INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

PANNBIFFAR MED KOKT POTATIS & BRUNSÅS

Just nu vill jag äta husmanskost till frukost , lunch, middag och gärna till mellis också.  Jag drömmer mig bort innan jag ska somna på vad jag vill äta till frukost. Hahaha… Jag fantiserar om kålpudding, fluffigt potatismos med panerad torsk, gulaschsoppa men framför allt kokt potatis med brunsås och biffar. Man skulle nästa kunna tar att JAG är gravid…. haha.

I går blev middagen just Pannbiffar med kokt potatis, brunsås. Stekt lök, rårörda lingon och pressgurka.
Pressgurka äter jag till ALLT numera, det får inte ta slut utan jag gör nytt var varannan dag.

.
Det här behöver du:
1 ägg
1 1/2 dl grädde
3/4 dl ströbröd
1/2 msk kinesisk soja
1/2 tsk salt
lökpulver
salt & peppar
1 kg blandfärs
smör

Gör så här:
Knäck ett ägg i en skål och häll upp grädde där i, med hjälp av en gaffel vispar du ihop detta med ströbrödet.
Rör i soja, salt & eventuella kryddor. Låt stå i 10 minuter innan du rör ner detta i färsen och börjar forma till biffar.
Stek dem sedan i rikligt med smör på medelhög värme, tills de är genomstekta.

Till brunsåsen behöver du:
1 rejäl klick smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
2 msk oxfond
1 dl vispgrädde
1 msk kinesisk soja
salt och peppar

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull / stekpanna och tillsätt mjölet under tiden du vispar. Värm tills redningen är ljusbrun. Tillsätt vatten, fond, grädde och soja. Koka upp under omrörning och låt sjuda i fem minuter.
Smaka av med salt och peppar.

Du hittar recept på pressgurkan HÄR
Rårörda lingon HÄR
Karamelliserad lök HÄR

 

 

Och så har vi lite härliga rabatterade hösttips nu när kylan närmar sig. Har ni kollat in Cellbes REA, alla deras snyggelisnygga höstjackor är nu nedsatta 200 :-

2
9 kommentarer

RECEPT PÅ PRESSGURKA

Det är inte första gången jag gör pressgurka, och inte sista.
Detta är något jag vill ha i kylskåpet hela tiden. Så gott.

Det här behöver du:
1 gurka
1 msk ättika 24 %
2 msk socker
1 kryddmått salt
finhackad persilja

Gör så här:
Skiva gurkan tunt över en tallrik.
Häll över ättika, socker och salt. Lägg press över gurkan. Jag la en annan tallrik med en mjölpåse över.
Ungefär en timme ska det stå. Men vänd om gurkan då och då.
Innan servering klipp över persilja.

Klart att servera.

0
Kommentera

KARAMELLISERAD LÖK

Gott till stekt fläsk, biffar eller köttbullar. 

Du behöver : 
4 gula lök
smör
2 tsk strösocker
salt
1 dl vatten

Gör så här:
Skär löken i ringar, hetta upp en stekpanna med smör.
Låt smöret smälta, och fräsa tills de doftar nötigt.
Lägg ner löken och fräs den under omrörning tills löken blivit mjuk och gyllene
(Cirka 10 minuter ) Strö över sockret och lite salt och fräs runt. Sist häller du över vattnet,
och låt detta sjuda ihop med löken. När vattnet dunstat bort är det klart att servera.

1
1 kommentar

RÅRÖRDA LINGON

Goda tillbehör är viktigt och rå rörda lingon är gott till så mycket.
Men speciellt till biffar, kokt potatis och brun sås.
.Du behöver
250 gram frysta lingon
1 dl strösocker

Gör så här:
Rör ihop frysta lingon och socker i en skål.
Låt stå framme 30 minuter och rör om då och då tills sockret smält.

Klart att servera.

0
Kommentera

TOMTELATTE

Tomtelatte eller pepparkakslatte ?
Denna är supergod, och värmer upp vilken kylig vinterdag som helst.

Fotograf Ulrica Pousette.


Vill du inte ha så söt latte, minska ner mängden sirap, och anpassa kryddorna efter hur mkt pepparkaka du vill att den ska smaka. Pepparkakskrydda köper du färdig i kryddhyllan.

T
ill en stor pepparkakslatte, eller 2 små:
1 msk ljus sirap
1/4- 1/2 tsk pepparkakskryddor
3 dl starkt kaffe
2 dl mjölk

Topping: lättvispad grädde + pepparkakssmulor

Gör så här:
Rör ut kryddorna med sirapen och blanda väl med kaffet. Häll kaffet i koppar. Värm upp en kastrull med mjölken, det ska inte koka. Utan när mjölken börjar ånga häll upp i skålen/ bunken till stavmixern och mixa detta tills det bildar ett vackert skum.
Lägg den skummade mjölken över kaffet. Toppa med grädde och pepparkakssmulor.

Klart att servera. Farligt gott!

2
1 kommentar
Reklam för mina böcker

SIGNERADE BÖCKER

Hej hej,

Om bara två veckor börjar jag signera alla er förbeställda böcker. Så passa på nu, eller vänta snällt tills nästa år 😉
Vi tänkte att man ville ha julboken lagom till första advent. Det är väl då man liksom kickar igång julgodisverkstaden på riktigt.  Och Jennys Jul, är fullproppad med adventsgodis, julgodis, glöggmys, gottis och julmat.

.

Men signeringen  gäller inte bara julboken utan även ”Middagstipset” & ”Snabbt, gott & billigt” Vi tänkte att man kanske vill ge bort de andra böckerna i julklapp, till sonen, väninnan eller svärfar.

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA MER
.


Jennys Jul är fullsmockad med mängder utav smarrigt julgodis,
Fudge, tryffel, kolor och knäck. Och självklart julbröd, saffransbak och inlagd sill.
Men mest fokus är det på allt gottis till julgodisbordet.

 
Hemmagjord daim!!  Vet ni hur gott det är? 
Perfekt ge-bort-present dessutom.
Alla bilder i boken har Ulrica Pousette fotat.
Precis som tidigare böcker. 

Gillar ni att baka olika sorters julgodis så är ”Jennys Jul” något för er. 

Julgodisar med roliga och goda twistar. Och korintkakor med choklad.
Vill du ha ett eget signerat exemplar av boken så beställer du
DEN HÄR 

Ett annat recept som jag är extra stolt över är min egna senap. 
Busenkelt och så roligt att bjuda på för att inte prata om huuuuur gott. 

0
5 kommentarer

VANILJDRÖMMAR

 
Dessa kan du smaksätta med både saffran och pepparkakskryddor. 
Fotograf Ulrica Pousette, recept från boken ”Jennys Jul”
.

Cirka 20-22 st:
100 gram rumstempurerat smör
1/2 msk vaniljsocker
3 dl strösocker
1 dl rumstempurerad rapsolja
1 tsk hjorthornsalt
4 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader, vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt oljan , och rör ihop mjöl och hjorthornsaltet innan du rör ner det i smeten.Rör samman till en smidig deg. Dela sedan i två olika högar och rulla cirka 20 Skär små mynt utan rullarna , och rulla sedan dessa till små bollar som du lägger på en ett ugnspapper på en plåt.
Och  lägg inte kakorna för tätt, eftersom de flyter ut lite.
Grädda sedan kakorna i ca 20 minuter.

( Under gräddtiden , och då du öppnar ugnen kan det lukta lite starkt. Detta beror på Hjorthornsaltet

Låt drömmarna svalna innan du serverar dem, annars finns risk för att de smular sönder.

1
2 kommentarer

SAFFRANS GIFFLAR MED VIT CHOKLAD

Godmorgon,
Hoppas att ni har haft en härlig helg. Här har jag startat upp tjuvstarten med julpyntet. Var ute igår och klädde in balkongen med granris och belysning. Så nu har startskottet och nedräkningen till jul gått.

Dessa godingar vill ni definitivt provsmaka innan jul, recept kommer här:


Fotograf Ulrica Pousette, recept från min bok ” Jennys Jul”

Det här behöver du:
1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 15- 16 dl vetemjöl

Fyllning: 
vit choklad

( smält smör + florsocker till garnering )

Gör saffransgifflarna här :

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin. Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter.

Dela sedan degen i 5 delar, och kavla ut degen såsom runda pizzor. Dela varje rundel i 8 bitar, som du ”slice:ar” en pizza.
Högst upp i varje ”slice” lägger du en bit vit choklad, och rullar in den i din giffel.
Lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 minuter. Under tiden sätter du ugnen på 225 grader.
Grädda dem sedan i ugnen i 5-8 minuter, ta ut dem och pensla dem med smält smör.
Innan servering pudrar du över florsocker.

 

7
9 kommentarer

VEGETARISK HALLOUMIGRYTA

Vi är många som försöker äta grönt varje vecka.
Och här kommer en god gryta, hoppas ni gillar.

Till 4 personer behöver du:
2 förpackningar med halloumi
matolja
1/2 gul lök
2 morötter
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
6 tomater
1 1/2 dl vatten
2 msk konc fond
1 dl ajvar
salt & peppar

Gör så här:
Dela halloumin i lagom stora bitar. Hacka löken, chilin och vitlöksklyftan. Slanta morötterna tunt. 
Hetta upp en panna med olja och fräs den lite lätt tills den får aningen färg. Lägg bort den på en tallrik medan du fräser löken, chilin, vitlöken och morötterna. De ska bli glansiga och dofta lite nötigt. Vänd då i de hackade tomaterna, vatten och koncentrerad fond. Låt allt sjuda upp i 10 – 15 minuter, smaka av med ajvar salt och peppar. Till sist vänder du i halloumin, sedan är det klart att servera.

Goda tillbehör är en god sallad & pickad rödlök

 

 

0
1 kommentar

VECKOMATSEDEL

Här kommer en veckomatsedel för er som letar lite middagstips.
.

Måndag Broccoli- & ädelostpaj (veg)
Tisdag Kokt potatis med lax & romsås
Onsdag Inbakad kassler med ris & currysås
Torsdag Korvstroganoff med pasta
Fredag Teriyaki-kyckling med dilliga pommes


Hederliga köpepommes med en extra skväll olja på.
Kryddade med dillkrydda och salt.

Kycklingen gör du så här:
Tunna kycklingfileer
Teriyakisås
sesamfrön

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader. Lägg kycklingen i en ugnsform, pensla över teriyaki och sesmfrön.
Och skjuts in i ugnen i 20 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt.
Pnsla en sista omgång med teriyaki precis innan servering.

  • * * * * * * * * * *
    Till 4 portioner: 
    2-3 röda äpplen
    3 msk smör
    3 msk strösocker
    1/2 tsk kanel
    1 1/2 dl vispgrädde
    2 dl smulor av kakor (jag valde digestivkex)
    + extra vaniljvisp

    Gör så här: 
    Skala och skär äpplena i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och vänd ner bitarna.
    Strö över socker och kanel och låt dem småputtra tills de är mjuka. Låt svalna. Under tiden vispar du grädden fluffig. Varva sedan kaksmulor, äppelkompott, vaniljvisp och grädde.

    Serveras direkt. Smaklig spis.

     

0
3 kommentarer