I dag ska jag till Öland för att koka kroppkakor med Mickes systrar. Och julbaka en gnutta. Följ med mig på Instagram så kan ni haka på. Heter Jennys Matblogg även där.
Detta har vi ölänningar på julbordet. Små vita kroppkakor. Kan inte blandas ihop med vanliga kroppkakor.
Det här behöver du till 30 små kroppkakor :
vatten + salt till kastrullerna
1 kilo mjölig potatis
1 stort ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
Fyllningen:
150 rimmat fläsk
1 finhackad gul lök
1 krm vitpeppar
1/2- 1 tsk finmalen kryddpeppar
Gör så här:
Skala och koka potatisen mjuk.
Häll bort allt vattnet och stompa ihop med en potatispress tills du inte har några klumpar kvar.
Ställ sedan kallt ( jag ställde ut min gryta med lock i snön, gick väldigt fort ) Under tiden skär du fläsket, så tunt & fint du bara kan. Tips är att snabbfrysa fläsket då det blir lite mer lätthanterligt. Stek sedan i en panna tills du hårfin färg, tillsätt löken och fräs så den blir glansig. Krydda upp med pepparn, och smaka av. Sätt svalt.
Knäck ägget i en skål och vispa ihop lite lätt med en gaffel innan du rör ner i smeten, Vänd i mjöl och salt.
Rör om lite lätt, men inte för mycket. När smeten är jämn kan du börja forma dina kroppkakor.
Rulla ut dem till bollar tryck med tummen i mitten och fyll med fläsket innan du rullar ihop.
När vattnet sjuder lägger du ner kroppkakorna försiktigt med en slev. Låt dem koka i 10 minuter.
Vi gjorde några i olika storlekar. Men så här små blir de som ska vara till julbordet.
Jag fryser in dem en och en när de svalnat. Sedan kan man bara plocka fram dem innan servering.
Vi steker dem lätt tillsammans med prinskorvarna till vårt julbord.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Ochinte nog med det så måste jag tipsa om Cerveras gryta nät-REA. Just nu kan du fynda julklappar med 60 % RABATT. Kolla in här
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️