Detta är bland det godaste snacks som finns att beställa in på restaurang tycker jag. Och det är inte svårt att göra hemma. Edamamebönor hittar du oftast bland de frysta grönsakerna i butik.
. Edamamebönor ska först kokas upp snabbt i ett par minuter. Häll bort allt vattnet och stek dem i rikligt med olivolja samtidigt som du kryddar dem med chiliflakes och flingsalt. Klart.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och ett annat Torsdagstips är REAN på Bubbelroom just nu. Massa snygga höst- & vinterkläder till bra priser. Klicka här
Måste bara tipsa om denna goda rätten vi lagade förra veckan.
Hur lyxigt är det inte att äta älgstek bara så där mitt i veckan.
Guldkant på tillvaron minst sagt.
Vi provade Per Morbergs recept på älg, med några mindre justeringar.
Det här behöver du: älgstek1 kg salt & peppar
smör till stekning 1 morot1 1 gul lök 1/2 purjolök
3 dl vatten + 3 msk oxfond 2 dl rödvin 2 lagerblad
1 knippe färsk timjan
8 enbär
.
Till såsen:
Stekskyn från älgsteken
1 msk svartvinbärsgele
1 msk kinesisk soja 3 dl vispgrädde
salt & peppar
Gör så här: Bind steken med hushållssnöre och gnid in den med rikligt med salt och peppar. Bryn den runtom i smör. Skölj och skala moroten och löken och skär dem i grova bitar tillsammans med purjolöken. Lägg ner alltsammans i grytan och låt det bryna med en stund tills de blir glansiga. Häll på buljongen och vinet och tillsätt kryddorna. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt grytan sjuda på svag ( väldigt svag )värme i 45–60 minuter, vänd och ös steken några gånger under tiden. Prova med en sticka att den är klar, köttet ska släppa lätt från stickan. Ta upp steken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter. Häll grädden i grytan. Rör om och låt såsen koka ihop en stund. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen, skär upp steken och klart att servera med
Go´kväller, . Som ni såg på Instastory så var jag i Norrköping i lördags, ett pressbesök till tjusiga Vildmarkshotellet. Eller ”Nya Vildmarkshotellet” som det nu heter eftersom det är nyrenoverat och uppfräschat som bara den- rummen känns stilrena luftiga och lyxiga. Ska ni boka här framöver så kan jag ju varmt rekommendera att ta med balkong mot vattnet.
Utsikt mot havet- den skojar man inte bort. Bokar man sviten så får man den största balkongen jag sett! Nere i pianobaren har de satsat på mysstämning, här kan man beställa in en fördrink innan maten.
Vi bjöds på afternoon tea, med massa gott. Ostar, goda marmelader och toast skagen. Minirulltårtor, bullar, kolor och crossainter med söt topping. Vi orkade inte allt, så fick en söt liten ”box” så vi kunde ta med oss sötsakerna vi inte åt upp. Bytte några meningar med kökschefen som berättade hur de arbetade, och coronasäkrat både hotell & matsal. Han berättade hur de jobbade i köket och tog till vara på alla råvaror, som te.x marmeladen vi fick till vårt afternoon tea var gjort på frukten som inte gått åt. Hur fint är det inte här ? Lika trevligt att åka hit vilken årstid som helst. Mycket konferenser bokas här, och jag förstå varför med alla trevliga sällskapsytor, spa och god mat. Ni hittar Vildmarkshotellets hemsida här Bjöds på magisk fem-rätters. Så ni må tro att var var mätta sedan.
Sedan fick vi även möjlighet att göra ett besök till Kolmårdens små gulliga surikater. Snabba, sällskapliga och nyfikna.
Något gott till första advent?
Då tycker jag att ni ska prova denna saffranspaj.
Du behöver till en pajform :
250 gram hallon ( frysta eller färska )
1/2 dl socker
1 msk potatismjöl
1 kuvert saffran
1 dl strösocker
3 dl mjöl
150 gram smör
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Fördela ut hallon i en ugnssäker form.
Blanda socker & potatismjöl innan du rör ihop med hallonen. Hur mkt socker som behövs beror lite på hur sura bären är. Men cirka 1/2 dl hade jag till min hallonpaj. Blanda nere socker & potatismjöl med hallonen. Lägg sedan ner alla ingredienser till pajdegen i en mixer och arbeta ihop till en smulig deg. Fördela ut ett lagom lager över pajen.Ställ sedan in i mitten på ugnen och grädda i cirka 15-20 minuter.
Servera sedan med en kul glass, eller masansås eller lite vaniljgrädde.
Gör så här :
. Grovhacka sötmandel. Ställ ugnen på 200 grader.
Stöt saffranet med lite strösocker, och sen rör du ihop detta med smör, resten av sockret med hjälp av en elvisp.
Tillsätt äggen, ett i taget medan du vispar.
I en annan skål blandar du samman vetemjöl, mandel och bakpulver och vispa i detta i smeten en kort tid- bara tills allt precis har blandat sig. Ta upp degen på ett mjölat bord och dela i två delar. Rulla till två längder(lika långa som bakplåten) och lägg demma på en bakplåt med bakplåtspapper. Baka längderna i ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.
Ta ut plåten och låt längderna svalna. – sänk värmen till 120 grader –
Och sen skär du upp längderna i långa /sneda bitar. lägg då tillbaka dem på plåten, med snittytan uppåt och torka dem i ca 30 minuter – eller tills de är torra.
Hoppas ni har en härlig helg, och att ni fått ladda batterierna ordentligt. Nu när det är grått och trist ute så är det roligt med lite färg och mönster som piggar upp. Och vilken tur då att jag har ordnat en rabattkod till er från Stronger. De har massa färgglatt inne just nu. Och även enklare stilrenare modeller också.
Med koden JENNY20 får ni 20 % på hela sortimentet, här kommer några av mina avvisar.
Det här behöver du till 4 plankor:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar
Tillbehör:
1 st Fläskfile
600 gram Oxfile
2 Tomater
Frästa grönsaker som te.x
Sparris
paprika
sockerärter
Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Ta ut och spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa. Skiva under tiden upp köttet och fräs det hastigt i het stekpanna för att få fin färg, fläskfilen kan stekas nästan helt klar. Salta & peppra under stektiden. Fräs ihop lite grönsaker tillsammans, bara en kort stund så de behåller sin krispighet.
Lägg upp allt på plankan och skjuts in i ugnen, när moset har fått vacker färg så är det klart.
Ta fram och servera med valfria såser.
* * * * * * * * * * * * *
Det här behöver du till 12- 14 stycken
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 gram smör
Fyllning : Nutella & karamelliserad mjölk
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienserna, tärna smöret i en annan skål och häll ner resten av ingredienserna där. arbeta ihop för hand eller med matberedare. Forma till 12-14 bollar och lägg i muffinsformar / i muffinsjärn. Och grädda dem i cirka 11-13 minuter, eller tills de fått vacker färg. Tryck försiktigt ut en grop i mitten av dem ( när de är varma ).
Låt det svalna något innan du fyller upp dem. 1 msk kolakräm i varje och toppa med 1 msk nutella i varje grotta. Låt svalna något innan servering.
Har ju haft ett nytt matnöje nu om helgerna. Och det har varit att koka goda såser.
För några veckor sedan kokade vi portvinssås. Oj oj oj , så gott det blev.
Tips är att koka det dubbla, och frysa in om det blir över.
Det här behöver du till 2 1/2 dl sås : 1/2 rödlök 1 tomat 1 krm torkad timjan olja att steka i 1 msk socker 1 dl balsamvinäger 2 dl portvin 2 msk konc kalvfond 3 – 3 1/2 dl vatten 1 – 1 1/2 msk mörk maizenaredning salt och peppar
Så här gör du: Skala och grovhacka morot, vitlök och lök. Tärna tomaten. Bryn grönsaker och timjan i en kastrull med olja. Tillsätt socker och balsamvinäger. Koka tills 1/3 av vätskan återstår; till en tjock ”limmig” konsistens. Häll på vinet och låt även detta koka ner på samma sätt som vinägern. Tillsätt fond och vatten och låt koka ihop 5-10 minuter. Rör ner maizenaredningen och låt koka i 1 minut. Smaka av med salt och peppar. Sila ev av såsen. Varmhåll på låg värme fram till serveringen.
Har ni provat att göra egen ostkaka? Det är busenkelt, och löjligt gott.
Detta behöver du till ostkakan:
4 st ägg
2 msk strösocker
1/2 dl vetemjöl
500 gram KESO cottage cheese naturell
3 dl vispgrädde
1 dl hackad mandel ( 1 påse )
2 hackade bittermandlar
Serveras med lättvispad grädde & sylt.
Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Vispa ihop ägg och socker. Rör i resten av ingredienserna. Häll i en smord ugnssäker form och grädda i mitten av ugnen 35-45 min. Servera ostkakan ljummen med hjortronsylt och vispad grädde.
Topping : 300 gram vit choklad + 1/2 dl polkakross
Gör så här : Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten. åt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till smördegen. Bred ut ett toppigt eller runt lager på ”undersidan ” av biskvibotten. Ställ svalt och smält under tiden chokladen.Håll sedan i botten och doppa dem i chokladen, strössla över polkaströssel