Somrig Potatissallad

I kväll ska vi till Ekenäs och grilla med lite vänner, och resten av helgen är vi bortresta.
Så det blir inte mycket matlagning för oss dessa dagar. Men till er som planerar en helg i matlagningens-tecken kommer här en grymt god potatissallad. Dessutom lätt att göra till många, och verkligen supergod!
.

Till cirka 10-12 personer:
2 kg färskpotatis
1/2 purjolök
1 finhackad rödlök
3/4 dl dijonsenap
2 dl majonäs
2 1/2 dl creme fraiche ( med örtsmak)
1 dl matolja
1 dl vatten
1/2 dl finklippt persilja
1 tsk salt
svartpeppar

Gör så här:
Koka potatisen och låt kallna.
Hacka purjolök & rödlök. Rör ihop senap, majonäs, olja, vatten, persilja & salt & peppar.
Och rör samman med den kalla potatis.
Förvara i kylen. Hållbarhet cirka 3 dagar.

 

1
2 kommentarer

PIZZANIGHT


Tjingeling, 
Hoppas ni har en fin Onsdag. Här i Kalmar har solen kikat fram även idag. Gårdagens middag bjöd på grillat och dagens middag blir….. Tadaaaa: Pizza!  Är det något som alla i vår familj gillar så är det just detta. Och det går ju servera på massa roliga & varierande vis.
Såsom pizzabullar, inbakade pizzor, grönsakspizzor, och så vanliga hederliga Hawaii-pizzor.

.

Klicka här för att komma till mina pizzarecept

0
Kommentera

EN HELG PÅ ÄLGHOTELLET

Hej där raringar,

Jag vet att jag skrev att jag skulle försöka kika förbi under helgen och hålla er uppdaterade med vår utflykt. Men tiden räckte inte till, och jag ville faktiskt passa på att umgås med släkt & vänner. För jag har ingen direkt semester i sommar, eller jag har faktiskt inte haft någon ”riktig” semester alls på en så där 12 år.  Fast ni som hängt med via Instagram @jennysmatblogg 
vet ju att vårt resa gick till Falköping och Wrågårdens älghotell.
.

Vi var sammanlagt 12 personer,
mina syskon :Mona & Daries + deras familjer. Samt en gemensam kompis ( Soffi & hennes som Valle )
.

Vi bodde i denna Bisonoxe-stugan. Och woooooow,
här snackar vi fantasifulla stugor. Vi blev så positivt överraskade, stugorna var mycket finare än på bilderna. Det kändes lite som sagan om ringen, att vi bodde i Hobbits:arnas små hus.
.

Fantastisk inredning och 10 sovplatser i tunnlar och vrår.
Barnen var lyriska.


Barnen valde snabbt sina sovplatser och bäddade iordning dem.
Trots den värmeböljan som var så var det faktiskt svalt i stugorna, och på vintern finns dessutom värme och golvvärme i stugorna.
Vi var redan sugna på att boka julbord här.

Ett enkelt kök är allt som behövs, till frukost hade vi beställt frukostkorgar till rummen.
Klockan nio tyckte vi var lagom att duka upp med nybakade frallor, yougurt och äppelmust.
.
Här kommer även en liten bild på
ovanvåning med en våningsäng, bord och balkong.


Badrummet / toaletten var en egen liten stuga i mitten.


Utanför stugorna vandrar älgar & dovhjortar fritt i parken. På kvällarna kunde vi mata dem med äppel och gröna kvistar.
Kan det bli mer ”mitt i naturen”-känsla än detta.

Nya kompisarna.

Här åt vi både frukost och grillade. Ljuvligt!
Och sen hade vi ju sådan tur med vädret också

.
Godaste pizzorna med kött av bisonoxe.
Dessa var grymt goda. Prova om ni har vägarna förbi. 
Senare på kvällen blev det ostprovning med massa goda ostar från Falbygdens ostar.
Vi provade ostar så att vi nästan rullade fram.

Frukostkorgarna kom till dörren och sen dukade vi upp på altanen.
Sällan som maten smakar så bra som utomhus.
.
Efter frukosten gick vi bort och spelade golf-fotboll.
Så himla roligt och smart nu när man vill sysselsätta sig utomhus.

Några av oss på resan. 
Efter fotbollsgolf, fem kamp och gudagoda våfflor så blev det bison-safari.
Maaaaj Gaaaad så spännande. Jag trodde bisonoxarna attackerade oss, men i själva verkat satt det mat / pellets runt omkring vår vagn.
Magkittlande minst sagt.
Funderar ni på att besöka detta stället så hittar ni all info HÄR
Lika spännande på sommaren som på vintern!

På lördagen blev det grillad bison-file ( kan vara det godaste jag ätit) och det serverades saftiga bisonburgare, ekologiska grönsaker ( odlade på gården ) tillsammans med himmelska såser & röror. Ja, det var en fantastisk helg, med så mycket god mat att jag fortfarande inte kan knäppa byxorna. Men sååå värt. Vilka smakupplevelser.

Ja ni ser ju. Maten fick fem stjärnor av fem.
Önskar att jag hade orkat ännu mer.

Efterrätt? Jorå, det bjöds på vit chokladmousse och jordgubbar.
Hur lyxigt? 

Vad händer annars idag?
Det är snart pappavecka och jag ska packa för att åka till Stockholm imorgon.
Då ska jag signera närmare 7500 böcker som snart kommer att finnas i brevlådan hos er som beställt.

Hoppas ni kommer gilla nya boken.

1
4 kommentarer

GRILLAT VAR DET HÄR


Vem sköter grillen hemma hos er?
Hos oss är det ju jag då…. Ensamstående som man är.
Och faktiskt att sköta grillen är ju det enklaste. Medan den andra som står i köket åker på att göra sallad, olika röror / såser, duka bordet och ja fixa alla de goda tillbehören. Nu åker jag ju på att göra allt då 😉
.
Även igår blev det grillat. Vi fick hit Sarah + hennes 3 barn från Jönköping. Och vi har inte träffats sen vi reste på en jobbresa till Sydafrika för 2 år sedan, så vi hade ganska mycket att skvallra ikapp. Medan barnen badade i både poolen och spabadet. De stannade tills eftermiddagen här innan de var tvungna att åka hemåt igen. God mat & trevligt sällskap är det bästa.

Nu ska jag sätta mig och jobba i kapp lite,
Önskar er en trevlig kväll.

0
2 kommentarer

KNÄCKIG BLÅBÄRSPAJ

Tjingeling,

Nu är det mycket blåbär i de småländska skogarna. Så varför inte gå ut och fylla upp en lite skål eller två.
Jag brukar passa på och plocka så mycket jag hinner nu, och frysa in till vintern.

Finns det något godare en att baka en knäckig blåbärspaj en kall och snöig dag i December?

Det här behöver du: 
Bär som täcker botten
2 msk potatismjöl
socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)

Knäckiga toppingen:
150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 / 2 dl ljus sirap
2 msk mjölk

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

Severa med glass eller vaniljsås.

0
5 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Kikar förbi med en veckomatsedel,
Hoppas ni hittar lite ni gillar.
.

Måndag : Halloumibiffar med zucchini
Tisdag: Laxspett till grillen
Onsdag: Raggmunkar med bacon
Torsdag Sconespizza med tacofärs
Fredag: Laxtacos med koriander

Laxtacos, recept för 4 personer:
1 förp. ”Fish taco-krydda” ( te.x santa marias )
koriander
500 gram laxsida
olivolja

1 lime
mango
riven morot
strimlad rödlök
tortillabröd

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Ta fram en ugnsform och tinga ner olivolja, placera ut laxsidan. Strö över nisch-tacokryddan, tillaga i ugn i 15 minuter eller tills laxen är klar. Skiva löken om riv morötterna och lägg i en skål. Fyll sedan tortillabröden med alla tillbehör. Till sist toppa med tacolaxen och en klick rysk yougurt.
Smaklig måltid. 

* * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Blåbärswirl

IMG_7279

Jag bakade mina med en botten av havrekakor. Digestiv fungerar lika bra.

Det här behöver du till 4-5 portioner: 
100 gram te.x havrekakor
30 gram smält smör

Fyllningen: 
300 gram mascarpone
1/2 skal av riven citron
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 msk florsocker

Blåbärstopping: 
200 gram blåbär ( går bra med frysta )
4 msk strösocker
2 msk vaniljsocker

Gör så här:
Krossa kaksmulorna och rör ihop med smöret. Fördela ut i glas / eller portionsformar.
Vispa grädden luftig och vänd ner mascarpone, crème fraîche, florsocker, citronskal och rör ihop till en krämig härlig smet. Och lägg detta över kakbotten. Värm sedan upp blåbären i en kastrull. ( Spara några till garnering )  Låt blåbären i kastrullen sjuda upp tillsammans med socker och vaniljsocker. Mosa ihop allt med en gaffel, när de sjudit upp så silar du bort blåbärsskalen och ställer in saften/ krämen i kylskåp tills den svalnat ( så här långt kan du förbereda redan dagen innan) Precis innan servering så häller du över blåbärskrämen och toppar med blåbär.

Smaklig spis!

0
Kommentera

KRISTIANOPEL


Hej Hej,
Jag skulle ju egentligen redan igår satt mig och uppdaterat detta inlägg.
Men jag hade besök här av världens bästa Ullis. Vi lagade mat och satt och pratade minnen tills långt in på natten. Hur mysigt som helst.
Men bättre sent än aldrig. Ni som följt med mig på Instagram såg att den lilla mini-trippen gick till Kristianopel.


För er som inte vet vad detta är för en liten socken så kan jag berätta att det är en liten hamnby i Blekinge, strax utanför Karlskrona.
Och hit följde även Charlie följde med.


Har ni inte varit här så kan jag varmt rekommendera det, det är litet mysigt och väldigt vackert.
En båthamn med några restauranger, en camping och det finns lite spridda B & B.
Många åker hit bara för att ta en glass och sätta sig på en bänk i hamnen. Men vi valde att stanna ett par nätter.
Den långa höga muren är ett måste att promenera runt när man är här.
Dock blåste det väldans mycket under vårt besök. Men snart ska det väl ändå bli bättre väder.

Hamnen med alla tjusiga segelbåtar.
Och vi fick en otroligt tjusig solnedgång.
Så vackert när himlen färgas rosa.


Och jag vet inte hur många räksmörgåsar jag har ätit i sommar.
Det är nästan det enda jag vill äta. Hur gott?

Hade det bara varit lite varmare och inte blåst,
så finns det 2 små badställen med fin sandstrand här vid Kristianopel. 
Men vi nöjde oss att strosa runt bland gator och gränder,
och kolla på alla små gulliga hus och vackra rosor. 
Avslutningsvis innan vi for hemåt så fikade vi lite.
Rabarberpaj med extra sås 😉 jag ääääälskar när personalen förstår vad man menar när man beställer detta.
Så onödigt att snåla på det.

Belgisk våffla med glass, sjukt gott.
Ja mätta och belåtna rullade vi hemåt igen.

Och nu har jag jobbat här några timmar, och ska alldeles snart bege mig in till stan en snabbis och handla.
För sen kommer Jenny hit och vi ska slice:a en flottig pizza och skvallra ikapp.
Och det ska bli himlans trevligt.

Hoppas ni också får en härlig lördag 

0
Kommentera

RECEPT GODASTE FISKSOPPAN

De flesta sopporna förknippar jag med höst & vinter.
Men en riktigt god fisksoppa tycker jag snarare är en sommarrätt.
Jag kokar gärna denna dubbelt, och äter i två dagar.
Galet god.

Det här behöver du :

1 röd lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
1 röd paprika
2 st morötter
4 st potatisar
8-9 dl vatten
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt  +lite cayenne

Citronailoi:
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt

Gör aiolin så här:
Detta är verkligen jätte enkelt att göra hemma. Det enda som kan gå fel är om ägg och olja har olika temperatur.
Så ta gärna fram äggen en timme innan, lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.

Gör soppan så här : 
Skala och hacka lök, potatis, paprika och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter, paprika + lök en liten stund , vänd ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda upp till potatisen är mjuk. Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Smaka av med salt & peppar
Toppa soppan med aioli och mer dill ( alt. persilja )

Serveras genast.

14
10 kommentarer

RESTAURANGTIPS I STOCKHOLM

Tjingeling bloggisar,

Nu närmar det sig min signeringsvecka i Stockholm ( en vecka när jag bara sitter på ett mörkt lager hela dagarna…hahaha )  så då vill jag ha MASSA tips på trevliga restauranger vi kan besöka på kvällarna.
Annorlunda, trendiga, trevliga, eller bara sådana där ställen med det lilla extra. Vi vill gärna lyxa till det en av kvällarna med en avsmakningsmeny.
Och som vanligt är ni grymma på det här, så kom med ALLA era bästa tips.
<3

0
27 kommentarer

IDEAL OF SWEDEN

 REKLAM FÖR IDEAL OF SWEDEN

Godmorgon godmorgon, 
Hur har ni det i Sommarsverige? Regnar ni bort ?
Fördelarna med dåligt väder är att jag har fått otroligt mycket gjort på jobbsidan. Men nu hoppas vi på sol och ljumna vindar resten av veckan.
Och som av en händelse har jag något som kanske kan pigga upp även om det regnar.
Nämligen dessa nyheter från Ideal Of Sweden.
Hur fräscha?


Jag har klickat hem en sådan här korthållare innan.
Det bästa är att den har magnet på baksidan så att man kan fästa den på mobilen.

Så smidigt, och älskar ”ormmönstret”

Detta sommarfräscha rosa skal är också en favorit.
.

Något som jag gillar ännu mer nu är de extra snygga & rejäla förpackningarna som skalen och dess tillbehör levereras i.
Så snygga att ge bort som present.
.

,
Denna clutch med läckra handtag är prefekt när man ska gå ut och äta.
Man har allt samlat på samma ställe samtidigt som den är sååååå snygg.
Och sådan tur ni har nu då. För jag har nämligen en rabattkod till er som ger er 15 % på hela köpet.
Koden ”JENNYSMATBLOGG” gäller i en vecka.

KLICKA HÄR FÖR ATT SHOPPA LOSS 

<3

0
Kommentera