PICKLAD RÖDLÖK

Gott att ha till tacos,till kött till salladen.
Ja till det mesta faktiskt.

Det här behöver du: 
3 rödlökar
1/2 dl ättika 24%
2 dl strösocker
3 dl vatten

Gör så här: 
Blanda allt i en kastrull.
Koka upp och se till att sockret löser sig. Släng i löken och låt sjuda ett par minuter. Häll upp i ren glasburk
Låt svalna.

3
2 kommentarer

FRITERAD BANAN

Att göra friterad banan hemma är inte alls svårt.
Och man behöver ingen fritös för det. Här kommer det busenkla receptet.

Serveras med glass och massa sirap. 

Det här behöver du till 4 portioner friterad banan:
4 mogna bananer
1 1/2 liter rapsolja till fritering

2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl kallt vatten

Friterad banan gör du så här:
Häll i oljan i fritös eller tjockbottnad hög gryta, jag har en i gjutjärn. Det ska bli en cirka 5-7 cm högt med olja. Hetta upp på medelstark värme, blanda ihop de torra ingredienserna först och sist rör du ner vattnet, rör till en slät  frityrsmet. Bra att ha den i en djup tallrik när du ska doppa ner frukten. För att se om oljan är tillräckligt varm så doppa ner en droppe av frityrsmeten och när det börjar spraka och friteras är olja tillräckligt varm. Doppa bananerna i frityrsmeten och ner i oljan, fritera dem till gyllene bruna. Lägg upp på hushållspapper, och låt överflödig olja rinna av.

Servera genast med glass och sirap

1
Kommentera

HEMMAGJORDA TORTILLACHIPS

Vi kan inte vara de enda som får över massa tortillabröd efter tacomyset ?
Då ska jag tipsa er om vad ni kan göra för gott av dessa där! Jorå, ni kan fritera dem,blir sjukt goda.
Förslagsvis kan man äta dem med hemma gjord guacamole  eller till denna goda ostsåsen


Det här behöver du:
mjuka tortillabröd
1 1/2 liter rapsolja
flingsalt

Gör så här:
Värm upp oljan till 150 grader. Se också till att alltid ha ett lock nära till hands om du friterar i kastrull om det mot förmodan skulle börja brinna i oljan. Medan oljan värms så slice:ar du upp tortillabröden som en pizza.
Lägg försiktigt ner dem i fritösen och låt dem lägga där tills de får en vacker färg. Ta upp dem och lägg dem på ett hushållspapper och salta genast med flingsalt. Låt dem rinna av innan du serverar dem.

0
2 kommentarer

GRYTFRITERADE CHIPS MED DILLSMAK

Hej hej
I går provade vi att fritera allt möjligt här hemma. Vi skulle även ha provat roliga tips vi fick från er, ( som att fritera snickers, glass & oreokakor) men vi vart så mätta så det blev ingen efterrätt. Men dessa chipsen fick högsta betyg. Kryddsätt efter egen smak och tycke.


Detta behöver du
4 stora potatisar
1 1/2 liter rapsolja

Kryddsättning
dillkrydda
lökpulver
salt

Gör så här: 
Värm upp oljan till 150 grader. Se också till att alltid ha ett lock nära till hands om du friterar i kastrull om det mot förmodan skulle börja brinna i oljan. Medan oljan värms så skivar du potatisen tunt, och lägg i kallt vatten och skölj runt några gånger eller byt vatten ett par tre gånger, så att vi får bort potatisstärkelsen.
Lägg försiktigt ner potatisen med hjälp av en hålslev. Fritera din potatis i 10-15 minuter och vänd runt den då och då tills den fått fin gyllene färg och blivit krispig. Tag upp på hushållspapper och krydda upp dem medan de är varma.

Klart att servera i en vacker skål.

1
1 kommentar

H&M OCH HÖSTMYSIGA KLÄDER

 

Hej där,
Jag gick igenom kamerakortet denna morgonen. Och jag insåg att jag har så mycket bilder och recept som jag måste komma ifatt med här.
Så hoppas ni inte tröttnar om jag kommer uppdatera massor här under de kommande dagarna.
I alla fall…. Jag tillhör ju dem som inte älskar att springa runt i klädbutiker. Tycker rent av att det är tråkigt att handla kläder till mig själv ( förutom när jag sitter hemma och nätshoppar ) 
Men när jag springer på något som jag gillar, så handlar jag istället alla färger de har.
Så blev det med dessa stickade tröjorna. Älskar stickat, det kan man både klä upp och klä ner. Snyggt till leggings, snyggt till jeans – ja snyggt till det mesta om du frågar mig. Modellen är stor & rymlig, och går ner över rumpan, så man slipper frysa.

Fyndade dem på H&M med matchande mössor.

Tipselitips om ni också behövde lite höstmysiga kläder.

0
1 kommentar

VECKOMATSEDEL

Gomorron,
Här kommer veckomatsedeln,
.


Måndag Krämig köttfärsröra
Tisdag : Smörstekt torsk med dillsås 
Onsdag Fläskytterfile i pepparsås
Torsdag Gryta med söt-sursås
Fredag Herrgårdskyckling

Recept till 4 personer på herrgårdskyckling:
4 kycklingfileer
smör
salt& peppar
100 gram rökt skinka
2 msk finhackad persilja
4 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
1 1/2 dl riven herrgårdsost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Bryn kycklingfilerna runt om i en stekpanna så att de får fin färg. Salta & peppar under stektiden. Lägg dem i en form och strössla över den strimlade skinkan. Blanda ihop creme fraiche, persilja, dijonsenap, och riven ost. Fördela ut röran över kycklingen och skinkan. Och ställ in imitten på ugnen, i cirka 20 minuter- eller tills kycklingne är klar.
Servera med klyftpotatis eller ris.
.

Något gott till kaffet: Ryttarkakor

Det här behöver du: 
175 gram smör
6 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 krm salt
1 krm vaniljsocker

Knäckig topping: 
75 gram smör
2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl sirap
200 gram kokosflingor

Gör det här:
Ställ ugnen 225 gram.
Smält smöret i en kastrull rör ner ägg, socker och rör ihop övriga ingredienser och blanda ner.
Rör om tills du har en smidig smet. Lägg bakplåtspapper i en långpanna ( cirka 30 *45 cm)  och fördela ut chokladsmeten.
Grädda i mitten i cirka 10 minuter, under tiden gör du toppingen.
Blanda smör, socker och grädde & sirap och koka upp, rör om då och då. Låt sjuda ett par minuter, och vänd ner kokosen. Låt sjuda ytterligare 1 minut, och ta ut kakan och fördela ut knäcktäcket, grädda ytterligare 8-10 minuter.

Ta ut och låt svalna något innan du skär lagom stora bitar.

0
Kommentera

KASSLER STROGANOFF


Fotograf Ulrica Pousette, Recept från min senaste bok ”Snabbt, gott & billigt ”

Det här behöver du för 4 personer:
800 gram kassler
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk tomatpure
2 msk chilisås ( alt. ketchup om ni vill ha den mild)
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
salt & peppar

Gör så här: 
Hetta upp en stekpanna med smör, fräs den hackade löken glansig.
Skär ner kasslern, och fräs den genomvarm. Pressa ner vitlöksklyftan och vänd ner tomatpure och chilisås.
Rör om och vänd ner grädde & crème fraîche. Låt allt sjuda upp och smaka av med sambal oelek, salt & peppar.

Servera genast!

2
Kommentera

BOKADE JULBORD

REKLAM FÖR JULBORDSMÄKLARNA

 

Håll i hatten nu bloggisar,

Nu är det faktiskt mindre än 1 månad kvar tills det är dags för julbord!
Och skojar ni vad jag tänker äta på olika julbord detta året.  Julluncher / jultallrik och julmiddag…. Längtar!

❤️


Jag åker ju upp till Stockholm sista veckan i November för att signera alla böcker. Så varför inte passa på att äta lite härliga julbord där uppe?
Sagt och gjort, så nu har vi bokat två olika julbord i Stockholm genom Julbordsmäklarna.
Jag tycker det är så himla smidigt att få en överblick över alla julborden när man bokar via Julbordsmäklarna. Och det kostar inget extra, samma pris som om ni bokar direkt med restaurangen. Jag tycker det är ett extra plus också för jag som inte kan Stockholm så bra vill ju gärna se bilder på hur restaurangen ser ut och vilken meny de har. Alla julbord är ju så olika.
.

Bilderna är från förra årets julbordsätande.

Vi började med att boka  Pluras julbord på Stortorgskällaren. Det ska blir riktigt spännande.
Sedan blir det ett annat ett annat traditionellt julbord på Stadshuskällaren. 
Tyckte även att det passande utmärkt att boka Hotel Hasselbacken för en sådan här julbordsweekend då man kan bo i deras anrika miljö ute på Djurgården och om man vill så kan man äta deras klassiska traditionella julbord både till lunch och middag. Deras julbord är även bokningsbart på julafton.

Ja ja, men ni förstår att jag räknar ner tills dess va. Men inte nog med det, fortsättning följer…. 😉


Sedan blir det en tur till Göteborg i December för att besöka Hällsnäs gård
Ser så himla fint & mysigt ut på bilderna. Och dagen efter på Lördagen har vi bokat in oss i Malmö där vi bokat rom på Story Hotell och julmiddag blir på Kasai in the sky 
Vi var där förra helgen och åt deras avsmakningsmeny som var galet god. Så nu ville vi även prova på julbordet.
Det ska vara något utöver det vanliga.

Och avslutningsvis så bokade jag ett julbord i Växjö med alla barnen på DETTA stället
Vilket jag bokade för att alla mina Växjövänner har rekommenderat det. Så här har vi höga förväntningar nu.

Och jag har nya datum som jag ska boka in för julluncher ,
men det kommer längre fram 😉

0
15 kommentarer

OST- & SKINKPAJ

Kikar förbi med ett litet middagstips. 

Fotograf Ulrica Pousette, recept kommer från min senaste bok : Middagstipset.

Det här behöver du:
3 dl vetemjöl
100 gram smör
3 msk kallt vatten
100 g rökt skinka
3 dl riven ost med smak
3 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1/2 tsk paprikapulver

Gör så här:
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga pajskalet. Låt det stå i kylskåp ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.

Skär skinkan i strimlor. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.

Sänk värmen till 200°C. Lägg skinka och ost i pajformen. Häll över äggstanningen.Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen stannat.

Serveras med en god sallad

13
Kommentera

SISTA TIMMEN

Godermorgon,
.
Jag åkte över en sväng till Öland i Söndags.  Och det var så där härligt krispigt & höstligt i luften, åkte upp till slottsruinen och fotade och insåg att ljuset var helt magiskt denna kvällen. Så jag beslöt mig för att köra kustvägen upp mot Sandvik. Sista timmen innan solnedgång, kan vara då ljuset är som vackrast.


Gulliga kossorna som betade var jag ju också tvungen att föreviga. 
Äleklinta, ett av mina favoritställen på ön. Har ni inte varit här tidigare så kom hit när ni är på Öland nästa gång.
Packa ner en fikakorgen och sikta kosan hitåt. Eller en liten engångsgrill och grilla korv på.
Kör sedan kustvägen, som är galet vacker. 


Det var inte bara en vacker kväll,
det var också väldigt blåsig kväll på Öland. 
Här fångade jag de sista solstrålarna innan solen gick ner.
Öland är så vackert, och här är alla årstider magiska.

Med det ville jag bara önska er en fin fortsatt fin torsdag.

Och pssst…. glöm inte att det är fredag imorgon! Jaaaay.

0
Kommentera