PEPPARKAKSKULOR

Ni vet att jag gillar enkla och goda recept.
Det här är en favorit till advent.

Fotograf Ulrika Pousette Recept kommer från min bok ”Jennys Jul”

Det här behöver du :
150 gram pepparkakor
100 gram färskost ( som tex. Philadelphia )
ca 200 gram mjölkchoklad

Garnering : pepparkakssmul

Gör så här :

Mixa pepparkakorna i en mixer, tills det bara är smulor.
Häll sedan dessa i en skål, och rör ner färskosten. Forma till lagom stora kulor, typ samma storlek som en valnöt. smält chokladen och   Sedan doppa dem där i, när de runnit av så toppa med pepparkakssmul och ställ dem kallt fram till servering. 

4
3 kommentarer
Reklam för Ideal Of Sweden

IDEAL OF SWEDEN

God kväller, 
Hoppas ni haft en riktigt fin dag. Nu är dagarna så korta, det är mörkt när man stiger upp och mörkt när man kommer hem från jobbet. Och då piggar det väl alltid upp med ett bra erbjudanden? För det är precis det jag har till er idag. Jag kommer presentera mer än halva priset på snyggaste mobilskalen och mobiltillbehören till er. Det låter inte alls tokigt va?

Just nu har Ideal Of Sweden kommit med en massa snygga nyheter.
Dessa mörka är mina favoriter nu för tillfället.


Och denna kombinerade mobilskal med plånbok.

Nu är det 50 % rabatt på allt på Ideals Of Swedens hemsida.
Och med koden JENNYSMATBLOGG får nu ytterligare 5 % rabatt.

KLICKA HÄR

0
Kommentera

SKAGENTÅRTA

24 november idag och det betyder att det precis är en månad kvar tills julafton.
Och denna tycker jag absolut att ni ska bjuda på då.

Det här behöver du till denna räkcheesecake :
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör

Fyllning till räktårta : 
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.

Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.  Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.

3
1 kommentar

ÅRETS JULBORDSPREMIÄR

 REKLAM FÖR STUFVENÄS GÄSTGIVERI

Hej bloggisar,

Hoppas ni har haft en jättefin helg och fått en härlig start på veckan. Just måndagar gillar jag extra mycket, en ny start efter att ha laddat batterierna över helgen.  Vi besökte ju mitt favorit gästgiveri, nämligen Stufvenäs! Bästa julbordet och charmigaste rummen.
Bästa bästa, är att det bara ligger en kvart från mitt hus med bil. Nu snackar vi det grymmaste staycation ever.

.
Julmys så fort vi parkerade bilen,
det var granar, mängder med ljusslingor och julmusik som nådde oss redan innan vi gått in. 
Vi bodde i den lilla sidobyggnaden denna gången. Gulligt inredda rum.

 
Eget litet spabad och så en bastu,
härligt nu när det blir kyligare ute.
Klockan sex var det dags för att kila över för att äta :
Årets första julbord.
Ja men ni ser väl så mysigt.
Stufvenäs har valt att plocka bort buffén för i år och bara köra en sittande julmiddag.

Och vilken julmiddag sen, först serverades vi glögg och sedan var det 6 tallrikar med julmat. Sill, kallskuret, kroppkakor, prinskorvar, köttbullar, janssons, ostkaka, julgodis. Ja, men ni förstår – vi var så mätta att vi knappt kunde andas efteråt. Extra roligt var att jag provade saker på julbordet som jag aldrig hade valt annars…. som ål. Det var ju jättegott, det kommer jag fortsättningsvis alltid välja.

Ja en underbart trevlig liten julmiddag hade vi.
Och som alltid alldeles för mycket mat 😉 

Nu är det dags för mig att fixa till lite mellis, nu är Nomi på väg hem från skolan.

Ha en fortsatt fin Måndag, så hörs vi snart igen.

0
2 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Måndag : Krämig grönsakspasta (veg)
Tisdag : Kycklingköttbullar med potatispure
Onsdag Godaste laxgrytan med kokt potatis
Torsdag Falulåda med makaroner 
Fredag  Fläskfile med rosepepparsås

Recept fläskfile
Klipp över lite färska örter & strö över några korn med rosepeppar så blir det tjusigt värre.

Det här behöver du till denna middag :
600 gram putsad fläskfile
200 gram philadelphiaost
2 1/2 dl grädde
2 msk kinesisk soya
1 tsk dijonsenap
1 msk med grovkrossad rosepeppar

Serveras med ris eller potatis eller varför inte en god pasta

Gör så här: 
Skär filen i mindre bitar och bryn dem i en stekpanna.
Vispa ihop philadelphia, grädde, soya, dijonsenap & den krossade pepparn & värm upp en kastrull. Häll detta över filebitarna och låt sjuda upp tillsammans, låt puttra på svag värme i några minuter.
Sedan är det klart att serveras.

  • * * * * * * * * * * *Något gott till kaffet: Saffransrutor
    IMG_0982

     

    Detta en en långform/ samma djupa som man har till spisen. Innermåttet i min är cirka 40 * 35 cm. Tycker du att det är mycket glasyr kan man minska- men jag vill ha mycket på mina långpannekakor

    Det här behöver du :
    6 st ägg
    6 dl strösocker
    6 dl vetemjöl
    6 tsk bakpulver
    1 msk vaniljsocker
    2 kuvert med saffran
    3 dl vatten

    Glasyr:
    200 gram smör
    8- 9 dl florsocker
    1 tsk vaniljsocker
    2 äggulor
    1 tsk pressad citron
    Gör så här :
    Ställ ugnen på 175 grader, och ta fram en plåt / form och klä den i bakpapper eller smörj och bröa.
    Vispa ägg och socker poröst, blanda sedan de torra ingredienserna till kakan, och vänd ner i smeten. Vänd ner saffran och vänd ner vattnet och rör tills du fått en en klumpfri smet. Häll ut i formen och ställ in i ugnen i cirka 20- 35 minuter, provkänn med sticka. Under tiden gör du glasyren, smält smöret och rör ner alla ingredienser till glasyren och vispa den slät. Låt svalna något och  låt kakan svalna helt innan du breder på glasyren. Strö över kokosflingor eller strössel och ställ svalt yttrligare en liten stund innan du skär upp kakan i bitar.

 

0
1 kommentar

SCHWEIZERNÖTSFUDGE

Bara en vecka kvar till advent <3

Det här behöver du till detta gudomliga JULGODIS:
1 dl vispgrädde
200 gram choklad (mjölk- mörk- eller vit choklad)
1 dl jordnötssmör
2 msk nutella
1 näve salta jordnötter

Topping lite choklad och jordnötter

Gör så här: 
Koka upp grädden tills den sjuder. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör tills den är blank.
Vänd ner jordnötssmör och ett par msk nutella om du har hemma, annars kan du utesluta den. Rör tills du har en jämn smet.
Rör ner jordnötterna och vänd upp allt i en klädd form.
Toppa med lite jordnötter och hackad choklad.

0
Kommentera

KOKA MUSSLOR

Detta har visst råkat bli en liten favorit här hemma. Så gott! 

Du behöver till 4 personer
2 kilo blåmusslor
2 st scharlottenlök
3 vitlöksklyftor
2 msk smör
3 dl torrt vitt vin
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
persilja

Gör så här:
Skrubba musslorna noga i kallt vatten. Dra loss eventuellt ”skägg”. Släng bort de musslor som är trasiga och dem som är öppna och inte stängs när de knackas i köksbänken. ala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i en gryta ca 3 min. Häll i vinet och låt koka upp. Lägg musslorna i grytan och koka under lock ca 3-5 min. Ta upp musslorna med hål­slev. Släng bort de musslor som inte öppnats. Häll grädden i grytan och låt koka upp. Krydda med salt och peppar. . Lägg tillbaka musslorna i grytan. Fördela musslorna i djupa tallrikar och häll över gräddskyn & strö över klippt persilja.. Servera genast med nybakade vitlöksbröd.

Mums!

1
5 kommentarer

JOBB, LUNCH & FIKA


Hej hej ,

Har hantverkare hemma i dag, så jag flydde till mysigaste fiket här i Gårdby
lyxade till det med både lunch och fika. Så nu sitter jag här proppmätt och betar av en milslång mail, jag behöver verkligen sortera och få ordning på den.  Drygt 15 000 obesvarade mail, vissa skulle bli helt stressade av att se den siffran blinka när de går in på mailen. Men jag kan lugna med att det är en hel del skräppost också, men idag ska jag sätta mig och svar, sortera och kasta.
Wish me luck.

0
1 kommentar

KLADDKAKA MED LINGONGRÄDDE


Fotograf Ulrica Pousette 

Mortla saffranet med lite strösocker innan du rör ner för att få ut mer smak och färg.
Det här behöver du till en form på 22cm:

Vit kladdkaka
100 gram Smör
200 gram vit blockchoklad
2 msk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 kryddmått salt
3 ägg
3 msk sirap
1 påse med saffran + lite strösocker
Ströbröd och smör till formen

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader, Blanda de torra ingredienserna, medan du smälter blockchokladen i en annan skål över ett vattenbad, rör i smöret som du också smält bland chokladen och sedan även äggen och sirap.Denna blandningen rör du sedan ner bland de torra ingredienserna. Häll upp smeten i formen och .Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. Kladdkakan ska stå kallt 1 timme innan servering, vill man kan man pudra över lite florsocker,

Servera med lingongrädde ( lättvispad grädde med rårörda lingon + florsocker )

7
3 kommentarer

SNICKERSRUTOR

Hur gott är det inte med snickers? 
Provabaka då dina egna snickersrutor. 

Det här behöver du: 
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 burk jordnötssmör (340 g)
1 tsk vaniljsocker
10 dl rice krispies
250 g mjölkchoklad

Gör så här: 
Värm upp socker, sirap och jordnötssmör i en kastrull.
Ta bort från plattan, och rör sedan ner vaniljsocker & rice crisp.
Häll i en bakplåtsklädd form ( cirka 25*25 ) och fördela ut.
Ställ svalt, och smält chokladen över ett vattenbad.
Fördela sedan ut ett täcke av choklad över kakan.
Låt allt stelna / kallna innan du skär lagom stora bitar.

Mumsigt julgodis, eller helggodis.

 

9
3 kommentarer