VECKOMATSEDEL

Hej söndag,
Här kommer en massa tips till kommande vecka.
Hoppas ni hittar lite ni gillar,
.

Måndag : Grön ärtsoppa
Tisdag : Fiskgratäng med dill och majs
Onsdag : Parmesanpanerad kycklingfile
Torsdag: Köttfärsgratäng med duschessmos 
Fredag Fläskfilegömma

IMG_6007

Det här behöver du till en gratäng för 4 personer:
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar
1/2 bit purjolök
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk chilisås
1/2 msk kalv eller köttfond
salt & peppar
10 körsbärstomater
mozzarella

Gör så här: 

Ställ ugnen på 225 grader.  Putsa och skär filen i medaljonger och bryn bitarna klara i en stekpanna med smör, salt & peppar.
Hacka purjolöken och lägg i botten, ( vill ni ha mjukare smak så bryner ni även löken innan) lägg file bitarna över. Blanda ihop creme fraiche, vispgrädde, chilisås, fond salt & peppar.Fördela ut såsen över fläskfilen, klyfta tomaterna och skiva över några bollar mozzarella. Jag hade små bitar, annars räcker det med två stora bollar. Några varv med pepparkvarnen över gratängen och ställ in i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i 15- 20 minuter eller tills osten har smält och bubblat.
Klart att servera med ris eller pressad potatis

* * * * * * * * * * * *

.Mjölkchokladsbiskvier

img_3853

Det här behöver du till cirka 20-22 biskiver :
300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllningen: 
300 gram rumsvarmt smör
1 äggula
2 dl florsocker
50 gram smält mjölkchoklad

Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten.
Låt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Rör ihop 300 gram rumsvarmt smör+ 1 äggula, avsvalnad smält mjölkchoklad & florsocker. Rör ihop till en jämn och klumpfri smet. Fördela ut fyllningen på bottnarna. Ställ dem gärna svalt 10-15 minuter innan du chokladdoppar dem ( spara ett par rutor för dekoration av biskvierna )

Voila! Busenkelt & jättegott.

0
Kommentera

SNICKERSGLASS

Vill ni bjuda på något gott i helgen ?
Prova denna snickersglassen
Fotograf Ulrica Pousett

Den karamelliserade mjölken är alltså färdigkokt sötad kondenserad mjölk.

Det här hade jag i min glass:
5 dl vispgrädde
1 burk med kondenserad sötad mjölk
300 gram med jordnötssmör
2 nävar salta jordnötter
1 burk med karamelliserad mjölk + ett par msk ovispad grädde
chokladströssel
.

Gör så här:
Vispa grädden så att den bildar toppar, vänd ner jordnötssmöret och vispa till jämn smet, vänd ner den sötade kondenserade mjölken och vänd om tills du har en klumpfri smet. Blanda upp den karamelliserade mjölken med lite ovispad grädde, för att få den lite lösare i konsistens. Ta fram en form och varva smet med jordnötter och karamelliserad mjölk ( kolasås), smeten  och toppa sedan ytan med jordnötter, strössel och ringla över kolasås. Plasta och ställ in i frysen i minst 4-5 timmar innan servering.

Ta fram en stund innan fikat.

 

0
5 kommentarer

ON OUR WAY TO MALMÖ

Bilden här ovan är dock från vår resa i Kapstaden.

Men vi är ”bara” på väg till Malmö. Det är inte så bara det heller. Jag gillar verkligen Malmö.
Det blir en liten miniweekend med jobb och spännande middagar inbokade. Funderade på att kanske ta en tur över till Köpenhamn i helgen,
eller hur är det nu….. Får vi ens åka över dit? Jag har lite dålig koll på.

Men vill ni följa med under resans gång så vet ni att jag finns på Instagram oxå
@jennysmatblogg

0
7 kommentarer

PIZZARULLE

Det är perfekt som mellis eller enklare lunch.
Jag köpte färdig pizzadeg, och detta tog knappt tjugominuter att få klart.

Fotograf: Ulrica Pousette
.

Lägg ner lite krut på en god tomatsås istället.

Tomatsås:
1 burk med tomatkross med smak av vitlök
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Gör så här

Koka upp alla ingredineser och mixa krosset
med en stavmixer om det behövs. Låt det småputtra i fem minuter på svag värme innan du brer på den.

Riv över cirka 200 gram mild ost över pizzan, klipp över cirka 100 gram rökt skinka.
Rulla ihop till ett börd, pensla med vatten och strö över sesamfrön. Grädda i 10- 15 minuter på 225 grader, eller tills brödet fått en vacker färg.

Skiva upp och servera genast.

0
2 kommentarer

MOULES MARINIÈRES

I går lagade vi musslor, vilket var första gången jag provat på att göra hemma.  Och hallåååå… hur enkelt & hur gott! Nu vill jag göra detta åtminstone varje helg 😉 Vi provade ett recept som vi hittade på Allt om mats- hemsida. Men gjorde om det lite efter eget tycke.

Godaste förrätten ever.

Du behöver till 4 personer
2 kilo blåmusslor
2 st scharlottenlök
3 vitlöksklyftor
2 msk smör
3 dl torrt vitt vin
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
persilja

Gör så här:
Skrubba musslorna noga i kallt vatten. Dra loss eventuellt ”skägg”. Släng bort de musslor som är trasiga och dem som är öppna och inte stängs när de knackas i köksbänken. ala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i en gryta ca 3 min. Häll i vinet och låt koka upp. Lägg musslorna i grytan och koka under lock ca 3-5 min. Ta upp musslorna med hål­slev. Släng bort de musslor som inte öppnats. Häll grädden i grytan och låt koka upp. Krydda med salt och peppar. . Lägg tillbaka musslorna i grytan. Fördela musslorna i djupa tallrikar och häll över gräddskyn & strö över klippt persilja.. Servera genast med nybakade vitlöksbröd.

Mums!

2
7 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

LAX I CITRONSÅS


Fotograf Ulrica Pousette, recept kommer från min senaste bok ”Snabbt, gott & billigt”

Det här behöver du : 
4 portionsbitar lax
handskalade räkor
färska örter

Citronsås: 
1 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
4 msk creme fraiche
1/2 msk hummerfond
finrivet skal från 1 citron + 2 msk pressad citronsaft

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader, lägg laxen i en smord form.
Smält smöret i en kastrull, pudra ner mjölet och fräs en kort stund.  Vispa ner grädde, crème fraiche och fond och låt sjuda några minuter.
Ta bort från värmen, riv ner och pressa ner citronsaften. Häll detta över fisken och ugnsbaka i 15-20 minuter.
Toppa gratängerna med räkorna och lite färska örter.
Klar att serveras, kanske med kokt potatis eller ris.

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Och självklart ett litet klädtips inför helgen. För huuuuur snygga är inte jackorna på Bubbleroom.
Kolla in dem här

8
14 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Här kommer en veckomatsedel till er som önskar tips.

Måndag : Vegetarisk Nudelwok
Tisdag Lurig lax med krämig risoni
Onsdag Kycklinggratäng med pasta & rökt skinka 
Torsdag Pankopanerad falukorv 
Fredag Pulled Pork

 

Kan serveras som tacos, i bröd eller till en sallad.
Det här behöver du :
1,2 kilo fläskkarre
salt, peppar och cayennepeppar
3 msk olivolja
2 1/2 dl barbecuesås ( inte för söt )
2 gul lök
1 vitlöksklyfta

Gör så här :
Ställ ugnen på 100-120 grader. Häll i olja i en ugnsform med lock, lägg ner köttet, salta, peppra krydda, gnid in samtliga i köttet.  Skala hacka / separera löken och lägg ner i formen tillsammans med köttet. Bred ut barbecuesåsen över köttet, ställ på ett lock och ställ in i nedre delen av ugnen. I en sådär 5-6 timmar. När köttet är klart så ska  det liksom dela sej när det är färdigt, så fort du sätter gafflen i det. Toppa med en god barbequesås.

.

Något gott till kaffet : Crunchig Rabarberpaj
IMG_2968

Det här behöver du :
5 – 6 stjälkar rabarber
1- 1/2 dl strösocker ( beroende på hur sura rabarberna är)

Till krispet:
125 gram smör
1 1/2 dl mjöl
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl havregryn

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Skär rabarberna i slantar och fördela ut i formen, sockra dem.
Tärna ner smöret i en skål och vänd ner resten av ingredienserna. Nyp i ihop till en smulig deg. Strö detta över rabarberna och ställ sedan in i mitten av ugnen och grädda i cirka 20 minuter.

0
2 kommentarer

MEXICORÖRA


Fotograf Ulrica Pousette. Recept kommer från boken ”Snabbt, gott & billigt”

Till 4 portioner Mexicoröra
4 port. ris
smör
1 finhackad gul lök
350 gram färdigstekt & kryddad tacofärs
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1/2 grön paprika
1 burk majs

Kall sås: 
2 1/2 dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk chilisås
dofta över cayenne
salt

Gör så här:
Rör ihop den kalla såsen och ställ kallt. Koka riset enligt anvisningar. Finhacka löken och fräs i smör, när den mjuknat och doftar nötigt vänd ner den finhackade paprikan. Fräs runt och tillsätt ris & tacofärs även burken med majs. När du blandat och allt blivit genomstekt är den klar att serveras. Gärna med lite tortillachips.

Smaklig spis

0
5 kommentarer

HELGENS PLANER

Det var inte så länge sen vi tog denna bilden. Men nu är det minsann slut på shorts och sommarbruna ben. 
Nu har hösten kommit på riktigt. 

Helgens planer ser ut som följande: 
Tacomys ikväll, det känns som en evighet sen vi åt tacos så det ska bli såååå gott. Sen ska jag träffa Jenny & Martina en sväng så vi ska få skvallra av oss. Och i morgon bitti mina vänner då är det premiär för ….taaaaadaaaaa….. *trumvirvel* …….skinkmacka med senap. I know, så crazy. Men har Ica börjat sälja julskinka, då är inte jag sen att haka på. Längtar redan nu som ni säkert förstår. Sedan har vi bokat in Matnatten i Kalmar, men pågrund av av situationen så blir det inte riktigt en matnatt- utan mer en matig eftermiddag. Så vi ska åka in och provsmaka lite smårätter på Kalmars restauranger. Det blir inte så som vi planerat, men det kommer bli trevligt ändå.
Ja sen har vi söndagen som är vigd för att fota samarbeten -riktigt roliga samarbeten. Ser fram emot att få visa er dem sen.

Men nu bär det av mot mataffären för att handla.
Kommer uppdatera med ett middagstips snart.

Kram och trevlig helg.

 

0
Kommentera

SNICKERSKLADDKAKA

Tjingeling,
Nu bär det av mot Växjö, ska luncha med Klara och fönstershoppa lite. Kanske även kolla lite på barnvagnar, undrar just om det är samma märken som är populära som när Nomi var liten. Det återstår att se 🙂  Sedan blir det en fika på Thelmas jobb, och en kaffe med Jacob när han kommer hem från jobbet- ja, och sedan hem till Kalmar igen till mina småttingar. Som inte är så små längre i och för sig. Men så ser planerna ut, för att vara exakt.

Till er som kikar förbi vill jag bara rekommendera denna kladdisen.
Fy bövelen va gott – denna måste ni baka så länge ni inte är allergiska.

Fotograf Ulrica Pousette, recept kommer från min senaste bok: Snabbt, gott & billigt.

Det här behöver du för att baka denna kladdis: Form cirka 22-24 cm
3 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
1 burk med karamelliserad mjölk

Tryffeltopping: 
200 gram mjölkchoklad
1/2 dl vispgrädde
1 näve salta jordnötter

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen, den karamelliserade kolan klickar du ut jämnt i smeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter, den ska fortfarande vara lös i mitten ( den stannar till sig i kylen sen). Gör tryffeltoppingen genom att värma upp grädden på spisen, bryt ner chokladen och rör den glansig. Ta bort från plattan och rör ner jordnötterna. Klicka ut snickerstryfflen över den (kalla) kladdkakan och bred ut till ett jämnt lager. ställ sedan svalt i minst 2 timmar innan servering

Serveras sedan med lättvispad grädde.

 

4
6 kommentarer