GUACAMOLE – GOTT TILL ALLT

Hej där, 
Planerar ni kanske lite tacos imorgon. Då vill jag än en gång tipsa om denna urgoda guacamole.
Prova snarast vetja,

Det här behöver du: 
2 mogna avokado
1 finhackad tomat
1/2 finhackad rödlök
1/2 dl creme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
1-2 msk pressad citronsaft
salt & peppar

Gör så här: 
Mosa avokadon med en gaffel tills den är slät.
Rör ner den hackade tomaten, och löken + crème fraîche . Smaka av med vitlök, citronsaft salt och peppar.

Klar att serveras.

0
1 kommentar

TILLBEHÖR TILL BURGAREN


Gomorron gomorron.
På Torsdag kommer stora barnen hem med respektive, så vi ska ha hemester tillsammans resten av veckan.
Först hade vi planerat att hyra hus på västkusten, men vi var ute för sent. Så allt var upptaget.
Därför kom vi fram till att vi är kvar här i Kalmar istället, och solar, badar, fiskar, provar våra nya SUP-brädor och bara chillar. Det blir bra det också.
Första kvällen ska vi grilla. Så jag har förberett lite goda tillbehör till burgarna.

.

Picklad rödlök
Det här behöver du:

2 stora rödlökar
3 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
1 dl ättikssprit 12 %

Gör så här:
Skär rödlöken tunt,
Mät upp vatten, socker & ättika i en kastrull och låt sjuda upp.
När den svalnat så häll över löken. Och förvara i en burk med lock.
Allra godast efter en dag eller två då den blivit mjuk och alla smakerna trängt in.

Dressingen:
1 dl creme fraiche
4 msk majonäs
4 msk bostongurka
1 msk ketchup
1 msk chilisås
1 tsk senap
salt

Gör så här:
Rör ihop och ställ kallt fram till servering.

0
4 kommentarer

GOTLAND


Bild lånad från hotellets hemsida. 
Hej hej,

Hoppas ni har det bra där ute i sommarSverige. Jag väntar hem barnen, och sedan får vi lite besök av några kompisar till mig lagom till lunch.Tänkte kanske grilla lite, sola & bada. För det är sol över Kalmar idag- och då ska man passa på.
Nästa vecka bär det av mot Gotland, främst kommer vi nog att vara i Visby eftersom vi inte kommer ta med oss bilen.
Och ni brukar som vanligt vara grymma på att ge tips.
Så vad får vi inte missa? Bra tips på restauranger, trevliga fik och annat smått och gott uppskattas.
( Skriv gärna i kommentarsfältet nedan)

Kram

0
11 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Hej hej,
Här kommer en liten veckomatsedel för kommande vecka.
Hoppas ni gillar.
.

Måndag : Falafel i mjuka tortillabröd
Tisdag :  Torskgratäng med citron & dill
Onsdag : Cheesymeatballs
Torsdag Flygande Jakob
Fredag Räkgryta

Det här behöver du till 4 portioner :
1 kg oskalade räkor ( XL )
smör
1 finhackad schalottenlök
2 tsk gul curry
4 dl creme fraiche
1/2- 1 dl vatten
salt
lite cayennepeppar

Serveras med kokt pasta

Gör så här: 
Kokar pastan enligt anvisningar på förpackning,
skala räkorna och lägg åt sidan under tiden du gör grytbasen.
Hetta upp smör och fräs den finhackade schalottenlöken, tillsamman med curryn. Doftar ljuvligt.
Vänd ner crème fraîche och vatten, tillsätt önskad mängd vatten för din önskade konsistens på såsen.
När allt sjudit upp smakar du av med salt & peppar.
Ta bort från plattan och vänd ner ( de skalade) räkorna, de ska inte koka- utan bara bli genomvarma.

Serveras genast.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Godaste kladdkakemuffinsen

 

Till cirka 15  stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.  Ställ ut formarna på en plåt
Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev.
Blanda sist i smöret och rör tills smeten ärordentligt blandad.
Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter.

Klara att servera.

0
1 kommentar

Fattiga riddare

Vill du lyxa till det lite extra imorgon när det är lördag.
prova då dessa ljuvliga ”fattigare riddare”.

Till 5 nutellarullar behöver du:
5 rostbröd
5 klickar nutella
färska bär

1 ägg
2 msk mjölk

smör till stekning

Garnering:
socker + kanel

Gör så här:
Skär bort kanterna på rostbröden.
Kavla ut dem med en brödkavel tills de blir helt platta. Vispa ihop ägget med mjölken och lägg i en lite tallrik. Förbered äben en tallrik med socker och lite kanel som du rör ihop. Bred över nutella och lite färska bär över de platta toasten. Rulla ihop till små rullar. Doppa runt dem i äggblandningen och stek dem runt om i stekpannan med rikligt med smör. Ta upp och doppa dem i sockerblandningen.

Klart att serva med massor utav färska bär.

0
2 kommentarer

Hotellfrukost


 

Finns det något godare än hotellfrukost? Först sova ut i en härlig hotellsäng och sedan traska ner till dukat bord. Jag bor på hotell ”At Six” denna gången i Stockholm. Mycket för att jag gillar deras frukostar. Tyvärr är det inte buffé nu för tiden, vilket är förståligt under dessa tider. Men det dukas fram en härlig ala carte frukost som heter duga ändå. Jag beställde in avokadosmörgåsen idag. Roligt god och bra start inför en lång dag på lagret.

Jag ska kika förbi er senare med bilder från gårdagens middag som var på Matbaren. Ikväll väntar Miss Voon efter era rekommendationer. Ska bli spännande!

På återseende

0
2 kommentarer

Signerar så pennan glöder

Hej där ,

Då var första dagen på lagret avklarad. Många böcker har det blivit, och många böcker har jag kvar till resten av veckan. ☺️ Hoppas verkligen att ni ska gilla denna boken. Jag tycker iallafall att den blev superfin ❤️ Får man säga så om sin egna bok? Jo det tycker jag för vi är ju så många som har arbetat med denna, så tacksam för hela mitt duktiga bokgäng. De är de som gjort detta möjligt.

Men nu väntar middag på stan, sedan upp tidigt för att fortsätta signera.

På återseende imorgon igen

0
1 kommentar

GLASS-TIPS & SISTA CHANSEN

REKLAM FÖR MINA BÖCKER

 

Godkväll,
Jag ser att ni är många som letar efter glassrecept nu på sajten. Och då vill jag tipsa om denna som är en av våra favoriter här hemma.
Busenkel, chokladig och bara helt drömgod.

 

 

Det här behöver du: 
5 dl vispgrädde
1 burk med sötad kondenserad mjölk
150 gram kladdkaka

Gör så här:
Vispa grädden luftig, tills den börjar bilda toppar. Tillsätt den sötade kondenserade mjölken och vänd ihop.
Hacka den den frusna kladdkakan, och vänd ner i smeten. Häll allt i en form, täck med platfolie och ställ sedan in i frys i minst 5 timmar.

Klart!

* * * * * * * *

Och sen en liten stilla påminnelse att det är sista dagarna nu som du kan beställa min nya bok signerad. För på Tisdag åker jag upp till huvudstaden och börjar signera alla böcker ni har förbokat. 


KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA ETT EGET EX
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

0
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Måndag : Vegetarisk Moussaka 
Tisdag Thai-kryddig lax med nudelwok
Onsdag Kasslergömma med currysås 
Torsdag Krämig tacospasta 
Fredag Skomakarlåda med oxfile

IMG_7009

För 5-6 personer behöver du: 
800 gram oxfile
smör till stekning
salt & peppar

Potatispuren:
1 kilo mjölig potatis
3 dl mjölk /grädde ( 50%50 )
25 gram smör
salt & vitpeppar

Rödvinssås- klicka HÄR

Garnering: 1 pkt knaperstek bacon
klippt gräslök
smörstekta kantareller

Gör så här: 
Börja med rödvinssåsen, den tar längst tid. Ställ ugnen på 180 grader. Skala potatis och koka upp med salt.
Stek oxfilen i stekpannan med smör, salt & peppar. Fräs den runt om tills den får vacker färg. Och lägg den i ugnen med en köttermometer i den tjockaste delen. Klipp baconet och knaperstek det, och smörstek kantarellerna. När köttet är klart ( runt 60 grader, eller längre om du vill ha den mindre rosa ) tar du ut den och rullar in i folie, och låt det vila i 15 minuter. När potatisen är mjuk, häll av vattnet & använd en potatiskross och stöt potatisen med grädd/mjölkblandningen och smör. Stöt tills det inte finns några potatisbitar kvar, tillsätt ev. mer vätska om du önskar lösare puré, smaka av med salt & vitpeppar. Ta fram en snygg ugnsform och fyll med potatispuren,  skär upp köttet och lägg över.

Yummi yummi yummi.


Toppa med smörstekta kantareller, knaperstekt bacon och klippt gräslök. Vänd över lite av skyn, och häll upp resten i en skål och servera till bords.

* * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Passionsfrukttårta

IMG_5493

Du behöver: 
15 digestivkex
75 gram smält smör

Fyllningen:
5 st gelantinblad
2 st ekologiska ägg
400 gram färskost (te.x philadelphiaost )
2 dl creme fracihe
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st citron ( skal samt saft )

Toppingen: 
1 gelantinblad
1 msk strösocker
4 msk vatten
4 passionsfrukter

Gör så här: 
Börja med botten. Mixa digestiven så det blir smulor. Rör ihop med smält smör och tryck ut i en rund form med avtagbara kanter. Ställ sedan in i kylen. Sedan gör du fyllningen. Lägg 5 gelantinblad i kallt vatten i cirka 5 minuter. Dela äggen i två olika skålar. En för vitan och en för gulan. Blanda gulorna med färskost, crème fraîche, socker, vaniljsocker och citronskal, rör tills då har en slät fin smet. Vispa sedan äggvitorna till ett hårt skum, och vänd ner i smeten. Pressa ur citonsaften i en kastrull, och värm upp den. Ta bort kastrullen från värmen och krama ur vattnet från gelantinbladen och rör ner i saften. Rör tills de blandats väl. Låt det svalna något innan du försiktigt häller ner det i smeten, under omrörning så att allt blandar sig väl. Häll blandningen över botten och låt den stå kallt i ett par timmar.
Sedan kan du börja med glasyren.
Blötlägg gelantinbladet i en skål med kallt vatten, i cirka 5 minuter.
Värm upp vatten och socker i en liten kastrull. Krama ur gelantinbladet och låt det smälta ihop med sockerlösningen.
Skrapa ur passionsfrukterna ner i sockerlösningen och rör om. Låt det svalna innan du försiktigt häller det på kakan.
Låt sedan kakan stå kallt i minst två timmar igen ( gärna längre) innan du serverar den.

0
Kommentera

Roadtrip


Bild lånad av vagabond.se

Hej där,
Redan fredag då da. Vi har ätit frukost och håller på att packa ihop oss för att ge oss iväg på en lite roadtrip. Vi ska möta upp mina syskon med familjer, samt Soffi. Det kommer bli en helg i härlig natur och med massa god mat. Jag ska försöka lägga upp ett inlägg så fort vi kommer fram. Men följ mej gärna på Instagram för ännu fler uppdateringar @jennysmatblogg

Kram och trevlig helg.

0
Kommentera