VECKOMATSEDEL

Här kommer ett tidsinställt inlägg,
återkommer snart <3 med ett nytt och färskt
.

Måndag Sötpotatisgryta med thaismaker (veg)
Tisdag : Skomakarlåda med kyckling 
Onsdag Lax- & sparrispaj
Torsdag Korvsoppa med potatis 
Fredag 

oxfile1

Till 4 personer:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar

Potatisen: 
12 Potatisar ( fast sort )
flytande smör
ströbröd
flingsalt

Ädelostsås:
Steksky
1 dl vatten
1 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja
1 förpackning ( triangel) med ädelost
1 tsk flytande honung
salt & peppar

Gör så här:
Ta fram oxfilen i minst 2 timmar innan den ska tillagas.
Ställ ugnen på 180 grader. Skala potatisen och skiva upp i en ugnsfast form. Pensla med smör och strö över ströbröd & flingsalt. Ställ in i mitten på ugnen och låt den stå minst 20 minuter innan du börja med oxfilen. Så att potatisen hinner bli klar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn oxfilen runt omkring tills den får en vacker färg. Placera en termometer i den tjockaste delen och ställ in i ugnen. Sänk värmen på ugnen och låt oxfilen nå en innertemperatur på 58- 60 grader innan du tar ut den. ( om du vill ha rosa / medium ) Linda in i grillfolie och låt via i 10 minuter. Under tiden gör du såsen.
Vispa upp stekskyn med vattnet och låt sjuda upp med crème fraîche, grädde soja. Smula ner ädelosten och vispa till den löst upp sig, smaka av med flytande honung, och ev. salt och peppar.

* * * * * * *

Något gott till kaffet: Nutellacupcakes

img_6046

Jag gräddade mina cupcakes i stabila muffinsformar. Sen lät jag dem svalna innan jag placerade dem i dessa snygga formar. Det kanske hade gått att grädda i dem, men ville inte förstöra dem, så därför vågade jag inte chansa. 

Till 12-13 muffins: 
50 gram smör
1 dl standardmjölk
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Gör dina cupcakes så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Smält smöret, och tillsätt mjölken och dra bort från plattan. Vispa ägg, socker & vaniljsocker poröst med en elvisp.
Vänd sedan ner mjölkblandningen, blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten. Fyll upp formarna lite mer än 3/4 med smeten.  Ställ sedan in i mitten på ugnen & grädda i cirka 10-15 minuter, tills de har fått vacker färg. Låt dem svalna innan du spritsar nutellafrosting på dem.

Nutellafrostingen: 
50 gram smör
125 gram färskost
2 dl kylskåpskall nutella
2 dl florsocker

Gör din frosting så här:
Ta fram smöret så att det hinner bli rumsvarmt, lägg i en skål tillsammans med färskosten och vispa ihop detta med en elvisp. Tillsätt nutellan, och florsockret och vispa ihop alltsammans till en slät smet. Ställ kallt i 20 minuter innan du spritsar ut det på de svala cupcakes:en. Dekorera med valfritt strössel eller godis.

0
1 kommentar

KASSLERGÖMMA

Tjingeling, 
Här kommer ett middagstips till er, kanske något för imorgon eller till nästa vecka.
Mina barn ger denna fem av fem stjärnor.


Fotograf Ulrica Pousette, recept kommer från senaste boken ”Snabbt, gott & billigt” 

Det här behöver du till 4 personer : 
600  gram kassler
ris till 4 personer
1 dl riven god ost

Currysåsen : 
2 1/2 dl creme fracihe
2 1/2 dl grädde
1 msk chilisås
Curry & salt efter smak och tycke

Gör så här:
Ställ ugnen på 220 grader.
Koka riset enligt anvisningar på förpackning. Häll det kokta riset (  bra om det inte är helt färdigkokt) i en ugnsform.
Värm upp alla ingredienser till såsen och låt sjuda i fem minuter . Skiva över kasslern över riset, fyll på med den goda såsen .
Skiva lite små söta körsbärstomater över och riv en dl ost över.

Gratinera i ugnen i cirka 15- 20 minuter . Servera med en sallad.

Smaklig spis !

13
Kommentera

NYHETER HOS IDEAL OF SWEDEN

 REKLAM FÖR IDEAL OF SWEDEN

Hej där raringar, 

Hoppas att ni sovit gott, om inte annat så är det ju freeeeedag, jaaaaay!
Och inte nog med det, jag tänker presentera Ideal Of Swedens nya AW20 kollektion som nu är här.
Detta är mina absoluta favoriter därifrån :


Hur snyggt när man kan matcha sina tillbehör ?
Jag tycker det är sjukt snyggt.
Och även roligt att ge bort. Kanske är ni lika tidiga som jag med att börja beställa julklappar? 😉

Med koden Jenny15  får ni nu 15 % på ALLT i deras webshop.
Och skynda att fynda, koden gäller nu och en vecka framåt.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL WEBBIS 

0
Kommentera

JORDGUBBSDRÖMMAR

Något gott till helgen?
Prova då dessa busenkla skapelser.


Fotograf: Ulrica Pousette. Recept kommer från min senaste bok : Snabbt, gott & billigt.

 

Det enda som behövs per portion är :
2 kakor ( mördegskex eller digestiv funkar lika bra)
5-10 jordgubbar
2 rutor hackad mjölkchoklad
1/2 dl lättvispad grädde

Gör så här : 
Varva alla godsaker servera.

0
1 kommentar

VIKTEN AV ATT SOVA BRA

 


Go morron,

Hoppas Ni har sovit gott.
Som jag tidigare berättade för er så har jag haft lite svårt att sova den sista tiden. För mycket som snurrar, det har varit mycket jobb och att pussla ihop arbetet med livet som mamma, vara husägare & djurägare och allt det där som hör till. Utöver det vill man hinna med att vara vän, syster och bara Jenny. Jaja… ni förstår ju säkert. Alla har vi nog perioder när vi är lite mer stressade och för mig blir det ofta sömnen som blir lidande då. Därför bestämde jag mig för att prova de omtalade tyngdtäckena. Jag säger bara ”Maaaaj gaaaad” vad jag har sovit som en liten bebis de senaste 2 veckorna. Det är som att krypa ner i sängen av en stor omfamning. Hahaha! Trodde aldrig att tyngd kunde påverka min sömn på detta vis. Men jag är helt såld!
Som tur var för er så kommer jag under dagen på Instagram erbjuda er bästa rabatten på dessa täcken- så håll utkik där.

Kram på er,

0
8 kommentarer

3 MÅNADER KVAR TILL JULAFTON

REKLAM FÖR JULBORDSMÄKLARNA

 

Woop woop….
I morgon är det ju bara 3 månader kvar till julafton. Eller bara 2 månader tills det är dags att börja adventspynta och bjuda in vännerna på glögg. Eller faktiskt det viktigaste av allt : att boka in julbord med släkten & vänner. I år vill jag prova flera olika julbord, som ni vet är julen mitt bästa högtid. Och tiden har ju en tendens att rusa iväg, så jag vill vara ute i god tid.
.

Är ni som jag och tar in julgranen till första advent eller väntar ni till dagen innan julafton? 

.

Förra året provade vi tre olika julbord. Så mitt personliga lilla mål är att lyckas klämma in fyra i år 😉
Och detta året kommer jag boka mina julbord via JULBORDSMÄKLARNA 
Julbordsmäklarna har förmedlat julbord i Stockholm i 10 års tid, men finns sedan i år även Sveriges 20 största städer.
.
Har ni varit inne och kikat där än ? Annars får man snabbt en överblick över alla restauranger / herrgårdar / gästgiverier som serverar julbord i år.
Det kostar inget extra att boka via dem, och jag gillar att man snabbt får en överblick med bilder & pris.
.

Hur mycket längtar man inte nu till saffransbak & julgodiskok. 

0
5 kommentarer

TOMATSOPPA MED FETAOST & BACON

En av de mest omtyckta sopporna på bloggen har varit denna tomatsoppan med fetaost & knaperstekt bacon.
Har ni inte provat än så är det dags.
Fotograf : Ulrica Pousette

Det här behöver du till 4- 5 portioner:
3 st burkar med fyllig tomatkross ( jag valde smaksatt med örter )
1 finhackad scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
olivolja
5-6 dl vatten
1 dl grädde
1 msk köttfond
1 msk strösocker
Salt & peppar och lite cayenne

Garnering : Finklippt stekt bacon , fetaost och vitlöksbröd

Gör så här :
Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs den finhackade löken + vitlöken  glansig, och häll i kryddorna och låt fräsa, rör sedan i lite av vattnet och låt sjuda lite upp en stund. Vänd ner de krossade tomaterna, fonden och sedan häll i sockret. Låt sedan soppan sjuda en halvtimma ( minst ) sedan mixar du soppan slät. Smaka av med salt och peppar, eller mera kryddor och om så önskas – runda av tomatsoppan med en skvätt grädde.

Serveras sedan med knaperstekt baconströssel och fetaost.

0
2 kommentarer

BULLAR SOM INTE BEHÖVER JÄSA

”Hastbullar” som du snabbt bakar utan jäst.
Allra godast precis nybakade med ett glas mjölk.
Mums!


Fotograf Ulrica Pousette. Recept kommer från min senaste bok ”Snabbt, gott & billigt”

Det här behöver du till 15-20 bullar:
75 gram smält smör
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk mald kardemumma
2 1/2 dl mjölk
1 msk bakpulver
7 dl vetemjöl

Gör fyllningen:
50 gram mjukt smör
3 tsk kanel
1 tsk vaniljsocjer
1/2 dl strösocker

Garnering
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Rör ihop alla ingredienser till degen. Kavla sedan ut den tunt till en rektangel. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
Mycket fyllning = saftiga bullar. Bred ut fyllningen och rulla ihop. Skär sedan upp bullarna cirka 2 cm breda.
Och lägg dem i bullformar på en bakplåt.Pensla dem med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Och så puts in i ugnen en cirka 14-16 minuter eller tills de får vacker färg.

 

0
Kommentera

SPAVISTELSE


God morgon Måndag,
Välkommen ny vecka, för mig är det bästa veckan- då mina småpluttar kommer hem igen. Man vänjer sig inte riktigt med att huset är tomt varannan vecka. Men denna helgen var Melvin hemma extra, han ville hänga med Thelma som har varit och passat djuren. Vi var ju iväg neråt Malmö för att spa:a och bo över på hotell. Och vilken tur med vädret vi hade, det var som vilken sommardag som helst.

.

Hotellet och rummen är byggda i New England-stil.
Känns nästan som att vara i Key west, i USA. Hur fint ?

Närmare utomlands än så här kommer jag ju inte för tillfället 😉 Och detta är inte helt fel det heller.
Gillar verkligen att få se mig om så här mycket i Sverige.

Vi åt en fräsch Poké Bowl till lunch.
Jag valde en med lax. Mums.


Checkade in på de fina rummet och så packade vi snabbt upp det viktigaste innan vi svirade om till spa-rocken. 
Efter att ha badat och spa:at tills vi var som russin gick vi och gjorde oss klara för middagen.
Så mycket goda smaker och smårätter.




Så ljuvligt när man fortfarande kan sitta ute och äta middag.


Magisk solnedgång.
Eftersom vi tog den tidiga middagen så valde vi att åter besöka spa:t igen efter middagen.
Nästan ännu vackrare på kvällen, men det är svårt att fånga på bild.

Lite senare i kväll , eller kanske det blir imorgon så kommer jag tävla ut en spavistelser till er på Instagram.
Så håll utkik där: @jennysmatblogg

0
2 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Tjingeling,
Här kommer veckomatsedeln för er som önskar tips på vad ni ska äta nästa vecka.

.

Måndag Vegetarisk tacos
Tisdag Hemmagjorda fiskpinnar
Onsdag Pannbiffar med potatismos
Torsdag Krämig carbonara med bacon & kyckling
Fredag: Fläskfilegratäng med gorgonzola 

Det här behöver du till 4-5 portioner:

6 portioner potatismos
2 äggulor
2 putsade fläskfilé
salt och peppar

Gorgonzolasås :
2 msk Smör
100 gram god gorgonzolaost
1 liten finhackad sharlottenlök
4 dl creme fraiche
1/2- 1 dl grädde
1 msk konc. köttfond
salt och peppar

Toppa med klippt fin persilja

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Rör ihop potatismoset med äggulorna Spritsa moset runt omkring på en ugnsfastform och gratinera i ugnen tills den fått vacker färg. Under tiden skär du cm-tjocka bitar av fläskfilen och bryner klart i smör. På stekspadet gör du sedan såsen, fräs löken mjuk i smöret – men den ska inte få färg. Häll över vätska och låt sjuda. Sila bort löken och rör ner creme fraiche, och fond och smula ner osten och låt puttra i fem minuter smaka av med salt och peppar. Lägg upp köttet i mitten på fatet med spritsat gyllene mos, ringla över såsen och dekorera med persilja.

* * * * * * *

Något gott till kaffet : Kolapaj med lingon 

Det här behöver du till botten:
125 gram smör
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 ägg
2 msk vatten

Kolafyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap

Garnering: 
1 1/2 dl lingon

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Mät upp ingredienser till botten och nyp ihop till en deg. Tryck ut i en rund form, cirka 25-27 cm.
Nagga med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, eller tills den fått lite färg.
Under tiden mäter du upp ingredienserna till kolafyllningen, och låter den sjuda upp till 118-120 grader,
det tar cirka 20 minuter. Ta ut formen och häll i kolafyllningen , toppa med lingon och låt svalna innan servering.

Gott att ha lite lättvispad grädde till.

 

0
3 kommentarer