Älskar att sitta här ute på min balkong på kvällarna och bara blicka ut över vattnet. Krispig luft, stor gosig filt och lite tända ljus, och en varm kopp kaffe.
Jag har äntligen flyttat upp till sovrummet nu, det börjar att nära sig det sista innan det är klart.
I skrivande stund får jag mina persienner uppskruvade, så nu kan jag få sovmorgon i helgen. Eller nej just det, imorgon ska Nomi och jag upp klockan 04.00 för att dela ut frallor för fotbollslaget. Jippi…… 😉
Gör så här:
Pressa ner sardellcremen i en skål, vänd ner äggula, pressad vitlök, citron. Mixa detta och häll i lite av olivolja/rapsoljan i taget, tills allt blandat sig, vänd ner osten & grädde tills och mixa slätt. Smaka av med salt & peppar och ev. dofta över lite cayennepeppar.
Blanda salladen med dressingen och toppa med kyckling parmesan och brödkrutonger.
*Så här gör du frasiga brödkrutonger:
2 rostbröd
olivolja
Rosta dem i ugnen på 200 grader tills de blir riktigt frasiga och gyllene.
Dela dem i fyrkanter och låt svalna.
Serveras med lättvispad grädde + lite vaniljpulver.
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader.
Skala äpplena och skär dem i små bitar. Lägg dem i en ugnssäker form och bland med socker och pepparkakskrydda. Arbeta ihop smulpajen och fördela/ smula ut över äpplena. Ställ sedan in i mitten ugnen i 15-20 minuter eller tills pajen fått en vacker färg. Det doftar helt otroligt gott under gräddtiden.
Vi har precis bestämt oss för att utöka vår familj – och det känns så himla bra i själen.
Jag följer Hemlösa Katter i Kalmar på Facebook och där fick jag syn på honom. Han var ordentligt tilltufsad, snorig och loppbiten när han blev infångad, han kallas för Yogi och är en väldigt gammal herre. Hela 21 år faktiskt, visste inte att katter kunde bli så gamla. Men jag kunde inte släppa tanken på att han sin sista tid inte skulle få ett eget hem. Så jag frågade barnen om vi inte skulle ta emot honom, och de jublade. Tänk att vi inte ens visste att vi letade efter en till familjemedlem men när han dök upp på bild så var det så självklart. Visst är det ödet, och jag vet att vi ska ge honom den bästa tiden i hans liv. Man kan säga att det är dags för honom att gå i pension här nu, sova gott och få äta sig mätt varje dag.
På Onsdag flyttar han in, så himla mysig.
Undrar just vad Ninja & Charlie kommer tycka om detta nu bara 😉
Med detta ville jag väl också säga att det finns så många hemlösa katter som vill komma till ett eget hem. Så letar ni efter en nu familjemedlem vill jag verkligen tipsa er om att googla efter hemlösa katter i ert län. Jag har några direktlänkar här om ni bor i :
Tjingeling på er, Hoppas ni har haft en jättefin tisdag… so far. Här har dagen gått i ett, jag har försökt att jobba lite mellan städ, tvätt och handling i mataffären. Detta kommer snart övergå till att jag ska försöka jobba lite mellan matlagning och taxiverksamhet, mellan Nomis kompisar och fritidsaktiviteter. Ja sen blir det läxläsning och ett litet försök till att räfsa löv till förbannelse ute i min mörka trädgård. Man hinner ju ingenting längre om dagarna, det blir ju kväll så tidigt nu mera. Dagarna går för fort.
Och på tal om fort- här kommer ett snabbt litet tips till helgen då det nämligen är Kladdkakans Dag.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Men innan receptet kommer vill jag tipsa er om alla fina nyheter hos Bubbleroom. Klicka här
Och nu vidare till receptet
Det här behöver du för att baka denna kladdis: Form cirka 22-24 cm 3 ägg 4 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 4- 5 msk kakao 2 dl vetemjöl 150 gram smält smör 2 nypor med flingsalt 1 burk med karamelliserad mjölk
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen, den karamelliserade kolan klickar du ut jämnt i smeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter, den ska fortfarande vara lös i mitten ( den stannar till sig i kylen sen).
Detta behöver du till 2 stycken steak sandwich:
2 toastbröd
olivolja
1 vitlöksklyfta
400 gram fläskfile
isbergssallad
tomat
rödlök
bearneiesås
Gör så här: Stek toasten i olivolja tills de blir gyllene, skala vitlöksklyftan och dela den på mitten. Gnid in toasten med den på bägge sidor. Skär sedan på snedden så att du får två trianglar av toasten. Det ena ska vara botten- och det andra ska vara locket på sandwichen. Putsa och skär lite större medaljonger av fläskfilen, Stek den klar i smör med salt & peppar. Hacka isbergssallad och skiva tomaten och ha detta som botten, skär löken tunt och strö över. Lägg dit de varma filebitarna och toppa med lite beasås, och gärna lite färska örter.
Och till sist- lägg på locket på sandwichen och ät! (Fungerar lika bra med oxfile eller kycklingfile.)
Servera gärna med lite pommes till.
Mums va gott !
* * * * * * * * * * * * * * *
Nutellafudge
Det här behöver du till din nutellafudge : 3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
2 dl nutella
Gör din nutellafudge så här:
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120-122 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ” . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och rör till sist ner den nutellan i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Känner du att smeten blir gryning – sätt på lite värme på plattan igen och rör tills den blivit blank. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*20 cm.
Skär upp i lagom stora bitar när fudgen svalnat. Låt gärna den stå över natten
Försvinnande goda.
Letar ni tips på mer julgodis? Följ mig då gärna på både Facebook och instagram: @jennysmatblogg
Här kommer ett litet baktips,
Perfekt att dubbla receptet också och frysa ner till kommande fikastunder/kalas.
Det här behöver du till 18- 20 st :
250 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5 1/2 dl vetemjöl
Fyllning: 100 gram philadelphiaost
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl blåbär att toppa med
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.
Blanda alla ingredienser till degen. Degen är mjuk men det går att hantera.
Dela i lika bitar och rulla till bollar, stora som valnötter. Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten.
Blanda färskosten krämigt och tillsätt övriga ingredienser till fyllningen.
Fyll gropen i varje kaka med färskostfyllning, ca 1 msk. Toppa med blåbär.
Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 7-8 minuter.
Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
Sikta ev över florsocker innan servering. Förvaras svalt i låda med lock.
En riktigt god rödvinsås provade vi förra helgen.
Receptet lånade vi från Tina Nordström. 10 stjärnor av 10.
Det här behöver du:
3 schalottenlökar 1/2 vitlök delad på mitten 1/2 palsternacka 3 kvistar timjan 2 lagerblad 8-10 krossade vitpepparkorn 1 msk tomatpuré 60 cl rött vin, fylligt och med låg sötma 8 dl kött eller kycklingbuljong 30 g smör 2 msk olivolja salt svartpeppar från kvarn
* Maizena
Gör så här:
Skala och skiva schalottenlöken, skala och tärna ner palsternacka. Fräs lök, vitlök och palsternacka med olivolja på medelhög värme i en kastrull tills det blir gyllenbrunt och karamelliserat. Tillsätt kryddor, tomatpuré och låt det fräsa i 1-2 minuter till. Tillsätt vin och låt koka ner ”reducera” till 2/3 delar återstår. Tillsätt buljong och låt det reducera ner till hälften (ca 4 dl återstår), sila av såsen igenom en fin nätsil och koka upp såsen igen. Red av såsen med lite maizena. Blanka av såsen genom att tillsätta smöret i små klickar under vispning.
Det här behöver du:
200 gram sötmandel
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl vatten
flingsalt
Gör så här: Rosta mandlarna i en torr varm stekpanna. Koka upp socker och vatten i en kastrull.
Vänd i mandlarna och koka tills det börjar knäppa i mandlarna och det sockrar sig Rör om hela tiden. Ta kastrullen från värmen och häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper. Nyp över flingsalt, och sära mandlarna med hjälp av två gafflar.
Låt svalna innan det är dags att servera.
Finns det något godare än husmanskost ? Var så sjukt sugen på köttbullar i går. Så jag lagade mat till ett helt fotbollslag- trots att jag är ensam hemma resten av veckan.
Gjorde köttbullarna på fläskfärs- blev så saftiga. Tips! Det här behöver du till köttbullarna : 2 ägg
1 dl vispgrädde
3 msk senap ( valfri sort )
1 dl ströbröd
2 tsk lökpulver
1 kg fläskfärs
1 tsk salt
Gör så här : Rör ihop ägg och grädde och senap och låt det sedan svälla cirka 10 minuter tillsammans med ströbröd, rör under tiden. Blanda lökpulver med färs & kryddor i ströbrödsblandningen. Jag rullade lite större köttbullar, för att vinna tid – och de blir saftigare. Stek köttbullarna i mycket smör så de får fin yta.
Moset gjorde jag genom att koka 1 kilo mandelpotatis.
När potatisen är färdig, häll bort allt vatten. Värm upp 2 dl vispgrädde, stompa moset med så mycket grädde så att moset får den konsistens du vill ha. Rör ner några klicka smör. Smaka av med salt, muskotnöt, vitpeppar och aromat.
Såsen kommer här:
Kryddig brunsås: 2 dl vispgrädde
2 vatten ( plus ev. steksky)
3 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
1/2 msk rödavinbärs gelé
ev. maizena
salt & peppar
Gör såsen så här:
Låt allt sjuda upp och smaka av med salt & peppar. Vill du ha såsen tjockare, red av med lite maizena.