Hej där, Hoppas ni har en fin onsdag. Här är det dags att starta upp projekt storstädning och fylla frysen med piroger.
Och är ni precis som jag som alltid lyssnar på ljudböcker när ni städar, lagar mat eller är ute och promenerar,
då har jag ett fantastiskt erbjudande till er från BookBeat!
.
LYSSNA FRITT 1 MÅNAD
√ Lyssna och läs så mycket du vill
√ Välj bland hundratusentals e- & ljudböcker
√ Ingen bindningstid. Kom igång direkt!
Jag har just nu möjlighet att låta alla mina läsare testa BookBeat Premium helt utan kostnad i 1 hel månad.
Ni kan ta del av er gratismånad på bookbeat.se och ange din koden: jennysmatblogg vid registrering.
Erbjudandet gäller för nya BookBeat kunder.
Eller KLICKA HÄR så kommer du direkt till erbjudandet
Det är sällan jag läser vanliga böcker längre, för att jag inte ”hinner”. Men att lyssna samtidigt som jag står i köket eller städar trädgården tar ingen tid, och det är så avkopplande. BookBeat är en ljudbokstjänst med över hundratusen e- och ljudböcker. BookBeat kostar från 99 kr i månaden! BookBeat Basic-paket (99 kr/mån) passar perfekt om man lyssnar eller läser lite mindre. Det finns förstås andra paket på BookBeat för dig som lyssnar eller läser mer.
Alltså….
Ni är så grymma, på mindre än 24 timmar har det strömmat in mängder på tips på boende, restauranger, aktiviteter att göra när vi styr vår kosa mot Norrland över jul/nyår. Så jag kan även säga att jag precis här och nu i skrivande stund bokade sista hotellet för hela resrutten.
Och mina största förhoppningar är att äntligen få ser norrskenet. ( Var ju på Island för några vintrar sedan och gick ju bet.)
Bild lånad från aftonbladet.se
Vi kommer vara borta i 12 dagar, och resan startar i Umeå för att sedan fortsätta ett par dagar i Piteå- där jag redan har planerat in att smaka på den berömda Pitepalten- nu får vi minsann se vad som är godast. Kroppkakor eller Pitepalt 😉 Vi kommer även tillbringa julafton i Piteå- där vi faktiskt inte har bestämt oss riktigt för om vi ska äta någon julmat eller bara strunta i att det är julafton. Det är ju inte min jul i år, så det blir ju inte riktigt samma sak. Men det kommer bli bra ändå ❤️ Tills vi bestämt oss hur vi gör på självaste aftonen… Finns det något ställe i Piteå som serverar jullunch den 24:e måntro ?
.
När vi checkar ut så drar vi vidare upp mot Jokkmokk med ett par stopp längst vägen.
Sedan Kiruna, Jukkasjärvi där vi planerar att köra snöskoter, åka hundspann och bada i isvakar. Där avrundar vi resan och avslutar den i Luleå, där jag har fått massa trevliga tips på både aktiviter och boende. Men kommer ni på ännu flera tips så tar jag emot det också.
Detta kommer bli en fin 40 års present till mig själv, och det känns faktiskt nästan lika bra som Maldiverna.
Varför åka till solen med kritvita stränder och turkost vatten när man kan åka upp till snön och frysa. Haha.
Nej men jag är superpepp, verkligen! Längtar tills December nu.
I dag står jag i köket och lagar mat på prick hela dagen.
Kikar förbi er bara medan maten tillagar sig själv i ugnen.
Dagens middagstips från mig till er:
Fotograf: Ulrica Pousette och recept kommer från min senaste bok ” Snabbt, gott & billigt”
Det här behöver du : 12 stora potatisar ( fast sort )
5 dl gräddmjölk 50 % – 50 % ( grädde & mjölk )
3 dl vetemjöl
1 ägg
salt och peppar
500 gram rimmat sidfläsk /alt. bacon
Gör så här :
Ställ ugnen på 200-225 grader, Smörj och mjöla en ugnsform ( jag hade den djupa ugnsformen till ugnen )
Grovriv den råa potatisen i en bunke. Vispa ihop mjölk, mjöl och ägg till en smet i en annan bunke, salta och peppra ner i smeten, men tänk på att även fläsket / baconet är ganska salt. Blanda sedan detta med potatisen. Öppna fläsket och fördela ut både i botten & toppen på potatiskakan. Och bred ut dem över potatiskakan. In i ugnen och grädda i cirka en timme – beroende på hur tjock lufsan är.
Servera med lingon och kanske lite ovispad grädde.
Välkommen 5:e oktober.
Måndag och ny vecka igen, och jag ska fortsätta förmiddagen med att ta itu med mailen efter den gångna helgen.
Ville bara kika in med smarrigt tips med vad ni kan göra av era äpplen ni har hemma.
. Fotograf: Ulrica Pousette, receptet kommer från boken : Snabbt, gott & billigt
Sätt ugnen på 200 grader. Skala, kärna ur och skiva äpplena.
Lägg i en smord form. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och blanda i socker, havregryn, vetemjöl, bakpulver, & sirap.Fördela havresmeten över äpplena.Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
Kallskuret, kött & kyckling, blandad frukt, grönsaker, en bit ost och så potatissallad.
Det är typ allt som behövs, godaste plockmaten ever.
Och bästa bjudmaten.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Wienersemlor som är en favvo här hemma.
Jag skriver inga exakta mått på fyllningen för det beror på hur mkt mandelmassefyllning man vill ha. Nu har vi även testat med nutellafyllning och med nötkräm i – blir fantastiskt gott! Det här behöver du till 4 wienersemlor: 12 fyrkantiga smördegsplattor ( eller motsvarande på rulle)
mandelmassa + ovispad grädde
2 1/2 dl vispgrädde + 2 tsk vaniljsocker
Florsocker
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader, Ta fram tre smördegsplattor pensla dem med kallt vatten och lägg dem över varandra . Stamla ut runda bitar med hjälp av ett glas. Pensla dem med kallt vatten. Och grädda dem tills de precis blir gyllene, ungefär 10 minuter. Rör ihop mandelmassa & lite ovispad grädde så att den blir ”lagom” krämig. Skär av locket & låt wienersemlorna svalan innan du klicka ut fyllningen. Vispa grädden & spiritsa/ klicka ut.
Pudra över florsocker och servera genast.
Oj, vad mycket frågor som dök in på frågestunden på Instagram igår.
Ska försöka att svara på så många som möjligt. Men jag ska snart iväg på middag med Jacob & Klara + hennes föräldrar, så jag hinner inte svara på alla i dag. Får fortsätta under morgonen, så ni har fortfarande chans att ställa frågor i kommentarsfältet. Jag kommer svara allt eftersom.
Många frågor är snarlika, så jag svarar bara en gång på dem.
Hur gammal är Jacob?
Jacob är 21 år.
Hur gamla är dina barn?
Nomi 12, Melvin 15, Thelma 19 och ja….Jacob är 21 år.
Hur känns det att bli så ung farmor ( klart den snyggaste farmorn jag sett ) ?
Men oj, tack! Mer sådant smicker vetja 😉 Haha.
Det känns helt fantastiskt, spännande & roligt. Det är ett nytt kapitel som vi ser fram emot.
Bor Jacob hemma ? Nej nej, han flyttade till sin första lägenhet när han var 19 år.
Hur gammal är du ? Jag är 39 år. Och fyller 40 år dagen innan julafton.
Hur gammal var du när Jacob föddes?
Jag var 18 år.
Vems är barnet? Antar att du syftade på Ultraljudsbilden på Instagram-
ja men det är min sons ( Jacob ) barn som han väntar tillsammans med sin sambo Klara.
Hur hittar du inspiration till alla dina recept ? Överallt, hos kompisar, familjen, i affären på nätet.
Bästa receptet du skapat?
Kan det vara snickerscheesecaken alternativt min hallongrottspaj som spreds snabbare än blixten.
Gillar dina barn att laga mat, eller vem av dem gillar det mest? Det där går i perioder verkligen. Men när Jacob & Thelma gick i låg- mellanstadiet hade i alltid fredagar då vi tillsammans komponerade en 3 rätters meny. Detta var veckans höjdpunkt. Just nu är de väl mest Nomi som gillar att baka.
Tröttnar du aldrig på att stå i köket ? Oftast inte, det är min avkoppling. Men klart att det kan bli mycket vissa veckor, när jobb hopar sig med fritidsaktiviteterna.
Vad är lyx för dig?
Att ha ett välfyllt kylskåp / skafferi. 😉
Hur känns det att inte kunna resa? Du som arbetar med att resa och skriva om det? Det känns såklart tråkigt och lite stressande. Men det går ju inte att påverka, så vi måste vänta ut detta viruset.
Hur är det att resa runt sådär mycket som du verkar göra?
Ja, fantastiskt skulle jag säga. Både jag och barnen gillar att resa. Det ger oss mer tid att umgås & prata och såklart skapa minnen.
Har du några resor inplanerade?
Ja, om den inte blir inställd ( som de andra 4 ) så åker jag till Österrike nästa månad.
Tror du att det blir Maldiverna till jul / Nyår som du hoppats på?
Ärligt talat nej, och jag har bestämt mig för att åka uppåt landet.
Umeå, Piteå och Kiruna. Så det kommer bli grymt det också.
Vad är det godaste du vet? Sen vill jag bara säga att dina kokböcker används ofta och är superbra.
Tack snälla vad glad jag blir.
Oj, det beror på …. ute äter jag gärna oxfile. Hemma lagar jag gärna kroppkakor och lunchar jag ute så blir det gärna räksallad / räkmacka.
Jag ställer ingen fråga. Men vill berömma dig. Du är grym. Tack!! Så snällt sagt…. eller ja skrivit 🙂
Vill se mer inredning!
Ja det kommer, ska bara få färdigt 😉
Så nyfiken på ditt nya sovrum, när ska du visa?
Jag inväntar bara lite möbler, samt gardiner så ska ni få se.
Vad heter färgen på dina naglar?
Oj, jag vet inte ska kolla med hon som gör dem.
Har du någon favorit klädesaffär ?
Jag tycker faktiskt att det är rätt tråkigt att handla kläder men det blir mest HM.
Hur mycket väger du ? Snark så tråkigt att prata vikt. Jag tycker att jag väger precis lagom. Hur ser framtiden ut ? Planerar du att bo kvar i Kalmar ? Ja, jag och barnen planerar att bo kvar i huset.
När kommer nästa bok ut? Jag tror den släpps i April.
Berätta något som vi inte vet om dig ?
När jag var cirka 10 år blev jag biten av en korsspindel. Kan säga att det gjorde ordentligt ont.
Har du tatueringar ?
Både ja och nej…. Haha, jag håller just nu på att ta bort dem med laser.
Vad gör du om fem år? Troligtvis samma sak, och har hunnit ge ut ytterligare fem böcker.
Vad gör du när ingen ser?
När jag kör bil så spelar jag gärna gamla låtar som jag sitter och sjunger
skriker till. Jag sjunger hellre än bra så att säga.
Bästa resmålet?
Vackraste är klart Maldiverna- coolaste är USA.
Hur skulle du vilja fira din 40 årsdag? Allra helst skulle jag vilja fira den med alla barn + respektive på någon trevlig ö på Maldiverna.
Men Norrland blir bra det också, ska beta av massa ställen där som jag har på min bucketlist. Köra snöskoter, se norrsken och äta pitepalt.
Detta kan vara något av de mest populära receptet på bloggen.
Och det uppfanns helt sonika när mina muffinsformar var slut. 😉
.
Fotograf: Ulrica Pousette och receptet kommer från min senaste bok ”Snabbt, gott & billigt”
Det här behöver du:
200 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
hallonsylt ( fast sylt )
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader. Ta fram en rund springform på 22 cm, smöra och bröa.
Tärna ner smöret i en skål. Blanda strösocker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smöret. Arbeta för hand eller med maskin ihop till en deg. Forma sedan till små bollar och placera ut i formen. Tryck en grop i varje boll och lägg sylt i varje grop.
Ställ in i ugnen i cirka 13-18 minuter, eller tills kakan är klar.
Hörrni, tack för alla grattishälsningar här till Farmor Jenny. ( Haha… kul när man pratar om sig själv i tredje person ) Det känns så himla fint i allafall. Och ni har ju på denna bloggen fått följa mig och mina fyra barn i snart 12 år redan, så nu är det dags för ett nytt kapitel. Från bullbakande mamma till bullbakande farmor. Och det känns så spännande och fantastiskt!
Och på tal om bullar…. När syrran har bakat de mest magiska bullarna då jäklar tigger man till sig receptet.
Daries supergoda bullar kommer här :
ca: 25 stycken
Ingredienser:
4 dl standard mjölk
150 gram smör
50 gram färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
3 tsk kardemummakärnor
1/2 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl
1 st ägg
1 st ägg till pensling 1/2 dl vatten
2 msk honung
2 tsk malen kardemumma
1 dl strösocker
Gör såhär:
Börja med att mortla kardemumman i en mortel. Värm mjölken till 37 grader.
Smula sönder jästen & blanda den med mjölken och kardemumman. Tillsätt smöret som du tärnar ner med socker och salt.
Vispa sedan i ägget. Tillsätt lite vetemjöl i taget och kör degen tills den börjar bli smidig. Antingen för hand eller i köksassistent.
Den ska precis släppa från kanterna. Låt degen jäsa under handduk till dubbel storlek, ungefär 1 timma.
Då var det dags för fyllningen:
Blanda rumsvarmt smör med socker, vaniljpulver, kardemumma & kanel. När degen har jäst klart så lägg degen på en mjölad bänk och dela den i 2 delar.Kavla ut en i taget till en rektangel ca 1 cm tjock. Smöra på hälften av krämen och vik sedan ena långsidan mot den andra.
Skär ca 3-4 cm tjocka remsor och skär sedan ett snitt i mitten av remsan. (så att remsan ser ut som ett par byxor). Snurra varje ”byxben” åt varsitt håll och knyt en knyt och försök att fästa ändarna under knuten. Lägg knutarna på ett bakplåtspapper på en plåt eller på en smörad plåt.
Sätt ugnen på 200 grader. Låt knytena jäsa under handduk till ungefär dubbel storlek, det tar ungefär 45 minuter.
Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg och sätt in dem i ugnen i cirka 7-10 minuter. Dom är klara när dom är gyllene.
När du tagit ut bullarna, pensla dem med honung blandat med vatten och doppa dem sedan i socker blandat med kardemumma
Och det känns såååååå himla spännande. Ett nytt kapitel i livet börjar nu, och jag är så förväntansfull.
Det är som ni säkert förstått Jacob & Klara som väntar smått, det är bestämt tills någon gång i April. ❤️
Så nu kommer den här farmor´n att börja shoppa loss och handla bebiskläder och leksaker som aldrig förr.
Tipsa mig om gärna om de finaste kläderna , filtarna och annat sött.