Detta kan vara något av de mest populära receptet på bloggen.
Och det uppfanns helt sonika när mina muffinsformar var slut. 😉
.
Fotograf: Ulrica Pousette och receptet kommer från min senaste bok ”Snabbt, gott & billigt”
Det här behöver du:
200 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
hallonsylt ( fast sylt )
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader. Ta fram en rund springform på 22 cm, smöra och bröa.
Tärna ner smöret i en skål. Blanda strösocker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smöret. Arbeta för hand eller med maskin ihop till en deg. Forma sedan till små bollar och placera ut i formen. Tryck en grop i varje boll och lägg sylt i varje grop.
Ställ in i ugnen i cirka 13-18 minuter, eller tills kakan är klar.
Hörrni, tack för alla grattishälsningar här till Farmor Jenny. ( Haha… kul när man pratar om sig själv i tredje person ) Det känns så himla fint i allafall. Och ni har ju på denna bloggen fått följa mig och mina fyra barn i snart 12 år redan, så nu är det dags för ett nytt kapitel. Från bullbakande mamma till bullbakande farmor. Och det känns så spännande och fantastiskt!
Och på tal om bullar…. När syrran har bakat de mest magiska bullarna då jäklar tigger man till sig receptet.
Daries supergoda bullar kommer här :
ca: 25 stycken
Ingredienser:
4 dl standard mjölk
150 gram smör
50 gram färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
3 tsk kardemummakärnor
1/2 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl
1 st ägg
1 st ägg till pensling 1/2 dl vatten
2 msk honung
2 tsk malen kardemumma
1 dl strösocker
Gör såhär:
Börja med att mortla kardemumman i en mortel. Värm mjölken till 37 grader.
Smula sönder jästen & blanda den med mjölken och kardemumman. Tillsätt smöret som du tärnar ner med socker och salt.
Vispa sedan i ägget. Tillsätt lite vetemjöl i taget och kör degen tills den börjar bli smidig. Antingen för hand eller i köksassistent.
Den ska precis släppa från kanterna. Låt degen jäsa under handduk till dubbel storlek, ungefär 1 timma.
Då var det dags för fyllningen:
Blanda rumsvarmt smör med socker, vaniljpulver, kardemumma & kanel. När degen har jäst klart så lägg degen på en mjölad bänk och dela den i 2 delar.Kavla ut en i taget till en rektangel ca 1 cm tjock. Smöra på hälften av krämen och vik sedan ena långsidan mot den andra.
Skär ca 3-4 cm tjocka remsor och skär sedan ett snitt i mitten av remsan. (så att remsan ser ut som ett par byxor). Snurra varje ”byxben” åt varsitt håll och knyt en knyt och försök att fästa ändarna under knuten. Lägg knutarna på ett bakplåtspapper på en plåt eller på en smörad plåt.
Sätt ugnen på 200 grader. Låt knytena jäsa under handduk till ungefär dubbel storlek, det tar ungefär 45 minuter.
Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg och sätt in dem i ugnen i cirka 7-10 minuter. Dom är klara när dom är gyllene.
När du tagit ut bullarna, pensla dem med honung blandat med vatten och doppa dem sedan i socker blandat med kardemumma
Och det känns såååååå himla spännande. Ett nytt kapitel i livet börjar nu, och jag är så förväntansfull.
Det är som ni säkert förstått Jacob & Klara som väntar smått, det är bestämt tills någon gång i April. ❤️
Så nu kommer den här farmor´n att börja shoppa loss och handla bebiskläder och leksaker som aldrig förr.
Tipsa mig om gärna om de finaste kläderna , filtarna och annat sött.
Ädelostsås: Steksky
1 dl vatten
1 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja
1 förpackning ( triangel) med ädelost
1 tsk flytande honung
salt & peppar
Gör så här: Ta fram oxfilen i minst 2 timmar innan den ska tillagas.
Ställ ugnen på 180 grader. Skala potatisen och skiva upp i en ugnsfast form. Pensla med smör och strö över ströbröd & flingsalt. Ställ in i mitten på ugnen och låt den stå minst 20 minuter innan du börja med oxfilen. Så att potatisen hinner bli klar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn oxfilen runt omkring tills den får en vacker färg. Placera en termometer i den tjockaste delen och ställ in i ugnen. Sänk värmen på ugnen och låt oxfilen nå en innertemperatur på 58- 60 grader innan du tar ut den. ( om du vill ha rosa / medium ) Linda in i grillfolie och låt via i 10 minuter. Under tiden gör du såsen.
Vispa upp stekskyn med vattnet och låt sjuda upp med crème fraîche, grädde soja. Smula ner ädelosten och vispa till den löst upp sig, smaka av med flytande honung, och ev. salt och peppar.
* * * * * * *
Något gott till kaffet: Nutellacupcakes
Jag gräddade mina cupcakes i stabila muffinsformar. Sen lät jag dem svalna innan jag placerade dem i dessa snygga formar. Det kanske hade gått att grädda i dem, men ville inte förstöra dem, så därför vågade jag inte chansa. Till 12-13 muffins: 50 gram smör
1 dl standardmjölk
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 1 nypa salt
Gör dina cupcakes så här: Ställ ugnen på 200 grader. Smält smöret, och tillsätt mjölken och dra bort från plattan. Vispa ägg, socker & vaniljsocker poröst med en elvisp.
Vänd sedan ner mjölkblandningen, blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten. Fyll upp formarna lite mer än 3/4 med smeten.Ställ sedan in i mitten på ugnen & grädda i cirka 10-15 minuter, tills de har fått vacker färg. Låt dem svalna innan du spritsar nutellafrosting på dem.
Gör din frosting så här: Ta fram smöret så att det hinner bli rumsvarmt, lägg i en skål tillsammans med färskosten och vispa ihop detta med en elvisp. Tillsätt nutellan, och florsockret och vispa ihop alltsammans till en slät smet. Ställ kallt i 20 minuter innan du spritsar ut det på de svala cupcakes:en. Dekorera med valfritt strössel eller godis.
Tjingeling,
Här kommer ett middagstips till er, kanske något för imorgon eller till nästa vecka.
Mina barn ger denna fem av fem stjärnor.
Fotograf Ulrica Pousette, recept kommer från senaste boken ”Snabbt, gott & billigt”
Det här behöver du till 4 personer :
600 gram kassler
ris till 4 personer
1 dl riven god ost
Currysåsen :
2 1/2 dl creme fracihe
2 1/2 dl grädde
1 msk chilisås
Curry & salt efter smak och tycke
Gör så här: Ställ ugnen på 220 grader.
Koka riset enligt anvisningar på förpackning. Häll det kokta riset ( bra om det inte är helt färdigkokt) i en ugnsform.
Värm upp alla ingredienser till såsen och låt sjuda i fem minuter . Skiva över kasslern över riset, fyll på med den goda såsen .
Skiva lite små söta körsbärstomater över och riv en dl ost över.
Gratinera i ugnen i cirka 15- 20 minuter . Servera med en sallad.
Hoppas att ni sovit gott, om inte annat så är det ju freeeeedag, jaaaaay!
Och inte nog med det, jag tänker presentera Ideal Of Swedens nya AW20 kollektion som nu är här.
Detta är mina absoluta favoriter därifrån :
Hur snyggt när man kan matcha sina tillbehör ?
Jag tycker det är sjukt snyggt.
Och även roligt att ge bort. Kanske är ni lika tidiga som jag med att börja beställa julklappar? 😉
Med koden Jenny15 får ni nu 15 % på ALLT i deras webshop.
Och skynda att fynda, koden gäller nu och en vecka framåt.
Något gott till helgen?
Prova då dessa busenkla skapelser.
Fotograf: Ulrica Pousette. Recept kommer från min senaste bok : Snabbt, gott & billigt.
Det enda som behövs per portion är :
2 kakor ( mördegskex eller digestiv funkar lika bra)
5-10 jordgubbar
2 rutor hackad mjölkchoklad
1/2 dl lättvispad grädde
Hoppas Ni har sovit gott.
Som jag tidigare berättade för er så har jag haft lite svårt att sova den sista tiden. För mycket som snurrar, det har varit mycket jobb och att pussla ihop arbetet med livet som mamma, vara husägare & djurägare och allt det där som hör till. Utöver det vill man hinna med att vara vän, syster och bara Jenny. Jaja… ni förstår ju säkert. Alla har vi nog perioder när vi är lite mer stressade och för mig blir det ofta sömnen som blir lidande då. Därför bestämde jag mig för att prova de omtalade tyngdtäckena. Jag säger bara ”Maaaaj gaaaad” vad jag har sovit som en liten bebis de senaste 2 veckorna. Det är som att krypa ner i sängen av en stor omfamning. Hahaha! Trodde aldrig att tyngd kunde påverka min sömn på detta vis. Men jag är helt såld!
Som tur var för er så kommer jag under dagen på Instagram erbjuda er bästa rabatten på dessa täcken- så håll utkik där.
Woop woop….
I morgon är det ju bara 3 månader kvar till julafton. Eller bara 2 månader tills det är dags att börja adventspynta och bjuda in vännerna på glögg. Eller faktiskt det viktigaste av allt : att boka in julbord med släkten & vänner. I år vill jag prova flera olika julbord, som ni vet är julen mitt bästa högtid. Och tiden har ju en tendens att rusa iväg, så jag vill vara ute i god tid.
. Är ni som jag och tar in julgranen till första advent eller väntar ni till dagen innan julafton?
.
Förra året provade vi tre olika julbord. Så mitt personliga lilla mål är att lyckas klämma in fyra i år 😉 Och detta året kommer jag boka mina julbord via JULBORDSMÄKLARNA
Julbordsmäklarna har förmedlatjulbord i Stockholm i 10 års tid, men finns sedan i år även Sveriges 20 största städer.
.
Har ni varit inne och kikat där än ? Annars får man snabbt en överblick över alla restauranger / herrgårdar / gästgiverier som serverar julbord i år.
Det kostar inget extra att boka via dem, och jag gillar att man snabbt får en överblick med bilder & pris.
.
Hur mycket längtar man inte nu till saffransbak & julgodiskok.