INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

GRILLAD PIZZA

Godmorgon,

Först ut vill jag bara tipsa om världens snyggelisnyggaste byxor till bästa pris. 
Jag har de svarta uppe till vänster. Resten står på min villhöverlista 😉
Ni hittar dem här dessutom med bra rabatt. Puss


Och i helgen passade vi på att lyxa till det ordentligt till middagen, så vi grillade pizza. Majj Gaaaad så gott det blev.  Alla fick göra sin egna och sedan grillade vi dem på nya pizza stenen.

Här har ni receptet nedan. Till två stora pizzor ( tunna ) 
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Fyllningsförslag :
ost, mozzarella, skinka, lök, feffaroni, oliver, stekt kyckling, bacon, kebab, oxfile, fläskfile, kronärtskocka, paprika o.sv.

Toppa med en god bea, eller kebabsås.
rör ihop alla ingredienser ovan och låt stå kallt ett par timmar innan servering.

Pizzan på väg till grillen

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar, lägg lite olja på botten så blir den lättare att baka ut och krispigare när den gräddas. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter , smaka av för ev med socker / kryddor. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarna. Pizzan blir bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Annars finns risk att den blir sladdrig och vattning.  Lägg pizzastenen eller plåten på grillen, tills pizzan fått fin färg

1
4 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Nu kommer veckomatsedeln.
Smaklig spis. 
.

Måndag Vegetarisk pyttipanna
Tisdag : Pulled salmon
Onsdag : Köttbullar med kokt potatis & gräddsås
Torsdag Soppa med torsk, lax & räkor
Fredag Hemgjorda Langos

Fotograf Ulrica Pousette. Recept från min bok ”Middagstipset”

Till langosbrödet för 15 små langos :
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 kokt potatis

Cirka:
7 dl vetemjöl
1 liter rapsolja till fritering

Tillbehör :
Gräddfilsås ( 1 dl gräddfil + 1 dl creme fraiche + 2 (1) klyftor vitlök och salt)
2 röd lök finhackade
räkor
1 burk Röd eller svart rom
1-2 dl lagrad ost

Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl.
Arbeta till en slät deg, som är ganska lös. Låt den jäsa i cirka 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen.
Dela och kavla i cirka ut degen i cirka 15 mindre langos bitar.
Låt dem jäsa igen , på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10 – 15 minuter.
Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan. Prova att fritera lite vittbröd, det sak bli gyllene.
Fritera sedan bröden så att de blir gyllengula och läg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av.

Under tiden, rör ihop såsen och ställ kallt i tio minuter innan servering.

Sedan är det klart att serveras, med sås, räkor, rom , ost och toppa med lite riven ost.

* * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Nougatmuffins

Jag brukar baka dubbelsats och frysa in. Perfekt att ta fram en påse när man får oväntat besök.

Till cirka 15  stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
15 stycke nougatbitar

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader.  Ställ ut formarna på en plåt.
Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Blanda sist i smöret och rör tills smeten är ordentligt blandad. Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Tryck ner en nougatbit i varje mufffins, och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter.

Serveras med fördel lite ljumna. Eller för den delen de är försvinnande goda även från frysen

 

0
1 kommentar

VÅFFELBRUNCH

Vi kickade igång denna härliga söndag med en våffelbrunch.
Med tillbehör som grädde, nutella, sylt, färska bär, sirap, och strössel. Är det någon gång man behöver sockerchocka kroppen så är det väl just på söndagar. I dag ska jag fixa klart med det sista för bokgänget som dyker upp imorgon och göra klart det sista i trädgården. Vi grävde ju upp och fixade inför en liten örtgård nere vid bryggan nu i veckan, så idag ska jag plantera ner massa örter i pallkragarna. Får visa er sedan så fint det blev.

Men innan dess så blir det en tur in till stan.

Önskar er en superfin söndag, och jag kikar tillbaka lite senare med veckomatsedeln.

0
Kommentera

HEMGJORDA PIROGER MED OLIKA FYLLNINGAR

Gillar ni precis som jag att fylla frysen med middagar, fika och mellis för att få en lugnare behagligare höst.
Så tycker jag att ni ska baka dessa goda piroger. Så enkla, och barnen älskar dem.

 


Bilden tagen av Ulrica Pousette, recept finns med i min senaste bok ”Snabbt, gott & billigt”

Det här behöver du till cirka 20-22 st :
50 gram jäst
5 dl standardmjölk
200 gram smör
1 nypa strösocker
1 1/2 tsk salt
13 dl vetemjöl special + ett par till utbakning
1 uppvispat ägg- till att limma ihop kanterna

Fyllning 1: ( säkert lika goda med tacofärs )
400 gram köttfärs
1/2 finhackad gullök
1 vitlöksklyfta
1 burk med krossade tomater ( te.x mutti)
1 tsk kinesisk soja
salt & peppar
riven ost

Fyllning 2:
chilisås
strimlad skinka
riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.  Smält smöret & häll ner mjölken i kastrullen och värm upp till 37 gradigt. Smula jästen i en bunke och rör ut den lite i taget med den ljumna mjölkblandningen, till allt löst sig. Blanda ner resten av den ljumna mjölken i jästen med socker & saltet och nästan allt mjöl. Arbeta tills degen är smidig och släpper från kanterna. Låt sedan degen jäsa under en handduk i 45 minuter.  Under tiden kan du förbereda fyllningarna.

Köttfärsfyllningen:
Fräs upp den hackade löken med  smör, tills den är glansig. Bryn köttfärsen klar, och låt den sjuda upp med pressad vitlök och tomatkross, soja. Smaka av med salt & peppar. Låt den sjuda bort den mest av vätskan innan du fyller pirogerna.

Till skinkfyllningen :
Riv ost, strimla skinkan.

Sen bakade jag  ut degen, och gjorde runda cirklar med hjälp av en skål, min var cirka 12- 13 cm i diameter. Och sedan fyllde jag dem penslade sidorna med uppvispat ägg och veck dem dubbelt till halvmånar. För att få kanterna att sitta riktigt bra tryckte jag ihop kanterna ytterligare en gång fast med gaffel. Vill man pensla dem med vispat ägg gör man det. jag tycker de blir finare om man inte gör det. Men det är en smaksak… Ställ sedan in i mitten av ugnen och grädda i cirka 10-12 minuter tills de är gyllene.

Servera sedan med sallad

Fungerar utmärkt att frysa in.

6
1 kommentar

BOKFOTOGRAFERING


Ho-ho,
Japp här är lite bilder från när vi fotade julboken hemma hos mig.
underbart julstök i mitten av februari 😉  Nu på måndag är det dags igen, med bokfotografering hos mig alltså. Och jag har en hel del jag måste hinna få klart, handla, laga och låna innan bokgänget kommer. Så planerna vi hade till Ullared, la vi på is denna helgen. Det finns ju kvar om ett helger när allt har lugnat sig igen. Just nu är prio ett att hitta äldre somriga utemöbler och en söt gammal cykel.
Så det är vad jag ska jaga runt nu efter. Wish me luck.

Hoppas ni får en jättefin fredag.

0
1 kommentar

FRÄSCH SALLAD MED VARMRÖKT LAX & KRÄFTOR

En underbar sallad med varmrökt lax och kräftor.
IMG_5631

Det här behöver du:
1 bit varmrökt lax
blandad sallad
Gurka
Tomat
Rödlök
Fetaost
Kräftstjärtar
Pinjenötter
Nykokt sparris

Såsen
1 dl gräddfil
4 msk röd rom
1 skvätt pressad citronsaft
salt & peppar

Gör så här:
Rör ihop såsen och ställ kallt. Rosta pinjenötterna i en torr panna. Och koka sparrisen,
Blanda ihop salladen, och servera.

Mums

 

IMG_5622

1
1 kommentar

PASTAGRATÄNG MED RÖKT SKINKA

Snabbt och gott middagstips kommer här.
Perfekt för stressiga vardagar – och barnen kommer garanterat att gilla det.
Varsågoda. 

Det här behöver du till 4 portioner:
Pasta för 4 portioner
smör
salt & peppar
250 gram rökt skinka

Ostsås
25 gram smör
2 1/2 msk mjöl
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl finriven ost
1 msk chilisås

*tomater & 2 dl valfri riven ost till gratinering

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader, häll bort vattnet på den kokta pastan. Klipp ner skinkan. Ta fram en kastrull och börja med ostsåsen, smält smöret, och pudra över mjölet under omrörning med handvisp. Tillsätt lite av grädden i taget och vispa så att det blir klumpfritt, tillsätt resten av vätskan och låt sjuda upp. Vänd sedan ner osten under omrörning och även chilisåsen. Låt sjuda ett par minuter innan du vänder ner såsen i pastan. 
Fördela ut allt i en ugnssäkerform och skär en tomat som du toppar med , samt riven ost. gratinera i 15-20 minuter, eller tills gratängen fått vacker färg.

smaklig måltid.

1
2 kommentarer

Onsdag var det här


Gutenmorgen,

Gårdagen bestod mestadels av jobb framför datorn, och fotografering av kommande samarbeten.
Men det blev oxå en tur till Nybro för att luncha på mamma, och lämna av en liten present till mormor & morfar. De brukar ju hjälpa mig med djuren när jag är ute och reser, så något vill man ju ge som uppskattning.

.


Av mormor fick jag med mig en reklamtidning där det stod lite om min senaste bok. Känns alltid overkligt att läsa om sina egna böcker i både tidningar och på nätet. Köpte med mig en stor bukett rosor hem, känns så mycket mer ompysslat hemma med blommor. Och även doftljus… det tänkte jag att jag skulle försöka bunkra i helgen på vår lilla shoppingtur.  Kan ni gissa vart vi ska ? 😉
.

0
3 kommentarer

CHOKLADKAKA MED TRYFFELTÄCKE

I natt har jag sovit så dåligt, bara vänt & vridit och kollat klockan.
Det var nästan så jag betvivlade att jag sovit något alls innan det ringde klockan sju.
Men men… lär väl somna tidigt som attans ikväll istället. Här kommer något smarrigt till er som är på bakhumör idag.
Denna chokladkakan blir så saftig och god.

Saftig chokladkaka cirka 15 bitar

200 g smör
4 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 rumsvarma ägg
2 nypor flingsalt

Tryffel
3/4 dl vispgrädde
200 gram mjölkchoklad
2 dl små mini marschmallows

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader. Klä en form, ca 25 x 30 cm, med bakplåtspapper.
Smält smör och socker i en kastrull. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vispa sedan ner smörblandningen i bunken. Tillsätt äggen och salt och vispa ihop till en jämn smet. Fördela smeten jämnt i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter. Brownie:n ska vara lite dallrig/ kladdig i mitten. Låt svalna innan du lägger på toppingen.
Värm upp grädden i en kastrull, när den kokat upp så tar du bort den från plattan direkt, bryt ner chokladen och rör den blank.
Fördela ut tryffel över kakan och sprid över den färgglada mini marschmallows:en. Låt stelna.
Klart att skära upp i bitar.

0
2 kommentarer

AUGUSTIGRILL

Hej hej,
Det har blivit en hel del grillande denna sommaren. Och än tänker vi inte ställa in grillen. Det mesta blir ju godare och härligare på grillen.
Idag står det dock kroppkakor på schemat här hemma, inte hemmagjorda med ack så gott ändå. Det är jätteroligt att läsa alla era kommentarer / inlägg och meddelande om nya boken. Så roligt att ni gillar den, och kul att ni berättar vilka recept ni gillar bäst.

Det är ju bra att veta till nästa….eller ja – näst-nästa bok. Innehållet i femte boken är redan klart.
På måndag kommer bokgänget hit för att fota. Spännande, kul och massa hårt jobb.

Hoppas ni får en härlig start på veckan. Så hörs vi snart igen.

0
2 kommentarer