GOTLAND / VISBY


Tjingeling,
I går steg jag upp tidigt för att fixa födelsedagsbrickan och slå in de sista paketen till födelsedagsbarnet. Väckte henne med kråksång och smörgås på sängen, som dessvärre Charlie satte i sig vid ett obevakat ögonblick. Hahaha… Så det fick bli Mc Donalds- frukost på vägen till Oskarshamn. En av födelsedagspresenterna var nämligen en weekend med mamma på Gotland. Och tre timmar senare så var dottern och jag framme i ett vackert & soligt Visby.
.
Checkade in på hotellet som ligger jättefint mitt i Visby. 
Med trevliga små uteplatser om man vill gå ut och sätta sig och ta en kaffe eller bara njuta av vackert väder. 

Första gången jag är på Gotland, och jag är verkligen inte besviken.
Tycker det är så mysigt här med alla små gator och gränder med kullersten. 
Hotellet vi bor på är rätt litet, och frukosten likaså.
Men precis lagom, finns allt man vill äta och lite till ändå. 
Jag och Thelma som båda är morgontrötta blev lite extra lyckliga att frukosten serverades till elva på morgonen.
Då kan vi slöa oss utan problem.

En liten del av frukostmatsalen. Vackert inrett och ombonat.

Nu ska jag jobba en liten stund sedan ska Thelma och jag hyra cyklar och upptäcka Visby ytterligare.
Kan nog vara nice att cykla längst kusten idag när det ska bli så himla varmt.

Kram på er! Vi hörs lite senare.

0
Kommentera

FEM SVALKNADE MILKSHAKES

Här kommer fem svalkande favoriter.

Galet god NutellaMilkshake
J-02-Blender

Recept på Nutellamilkshake: 
1 liter vaniljglass
1 burk med nutella ( cirka 350 gram )
2 1/2 dl standard mjölk

Gör så här 
Häll allt i din blender och mixa.
Mixa tills allt blivit slätt.
Servera sedan i härliga stora glas.
Och njut.
* * * * *

Milkshake a la Päronsplit 

IMG_1457 (5)
Du behöver till 2 portioner: 
4 päronsplit ( eller likvärdig glass)
2 dl mjölk

Gör så här: 
Ta bort glasspinnarna och lägg glassen i en skål, vispa ihop glass & mjölk och häll upp i serveringsglas.
Klart att servera med sugrör.

Det här behöver du för att göra 2 milkshake:
5 dl jordgubbsglass
2-3 dl mjölk
1/2 dl färska jordgubbar

Toppa med vispad grädde
chokladsås och körsbär

Gör din milkshake så här:
Mät upp alla ingredienser och häll ner i mixern &  mixa  till slät konsistens.
Eller om du inte har mixer går det lika bra att vispa med elvisp. Önskar du en lösare konsistens tillsätt mer mjölk, eller tjockare, tillsätt lite mer glass. Toppa med grädde, chokladsås & körsbär
Servera genast i glas med sugrör.

* * * * * * * * * * *

Härlig milkshake med smak av päron.

 

Det här behöver du för att göra 2 milkshake:
5 dl päronglass
2-3 dl mjölk

Toppa med vispad grädde
chokladsås
strössel
choklad
körsbär

Gör din milkshake så här:
Mät upp alla ingredienser och häll ner i mixern &  mixa  till slät konsistens.
Eller om du inte har mixer går det lika bra att vispa med elvisp. Önskar du en lösare konsistens tillsätt mer mjölk, eller tjockare, tillsätt lite mer glass. Skvätt lite chokladsås på insidan av glaset innan du häller upp din milkshake. Toppa med grädde, chokladsås, strössel, choklad & körsbär
Servera genast i glas med sugrör.

* * * * * * * *

Blåbärsmilkshake

IMG_0314

Det här behöver du till ett par glas:
2 dl standard mjölk
2 1/2 dl vaniljglass
1/2 dl färska bär
Alternativt 3-4 msk koncenterad saft

Gör din milkshake så här:
Mät upp allt i en skål, mixa, smaka av. Vill du ha lösare konsistens tillsätt mer mjölk och vice verca.
Häll upp i glass & drick med fina sugrör.

0
1 kommentar

NÅGRA SIGNERADE EX FINNS KVAR

REKLAM FÖR MINA BÖCKER

Hej hej,
Det bästa med att bo på hotell är ju såklart frukosten.
Och det blev många fina frukostar när jag var uppe i Stockholm för signering av senaste boken.
Nybakat bröd, kanelbulle, juicer och färsk frukt.
Man står sig länge på sådana här frullar.


Först signerade jag alla era förbeställda böcker.
Många vart det. Tur att jag hade två hjälpredor på plats som hjälpte mig att vika och stapla alla böcker.
Det tar mycket mer tid än vad man tror.


Sedan beställde Adlibris ytterligare 1000 signerade böcker,
och vad jag förstod på deras mail från i morse som fanns det inte många kvar av dem. Så är det så att ni är intresserade av ett signerat ex, antingen till er själva eller ge bort så bör ni passa på nu. Nu beställer ni även boken fraktfritt.
KLICKA HÄR 

♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥

0
8 kommentarer

VECKOMATSEDEL

God morgon , eller god förmiddag.
Här kommer förslag på middag för kommande vecka. Hoppas ni hittar lite ni gillar. Annars hittar ni fler veckomatsedlar upp på de tre strecken till höger på skärmen. 
.

Måndag: Bakad sötpotatis i Micron med vegetarisk krämig fyllning 
Tisdag: Ostig lax i ugn toppad med handskalade räkor
Onsdag: Kycklingstroganoff med ris
Torsdag: Köttfärsfylld limpa 
Fredag: Godaste Tacopajen

IMG_2246

Det här behöver du till pajdegen :
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl mjölk

Till fyllningen:
800 gram blandfärs
2 tacokryddpåsar
1/2 burk med fyllig tomatkross

Topping:
tomater
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl riven ost

Såsen:
2 1/2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
2 msk chilisås
1-2 tsk italiensk salladskrydda
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlök
dofta över cayennepeppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen, kavla ut och tryck ut i en rund form med avtagbara kanter. Fräs färsen klar, i med kryddningen och en halv burk med krossade tomater. Låt sjuda ihop ett par minuter. Fyll skalet med färsen, och dela tomaterna och lägg överst. Blanda ihop creme fraichen och den rivna osten och klicka ut över fyllningen. Ställ sedan in tacopajen i mitten på ugnen i cirka 20- 25 minuter .

Under tiden kan du göra såsen. Blanda samman allt och ställ kallt fram till servering. När pajen fått fin färg är den klar. Serveras sedan med lite god sås och en krispig grönsallad

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Centersnittar

IMG_5086 (1)

Det här behöver du till snittkakorna:
220 gram smör 
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 rullar med center
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på 3 och rulla ut till längre.
Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna placera godiset av en 1 rulle på varje längd . Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.

Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Galet goda

 

 

 

!

 

0
2 kommentarer

SUP-BRÄDOR & KRÄFTSKIVA


Hej där,
Vilka fantastiska dagar jag och kidsen haft. Vi har ätit gott, grillat, solat, badat och bara umgåtts. Bästa turen med vädret, och det märks att barnen saknat varandra massor.  Och jag har verkligen saknat att hänga med alla barnen samtidigt. Det är så konstigt att vissa är så stora och flyttat hemifrån nu. Vi provade SUP-brädorna jag hade skickat efter. Sjukt kul och trevligt sätt att hänga på vattnet!
Det går såklart att hyra sådana här också så man måste ju inte springa å köpa. Men för oss som bor vid vattnet så kommer dessa absolut komma till användning många gånger kommande somrar.
.
Jag gillar att paddla såhär, gjorde det både på Mauritius & I Guadaloupe. Sen är det klart trevligare att trilla i turkost vatten än vårat mörka vatten här hemma i Sverige.


I går innan restaurangbesöket så åkte vi och handlade för kvällens middag.
Nämligen helgens höjdpunkt : Kräftskivan.


Vi avslutade kvällen med en liten mini-kräftskiva. Hattar, haklappar och gott humör.
Åååå så mysigt & smarrigt det var.
Kräftor, pajer, ostar, kex och massa vitlöksbröd.
Är tveksam på att jag någonsin kommer bli hungrig igen.

Nu ska vi landa i soffan och kolla på familjefilm. ( Nomi väljer film )
Och i morgon är vår sista dag på ”hemesten” innan de stora barnen åker hem och det bara är jag och ”lilla familjen” kvar hemma.
Buhu…. och på måndag åker även de minsta iväg till pappa och jag blir kvar helt själv med hund & katt. Jag undrar just när man kommer vänja sig vid detta varannan vecka-livet. <3

Ville iallafall passa på att önska er en riktigt fin lördag.
På återseende imorgon.

0
4 kommentarer

HEMESTER


Tjingeling,
Sista Juli idag- vart tar tiden vägen? Knappt 2 1/2 vecka kvar på sommarlovet.
Men iallafall, denna weekend har jag och barnen + respektive hemester, här hemma i Kalmar.
De kom igår och vi grillade och badade, vi hade helt ok väder redan då. Fast idag har vi verkligen lyckats tajma in solen. Sådan tur.
Lyllos oss!

Vi har hunnit prova vattenstudsmattan- väldigt poppis
Och Sup-brädorna tänkte vi prova imorgon då det ska vara ännu mer vindstilla. Härligt.
Men nu ska jag göra mig i ordning, vi ska åka in till stan och handla för morgondagens kräftskiva.
Sedan ska vi unna oss en middag på stan.
Så himla trevligt så.

Men på återseende imorgon igen,
Kram

1
4 kommentarer

GUACAMOLE – GOTT TILL ALLT

Hej där, 
Planerar ni kanske lite tacos imorgon. Då vill jag än en gång tipsa om denna urgoda guacamole.
Prova snarast vetja,

Det här behöver du: 
2 mogna avokado
1 finhackad tomat
1/2 finhackad rödlök
1/2 dl creme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
1-2 msk pressad citronsaft
salt & peppar

Gör så här: 
Mosa avokadon med en gaffel tills den är slät.
Rör ner den hackade tomaten, och löken + crème fraîche . Smaka av med vitlök, citronsaft salt och peppar.

Klar att serveras.

0
1 kommentar

TILLBEHÖR TILL BURGAREN


Gomorron gomorron.
På Torsdag kommer stora barnen hem med respektive, så vi ska ha hemester tillsammans resten av veckan.
Först hade vi planerat att hyra hus på västkusten, men vi var ute för sent. Så allt var upptaget.
Därför kom vi fram till att vi är kvar här i Kalmar istället, och solar, badar, fiskar, provar våra nya SUP-brädor och bara chillar. Det blir bra det också.
Första kvällen ska vi grilla. Så jag har förberett lite goda tillbehör till burgarna.

.

Picklad rödlök
Det här behöver du:

2 stora rödlökar
3 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
1 dl ättikssprit 12 %

Gör så här:
Skär rödlöken tunt,
Mät upp vatten, socker & ättika i en kastrull och låt sjuda upp.
När den svalnat så häll över löken. Och förvara i en burk med lock.
Allra godast efter en dag eller två då den blivit mjuk och alla smakerna trängt in.

Dressingen:
1 dl creme fraiche
4 msk majonäs
4 msk bostongurka
1 msk ketchup
1 msk chilisås
1 tsk senap
salt

Gör så här:
Rör ihop och ställ kallt fram till servering.

0
4 kommentarer

GOTLAND


Bild lånad från hotellets hemsida. 
Hej hej,

Hoppas ni har det bra där ute i sommarSverige. Jag väntar hem barnen, och sedan får vi lite besök av några kompisar till mig lagom till lunch.Tänkte kanske grilla lite, sola & bada. För det är sol över Kalmar idag- och då ska man passa på.
Nästa vecka bär det av mot Gotland, främst kommer vi nog att vara i Visby eftersom vi inte kommer ta med oss bilen.
Och ni brukar som vanligt vara grymma på att ge tips.
Så vad får vi inte missa? Bra tips på restauranger, trevliga fik och annat smått och gott uppskattas.
( Skriv gärna i kommentarsfältet nedan)

Kram

0
11 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Hej hej,
Här kommer en liten veckomatsedel för kommande vecka.
Hoppas ni gillar.
.

Måndag : Falafel i mjuka tortillabröd
Tisdag :  Torskgratäng med citron & dill
Onsdag : Cheesymeatballs
Torsdag Flygande Jakob
Fredag Räkgryta

Det här behöver du till 4 portioner :
1 kg oskalade räkor ( XL )
smör
1 finhackad schalottenlök
2 tsk gul curry
4 dl creme fraiche
1/2- 1 dl vatten
salt
lite cayennepeppar

Serveras med kokt pasta

Gör så här: 
Kokar pastan enligt anvisningar på förpackning,
skala räkorna och lägg åt sidan under tiden du gör grytbasen.
Hetta upp smör och fräs den finhackade schalottenlöken, tillsamman med curryn. Doftar ljuvligt.
Vänd ner crème fraîche och vatten, tillsätt önskad mängd vatten för din önskade konsistens på såsen.
När allt sjudit upp smakar du av med salt & peppar.
Ta bort från plattan och vänd ner ( de skalade) räkorna, de ska inte koka- utan bara bli genomvarma.

Serveras genast.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Godaste kladdkakemuffinsen

 

Till cirka 15  stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.  Ställ ut formarna på en plåt
Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev.
Blanda sist i smöret och rör tills smeten ärordentligt blandad.
Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter.

Klara att servera.

0
1 kommentar