

Jag har märkt att ni uppskattar dessa veckomatsedlar även på sommaren. Så vi fortsätter med dem trots semestertiderna.
Jag försöker att få in lite vegetariskt, fisk, köttfärs, kyckling och soppa i mina sedlar. Vill man söka efter fler tips så har jag alla kategorier uppe till höger. Vi kom hem från Öland strax efter lunchtid, och vi lånade med oss Tuva hem. Tjejerna har byggt en koja nu på balkongen och ska sova där i natt. Får väl se hur länge de blir kvar ute 😉

Måndag Vegetariska morotsbiffar
Tisdag Laxsida med färskost
Onsdag Mustig gulaschsoppa 
Torsdag Balkankyckling med ruccola
Fredag Krämig tacopasta 

Det är svårt att ange detta recept i exakta mått. 
Jag kokade upp skruvpasta i saltat vatten, hällde bort vattnet när pastan blivit al dente. Vände ner färdigkryddad & färdigstekt tacofärs, en klick chilisås och ett par msk crème fraîche. Låt allt bli genomvärmt och servera med en god sallad.

 * * * * * * * * * * * *

Sega Marssnittar

Det här behöver du till cirka 40 st Marskakor:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 Mars

Gör dina Marskakor så här:

Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och grovhacka marsen. Gör en grop på längden och fyll med med grovhackad mars.  Nyp ihop & baka in chokladen och ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar. Goda att både äta kalla & ljumna.
Kan frysas

0
2 kommentarer