BLÅBÄRSCHEESECAKE- GROTTOR

Här kommer ett litet baktips,
Perfekt att dubbla receptet också och frysa ner till kommande fikastunder/kalas.

Det här behöver du till 18- 20 st : 
250 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
100 gram philadelphiaost
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl blåbär att toppa med

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.
Blanda alla ingredienser till degen. Degen är mjuk men det går att hantera.
Dela i lika bitar och rulla till bollar, stora som valnötter. Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten.
Blanda färskosten krämigt och tillsätt övriga ingredienser till fyllningen.
Fyll gropen i varje kaka med färskostfyllning, ca 1 msk. Toppa med blåbär.
Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 7-8 minuter.
Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
Sikta ev över florsocker innan servering. Förvaras svalt i låda med lock.

 

5
2 kommentarer

MUSTIG RÖDVINSÅS

En riktigt god rödvinsås provade vi förra helgen.
Receptet lånade vi från Tina Nordström. 10 stjärnor av 10.

Det här behöver du:
3 schalottenlökar
1/2 vitlök delad på mitten
1/2 palsternacka
3 kvistar timjan
2 lagerblad
8-10 krossade vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
60 cl rött vin, fylligt och med låg sötma
8 dl kött eller kycklingbuljong
30 g smör
2 msk olivolja
salt
svartpeppar från kvarn

* Maizena

Gör så här:

Skala och skiva schalottenlöken, skala och tärna ner palsternacka. Fräs lök, vitlök och palsternacka med olivolja på medelhög värme i en kastrull tills det blir gyllenbrunt och karamelliserat. Tillsätt kryddor, tomatpuré och låt det fräsa i 1-2 minuter till. Tillsätt vin och låt koka ner ”reducera” till 2/3 delar återstår. Tillsätt buljong och låt det reducera ner till hälften (ca 4 dl återstår), sila av såsen igenom en fin nätsil och koka upp såsen igen. Red av såsen med lite maizena. Blanka av såsen genom att tillsätta smöret i små klickar under vispning.

Smaka av med med salt och peppar.

0
Kommentera

BRÄNDA MANDLAR MED FLINGSALT

Enklaste godiset / snacks:et till advent ? 

Det här behöver du:
200 gram sötmandel
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl vatten
flingsalt

Gör så här:
Rosta mandlarna i en torr varm stekpanna. Koka upp socker och vatten i en kastrull.
Vänd i mandlarna och koka tills det börjar knäppa i mandlarna och det sockrar sig 
Rör om hela tiden. Ta kastrullen från värmen och häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper. Nyp över flingsalt, och sära mandlarna med hjälp av två gafflar.
Låt svalna innan det är dags att servera. 

0
1 kommentar

SMAKRIKA KÖTTBULLAR MED POTATISMOS

Finns det något godare än husmanskost ? Var så sjukt sugen på köttbullar i går. Så jag lagade mat till ett helt fotbollslag- trots att jag är ensam hemma resten av veckan.


Gjorde köttbullarna på fläskfärs- blev så saftiga. Tips!
Det här behöver du till köttbullarna :
2 ägg
1 dl vispgrädde
3 msk senap ( valfri sort )
1 dl ströbröd
2 tsk lökpulver
1 kg fläskfärs
1 tsk salt

Gör så här :
Rör ihop ägg och grädde och senap och låt det sedan svälla cirka 10 minuter tillsammans med ströbröd, rör under tiden.  Blanda lökpulver med färs & kryddor i ströbrödsblandningen. Jag rullade lite större köttbullar, för att vinna tid – och de blir saftigare.  Stek köttbullarna i mycket smör så de får fin yta. 

Moset gjorde jag genom att koka 1 kilo mandelpotatis.
När potatisen är färdig, häll bort allt vatten. Värm upp 2 dl vispgrädde, stompa moset med så mycket grädde så att moset får den konsistens du vill ha. Rör ner några klicka smör.  Smaka av med salt, muskotnöt, vitpeppar och aromat.
Såsen kommer här:

Kryddig brunsås:
2 dl vispgrädde
2 vatten ( plus ev. steksky)
3 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
1/2 msk rödavinbärs gelé
ev. maizena
salt & peppar

Gör såsen så här: 
Låt allt sjuda upp och smaka av med salt & peppar.
Vill du ha såsen tjockare, red av med lite maizena.

.

1
3 kommentarer

SOFT BUN MED PULLED PORK

Gomorron, 
Här kommer tipselitips på trevligt tilltugg.
Dessa soft buns eller Bao bun som det också heter, beställer jag ofta när jag går ut och äter. Men visste inte att de fanns att köpa. Men när Victoria på Matplatsen skrev att hon hade köpt så åkte jag ner till vår asiatiska butik i stan och köpte på mig ett gäng.
Detta är både gott, och väldigt trevlig som förrätt eller mingel.


Bröden kan man fylla med vad man helst gillar.
Tillsamman med lite goda grönsaker , picklad lök och såser. Bröden köper man frusna och ångas sedan klara.
Ställ ett durkslag klätt i bakplåtspapper över en stor kastrull och lägg ner bröden. Koka upp vattnet och låt dem ångas tills de är genom varma.
Cirka 15-20 minuter tog det. Jag fyllde bröden med pulled pork, krispig sallad och picklad rödlök, pressgurka och tryffelaioli.
Mums.

1
Kommentera

CON CARNE POLLO

Tänk er Chili con carne fast med kyckling. 
Magiskt gott


Fotograf Ulrica Pousette. Recept från senaste boken : Snabbt, gott & billigt.

Chicken con carne för 5-6 personer :
800 gram kycklingfärs
smör
1 vitlök
1/2 finhackad gul lök
1 kycklingbuljong
1 burk med krossade tomater
1 dl vatten
2 burkar med vita bönor
en nypa socker
1 kryddmått salt
Sambal oelek  – hur mkt beror på hur starkt du vill ha det

Tillbehör : sallad , turkisk yougurt och tortillachips

Gör så här: 
Hetta upp en djup stekpanna med smör, hacka löken och fräs lök / vitlöken glansig.
Vänd ner färsen och bryn den klar, vänd ner vatten, krossade tomater, fond, bönor  , salt oc kryddor.
låt puttra på svag värme, och smaka av med sambal oelek, med tesked. För det är ganska starkt, föredrar du inte så starkt räcker det med ett par tsk, jag hade i lite mer.

Gott gott

3
5 kommentarer

Jennys Jul

REKLAM FÖR MINA BÖCKER

 

Hej där,

Så roligt att ni uppskattade julboken så mycket förra året. Blir så glad enda in i själen av att läsa alla era rara kommentarer.
Den säljs i år också, både på nätet och i butiker. Vill ni ha ett signerat EX så kan ni beställa det här längst ner i inlägget.

Även Middagstipset & Snabbt, gott & billigt kan ni beställa om ni vill ha ett eget signerat ex eller om ni vill ge bort i julklapp. 


Boken innehåller mycket saffransbak, julkakor, juliga efterrätter och långpannakakor. Bl.a innehåller boken världens godaste ostkaka. Längtar tills det är dags att baka den igen.  Den innehåller såklart också klassisk julmat såsom Janssons Frestelse & köttbullar, men även kroppkakor och inkokt lax, det finns recept på hemmagjorda sillinläggningar, goda gratänger ja allt som kan tänkas höra julen till.



Min pepparkakslatte blev väldigt poppis.
Så den hamnade direkt i boken. Det är många recept i boken, som inte finns på bloggen.
Så det är en blandning av mina favoriter och lite nyskapande härliga julrecept.
Hoppas ni kommer gilla den.

Godaste räkomeletten hamnade i boken.
Denna ber ALLA om recept på, för den är så smarrig.
.
Citronkola, olika sorters knäck, tryffel, fudge och annat julgodis.
Boken är fullproppad med massa gott och roligt till julgodisbordet.

.NI FINNER ERBJUDANDET HÄR 

Beställer i idag så har ni boken lagom till första advent.
,

 

0
10 kommentarer

SEMMELKLADDKAKA

Semmelkladdkaka – en favorit!

Fotograf Ulrica Pousette, recept kommer från senaste boken ”Snabbt, gott & billigt”.

Det här behöver du:
smör+ ströbröd till formen
150 gram smör
100 gram mandelmassa
2 tsk kardemummakärnor
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt

Topping: 
2 dl lättvispad grädde
florsocker
75 gram mandelflagor

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smörj & bröa formen.
Smält smöret & riv mandelmassan i en skål, mortla kardemummakärnorna & rör ner både smör & kardemumma med mandelmassan. Vänd sedan ner resten av ingredienserna i skålen och rör tills allt har blandat sig. Häll över smeten i formen (20-22 cm) och ställ in i mitten av ugnen i cirka 18- 22 minuter.  Låt svalna i kylskåp ett par – tre timmar innan servering.
Rosta mandeln i en torr stekpanna så att den får nötig färg. Låt svalna under tiden du vispa grädden och bred över kakan, pudra över florsocker &  på med den kalla mandeln

8
1 kommentar

STRONGER

REKLAMSAMARBETE MED STRONGER

Godkväll,

Hoppas ni fått en finfin start på denna måndag. Tycker det är så härligt med hösten och den krispiga kalla luften.
För ett tag sedan var vi ute och fotade för Stronger, de har fått in massa nya snygga färger och modeller.
Och med min kod JENNY20 får ni 20% rabatt på hela ert köp.
.


Här hittar ni jackan och byxorna ovan.


Dessa snygga gröna gillar jag jättemycket.

Dessa snygga enfärgade gröna setet hittar du här:

Snyggelisnygga träningsjackan hittar ni här

För att komma till butiken så
KLICKAR DU HÄR 
Glöm inte ange koden: JENNY20

Happy Shopping. 

0
Kommentera

PRESSGURKA

Gott till köttbullar eller en god gryta.
Det här behöver du:
1 gurka
1 msk ättika 24 %
2 msk socker
1 kryddmått salt
finhackad persilja

Gör så här:
Skiva gurkan tunt över en tallrik.
Häll över ättika, socker och salt. Lägg press över gurkan. Jag la en annan tallrik med en mjölpåse över.
Ungefär en timme ska det stå. Men vänd om gurkan då och då.
Innan servering klipp över persilja.

Klart att servera.

 

4
Kommentera