VECKOMATSEDEL

Nu kommer veckomatsedeln.
Smaklig spis. 
.

Måndag Vegetarisk pyttipanna
Tisdag : Pulled salmon
Onsdag : Köttbullar med kokt potatis & gräddsås
Torsdag Soppa med torsk, lax & räkor
Fredag Hemgjorda Langos

Fotograf Ulrica Pousette. Recept från min bok ”Middagstipset”

Till langosbrödet för 15 små langos :
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 kokt potatis

Cirka:
7 dl vetemjöl
1 liter rapsolja till fritering

Tillbehör :
Gräddfilsås ( 1 dl gräddfil + 1 dl creme fraiche + 2 (1) klyftor vitlök och salt)
2 röd lök finhackade
räkor
1 burk Röd eller svart rom
1-2 dl lagrad ost

Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl.
Arbeta till en slät deg, som är ganska lös. Låt den jäsa i cirka 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen.
Dela och kavla i cirka ut degen i cirka 15 mindre langos bitar.
Låt dem jäsa igen , på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10 – 15 minuter.
Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan. Prova att fritera lite vittbröd, det sak bli gyllene.
Fritera sedan bröden så att de blir gyllengula och läg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av.

Under tiden, rör ihop såsen och ställ kallt i tio minuter innan servering.

Sedan är det klart att serveras, med sås, räkor, rom , ost och toppa med lite riven ost.

* * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Nougatmuffins

Jag brukar baka dubbelsats och frysa in. Perfekt att ta fram en påse när man får oväntat besök.

Till cirka 15  stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
15 stycke nougatbitar

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader.  Ställ ut formarna på en plåt.
Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Blanda sist i smöret och rör tills smeten är ordentligt blandad. Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Tryck ner en nougatbit i varje mufffins, och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter.

Serveras med fördel lite ljumna. Eller för den delen de är försvinnande goda även från frysen

 

0
Kommentera

VÅFFELBRUNCH

Vi kickade igång denna härliga söndag med en våffelbrunch.
Med tillbehör som grädde, nutella, sylt, färska bär, sirap, och strössel. Är det någon gång man behöver sockerchocka kroppen så är det väl just på söndagar. I dag ska jag fixa klart med det sista för bokgänget som dyker upp imorgon och göra klart det sista i trädgården. Vi grävde ju upp och fixade inför en liten örtgård nere vid bryggan nu i veckan, så idag ska jag plantera ner massa örter i pallkragarna. Får visa er sedan så fint det blev.

Men innan dess så blir det en tur in till stan.

Önskar er en superfin söndag, och jag kikar tillbaka lite senare med veckomatsedeln.

0
Kommentera

HEMGJORDA PIROGER MED OLIKA FYLLNINGAR

Gillar ni precis som jag att fylla frysen med middagar, fika och mellis för att få en lugnare behagligare höst.
Så tycker jag att ni ska baka dessa goda piroger. Så enkla, och barnen älskar dem.

 


Bilden tagen av Ulrica Pousette, recept finns med i min senaste bok ”Snabbt, gott & billigt”

Det här behöver du till cirka 20-22 st :
50 gram jäst
5 dl standardmjölk
200 gram smör
1 nypa strösocker
1 1/2 tsk salt
13 dl vetemjöl special + ett par till utbakning
1 uppvispat ägg- till att limma ihop kanterna

Fyllning 1: ( säkert lika goda med tacofärs )
400 gram köttfärs
1/2 finhackad gullök
1 vitlöksklyfta
1 burk med krossade tomater ( te.x mutti)
1 tsk kinesisk soja
salt & peppar
riven ost

Fyllning 2:
chilisås
strimlad skinka
riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.  Smält smöret & häll ner mjölken i kastrullen och värm upp till 37 gradigt. Smula jästen i en bunke och rör ut den lite i taget med den ljumna mjölkblandningen, till allt löst sig. Blanda ner resten av den ljumna mjölken i jästen med socker & saltet och nästan allt mjöl. Arbeta tills degen är smidig och släpper från kanterna. Låt sedan degen jäsa under en handduk i 45 minuter.  Under tiden kan du förbereda fyllningarna.

Köttfärsfyllningen:
Fräs upp den hackade löken med  smör, tills den är glansig. Bryn köttfärsen klar, och låt den sjuda upp med pressad vitlök och tomatkross, soja. Smaka av med salt & peppar. Låt den sjuda bort den mest av vätskan innan du fyller pirogerna.

Till skinkfyllningen :
Riv ost, strimla skinkan.

Sen bakade jag  ut degen, och gjorde runda cirklar med hjälp av en skål, min var cirka 12- 13 cm i diameter. Och sedan fyllde jag dem penslade sidorna med uppvispat ägg och veck dem dubbelt till halvmånar. För att få kanterna att sitta riktigt bra tryckte jag ihop kanterna ytterligare en gång fast med gaffel. Vill man pensla dem med vispat ägg gör man det. jag tycker de blir finare om man inte gör det. Men det är en smaksak… Ställ sedan in i mitten av ugnen och grädda i cirka 10-12 minuter tills de är gyllene.

Servera sedan med sallad

Fungerar utmärkt att frysa in.

6
Kommentera

BOKFOTOGRAFERING


Ho-ho,
Japp här är lite bilder från när vi fotade julboken hemma hos mig.
underbart julstök i mitten av februari 😉  Nu på måndag är det dags igen, med bokfotografering hos mig alltså. Och jag har en hel del jag måste hinna få klart, handla, laga och låna innan bokgänget kommer. Så planerna vi hade till Ullared, la vi på is denna helgen. Det finns ju kvar om ett helger när allt har lugnat sig igen. Just nu är prio ett att hitta äldre somriga utemöbler och en söt gammal cykel.
Så det är vad jag ska jaga runt nu efter. Wish me luck.

Hoppas ni får en jättefin fredag.

0
1 kommentar

FRÄSCH SALLAD MED VARMRÖKT LAX & KRÄFTOR

En underbar sallad med varmrökt lax och kräftor.
IMG_5631

Det här behöver du:
1 bit varmrökt lax
blandad sallad
Gurka
Tomat
Rödlök
Fetaost
Kräftstjärtar
Pinjenötter
Nykokt sparris

Såsen
1 dl gräddfil
4 msk röd rom
1 skvätt pressad citronsaft
salt & peppar

Gör så här:
Rör ihop såsen och ställ kallt. Rosta pinjenötterna i en torr panna. Och koka sparrisen,
Blanda ihop salladen, och servera.

Mums

 

IMG_5622

1
1 kommentar

PASTAGRATÄNG MED RÖKT SKINKA

Snabbt och gott middagstips kommer här.
Perfekt för stressiga vardagar – och barnen kommer garanterat att gilla det.
Varsågoda. 

Det här behöver du till 4 portioner:
Pasta för 4 portioner
smör
salt & peppar
250 gram rökt skinka

Ostsås
25 gram smör
2 1/2 msk mjöl
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl finriven ost
1 msk chilisås

*tomater & 2 dl valfri riven ost till gratinering

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader, häll bort vattnet på den kokta pastan. Klipp ner skinkan. Ta fram en kastrull och börja med ostsåsen, smält smöret, och pudra över mjölet under omrörning med handvisp. Tillsätt lite av grädden i taget och vispa så att det blir klumpfritt, tillsätt resten av vätskan och låt sjuda upp. Vänd sedan ner osten under omrörning och även chilisåsen. Låt sjuda ett par minuter innan du vänder ner såsen i pastan. 
Fördela ut allt i en ugnssäkerform och skär en tomat som du toppar med , samt riven ost. gratinera i 15-20 minuter, eller tills gratängen fått vacker färg.

smaklig måltid.

1
2 kommentarer

Onsdag var det här


Gutenmorgen,

Gårdagen bestod mestadels av jobb framför datorn, och fotografering av kommande samarbeten.
Men det blev oxå en tur till Nybro för att luncha på mamma, och lämna av en liten present till mormor & morfar. De brukar ju hjälpa mig med djuren när jag är ute och reser, så något vill man ju ge som uppskattning.

.


Av mormor fick jag med mig en reklamtidning där det stod lite om min senaste bok. Känns alltid overkligt att läsa om sina egna böcker i både tidningar och på nätet. Köpte med mig en stor bukett rosor hem, känns så mycket mer ompysslat hemma med blommor. Och även doftljus… det tänkte jag att jag skulle försöka bunkra i helgen på vår lilla shoppingtur.  Kan ni gissa vart vi ska ? 😉
.

0
3 kommentarer

CHOKLADKAKA MED TRYFFELTÄCKE

I natt har jag sovit så dåligt, bara vänt & vridit och kollat klockan.
Det var nästan så jag betvivlade att jag sovit något alls innan det ringde klockan sju.
Men men… lär väl somna tidigt som attans ikväll istället. Här kommer något smarrigt till er som är på bakhumör idag.
Denna chokladkakan blir så saftig och god.

Saftig chokladkaka cirka 15 bitar

200 g smör
4 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 rumsvarma ägg
2 nypor flingsalt

Tryffel
3/4 dl vispgrädde
200 gram mjölkchoklad
2 dl små mini marschmallows

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader. Klä en form, ca 25 x 30 cm, med bakplåtspapper.
Smält smör och socker i en kastrull. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vispa sedan ner smörblandningen i bunken. Tillsätt äggen och salt och vispa ihop till en jämn smet. Fördela smeten jämnt i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter. Brownie:n ska vara lite dallrig/ kladdig i mitten. Låt svalna innan du lägger på toppingen.
Värm upp grädden i en kastrull, när den kokat upp så tar du bort den från plattan direkt, bryt ner chokladen och rör den blank.
Fördela ut tryffel över kakan och sprid över den färgglada mini marschmallows:en. Låt stelna.
Klart att skära upp i bitar.

0
2 kommentarer

AUGUSTIGRILL

Hej hej,
Det har blivit en hel del grillande denna sommaren. Och än tänker vi inte ställa in grillen. Det mesta blir ju godare och härligare på grillen.
Idag står det dock kroppkakor på schemat här hemma, inte hemmagjorda med ack så gott ändå. Det är jätteroligt att läsa alla era kommentarer / inlägg och meddelande om nya boken. Så roligt att ni gillar den, och kul att ni berättar vilka recept ni gillar bäst.

Det är ju bra att veta till nästa….eller ja – näst-nästa bok. Innehållet i femte boken är redan klart.
På måndag kommer bokgänget hit för att fota. Spännande, kul och massa hårt jobb.

Hoppas ni får en härlig start på veckan. Så hörs vi snart igen.

0
2 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Hej hej ,
Här kommer veckomatsedel nummer 350. Förstå att jag alltså har skrivit matsedlar i sååå många veckor.
Kul att ni uppskattar.
.
Måndag : Cowboysoppa ( lätt att göra veg. )
Tisdag : Krämig laxpasta 
Onsdag Ceasarsallad med räkor & knaperstekt bacon 
Torsdag Flygande Jacob LCHF 
Fredag : Tacolasagne

Lasagne till 4-5 pers:

10 -12 lasagneplattor (gärna färska )
600 gram färdigstekt & kryddad färs
smör
2 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
1 burk krossade / passerade tomater
1 liten burk med majskorn
salt och peppar
2-3 dl riven ost, tex. mozarella

Bechamelsås till lasagne:
5 dl grädde
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
Lite riven muskotnöt
salt och peppar

Så här gör du lasagne: 

Ställ ugnen på 175- 200 grader. Stek löken och vitlöken i en stekpanna med smöret. Vänd ner tacofärsen.
Blanda sedan i tomatkrossen,och majsen, chilisåsen och salta och peppar. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Bechamelsåsen:
Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp
Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning.
Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.

Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten bechamelsås,
och sedan med lasagneplattor.Varva sedan med, sås, köttfärsröra  och riven ost, lasagneplattor ca 3 lager av varje. Även gott och lägga ett lager med mozzarella, när man varvar med köttfärsen och såsen.
Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 45- 50 minuter, men efter halva tiden kan du ta ut gratängen och toppa dem med lite ost.

Smaklig måltid!!

  • * * * * * * * *
    Äppelpaj i glas

    Till 4 portioner: 
    2-3 röda äpplen
    3 msk smör
    3 msk strösocker
    1/2 tsk kanel
    1 1/2 dl vispgrädde
    2 dl smulor av kakor (jag valde digestivkex)
    + extra vaniljvisp

    Gör så här: 
    Skala och skär äpplena i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och vänd ner bitarna.
    Strö över socker och kanel och låt dem småputtra tills de är mjuka. Låt svalna. Under tiden vispar du grädden fluffig. Varva sedan kaksmulor, äppelkompott, vaniljvisp och grädde.

    Serveras direkt. Smaklig spis.

 

0
Kommentera