CHEESECAKE-GROTTOR

Go kväller,
I dag har jag bakat så mycket smarrigt ska ni veta. Recept & bilder kommer.
Först ut var dessa galet goda cheesecake-grottor.
Recept snodde jag rakt av från bästa Mirka
.

Det här behöver du till 18- 20 st : 
250 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
100 gram philadelphiaost
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl blåbär att toppa med

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.
Blanda alla ingredienser till degen. Degen är mjuk men det går att hantera.
Dela i lika bitar och rulla till bollar, stora som valnötter. Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten.
Blanda färskosten krämigt och tillsätt övriga ingredienser till fyllningen.
Fyll gropen i varje kaka med färskostfyllning, ca 1 msk. Toppa med blåbär.
Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 7-8 minuter.
Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
Sikta ev över florsocker innan servering. Förvaras svalt i låda med lock.

2
5 kommentarer

SLOTTSVISTELSE & 40-PLUSSARE

Go´ morron go´ morron,
Här kommer massa bilder från helgen som gått.
Åkte ju till Växjö för att vara med och fira min vän Gabriellas födelsedag. Egentligen så skulle jag befunnit mig i Rumäninen denna veckan, och utforskat Transylvanien med alla dess vampyrer. Hahah…. Men nu ville läget annorlunda, och då kunde jag istället tacka ja till detta.
Och som jag skrev tidigare så passade vi på att bo på slottet.
.

Den vackraste årstiden att åka hit är faktiskt om en månad eller två när all bokskog runt omkring är gul / orange. Ja och även vintern är magisk när allt är vitt och sjön har frusit till is.
När jag bodde i Växjö så brukade jag flera gånger i veckan promenera runt sjön här där slottet ligger.
.

Vi bokade in oss på tornrummet,
och vi fick typ tre våningar 🙂 Hur nice? Nope, detta är inget samarbete – men jag vet ju att ni gillar att få lite tips på lite trevliga boende.
.

När vi hade checkat in oss, så gjorde vi oss klara för att bege oss mot 40 års galej:et.
Vi hade en jättetrevlig kväll, med massa god mat, trevligt sällskap och lekar.


Så vi kom hem sent, som sig bör när man firar 40 åringar. Grattis än en gång Gabriella.
.
Och tycker man slottet är vackert i dagsljus så är det banns mig ännu finare på kvällen.
.

Väl hemma på slottet var det bara att sussa kudden och sova som en liten prinsessa,
och så var det ju klart på sin plats att bege sig sig ner och prova frukosten i denna majestätiska frukostmatsal.
.

Ja, det var min helg det.
I dag väntar jobb i vanlig ordning. Ska börja med att jobba av mailen, till Nybro på jobblunch och sedan ska jag fota nya roliga samarbeten. Mer om dem kommer snart på bloggen.
.
Kram på er och hoppas ni får en riktigt fin start på veckan.

0
6 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Godmorgon
Här kommer en tidsinställd veckomatsedel till er som redan nu vill börja planera inför den kommande veckan.
.
Måndag :
Grönsaksburgare med pommes
Tisdag: Dillstuvad potatis med panerad torsk
Onsdag Kasslergömma med ris & currysås 
Torsdag : Nikkalouktasoppa med köttfärs
Fredag  : Fläskfile med ”fusk”- bea 

fläskfile 2

Det här behöver du till 4 personer : 
2 putsade fläskfileer
smör
salt & peppar

potatis ( jag valde sorten Marilyn )
samt några morötter
rapsolja
ströbröd
flingsalt

Snabb bearneiesås:
1 kruka färsk dragon
1 1/2 – 2 msk vit vinsvinäger
2 1/2 dl creme fraiche
salt & peppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader, skala eller skrubba rotsakerna & klyfta upp dem. Ringla över olja, flingsalt & ströbröd och ställ in i mitten på ugnen. Fläskfilen stekte jag i smör med salt & peppar lagom till att rotsakerna var klara. Såsen är klar på 5 minuter , gör så här: mät upp vitvinsvinäger i en lite kastrull och ansa bladen på dragonen och klipp ner. Låt detta sjuda tillsammans innan du vänder ner creme fraiche. Låt sedan detta sjuda upp igen & smaka av med salt & peppar.

* * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Kladdkaka + Bananoffie pie = sant

Kladdkakebotten: 
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
.
Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra & bröa en rund form med avtagbara kanter, och fördela ut smeten. Grädda kakan i mitten på ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig efter ett par timmar i kylskåp.

Toppingen: 
1/2 burk med karamelliserad mjölk
1 skivad banan
2 1/2 dl vispad grädde
50 gram hackad choklad
rostad flagad mandel
.
Gör så här:
Bred ut den karamelliserade mjölken ( kolan ) över kladdkakan.
Skiva över bananen, och fördela ut den lättvispade grädden.
Toppa med rostad flagad mandel och chokladkross.

Smaklig fika,

0
2 kommentarer

MOT VÄXJÖ OCH 40-ÅRS GALEJ


Hej hej,

Just nu sitter vi i bilen på väg till Växjö, ska sova på slott i natt. Jajamän.
Men innan dess ska vi på 40-års galej för min fina vän Gabriella. Himlans trevligt. Vi stannade till i Nybro nu på vägen för en kebablunch.
Så mätta och go´a har vi börjat rulla vidare. Har väl en tre kvart till Växjö, och hänger ni med på Instastory @jennysmatblogg  så får ni se slottet & rummet också. Jag tror det är första gången jag bor på slott… Hade egentligen gärna velat prova middagen, men nu får vi se från emot en mysig frukost imorgon istället.

Nu önskar jag er en trevlig lördag. 

 

0
Kommentera

KEBABENS DAG

Visste ni att det är Kebabens Dag i dag ?
Här kommer ett supersnabbt recept på god hemmagjord Kebab

Till 6 portioner:  
1 kg nötfärs
1 msk kebabkrydda
1 tsk vitlökspulver
1/2 tsk paprikakrydda

Gör så här:
Blanda färsen med alla kryddor och provstek en liten bit för att smaka så det smakar bra, tillsätt ev mer av det du tycker behövs. Forma färsen till små-små bollar, dom behöver inte vara snygga. Hetta upp en stekpanna med lite smör, lägg i några bollar i taget och platta ut dom så tunna du vill ha dom med en sked, vänd när dom är lagom stekta och stek klart.


Platta ut dem så tunna du önskar med baksidan av skeden. 

Servera sedan med pommes, en god sallad och
såklart världens godaste KEBABSÅS

0
Kommentera

PANNKAKSMUFFINS MED SYLT

God morgon,
Vi hade en lyckad födelsedag i går. 15-åringen var mer än nöjd, och sista gästen åkte hemåt vid åtta.
Trevligt mitt-i-veckan kalas helt enkelt. I kväll står det också grillat på menyn, har precis varit ute i köket och marinerat köttet – så det ska få ligga och dra till sig alla smaker. Men mer om det senare – för er som behöver tips på snabb middag / lunch eller matigare mellis så kommer här Pannkaksmuffins.

Fotograf : Ulrika Pousette, recept från min senaste bok : ”Snabbt, gott & Billigt” 

RECEPT 15 st:

2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
6 st ägg
1 tsk salt
6 msk smält smör

smält smör till muffinsformen

Jordgubbssylt, vispgrädde och florsocker till servering

Gör så här:

Blanda vetemjöl och mjölk i en bunke. Vispa det ordentligt så det inte är några klumpar i. Ha också i salt och det smälta smöret. Knäck sedan i äggen ett och ett, vispa emellan varje.  Förbered muffinsformen genom att ha i lite smör i varje behållare. Fyll varje muffinsform till hälften. Grädda på 220 grader i ca 10 minuter. De ska ha fått fin färg och ha bullat upp sig rejält i formarna. De faller ihop sedan när man tar ut dem ur ugnen. Servera med vispgrädde, sylt och florsocker.

7
4 kommentarer

MELVIN 15 BAST

 
God morgon på er,
Så här tidigt brukar inte jag vara uppe. Det är inte det bästa jag vet att gå upp mitt i natten 😉 Men är det födelsedag så är det, så nu tassar vi runt i köket och slår in de sista presenterna och ska snart väcka våran 15-åring. Det blir bara en massa småpresenter idag som lite kläder, strumpor, lukta gott, och inslaget godis. För det som står högst på hans önskelista just nu är ju såklart mopeden och klarar han uppskrivningen så har vi tittat ut en sådan till nästa vecka. Men man blir såklart alltid väckt med kråksång och tårta.
15 år 💖 Hjälp nu vill jag stanna tiden.

.


I kväll kommer släkten hit, eller alla som är friska. De andra får fira honom senare.
Och vi ska grilla burgare & födelsedagsfika utomhus.
Så nu hoppas vi på uppehåll och gärna lite sol.

Nu ska vi tassa upp och väcka födelsedagsbarnet.
Hörs senare.

1
5 kommentarer

ROSA HIMMEL


Go´kväll gott folk,
Ni vet ju att det varit ett par fullbokade veckor månader här för mig. Och jag klagar inte, är glad att det finns massa jobb i dessa tider. Men jag har märkt på sömnen när det är mycket på agendan. Har haft svårt att varva ner och somna, sedan vaknar jag mitt i natten och vänder och vrider i timmar. Så kan det ju inte få fortsätta, så nu har jag beställt hem tyngdtäcken jag ska prova- har hört så mycket gott om det. Ska skriva en recension efter att ha provat dem en vecka eller två.
Men men… jag kan vara huuuur stressad som helst, fast att bara komma hem till detta.
Det är sådan balsam för själen  💖 Kan inte se mig mätt på havet.

Men nu dags för läxläsning.
Trevlig kväll på er,
15 minuter mellan bilderna, det är vackert så man blir tårögd. 

0
6 kommentarer
INLÄGGET INNEHÅLLER ADLINKS

SPAGETTISOPPA – BARNENS FAVORIT

Detta kan vara den godaste och mest barnvänliga soppan ever! 

Fotograf: Ulrika Pousette. Receptet kommer från min senaste bok : Snabbt, gott & billigt.
.

Det här behöver du till 6 portioner :
smör
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 morot
800 gram – 1 kilo blandfärs
3 msk tomatpure
1,2- 1,5 liter vatten
valfri mängd spagetti
2 st köttbuljongtärningar
1 1/2 msk kinesisk soja
2 burkar krossade tomater
1 1/2 msk paprikapulver
1/2 – 1 msk sambal oelek ( undvik om du inte vill ha hetta)
salt & peppar

Gör så här:

Hetta upp en kastrill med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken, den slantade moroten tills det doftar nötigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, buljong, soja, krossade tomater, paprika pulver och salt & peppar. Låt sjuda upp- bryt sist ner ner pastan och låt sjuda tills den är klar , smaka ev av med sambal oelek om ni vill ha lite hetta.

Serveras med creme fraiche och en bit gott bröd.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Här kommer söndagstipset i samarbete med Bubbleroom. För just nu är det massa nyinkomna höstnyheter. Klicka här

Klicka här

11
5 kommentarer

FYLLDA DUMLEKAKOR

Godmorgon,
I dag tänkte jag stöka runt i köket. Ska baka kakor till någon som fyller 15 år på torsdag.
På riktigt vad händer med tiden? Nu fyller Melvin moppe denna veckan liksom. Helt galet.
Så det vankas kalas i veckan. Bland annat ska jag baka dessa godingar.


Bild tagen av Ulrika Pousette. Recept finns i min senaste bok ”Snabbt, gott & billigt”

Det här behöver du till cirka 32- 35 kakor :
120 gram smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Fyllning : 32-35 Dumlekolor

Garnering : Strösocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft )
Blanda det rumsvarma smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop.  Blanda ner ägen i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat vaniljsocker i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg.  Förbered Dumlen,öppna och ta bort pappret, häll upp en skål med strösocker och förbered en ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt  med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar.

Platta ut och fyll dem med en hel dumle- rulla ihop till en boll igen. Lägg ner i socker och rulla till den täcks- lägg dem med lite avstånd emellan på bakplåten, det kommer behövas två plåtar.  Grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 5- 7 minuter.  Det går snabbt de sista minuterna så ha koll.
Kakorna ska spricka och lite av Dumlen ska flyta ut innan du tar ut dem.

Låt svalna något- innan du tar fram dem till fikat.

 

8
12 kommentarer