FRÄSCH SALLAD MED VARMRÖKT LAX & KRÄFTOR

En underbar sallad med varmrökt lax och kräftor.
IMG_5631

Det här behöver du:
1 bit varmrökt lax
blandad sallad
Gurka
Tomat
Rödlök
Fetaost
Kräftstjärtar
Pinjenötter
Nykokt sparris

Såsen
1 dl gräddfil
4 msk röd rom
1 skvätt pressad citronsaft
salt & peppar

Gör så här:
Rör ihop såsen och ställ kallt. Rosta pinjenötterna i en torr panna. Och koka sparrisen,
Blanda ihop salladen, och servera.

Mums

 

IMG_5622

1
1 kommentar

PASTAGRATÄNG MED RÖKT SKINKA

Snabbt och gott middagstips kommer här.
Perfekt för stressiga vardagar – och barnen kommer garanterat att gilla det.
Varsågoda. 

Det här behöver du till 4 portioner:
Pasta för 4 portioner
smör
salt & peppar
250 gram rökt skinka

Ostsås
25 gram smör
2 1/2 msk mjöl
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl finriven ost
1 msk chilisås

*tomater & 2 dl valfri riven ost till gratinering

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader, häll bort vattnet på den kokta pastan. Klipp ner skinkan. Ta fram en kastrull och börja med ostsåsen, smält smöret, och pudra över mjölet under omrörning med handvisp. Tillsätt lite av grädden i taget och vispa så att det blir klumpfritt, tillsätt resten av vätskan och låt sjuda upp. Vänd sedan ner osten under omrörning och även chilisåsen. Låt sjuda ett par minuter innan du vänder ner såsen i pastan. 
Fördela ut allt i en ugnssäkerform och skär en tomat som du toppar med , samt riven ost. gratinera i 15-20 minuter, eller tills gratängen fått vacker färg.

smaklig måltid.

1
2 kommentarer

Onsdag var det här


Gutenmorgen,

Gårdagen bestod mestadels av jobb framför datorn, och fotografering av kommande samarbeten.
Men det blev oxå en tur till Nybro för att luncha på mamma, och lämna av en liten present till mormor & morfar. De brukar ju hjälpa mig med djuren när jag är ute och reser, så något vill man ju ge som uppskattning.

.


Av mormor fick jag med mig en reklamtidning där det stod lite om min senaste bok. Känns alltid overkligt att läsa om sina egna böcker i både tidningar och på nätet. Köpte med mig en stor bukett rosor hem, känns så mycket mer ompysslat hemma med blommor. Och även doftljus… det tänkte jag att jag skulle försöka bunkra i helgen på vår lilla shoppingtur.  Kan ni gissa vart vi ska ? 😉
.

0
3 kommentarer

CHOKLADKAKA MED TRYFFELTÄCKE

I natt har jag sovit så dåligt, bara vänt & vridit och kollat klockan.
Det var nästan så jag betvivlade att jag sovit något alls innan det ringde klockan sju.
Men men… lär väl somna tidigt som attans ikväll istället. Här kommer något smarrigt till er som är på bakhumör idag.
Denna chokladkakan blir så saftig och god.

Saftig chokladkaka cirka 15 bitar

200 g smör
4 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 rumsvarma ägg
2 nypor flingsalt

Tryffel
3/4 dl vispgrädde
200 gram mjölkchoklad
2 dl små mini marschmallows

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader. Klä en form, ca 25 x 30 cm, med bakplåtspapper.
Smält smör och socker i en kastrull. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vispa sedan ner smörblandningen i bunken. Tillsätt äggen och salt och vispa ihop till en jämn smet. Fördela smeten jämnt i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter. Brownie:n ska vara lite dallrig/ kladdig i mitten. Låt svalna innan du lägger på toppingen.
Värm upp grädden i en kastrull, när den kokat upp så tar du bort den från plattan direkt, bryt ner chokladen och rör den blank.
Fördela ut tryffel över kakan och sprid över den färgglada mini marschmallows:en. Låt stelna.
Klart att skära upp i bitar.

0
2 kommentarer

AUGUSTIGRILL

Hej hej,
Det har blivit en hel del grillande denna sommaren. Och än tänker vi inte ställa in grillen. Det mesta blir ju godare och härligare på grillen.
Idag står det dock kroppkakor på schemat här hemma, inte hemmagjorda med ack så gott ändå. Det är jätteroligt att läsa alla era kommentarer / inlägg och meddelande om nya boken. Så roligt att ni gillar den, och kul att ni berättar vilka recept ni gillar bäst.

Det är ju bra att veta till nästa….eller ja – näst-nästa bok. Innehållet i femte boken är redan klart.
På måndag kommer bokgänget hit för att fota. Spännande, kul och massa hårt jobb.

Hoppas ni får en härlig start på veckan. Så hörs vi snart igen.

0
2 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Hej hej ,
Här kommer veckomatsedel nummer 350. Förstå att jag alltså har skrivit matsedlar i sååå många veckor.
Kul att ni uppskattar.
.
Måndag : Cowboysoppa ( lätt att göra veg. )
Tisdag : Krämig laxpasta 
Onsdag Ceasarsallad med räkor & knaperstekt bacon 
Torsdag Flygande Jacob LCHF 
Fredag : Tacolasagne

Lasagne till 4-5 pers:

10 -12 lasagneplattor (gärna färska )
600 gram färdigstekt & kryddad färs
smör
2 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
1 burk krossade / passerade tomater
1 liten burk med majskorn
salt och peppar
2-3 dl riven ost, tex. mozarella

Bechamelsås till lasagne:
5 dl grädde
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
Lite riven muskotnöt
salt och peppar

Så här gör du lasagne: 

Ställ ugnen på 175- 200 grader. Stek löken och vitlöken i en stekpanna med smöret. Vänd ner tacofärsen.
Blanda sedan i tomatkrossen,och majsen, chilisåsen och salta och peppar. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Bechamelsåsen:
Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp
Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning.
Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.

Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten bechamelsås,
och sedan med lasagneplattor.Varva sedan med, sås, köttfärsröra  och riven ost, lasagneplattor ca 3 lager av varje. Även gott och lägga ett lager med mozzarella, när man varvar med köttfärsen och såsen.
Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 45- 50 minuter, men efter halva tiden kan du ta ut gratängen och toppa dem med lite ost.

Smaklig måltid!!

  • * * * * * * * *
    Äppelpaj i glas

    Till 4 portioner: 
    2-3 röda äpplen
    3 msk smör
    3 msk strösocker
    1/2 tsk kanel
    1 1/2 dl vispgrädde
    2 dl smulor av kakor (jag valde digestivkex)
    + extra vaniljvisp

    Gör så här: 
    Skala och skär äpplena i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och vänd ner bitarna.
    Strö över socker och kanel och låt dem småputtra tills de är mjuka. Låt svalna. Under tiden vispar du grädden fluffig. Varva sedan kaksmulor, äppelkompott, vaniljvisp och grädde.

    Serveras direkt. Smaklig spis.

 

0
Kommentera

EN DAG PÅ SÖDRA ÖLAND


Men se god kväller,
Denna lördagen gick verkligen undan, jag startade med en ordentlig sovmorgon- så pass att det var för sent för att äta frukost när jag vaknade.
Så det var istället tid för lunch, och jag har länge velat prova Stenhusas burgare. Sagt och gjort, vi styrde kosan mot Öland. Och det var en hel del folk där, trots att semestern är slut. Så det tog en stund att få in maten. Men jag kan förstå att dessa burgare lockar, för de var verkligen goda.

Sen blev det en tur runt på södra Öland, för det var så länge jag var där.
Stannade till på alla möjliga fina ställen och bland olika små fiskehamnar. Mysigt att åka runt lite utan mål. Trots att jag är uppfödd på ön så är det så många ställen jag inte hunnit se eller besöka än.
.
Något som är mysigt längst vägarna här är all försäljning av frukt, grönt & pumpor. Och att det är självbetjäning.
Man lägger en slant och plockar sina egna pumpor. Och på tal om pumpor, så är ju dessa Skördefestens symbol- undrar just om den kommer bli av i år ?
Stannade såklart och fotade en å annan väderkvarn också.
Så vackra.
Och hittade ett tjusigt fält med höbalar.

Sist men inte minst så blev det fikastopp i Mörbylånga.
Beställde in budapest-bakelse, min favvofika.
Mums. 
Och ja sedan var klockan redan fem – så det var dags att styra kosan hemåt.
Väl hemma blev det ännu ett dopp i havet. Tror detta kan vara en av de somrar som jag badat mest någonsin ( när jag varit hemma i Sverige )
Och jag gillar det.

Hoppas ni haft en härlig lördag!

Trevlig kväll på er,

0
7 kommentarer

CHEESECAKEPANNACOTTA MED JORDGUBBSSIRAP

Pannacotta med färskost kan vara den godaste pannacottan ever. Eller nej jag ångrar mig.
Det ÄR den godaste ever! Receptet fick jag av min gulliga bloggläsare Anna-Lena.

Har ni inte provat än- så gör´t!

Cheesecakepannacotta, 4-6 pers:
1 1/2 gelantinblad
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1/2 dl socker
200 gram Philadelphiaost

Gör så här:
Lägg gelantinbladen i blöt. Dela vanilstången och skrapa ut fröna, lägg i en kastrull tillsammans med grädden och sockret. Jag brukar lägga i stången med och ta upp den sen. Koka upp under omrörning. Ta bort stången. Tillsätt det utkramade gelantinbladen och rör noga. Tillätt philadephiaosten och rör slät.

Häll upp i portionsformar och ställ kallt tills dom stelnat, ca 4 timmar. Då kan du toppa dem med jordgubbssirapen.

* * * * * *
Jordgubbssirapen:

Det här behöver du: 
500 gram jordgubbar
2 msk strösocker
1 1/2 dl vit sirap

Gör så här:

Rensa och skiva jordgubbarna ner i en kastrull låt sjuda upp på svag värme med sockret tills de har mjuknat ordentligt. Låt rinna av i en finmaskig sil, pressa försiktigt ut det sista av saften. Blanda sedan med sirapen och häll upp i rengjorda flaskor.

Förvaras svalt.

0
2 kommentarer

VIT CHOKLADMOUSSE MED FÄRSKA BÄR & ROSTAD MANDEL

Hej där,
Här har jag precis förberett kvällens efterrätt,
denna är löjligt enkel och god. Ni måste prova.

6 mindre portioner
200 gram smält avsvalnad vit choklad
1 ägg
2 dl grädde
1 dl kesella

Garnering :
Färska bär + rostad mandel

Gör så här:
Rosta flagad mandel i en torr panna tills de fått vacker färg och doftar nötigt.
Vispa grädden, lättvispad.
Smält chokladen på svag värme, och låt svalna något. Vispa med elvisp ägget och tillsätt chokladen under vispning. Rör sedan ner grädden och kesellan. Häll upp i små serveringsglas och ställ kallt fram till servering. Innan servering toppa med färska bär och rostad mandel.

3
Kommentera

EN BÄTTRE GÅRDAG


Hej där raringar, 
Smälter ni bort i värmen? Jag kom precis in igen efter ett dopp i havet. Det är inte ofta jag badar här hemma i de svenska haven, men nu är det så ljuvligt ljummet. I går badade jag också, fast då inomhus på spa.
Här kommer lite bilder från rummet och gästgiveriet jag bodde på.


Superfräscht dubbelrum med kaklat badrum med badkar.


Deras inomhus spa, som även nu även kommer växa med uppvärmd pool och spaområde utomhus.
Ser fram emot att komma tillbaka då och hälsa på. 
Vi fick ner afternoon-fika ner till spat.
Så himla trevligt. 
Efter att ha badat, bastat och chillat så gick vi upp på rummet och gjorde oss fina för middag.
Vi åt en härlig 3-rätters meny

Mätta som bara den traskade vi upp på rummet och bäddade ner oss och kollade på de senaste avsnitten :
”Halvåtta hos mig”. Nu är de på Öland och besöker 4 personer. Så då är det extra trevligt att följa. Sedan sussade vi som små grisar prinsessor i de mjuka sängarna. Vaknade vid nio, och tassade ner till frukostbuffen.

Alltså huuuur lyxigt med hotellfrukost?
Och ännu godare bara för att det är en helt vanlig onsdag idag. Mys!
Men för er som är intresserade att vinna en natt med tre-rätters på detta ljuvliga gästgiveriet så ska ni kolla in på min Instagram om en liten stund.
För då tävlar jag ut ett sådant paket.

Lycka till.

0
5 kommentarer