LUNCHDEJT


Hej svejs,
Hoppas ni har det bra! 
I dag lyxade jag till det med en lunch på stan. Jag hade bokat dejt med Soffi, vi skvallrade ikapp sen sist. Det är alltid lika mysigt.
Vi käkade på ”Bryggan” och alltså jag är bara tvungen att tipsa er om deras Ceasarsallad med räkor. För det är på riktigt den godaste ever. Massa räkor, god dressing, extra allt av allt – så ja, den är magisk.  Har ni vägarna förbi Kalmar då tycker jag ni ska prova denna. ( Obs inget samarbete, jag har betalat min sallad helt själv ) 😉

Och nu blir det sanering av mitt hem och trädgård. Det behövs efter denna veckan med bokfotografering.
Så det är bara att kavla upp ärmarna nu och gör´t.

Så på återseende bloggisar.

0
Kommentera

KRÄMIG SOPPA MED KYCKLING & PASTA

 

 I dag regnar det och är allmänt tråkigt över Kalmar. Så varför inte laga en soppa?
Äääälskar att hösten är på ingång och soppor! 

Bilden är fotad av Ulrika Pousette, och receptet kommer från min senaste bok ”Snabbt gott & billigt”

Du behöver till ca 4-6personer :

500 gram kycklingfileé
smör
8 dl vatten
2 msk koncentrerad kycklingfond
500 gram passerade tomat
5- 6 dl valfri pasta
1 vitlöksklyfta
2 scharlottenlök
1 chilifrukt eller ett par msk chilisås
2 små morötter
2 1/2  dl vispgrädde
100 gram färskost
lite cayennepeppar
purjolök

salt och peppar

Serveras med något gott bröd

Gör så här :
Strimla kycklingen, bryn den i smör. När den nästan är klar så fräser du den hackade scharlotten löken de skivade mörötterna  , och chilin tillsammans med kycklingen tills den är helt genomstekt. Häll i vatten och passerade tomater , och kycklingfond. Vill du göra soppan mer rund och mjuk i smaken så ha i grädde. Red av soppan med färskosten. När det börjat sjuda så häller du i valfri nästan färdigkokt pasta, och låter den sjuda tills den är helt klar. smakar av med salt, peppar och om ni som jag gillar stark mat kan man smaka av med lite cayennepeppar.  Toppa med att riva över en god ost , och servera med en bit bröd till.

Innan servering så toppar du soppan med finhackad purjolök

0
3 kommentarer

PASTASÅS PÅ 3 INGREDIENSER

Kanske inte den mest fotogeniska middagen.
Men detta är en av mina barns favvorätter. Och den är så enkel så jag bjuder på den.
Extra plus är att den bara tar lika lång tid att laga som pastan tar att koka.
.

Till 4 portioner:
3 pkt bacon
300 gram philadelphiaost
1 msk chilisås

Gör så här:

Skär baconet smått, fräs den i en panna.
Ner med philadelphiaosten och chilisåsen och låt sjuda upp på svag värme.
Vill du ha pastasåsen lite tunnar vänd ner lite av pastavattnet.  Klart att servera. 

1
Kommentera

BOKFOTOGRAFERING – CONTINUES


God förmiddag raringar,
Roligt att ni är så många som följer oss bakom kulisserna nu på Instagram @jennysmatblogg
Det är mycket mer jobb än vad man tror med att göra böcker, och än har vi inte ens börjat fota för recepten. Och går allt enligt tidsplanen så är det dags för matfotografering i december och så kommer nya boken till våren/försommaren. Spännande va! Fick lite frågor om signering av böcker, och det är precis bestämt att det kommer bli en sådan lagom till jul. Eller mer exakt en november-signering av böcker ifall man vill få julboken innan advent, eller vill ge bort till någon i present. De böcker som går att beställa just då kommer vara : Middagstipset, julboken samt Snabbt, gott & billigt”
Men mer om det när jag har alla datum klara.

Nu är det dags att fortsätta med denna onsdag. Kikar förbi lite senare ikväll med nytt recept.

Kram på er,

0
Kommentera

HÄRLIG KAOS I HUSET


Hej hej,

Det finns inte så mycket tid för mig att kika förbi här just nu. Anna ( stylist )och Ulle är ju här och  vi fotar från tidiga mornar tills sena kvällar. I dag hoppas vi på att sätta omslaget, vi har lite olika idéer att utgå ifrån. Vi ska åka in en sväng till stan och fota och så har vi lite miljöer vi tror kan bli fina till boken.

Mina päron från trädgården, de är jättefina och stora i år.
Så dem bjuder jag på mellan tagningarna.

Charlie älskar när det är mycket folk runt omkring, så hon blir klappad hela tiden.
En gosigare hund får man nog leta efter. Och jodå, hon kommer få vara mer även lite i denna boken.
Sötnöten.

0
2 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

GRILLAD PIZZA

Godmorgon,

Först ut vill jag bara tipsa om världens snyggelisnyggaste byxor till bästa pris. 
Jag har de svarta uppe till vänster. Resten står på min villhöverlista 😉
Ni hittar dem här dessutom med bra rabatt. Puss


Och i helgen passade vi på att lyxa till det ordentligt till middagen, så vi grillade pizza. Majj Gaaaad så gott det blev.  Alla fick göra sin egna och sedan grillade vi dem på nya pizza stenen.

Här har ni receptet nedan. Till två stora pizzor ( tunna ) 
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Fyllningsförslag :
ost, mozzarella, skinka, lök, feffaroni, oliver, stekt kyckling, bacon, kebab, oxfile, fläskfile, kronärtskocka, paprika o.sv.

Toppa med en god bea, eller kebabsås.
rör ihop alla ingredienser ovan och låt stå kallt ett par timmar innan servering.

Pizzan på väg till grillen

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar, lägg lite olja på botten så blir den lättare att baka ut och krispigare när den gräddas. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter , smaka av för ev med socker / kryddor. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarna. Pizzan blir bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Annars finns risk att den blir sladdrig och vattning.  Lägg pizzastenen eller plåten på grillen, tills pizzan fått fin färg

1
4 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Nu kommer veckomatsedeln.
Smaklig spis. 
.

Måndag Vegetarisk pyttipanna
Tisdag : Pulled salmon
Onsdag : Köttbullar med kokt potatis & gräddsås
Torsdag Soppa med torsk, lax & räkor
Fredag Hemgjorda Langos

Fotograf Ulrica Pousette. Recept från min bok ”Middagstipset”

Till langosbrödet för 15 små langos :
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 kokt potatis

Cirka:
7 dl vetemjöl
1 liter rapsolja till fritering

Tillbehör :
Gräddfilsås ( 1 dl gräddfil + 1 dl creme fraiche + 2 (1) klyftor vitlök och salt)
2 röd lök finhackade
räkor
1 burk Röd eller svart rom
1-2 dl lagrad ost

Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl.
Arbeta till en slät deg, som är ganska lös. Låt den jäsa i cirka 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen.
Dela och kavla i cirka ut degen i cirka 15 mindre langos bitar.
Låt dem jäsa igen , på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10 – 15 minuter.
Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan. Prova att fritera lite vittbröd, det sak bli gyllene.
Fritera sedan bröden så att de blir gyllengula och läg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av.

Under tiden, rör ihop såsen och ställ kallt i tio minuter innan servering.

Sedan är det klart att serveras, med sås, räkor, rom , ost och toppa med lite riven ost.

* * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Nougatmuffins

Jag brukar baka dubbelsats och frysa in. Perfekt att ta fram en påse när man får oväntat besök.

Till cirka 15  stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
15 stycke nougatbitar

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader.  Ställ ut formarna på en plåt.
Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Blanda sist i smöret och rör tills smeten är ordentligt blandad. Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Tryck ner en nougatbit i varje mufffins, och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter.

Serveras med fördel lite ljumna. Eller för den delen de är försvinnande goda även från frysen

 

0
1 kommentar

VÅFFELBRUNCH

Vi kickade igång denna härliga söndag med en våffelbrunch.
Med tillbehör som grädde, nutella, sylt, färska bär, sirap, och strössel. Är det någon gång man behöver sockerchocka kroppen så är det väl just på söndagar. I dag ska jag fixa klart med det sista för bokgänget som dyker upp imorgon och göra klart det sista i trädgården. Vi grävde ju upp och fixade inför en liten örtgård nere vid bryggan nu i veckan, så idag ska jag plantera ner massa örter i pallkragarna. Får visa er sedan så fint det blev.

Men innan dess så blir det en tur in till stan.

Önskar er en superfin söndag, och jag kikar tillbaka lite senare med veckomatsedeln.

0
Kommentera

HEMGJORDA PIROGER MED OLIKA FYLLNINGAR

Gillar ni precis som jag att fylla frysen med middagar, fika och mellis för att få en lugnare behagligare höst.
Så tycker jag att ni ska baka dessa goda piroger. Så enkla, och barnen älskar dem.

 


Bilden tagen av Ulrica Pousette, recept finns med i min senaste bok ”Snabbt, gott & billigt”

Det här behöver du till cirka 20-22 st :
50 gram jäst
5 dl standardmjölk
200 gram smör
1 nypa strösocker
1 1/2 tsk salt
13 dl vetemjöl special + ett par till utbakning
1 uppvispat ägg- till att limma ihop kanterna

Fyllning 1: ( säkert lika goda med tacofärs )
400 gram köttfärs
1/2 finhackad gullök
1 vitlöksklyfta
1 burk med krossade tomater ( te.x mutti)
1 tsk kinesisk soja
salt & peppar
riven ost

Fyllning 2:
chilisås
strimlad skinka
riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.  Smält smöret & häll ner mjölken i kastrullen och värm upp till 37 gradigt. Smula jästen i en bunke och rör ut den lite i taget med den ljumna mjölkblandningen, till allt löst sig. Blanda ner resten av den ljumna mjölken i jästen med socker & saltet och nästan allt mjöl. Arbeta tills degen är smidig och släpper från kanterna. Låt sedan degen jäsa under en handduk i 45 minuter.  Under tiden kan du förbereda fyllningarna.

Köttfärsfyllningen:
Fräs upp den hackade löken med  smör, tills den är glansig. Bryn köttfärsen klar, och låt den sjuda upp med pressad vitlök och tomatkross, soja. Smaka av med salt & peppar. Låt den sjuda bort den mest av vätskan innan du fyller pirogerna.

Till skinkfyllningen :
Riv ost, strimla skinkan.

Sen bakade jag  ut degen, och gjorde runda cirklar med hjälp av en skål, min var cirka 12- 13 cm i diameter. Och sedan fyllde jag dem penslade sidorna med uppvispat ägg och veck dem dubbelt till halvmånar. För att få kanterna att sitta riktigt bra tryckte jag ihop kanterna ytterligare en gång fast med gaffel. Vill man pensla dem med vispat ägg gör man det. jag tycker de blir finare om man inte gör det. Men det är en smaksak… Ställ sedan in i mitten av ugnen och grädda i cirka 10-12 minuter tills de är gyllene.

Servera sedan med sallad

Fungerar utmärkt att frysa in.

6
2 kommentarer

BOKFOTOGRAFERING


Ho-ho,
Japp här är lite bilder från när vi fotade julboken hemma hos mig.
underbart julstök i mitten av februari 😉  Nu på måndag är det dags igen, med bokfotografering hos mig alltså. Och jag har en hel del jag måste hinna få klart, handla, laga och låna innan bokgänget kommer. Så planerna vi hade till Ullared, la vi på is denna helgen. Det finns ju kvar om ett helger när allt har lugnat sig igen. Just nu är prio ett att hitta äldre somriga utemöbler och en söt gammal cykel.
Så det är vad jag ska jaga runt nu efter. Wish me luck.

Hoppas ni får en jättefin fredag.

0
1 kommentar