KEBABENS DAG

Visste ni att det är Kebabens Dag i dag ?
Här kommer ett supersnabbt recept på god hemmagjord Kebab

Till 6 portioner:  
1 kg nötfärs
1 msk kebabkrydda
1 tsk vitlökspulver
1/2 tsk paprikakrydda

Gör så här:
Blanda färsen med alla kryddor och provstek en liten bit för att smaka så det smakar bra, tillsätt ev mer av det du tycker behövs. Forma färsen till små-små bollar, dom behöver inte vara snygga. Hetta upp en stekpanna med lite smör, lägg i några bollar i taget och platta ut dom så tunna du vill ha dom med en sked, vänd när dom är lagom stekta och stek klart.


Platta ut dem så tunna du önskar med baksidan av skeden. 

Servera sedan med pommes, en god sallad och
såklart världens godaste KEBABSÅS

0
Kommentera

PANNKAKSMUFFINS MED SYLT

God morgon,
Vi hade en lyckad födelsedag i går. 15-åringen var mer än nöjd, och sista gästen åkte hemåt vid åtta.
Trevligt mitt-i-veckan kalas helt enkelt. I kväll står det också grillat på menyn, har precis varit ute i köket och marinerat köttet – så det ska få ligga och dra till sig alla smaker. Men mer om det senare – för er som behöver tips på snabb middag / lunch eller matigare mellis så kommer här Pannkaksmuffins.

Fotograf : Ulrika Pousette, recept från min senaste bok : ”Snabbt, gott & Billigt” 

RECEPT 15 st:

2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
6 st ägg
1 tsk salt
6 msk smält smör

smält smör till muffinsformen

Jordgubbssylt, vispgrädde och florsocker till servering

Gör så här:

Blanda vetemjöl och mjölk i en bunke. Vispa det ordentligt så det inte är några klumpar i. Ha också i salt och det smälta smöret. Knäck sedan i äggen ett och ett, vispa emellan varje.  Förbered muffinsformen genom att ha i lite smör i varje behållare. Fyll varje muffinsform till hälften. Grädda på 220 grader i ca 10 minuter. De ska ha fått fin färg och ha bullat upp sig rejält i formarna. De faller ihop sedan när man tar ut dem ur ugnen. Servera med vispgrädde, sylt och florsocker.

7
4 kommentarer

MELVIN 15 BAST

 
God morgon på er,
Så här tidigt brukar inte jag vara uppe. Det är inte det bästa jag vet att gå upp mitt i natten 😉 Men är det födelsedag så är det, så nu tassar vi runt i köket och slår in de sista presenterna och ska snart väcka våran 15-åring. Det blir bara en massa småpresenter idag som lite kläder, strumpor, lukta gott, och inslaget godis. För det som står högst på hans önskelista just nu är ju såklart mopeden och klarar han uppskrivningen så har vi tittat ut en sådan till nästa vecka. Men man blir såklart alltid väckt med kråksång och tårta.
15 år 💖 Hjälp nu vill jag stanna tiden.

.


I kväll kommer släkten hit, eller alla som är friska. De andra får fira honom senare.
Och vi ska grilla burgare & födelsedagsfika utomhus.
Så nu hoppas vi på uppehåll och gärna lite sol.

Nu ska vi tassa upp och väcka födelsedagsbarnet.
Hörs senare.

1
5 kommentarer

ROSA HIMMEL


Go´kväll gott folk,
Ni vet ju att det varit ett par fullbokade veckor månader här för mig. Och jag klagar inte, är glad att det finns massa jobb i dessa tider. Men jag har märkt på sömnen när det är mycket på agendan. Har haft svårt att varva ner och somna, sedan vaknar jag mitt i natten och vänder och vrider i timmar. Så kan det ju inte få fortsätta, så nu har jag beställt hem tyngdtäcken jag ska prova- har hört så mycket gott om det. Ska skriva en recension efter att ha provat dem en vecka eller två.
Men men… jag kan vara huuuur stressad som helst, fast att bara komma hem till detta.
Det är sådan balsam för själen  💖 Kan inte se mig mätt på havet.

Men nu dags för läxläsning.
Trevlig kväll på er,
15 minuter mellan bilderna, det är vackert så man blir tårögd. 

0
6 kommentarer
INLÄGGET INNEHÅLLER ADLINKS

SPAGETTISOPPA – BARNENS FAVORIT

Detta kan vara den godaste och mest barnvänliga soppan ever! 

Fotograf: Ulrika Pousette. Receptet kommer från min senaste bok : Snabbt, gott & billigt.
.

Det här behöver du till 6 portioner :
smör
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 morot
800 gram – 1 kilo blandfärs
3 msk tomatpure
1,2- 1,5 liter vatten
valfri mängd spagetti
2 st köttbuljongtärningar
1 1/2 msk kinesisk soja
2 burkar krossade tomater
1 1/2 msk paprikapulver
1/2 – 1 msk sambal oelek ( undvik om du inte vill ha hetta)
salt & peppar

Gör så här:

Hetta upp en kastrill med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken, den slantade moroten tills det doftar nötigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, buljong, soja, krossade tomater, paprika pulver och salt & peppar. Låt sjuda upp- bryt sist ner ner pastan och låt sjuda tills den är klar , smaka ev av med sambal oelek om ni vill ha lite hetta.

Serveras med creme fraiche och en bit gott bröd.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Här kommer söndagstipset i samarbete med Bubbleroom. För just nu är det massa nyinkomna höstnyheter. Klicka här

Klicka här

11
5 kommentarer

FYLLDA DUMLEKAKOR

Godmorgon,
I dag tänkte jag stöka runt i köket. Ska baka kakor till någon som fyller 15 år på torsdag.
På riktigt vad händer med tiden? Nu fyller Melvin moppe denna veckan liksom. Helt galet.
Så det vankas kalas i veckan. Bland annat ska jag baka dessa godingar.


Bild tagen av Ulrika Pousette. Recept finns i min senaste bok ”Snabbt, gott & billigt”

Det här behöver du till cirka 32- 35 kakor :
120 gram smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Fyllning : 32-35 Dumlekolor

Garnering : Strösocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft )
Blanda det rumsvarma smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop.  Blanda ner ägen i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat vaniljsocker i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg.  Förbered Dumlen,öppna och ta bort pappret, häll upp en skål med strösocker och förbered en ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt  med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar.

Platta ut och fyll dem med en hel dumle- rulla ihop till en boll igen. Lägg ner i socker och rulla till den täcks- lägg dem med lite avstånd emellan på bakplåten, det kommer behövas två plåtar.  Grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 5- 7 minuter.  Det går snabbt de sista minuterna så ha koll.
Kakorna ska spricka och lite av Dumlen ska flyta ut innan du tar ut dem.

Låt svalna något- innan du tar fram dem till fikat.

 

9
12 kommentarer

TRANÅS

 


Nej jag fryser inte 😉 Hade bara en dålig hårdag. 

Hej där,

Välkommen måndag och ny vecka.  Känns nästan som söndag för mig eftersom vi förlängde helgen lite genom att bo på hotell igår.
Och ni som hängde med på Instastoryn igår ( @jennysmatblogg ) kunde se att kosan gick mot Tranås. Första gången som jag besökt denna lilla stad , men åker gärna hit igen. Eftersom vi kommer fortsätta resa runt i Sverige och prova boende så kan det vara roligt att se lite bilder och att ni för höra lite vad vi tycker om de olika boendena.
.


Vi checkade in runt klockan 14 igår, ville passa på att spa:a nu när det fanns på hotellet.
Och rummen var helt okej, kanske behöver vissa rummen en liten uppfräschning snart. När man bott på massa olika hotell, så är man ganska snabb att se vilka små förändringar som skulle kunna bli så mycket bättre.


Deras spaavdelningen var väldans trevligt.
Dock missade vi att man behövde betala extra för den ”finare” delen av spa:t. (Bilden nedanför) Men det fanns en del som ingick i rummet också, och det var uppvärmd pool och lite olika sorters bastu och mysiga relaxavdelningar.


Middagen gick vi ut och åt på stan, först hade vi tänk äta en trerätters, men vi blev lite snåla då vi inte var så där jättehungriga. Utan det slutade på ett kebabställe, med en gyrostallrik. Riktigt gott det med 😉
Och frukosten imorse fotade jag inte, men den serverades i deras vackra middagsmatsal.  Och extra plus för trevlig frukostpersonal. Det hade allt det där som man förväntar sig ska finna på en buffé. Olika sorters bröd, juicer, pålägg, stekt bacon & äggröra.

Sammanfattningsvis var det ett trevligt dygn i Tranås. Roligt att få se lite mer av vårt vackra Sverige.
Och tack hörni för alla bra hotelltips i inlägget tidigare. Nu har jag massa fler ställen jag vill besöka.

Hörs lite senare.

0
4 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Hej där,
Sitter i bilen och jobbar nu, har tre timmar kvar och kan lika gärna jobba av lite då.
Bestämde mig nämligen för att förlänga helgen lite, så har bokat spahotell tills imorgon. Ni kan följa mig på Instagram @jennysmatblogg om ni är nyfikna på vart vi hamnar.
.
Och för er som planerar veckans middagar så kommer mina förslag här.
<3

Måndag : Halloumitacos ( veg ) 
Tisdag : Fiskgratäng med lax
Onsdag : Smördegsinbakad kassler 
Torsdag : Kioskrulle med extra allt
Fredag : Smörgåstårta deluxe. IMG_3055IMG_3064


Bröd:
landgång
alternativt rostbröd

Till fyllningen runt tårtan
3 dl vispad grädde
2 dl creme fraiche
1 / 2 dl majonnäs

Skinkfyllning :
ca 400 gram röktskinka
1 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
finhackad rödlök efter eget tycke
salt och peppar

Leverpastejsfyllning :
1 1/2 dl leverpastej
1 1/2 dl creme fraiche
1/2- 1 dl boston gurka

Toppa med te.x
räkor
ost
skinka
tomater
gurka
sallad
dill

Gör så här :
Rör ihop de olika rörorna. Jag gjorde 2 lager med skinkfyllning. Smöra landgångsbröden. Jag hade fyra bröd dv.s 3 lager med fyllning. Bred på mycket fyllning, så blir tårtorna saftiga. För mina mått på smörgåslängden gick detta åt, men behövs mer fyllning så går det snabbt att blanda till under tiden man fixar.  Ställ sedan in smörgåstårtan i kylskåp över natten, så den får stå och dra till sig

Garnera smörgåstårtan innan servering

* * * * * * * * *
Något gott till kaffet : Bananpaj

Det här behöver du :
1 burk karamelliserad mjölk
150 gram smör
300 gram digestivkex
3- 4 bananer
50 gram mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Klä sedan insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Smula digestivekexen för hand eller i en matberedare. Blanda med smöret. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Finhacka chokladen.

Bred på kolakrämen över pajen, och skär upp bananen, lägg bananmynten över kolakrämen, bred över lättvispad grädde

Och toppa med chokladkross
Smaklig fika !

0
Kommentera

ANNORLUNDA & MYSIGA BOENDE ?


Bilder lånade från Stora Hotellet

God morgon,
Eftersom jag inte reser utomlands just nu så vill jag ändå se och uppleva lite här hemma i Sverige.
Jag har en lång lista på hotell / ställen jag vill besöka men kan tänka mig att ni har massor av bra tips också.
Jag letar efter lite annorlunda ställen, eller bara mysiga ställen det kan vara både lyx och budget. Enklare Bed & Breakfast eller fina gästgiverier inför kommande julbord. Det kan vara spännande trädhotell i Norrland eller bara härliga spa-hotell. Men gärna bra tips i Norrland dessutom, för om jag inte kan resa utomlands i jul så kommer jag styra kosan uppåt! <3

Så bombardera gärna mer era bästa tips. 

0
23 kommentarer

FREDAGSPLANER


Hej hej,
 I går avslutade jag torsdagen med film och massa chips & dipp. Behövde en lugn kväll i tv-soffan efter alla sena jobbkvällar. Så nice. Dock var zomiefilmen jag såg allt annat än lugn, det var en gammal film med Brad Pitt ” World War Z”. Så det var mycket pangpang, slagsmål och zombies så att säga. Men det var välbehövligt att stänga ner datorn och ta en paus. Så nu är jag pigg och har laddat batterierna igen!  Solen lyser här över Kalmar, och jag hoppas att den ska fortsätta så. För ikväll får vi gäster från Stockholm och jag hade hoppats på att vi skulle kunna sitta ute lite. Har planerat att grilla pizza – det blev ju så jäkla gott förra helgen. Och nu gäller att krama ur det allra sista ur sommaren, för hösten är på intågande.


Nu ska jag hoppa in i duschen och göra mig klar för dagen, sen blir det storhandling och fix inför kvällens middag
Hoppas ni får en härlig fredag

0
Kommentera