TRISS I VEGO

Måndag it is,
Och jag och Thelmis sitter på färjeterminalen och inväntar båten till Oskarshamn. Vi har haft fem fantastiska dagar här i Visby.
Hoppas på att komma tillbaka snart igen. Till er som är inne och letar vegetariska recept har jag här tre goda tips.

Saftiga morotsbiffar

IMG_5648IMG_5652

Till 4 morotsbiffar
1 förpackning halloumi
250 gram morötter
1/2 tsk salt
2 ekologiska ägg
1 dl ströbröd
chiliflakes
smör till stekning

Gör så här: 
Riv ner osten i en bunke, riv morötterna på en tallrik.
Vänd sedan ner i skålen.Knäck ner äggen och rör ner ströbröd, smaka av med ev lite salt & lite chiliflakes. Låt stå i fem minuter.
Forma sedan till 4 biffar, och stek dem klara i smör.

Vi serverade våra med potatismos.
* * * * * *
Halloumi-carbonara

Det här behöver du till 3-4 personer: 
1/2 finhackad gul lök
200 gram halloumi
10 – 12 st körsbärstomater
2 dl creme fraiche ( vitlök & örter )
svartpeppar

Serveras med pasta

Gör så här:
Skär halloumin smått och fräs den tillsammans på hög värme med löken till de fått färg. Lägg åt sidan.
Vänd ner tomaterna och fräs ett par minuter tills de blir lätt mjuka. Vänd sedan ner crème fraîche och låt sjuda upp. Vänd ner halloumin/löken och smaka av med lite svartpeppar.  Serveras genast, gärna med en god sallad.

* * * * * *
Thelmas Thaigryta


Du behöver till 4 personer: 
ris ( för 4 pers )
rapsolja
1 msk med röd currypasta
1 gul lök
1 stor sötpotatis
1 burk med krossade tomater
1 dl vatten
1 burk kokosmjök
1 burk / tetra med kikärtor
4 cm riven ingefära
1 finhackad urkärnad röd chili
100 gram babyspenat
1 lime

Gör så här: 
Hetta upp en djup stekpanna med rapsoljan, fräs runt currypastan tillsammans med den hackade löken.
Skala och tärna ner sötpotatisen i 1*1 cm stora bitar, fräs och tillsätt tomatkrossen tillsammans med vatten. Låt detta koka upp och sänk värmen, låt puttra under lock tills sötpotatisen är mjuk. Vänd då i kokosmjölk kikärtor, riven ingefära, chilin och låt sjuda upp. Vänd i babyspenatet och rör om, när allt puttrat ihop till en härlig gryta drar du bort stekpannan från värmen. Pressa ner limen och vänd om. Nu är det klart att servera!

Mums

0
3 kommentarer

VISBY DAG 3


Hej där,
Här kommer lite bilder från dag tre här i Visby ( igår då alltså )
Vi hade planerat en cykelutflykt. Och så fick det bli. Vi hyrde cyklar på hotellet, kände att det var smidigare att kunna hämta och lämna hur man vill. Vi började med fiskaregränd – så mysig liten kullerstensgata. 
.
Cyklade vidare längst strandpromenaden och med muren som utsikt. Stannade till vi botaniska trädgården och strövade omkring bland alla vackra växter & blommor. Här finns ju även ”kärleksporten” som ett valv i muren -och det ska ju betyda tur för kärleken.
.


Varmt som det var både i solen och av att cykla omkring så åkte vi bort och unnande oss lite glass ner i hamnen.
300 olika smaker, så det fanns lite grann att välja bland. 
Efter lunch så parkerade vi cyklarna och åkte ”turist-tåget”
En tur tar 20 minuter, och den var faktiskt riktigt trevlig. Lära sig lite historia samtidigt som man semestrar.
Gullig lite bröd-truck som stod parkerad.

Nu har vi precis checkat in på nästa hotell. Det ligger lite längre upp i stan, med mysig innergård.
Roligt att prova lite olika ställen tycker jag. Det blir som att förlänga semestern lite.
.

Nu ska vi sätta oss och bestämma oss för vilken restaurang det blir ikväll.
Igår var det surfers, och det kan jag varmt rekommendera. Supergod mat och fin service.

På återseende finingar.

0
4 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Hej raringar, 
Här kommer en matsedel som sig bör.
Hoppas ni jättar lite gott ni gillar.
.

Måndag : Pannkaksmuffins ( veg )
Tisdag: Lax- & sparrisgratäng ( LCHF )
Onsdag : Pastasås med kassler & broccoli
Torsdag: Korvpytt med rödbetor
Fredag  Kyckling med mynta- tabouleh och frisk citronyougurt

IMG_5227-001

Det här behöver du till 4 personer :
Bulgur
1 grönsaksbuljong
Bladpersilja
mynta

1 citron
2 dl matlagningsyougurt
salt och peppar

2 tomater
1 gurka
1 röd lök
3 vitlöksklyftor ( denna hoppade jag över)
900  gram kyckling innerfile
olivolja
Och krydda till kycklingen : spiskummin, chilipeppar,salt och svartpeppar

Gör så här:
Rör ihop matlagningsyougurten med rivet skal av en citron , och salt och peppar. Ställ den sedan kallt,
Koka bulgurn med en buljongtärning enligt anvisningar på förpackning. Finhacka rödlöken, och tärna tomaterna , och gurkan och  grovhacka ner den färska bladpersilja / myntan. Rör om och blanda ner sedan ner grönsakerna i bulgurn när den är klar.
Krydda kycklingen och stek den klar.

Servera den sedan med bulgurn, och citronyougurten.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: ÄPPELPAJ

IMG_0820

IMG_0829

Det här behöver du till en form på 22-24 cm: 
äpple som täcker formen
ev socker om frukten är syrlig

Pajdeg:
100 gram smör
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
3/4 dels dl strösocker
1 kryddmått salt
1 tsk bakpulver

Gör så här : 
Ställ ugnen på 225 grader.
Täck pajformen äpple skuret i mindre bitar , strö socker över om det behövs.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt sirap, och blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner det i det smälta smöret till en smet. Klicka ut smeten över frukten och grädda i mitten på ugnen tills pajen fått en gyllene färg
Cirka 25- 30 minuter.

IMG_0842

0
1 kommentar

VISBY DAG TVÅ


Hej där,
Nu har vi landat på hotellrummet en liten stund.
Vår andra dag här på Gotland ägnade vi åt att promenera runt i staden. Vi skulle ju har hyrt cyklar redan igår, men då var alla hotellets cyklar redan uthyrda så vi valde att se stan till fots. Hur fint är det inte här uppe bland takåsarna.
.
Mysiga gator och gränder.
Och så trevligt att lyssna på den äkta gotländska dialekten. Vi hittade lite shopping längst vägen,
och jag fyndade nya jeansshorts och en hoodie.


Hittade även en söt liten brandstation.
Vart såklart tvungen att ta bild. 
Massa mysiga fik och restauranger.
Vi stannade till och åt lunch på ”Fiket”
Jag har fått så många bra restaurangtips av er, kommer inte hinna prova alla. Men tips till er som ska hit är att boka bord, för det är svårt att få bord på de allra trendigaste restaurangerna. Tipselitips.
Vi beställde in en varsin clubsandwich och en räksmörgås.

Nu ska vi snart göra oss klara för att gå ut igen,
men ska beta av lite jobb innan så det inte hopar sig helt när jag kommer hem igen.

Ha det bäst! Så hörs vi snart.

0
1 kommentar

GOTLAND / VISBY


Tjingeling,
I går steg jag upp tidigt för att fixa födelsedagsbrickan och slå in de sista paketen till födelsedagsbarnet. Väckte henne med kråksång och smörgås på sängen, som dessvärre Charlie satte i sig vid ett obevakat ögonblick. Hahaha… Så det fick bli Mc Donalds- frukost på vägen till Oskarshamn. En av födelsedagspresenterna var nämligen en weekend med mamma på Gotland. Och tre timmar senare så var dottern och jag framme i ett vackert & soligt Visby.
.
Checkade in på hotellet som ligger jättefint mitt i Visby. 
Med trevliga små uteplatser om man vill gå ut och sätta sig och ta en kaffe eller bara njuta av vackert väder. 

Första gången jag är på Gotland, och jag är verkligen inte besviken.
Tycker det är så mysigt här med alla små gator och gränder med kullersten. 
Hotellet vi bor på är rätt litet, och frukosten likaså.
Men precis lagom, finns allt man vill äta och lite till ändå. 
Jag och Thelma som båda är morgontrötta blev lite extra lyckliga att frukosten serverades till elva på morgonen.
Då kan vi slöa oss utan problem.

En liten del av frukostmatsalen. Vackert inrett och ombonat.

Nu ska jag jobba en liten stund sedan ska Thelma och jag hyra cyklar och upptäcka Visby ytterligare.
Kan nog vara nice att cykla längst kusten idag när det ska bli så himla varmt.

Kram på er! Vi hörs lite senare.

0
Kommentera

FEM SVALKNADE MILKSHAKES

Här kommer fem svalkande favoriter.

Galet god NutellaMilkshake
J-02-Blender

Recept på Nutellamilkshake: 
1 liter vaniljglass
1 burk med nutella ( cirka 350 gram )
2 1/2 dl standard mjölk

Gör så här 
Häll allt i din blender och mixa.
Mixa tills allt blivit slätt.
Servera sedan i härliga stora glas.
Och njut.
* * * * *

Milkshake a la Päronsplit 

IMG_1457 (5)
Du behöver till 2 portioner: 
4 päronsplit ( eller likvärdig glass)
2 dl mjölk

Gör så här: 
Ta bort glasspinnarna och lägg glassen i en skål, vispa ihop glass & mjölk och häll upp i serveringsglas.
Klart att servera med sugrör.

Det här behöver du för att göra 2 milkshake:
5 dl jordgubbsglass
2-3 dl mjölk
1/2 dl färska jordgubbar

Toppa med vispad grädde
chokladsås och körsbär

Gör din milkshake så här:
Mät upp alla ingredienser och häll ner i mixern &  mixa  till slät konsistens.
Eller om du inte har mixer går det lika bra att vispa med elvisp. Önskar du en lösare konsistens tillsätt mer mjölk, eller tjockare, tillsätt lite mer glass. Toppa med grädde, chokladsås & körsbär
Servera genast i glas med sugrör.

* * * * * * * * * * *

Härlig milkshake med smak av päron.

 

Det här behöver du för att göra 2 milkshake:
5 dl päronglass
2-3 dl mjölk

Toppa med vispad grädde
chokladsås
strössel
choklad
körsbär

Gör din milkshake så här:
Mät upp alla ingredienser och häll ner i mixern &  mixa  till slät konsistens.
Eller om du inte har mixer går det lika bra att vispa med elvisp. Önskar du en lösare konsistens tillsätt mer mjölk, eller tjockare, tillsätt lite mer glass. Skvätt lite chokladsås på insidan av glaset innan du häller upp din milkshake. Toppa med grädde, chokladsås, strössel, choklad & körsbär
Servera genast i glas med sugrör.

* * * * * * * *

Blåbärsmilkshake

IMG_0314

Det här behöver du till ett par glas:
2 dl standard mjölk
2 1/2 dl vaniljglass
1/2 dl färska bär
Alternativt 3-4 msk koncenterad saft

Gör din milkshake så här:
Mät upp allt i en skål, mixa, smaka av. Vill du ha lösare konsistens tillsätt mer mjölk och vice verca.
Häll upp i glass & drick med fina sugrör.

0
1 kommentar

NÅGRA SIGNERADE EX FINNS KVAR

REKLAM FÖR MINA BÖCKER

Hej hej,
Det bästa med att bo på hotell är ju såklart frukosten.
Och det blev många fina frukostar när jag var uppe i Stockholm för signering av senaste boken.
Nybakat bröd, kanelbulle, juicer och färsk frukt.
Man står sig länge på sådana här frullar.


Först signerade jag alla era förbeställda böcker.
Många vart det. Tur att jag hade två hjälpredor på plats som hjälpte mig att vika och stapla alla böcker.
Det tar mycket mer tid än vad man tror.


Sedan beställde Adlibris ytterligare 1000 signerade böcker,
och vad jag förstod på deras mail från i morse som fanns det inte många kvar av dem. Så är det så att ni är intresserade av ett signerat ex, antingen till er själva eller ge bort så bör ni passa på nu. Nu beställer ni även boken fraktfritt.
KLICKA HÄR 

♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥

0
8 kommentarer

VECKOMATSEDEL

God morgon , eller god förmiddag.
Här kommer förslag på middag för kommande vecka. Hoppas ni hittar lite ni gillar. Annars hittar ni fler veckomatsedlar upp på de tre strecken till höger på skärmen. 
.

Måndag: Bakad sötpotatis i Micron med vegetarisk krämig fyllning 
Tisdag: Ostig lax i ugn toppad med handskalade räkor
Onsdag: Kycklingstroganoff med ris
Torsdag: Köttfärsfylld limpa 
Fredag: Godaste Tacopajen

IMG_2246

Det här behöver du till pajdegen :
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl mjölk

Till fyllningen:
800 gram blandfärs
2 tacokryddpåsar
1/2 burk med fyllig tomatkross

Topping:
tomater
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl riven ost

Såsen:
2 1/2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
2 msk chilisås
1-2 tsk italiensk salladskrydda
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlök
dofta över cayennepeppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen, kavla ut och tryck ut i en rund form med avtagbara kanter. Fräs färsen klar, i med kryddningen och en halv burk med krossade tomater. Låt sjuda ihop ett par minuter. Fyll skalet med färsen, och dela tomaterna och lägg överst. Blanda ihop creme fraichen och den rivna osten och klicka ut över fyllningen. Ställ sedan in tacopajen i mitten på ugnen i cirka 20- 25 minuter .

Under tiden kan du göra såsen. Blanda samman allt och ställ kallt fram till servering. När pajen fått fin färg är den klar. Serveras sedan med lite god sås och en krispig grönsallad

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Centersnittar

IMG_5086 (1)

Det här behöver du till snittkakorna:
220 gram smör 
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 rullar med center
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på 3 och rulla ut till längre.
Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna placera godiset av en 1 rulle på varje längd . Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.

Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Galet goda

 

 

 

!

 

0
2 kommentarer

SUP-BRÄDOR & KRÄFTSKIVA


Hej där,
Vilka fantastiska dagar jag och kidsen haft. Vi har ätit gott, grillat, solat, badat och bara umgåtts. Bästa turen med vädret, och det märks att barnen saknat varandra massor.  Och jag har verkligen saknat att hänga med alla barnen samtidigt. Det är så konstigt att vissa är så stora och flyttat hemifrån nu. Vi provade SUP-brädorna jag hade skickat efter. Sjukt kul och trevligt sätt att hänga på vattnet!
Det går såklart att hyra sådana här också så man måste ju inte springa å köpa. Men för oss som bor vid vattnet så kommer dessa absolut komma till användning många gånger kommande somrar.
.
Jag gillar att paddla såhär, gjorde det både på Mauritius & I Guadaloupe. Sen är det klart trevligare att trilla i turkost vatten än vårat mörka vatten här hemma i Sverige.


I går innan restaurangbesöket så åkte vi och handlade för kvällens middag.
Nämligen helgens höjdpunkt : Kräftskivan.


Vi avslutade kvällen med en liten mini-kräftskiva. Hattar, haklappar och gott humör.
Åååå så mysigt & smarrigt det var.
Kräftor, pajer, ostar, kex och massa vitlöksbröd.
Är tveksam på att jag någonsin kommer bli hungrig igen.

Nu ska vi landa i soffan och kolla på familjefilm. ( Nomi väljer film )
Och i morgon är vår sista dag på ”hemesten” innan de stora barnen åker hem och det bara är jag och ”lilla familjen” kvar hemma.
Buhu…. och på måndag åker även de minsta iväg till pappa och jag blir kvar helt själv med hund & katt. Jag undrar just när man kommer vänja sig vid detta varannan vecka-livet. <3

Ville iallafall passa på att önska er en riktigt fin lördag.
På återseende imorgon.

0
4 kommentarer

HEMESTER


Tjingeling,
Sista Juli idag- vart tar tiden vägen? Knappt 2 1/2 vecka kvar på sommarlovet.
Men iallafall, denna weekend har jag och barnen + respektive hemester, här hemma i Kalmar.
De kom igår och vi grillade och badade, vi hade helt ok väder redan då. Fast idag har vi verkligen lyckats tajma in solen. Sådan tur.
Lyllos oss!

Vi har hunnit prova vattenstudsmattan- väldigt poppis
Och Sup-brädorna tänkte vi prova imorgon då det ska vara ännu mer vindstilla. Härligt.
Men nu ska jag göra mig i ordning, vi ska åka in till stan och handla för morgondagens kräftskiva.
Sedan ska vi unna oss en middag på stan.
Så himla trevligt så.

Men på återseende imorgon igen,
Kram

1
4 kommentarer