VANILJDRÖMMAR

 
Dessa kan du smaksätta med både saffran och pepparkakskryddor. 
Fotograf Ulrica Pousette, recept från boken ”Jennys Jul”
.

Cirka 20-22 st:
100 gram rumstempurerat smör
1/2 msk vaniljsocker
3 dl strösocker
1 dl rumstempurerad rapsolja
1 tsk hjorthornsalt
4 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader, vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt oljan , och rör ihop mjöl och hjorthornsaltet innan du rör ner det i smeten.Rör samman till en smidig deg. Dela sedan i två olika högar och rulla cirka 20 Skär små mynt utan rullarna , och rulla sedan dessa till små bollar som du lägger på en ett ugnspapper på en plåt.
Och  lägg inte kakorna för tätt, eftersom de flyter ut lite.
Grädda sedan kakorna i ca 20 minuter.

( Under gräddtiden , och då du öppnar ugnen kan det lukta lite starkt. Detta beror på Hjorthornsaltet

Låt drömmarna svalna innan du serverar dem, annars finns risk för att de smular sönder.

1
2 kommentarer

SAFFRANS GIFFLAR MED VIT CHOKLAD

Godmorgon,
Hoppas att ni har haft en härlig helg. Här har jag startat upp tjuvstarten med julpyntet. Var ute igår och klädde in balkongen med granris och belysning. Så nu har startskottet och nedräkningen till jul gått.

Dessa godingar vill ni definitivt provsmaka innan jul, recept kommer här:


Fotograf Ulrica Pousette, recept från min bok ” Jennys Jul”

Det här behöver du:
1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 15- 16 dl vetemjöl

Fyllning: 
vit choklad

( smält smör + florsocker till garnering )

Gör saffransgifflarna här :

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin. Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter.

Dela sedan degen i 5 delar, och kavla ut degen såsom runda pizzor. Dela varje rundel i 8 bitar, som du ”slice:ar” en pizza.
Högst upp i varje ”slice” lägger du en bit vit choklad, och rullar in den i din giffel.
Lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 minuter. Under tiden sätter du ugnen på 225 grader.
Grädda dem sedan i ugnen i 5-8 minuter, ta ut dem och pensla dem med smält smör.
Innan servering pudrar du över florsocker.

 

6
9 kommentarer

VEGETARISK HALLOUMIGRYTA

Vi är många som försöker äta grönt varje vecka.
Och här kommer en god gryta, hoppas ni gillar.

Till 4 personer behöver du:
2 förpackningar med halloumi
matolja
1/2 gul lök
2 morötter
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
6 tomater
1 1/2 dl vatten
2 msk konc fond
1 dl ajvar
salt & peppar

Gör så här:
Dela halloumin i lagom stora bitar. Hacka löken, chilin och vitlöksklyftan. Slanta morötterna tunt. 
Hetta upp en panna med olja och fräs den lite lätt tills den får aningen färg. Lägg bort den på en tallrik medan du fräser löken, chilin, vitlöken och morötterna. De ska bli glansiga och dofta lite nötigt. Vänd då i de hackade tomaterna, vatten och koncentrerad fond. Låt allt sjuda upp i 10 – 15 minuter, smaka av med ajvar salt och peppar. Till sist vänder du i halloumin, sedan är det klart att servera.

Goda tillbehör är en god sallad & pickad rödlök

 

 

0
1 kommentar

VECKOMATSEDEL

Här kommer en veckomatsedel för er som letar lite middagstips.
.

Måndag Broccoli- & ädelostpaj (veg)
Tisdag Kokt potatis med lax & romsås
Onsdag Inbakad kassler med ris & currysås
Torsdag Korvstroganoff med pasta
Fredag Teriyaki-kyckling med dilliga pommes


Hederliga köpepommes med en extra skväll olja på.
Kryddade med dillkrydda och salt.

Kycklingen gör du så här:
Tunna kycklingfileer
Teriyakisås
sesamfrön

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader. Lägg kycklingen i en ugnsform, pensla över teriyaki och sesmfrön.
Och skjuts in i ugnen i 20 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt.
Pnsla en sista omgång med teriyaki precis innan servering.

  • * * * * * * * * * *
    Till 4 portioner: 
    2-3 röda äpplen
    3 msk smör
    3 msk strösocker
    1/2 tsk kanel
    1 1/2 dl vispgrädde
    2 dl smulor av kakor (jag valde digestivkex)
    + extra vaniljvisp

    Gör så här: 
    Skala och skär äpplena i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och vänd ner bitarna.
    Strö över socker och kanel och låt dem småputtra tills de är mjuka. Låt svalna. Under tiden vispar du grädden fluffig. Varva sedan kaksmulor, äppelkompott, vaniljvisp och grädde.

    Serveras direkt. Smaklig spis.

     

0
3 kommentarer

Lilla balkongen med stora utsikten

Älskar att sitta här ute på min balkong på kvällarna och bara blicka ut över vattnet.
Krispig luft, stor gosig filt och lite tända ljus, och en varm kopp kaffe. 
Jag har äntligen flyttat upp till sovrummet nu, det börjar att nära sig det sista innan det är klart.
I skrivande stund får jag mina persienner uppskruvade, så nu kan jag få sovmorgon i helgen. Eller nej just det, imorgon ska Nomi och jag upp klockan 04.00 för att dela ut frallor för fotbollslaget. Jippi…… 😉

0
4 kommentarer

CAESARSALLAD

En ceasarsallad med twist.
Hittade min grönsaksskruvare och fick till lite färgglada morötter.

Istället för att hacka och fixa sardeller så har jag använt mig av sardellcreme, så himlans smidigt. 

Till ceasarsalladen:
Stekt kycklingfile
blandsallad
skruvad morot
parmesanost
Brödkrutonger*

Till cesardressingen:
1 dl olivolja
1 1/2 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
1/2 – 1 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
2 msk sardellkräm
1 äggula
1 dl riven parmesanost
1 msk grädde
salt & peppar

Gör så här: 
Pressa ner sardellcremen i en skål, vänd ner äggula, pressad vitlök, citron. Mixa detta och häll i lite av olivolja/rapsoljan i taget, tills allt blandat sig, vänd ner osten & grädde tills och mixa slätt. Smaka av med salt & peppar  och ev. dofta över lite cayennepeppar.

Blanda salladen med dressingen och toppa med kyckling parmesan och brödkrutonger.

*Så här gör du frasiga brödkrutonger: 
2 rostbröd
olivolja

Rosta dem i ugnen på 200 grader tills de blir riktigt frasiga och gyllene.
Dela dem i fyrkanter och låt svalna.

Smaklig måltid!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

0
4 kommentarer

ÄPPELKAKA SOM DOFTAR PEPPARKAKA

Nu är det inte länge kvar till största advent, å som jag längtar efter att koka julgodis & sätta igång med saffransbak.
Gör inte ni också det?


Fotograf Ulrica Pousette, recept kommer från min bok ”Jennys Jul”

Pepparkakskrydda köper man färdig i kryddhyllan.

Du behöver till en paj: 
4 goda äpplen
1-2 msk med pepparkakskrydda
1/4 dl strösocker

Pajdegen:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
100 gram smör
1 nypa salt

Serveras med lättvispad grädde + lite vaniljpulver.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skala äpplena och skär dem i små bitar. Lägg dem i en ugnssäker form och bland med socker och pepparkakskrydda. Arbeta ihop smulpajen och fördela/ smula ut över äpplena. Ställ sedan in i mitten ugnen i 15-20 minuter eller tills pajen fått en vacker färg. Det doftar helt otroligt gott under gräddtiden.

1
1 kommentar

ADOPTERA EN 21-ÅRING

Vet ni…..

Vi har precis bestämt oss för att utöka vår familj – och det känns så himla bra i själen.
Jag följer Hemlösa Katter i Kalmar på Facebook och där fick jag syn på honom. Han var ordentligt tilltufsad, snorig och loppbiten när han blev infångad, han kallas för Yogi och är en väldigt gammal herre. Hela 21 år faktiskt, visste inte att katter kunde bli så gamla. Men jag kunde inte släppa tanken på att han sin sista tid inte skulle få ett eget hem. Så jag frågade barnen om vi inte skulle ta emot honom, och de jublade. Tänk att vi inte ens visste att vi letade efter en till familjemedlem men när han dök upp på bild så var det så självklart. Visst är det ödet, och jag vet att vi ska ge honom den bästa tiden i hans liv. Man kan säga att det är dags för honom att gå i pension här nu, sova gott och få äta sig mätt varje dag.

På Onsdag flyttar han in, så himla mysig.
Undrar just vad Ninja & Charlie kommer tycka om detta nu bara 😉

Med detta ville jag väl också säga att det finns så många hemlösa katter som vill komma till ett eget hem. Så letar ni efter en nu familjemedlem vill jag verkligen tipsa er om att googla efter hemlösa katter i ert län. Jag har några direktlänkar här om ni bor i :

Stockholm 
Malmö 
Göteborg 
Lund 
Växjö
Umeå

0
19 kommentarer
INLÄGGET INNEHÅLLER ADLINKS

KLADDKAKA MED KARAMELLISERAD MJÖLK

 Tjingeling på er, 
Hoppas ni har haft en jättefin tisdag… so far. Här har dagen gått i ett, jag har försökt att jobba lite mellan städ, tvätt och handling i mataffären.
Detta kommer snart övergå till att jag ska försöka jobba lite mellan matlagning och taxiverksamhet, mellan Nomis kompisar och fritidsaktiviteter. Ja sen blir det läxläsning och ett litet försök till att räfsa löv till förbannelse ute i min mörka trädgård. Man hinner ju ingenting längre om dagarna, det blir ju kväll så tidigt nu mera. Dagarna går för fort.

Och på tal om fort- här kommer ett snabbt litet tips till helgen då det nämligen är Kladdkakans Dag. 

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 
Men innan receptet kommer vill jag tipsa er om alla fina nyheter hos Bubbleroom. 
Klicka här

Och nu vidare till receptet

Det här behöver du för att baka denna kladdis: Form cirka 22-24 cm
3 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
2 nypor med flingsalt
1 burk med karamelliserad mjölk

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen, den karamelliserade kolan klickar du ut jämnt i smeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter, den ska fortfarande vara lös i mitten ( den stannar till sig i kylen sen).

Serveras sedan med lättvispad grädde.

 

11
10 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Hej hej,

Här kommer en liten försenad veckomatsedel.
Hoppas ni hittar lite ni gillar, 
.
Måndag :
Vegetarisk Pizza  
Tisdag: Asiatisk lax toppad med räkor 
Onsdag Pastagratäng med kyckling & rökt skinka 
Torsdag Ugnspannkaka med bacon 
Fredag Steak Sandwich med pommes

IMG_1881

Detta behöver du till 2 stycken steak sandwich:
2 toastbröd
olivolja
1 vitlöksklyfta
400 gram fläskfile
isbergssallad
tomat
rödlök
bearneiesås

Gör så här:
Stek toasten i olivolja tills de blir gyllene, skala vitlöksklyftan och dela den på mitten. Gnid in toasten med den på bägge sidor. Skär sedan på snedden så att du får två trianglar av toasten. Det ena ska vara botten- och det andra ska vara locket på sandwichen. Putsa och skär lite större medaljonger av fläskfilen, Stek den klar i smör med salt & peppar.  Hacka isbergssallad och skiva tomaten och ha detta som botten, skär löken tunt och strö över. Lägg dit de varma filebitarna och toppa med lite beasås, och gärna lite färska örter.
Och till sist- lägg på locket på sandwichen och ät! (Fungerar lika bra med oxfile eller kycklingfile.)
Servera gärna med lite pommes till.

Mums va gott !

* * * * * * * * * * * * * * *

Nutellafudge 

Recept nutellafudge

Det här behöver du till din nutellafudge :
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
2 dl nutella

Gör din nutellafudge så här:

Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120-122 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och rör till sist ner den nutellan i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Känner du att smeten blir gryning – sätt på lite värme på plattan igen och rör tills den blivit blank.  Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*20  cm.
Skär upp i lagom stora bitar när fudgen svalnat. Låt gärna den stå över natten
Försvinnande goda.

Letar ni tips på mer julgodis? Följ mig då gärna på både Facebook och instagram: @jennysmatblogg

0
Kommentera