VECKOMATSEDEL

Måndag Så goda broccolibiffar med ost
Tisdag Laxgryta med koksmjölk
Onsdag Currydoftande baconsås
Torsdag Balsamicokyckling
Fredag Fläskfile- & oxfileplanka

bbbbb

Det här behöver du till 4 plankor:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar

Tillbehör: 
1 st Fläskfile
600 gram Oxfile
2 Tomater

Frästa grönsaker som te.x
Sparris
paprika
sockerärter

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Ta ut och spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa. Skiva under tiden upp köttet och fräs det hastigt i het stekpanna för att få fin färg, fläskfilen kan stekas nästan helt klar. Salta & peppra under stektiden. Fräs ihop lite grönsaker tillsammans, bara en kort stund så de behåller sin krispighet.
Lägg upp allt på plankan och skjuts in i ugnen, när moset har fått vacker färg så är det klart.

Ta fram och servera med valfria såser.

* * * * * * * * * * * * *

bbb55

Det här behöver du till 12- 14 stycken
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 gram smör

Fyllning : Nutella & karamelliserad mjölk

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienserna, tärna smöret i en annan skål och häll ner resten av ingredienserna där. arbeta ihop för hand eller med matberedare. Forma till 12-14 bollar och lägg i muffinsformar / i muffinsjärn. Och grädda dem i cirka 11-13 minuter, eller tills de fått vacker färg. Tryck försiktigt ut en grop i mitten av dem ( när de är varma ).
Låt det svalna något innan du fyller upp dem. 1 msk kolakräm i varje och toppa med 1 msk nutella i varje grotta. Låt svalna något innan servering.

0
Kommentera

OXFILE MED POTATISPURE OCH PORTVINSSÅS

Har ju haft ett nytt matnöje nu om helgerna. Och det har varit att koka goda såser.
För några veckor sedan kokade vi portvinssås. Oj oj oj , så gott det blev.


Tips är att koka det dubbla, och frysa in om det blir över. 


Det här behöver du till 2 1/2 dl sås :
1/2 rödlök
1 tomat
1 krm torkad timjan
olja att steka i
1 msk socker
1 dl balsamvinäger
2 dl portvin
2 msk konc kalvfond
3 – 3 1/2 dl vatten
1 – 1 1/2 msk mörk maizenaredning
salt och peppar

Så här gör du:
Skala och grovhacka morot, vitlök och lök. Tärna tomaten. Bryn grönsaker och timjan i en kastrull med olja. Tillsätt socker och balsamvinäger. Koka tills 1/3 av vätskan återstår; till en tjock ”limmig” konsistens. Häll på vinet och låt även detta koka ner på samma sätt som vinägern. Tillsätt fond och vatten och låt koka ihop 5-10 minuter. Rör ner maizenaredningen och låt koka i 1 minut. Smaka av med salt och peppar. Sila ev av såsen. Varmhåll på låg värme fram till serveringen.

2
3 kommentarer

HEMMAGJORD OSTKAKA

Ostakaka. Yummie

Har ni provat att göra egen ostkaka? Det är busenkelt, och löjligt gott.

Detta behöver du till ostkakan: 
4 st ägg
2 msk strösocker
1/2 dl vetemjöl
500 gram KESO cottage cheese naturell
3 dl vispgrädde
1 dl hackad mandel ( 1 påse )
2 hackade bittermandlar

Serveras med lättvispad grädde & sylt.

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.  Vispa ihop ägg och socker. Rör i resten av ingredienserna. Häll i en smord ugnssäker form och grädda i mitten av ugnen 35-45 min.  Servera ostkakan ljummen med hjortronsylt och vispad grädde.

0
4 kommentarer

POLKABISKVIER

Dessa brukar vi alltid baka till advent, lika goda att doppa i vit som mjölkchoklad.

Fina bilden kommer från Ulrika Pousette


Det här behöver du till cirka 25 biskiver :
300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllning :
250 gram rumsvarmt smör
3 1/2 dl florsocker
5-6 droppar pepparmyntsolja
1 msk vaniljsocker
1 äggula
1 dl fint polkakross

Topping : 300 gram vit choklad + 1/2 dl polkakross

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten. åt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till smördegen. Bred ut ett toppigt eller runt lager på ”undersidan ” av biskvibotten.
Ställ svalt och smält under tiden chokladen.Håll sedan i botten och doppa dem i chokladen, strössla över polkaströssel

Och ställ svalt så att chokladen stelnar.

2
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

PANNBIFFAR MED KOKT POTATIS & BRUNSÅS

Just nu vill jag äta husmanskost till frukost , lunch, middag och gärna till mellis också.  Jag drömmer mig bort innan jag ska somna på vad jag vill äta till frukost. Hahaha… Jag fantiserar om kålpudding, fluffigt potatismos med panerad torsk, gulaschsoppa men framför allt kokt potatis med brunsås och biffar. Man skulle nästa kunna tar att JAG är gravid…. haha.

I går blev middagen just Pannbiffar med kokt potatis, brunsås. Stekt lök, rårörda lingon och pressgurka.
Pressgurka äter jag till ALLT numera, det får inte ta slut utan jag gör nytt var varannan dag.

.
Det här behöver du:
1 ägg
1 1/2 dl grädde
3/4 dl ströbröd
1/2 msk kinesisk soja
1/2 tsk salt
lökpulver
salt & peppar
1 kg blandfärs
smör

Gör så här:
Knäck ett ägg i en skål och häll upp grädde där i, med hjälp av en gaffel vispar du ihop detta med ströbrödet.
Rör i soja, salt & eventuella kryddor. Låt stå i 10 minuter innan du rör ner detta i färsen och börjar forma till biffar.
Stek dem sedan i rikligt med smör på medelhög värme, tills de är genomstekta.

Till brunsåsen behöver du:
1 rejäl klick smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
2 msk oxfond
1 dl vispgrädde
1 msk kinesisk soja
salt och peppar

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull / stekpanna och tillsätt mjölet under tiden du vispar. Värm tills redningen är ljusbrun. Tillsätt vatten, fond, grädde och soja. Koka upp under omrörning och låt sjuda i fem minuter.
Smaka av med salt och peppar.

Du hittar recept på pressgurkan HÄR
Rårörda lingon HÄR
Karamelliserad lök HÄR

 

 

Och så har vi lite härliga rabatterade hösttips nu när kylan närmar sig. Har ni kollat in Cellbes REA, alla deras snyggelisnygga höstjackor är nu nedsatta 200 :-

2
9 kommentarer

RECEPT PÅ PRESSGURKA

Det är inte första gången jag gör pressgurka, och inte sista.
Detta är något jag vill ha i kylskåpet hela tiden. Så gott.

Det här behöver du:
1 gurka
1 msk ättika 24 %
2 msk socker
1 kryddmått salt
finhackad persilja

Gör så här:
Skiva gurkan tunt över en tallrik.
Häll över ättika, socker och salt. Lägg press över gurkan. Jag la en annan tallrik med en mjölpåse över.
Ungefär en timme ska det stå. Men vänd om gurkan då och då.
Innan servering klipp över persilja.

Klart att servera.

0
Kommentera

KARAMELLISERAD LÖK

Gott till stekt fläsk, biffar eller köttbullar. 

Du behöver : 
4 gula lök
smör
2 tsk strösocker
salt
1 dl vatten

Gör så här:
Skär löken i ringar, hetta upp en stekpanna med smör.
Låt smöret smälta, och fräsa tills de doftar nötigt.
Lägg ner löken och fräs den under omrörning tills löken blivit mjuk och gyllene
(Cirka 10 minuter ) Strö över sockret och lite salt och fräs runt. Sist häller du över vattnet,
och låt detta sjuda ihop med löken. När vattnet dunstat bort är det klart att servera.

1
1 kommentar

RÅRÖRDA LINGON

Goda tillbehör är viktigt och rå rörda lingon är gott till så mycket.
Men speciellt till biffar, kokt potatis och brun sås.
.Du behöver
250 gram frysta lingon
1 dl strösocker

Gör så här:
Rör ihop frysta lingon och socker i en skål.
Låt stå framme 30 minuter och rör om då och då tills sockret smält.

Klart att servera.

0
Kommentera

TOMTELATTE

Tomtelatte eller pepparkakslatte ?
Denna är supergod, och värmer upp vilken kylig vinterdag som helst.

Fotograf Ulrica Pousette.


Vill du inte ha så söt latte, minska ner mängden sirap, och anpassa kryddorna efter hur mkt pepparkaka du vill att den ska smaka. Pepparkakskrydda köper du färdig i kryddhyllan.

T
ill en stor pepparkakslatte, eller 2 små:
1 msk ljus sirap
1/4- 1/2 tsk pepparkakskryddor
3 dl starkt kaffe
2 dl mjölk

Topping: lättvispad grädde + pepparkakssmulor

Gör så här:
Rör ut kryddorna med sirapen och blanda väl med kaffet. Häll kaffet i koppar. Värm upp en kastrull med mjölken, det ska inte koka. Utan när mjölken börjar ånga häll upp i skålen/ bunken till stavmixern och mixa detta tills det bildar ett vackert skum.
Lägg den skummade mjölken över kaffet. Toppa med grädde och pepparkakssmulor.

Klart att servera. Farligt gott!

1
1 kommentar
Reklam för mina böcker

SIGNERADE BÖCKER

Hej hej,

Om bara två veckor börjar jag signera alla er förbeställda böcker. Så passa på nu, eller vänta snällt tills nästa år 😉
Vi tänkte att man ville ha julboken lagom till första advent. Det är väl då man liksom kickar igång julgodisverkstaden på riktigt.  Och Jennys Jul, är fullproppad med adventsgodis, julgodis, glöggmys, gottis och julmat.

.

Men signeringen  gäller inte bara julboken utan även ”Middagstipset” & ”Snabbt, gott & billigt” Vi tänkte att man kanske vill ge bort de andra böckerna i julklapp, till sonen, väninnan eller svärfar.

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA MER
.


Jennys Jul är fullsmockad med mängder utav smarrigt julgodis,
Fudge, tryffel, kolor och knäck. Och självklart julbröd, saffransbak och inlagd sill.
Men mest fokus är det på allt gottis till julgodisbordet.

 
Hemmagjord daim!!  Vet ni hur gott det är? 
Perfekt ge-bort-present dessutom.
Alla bilder i boken har Ulrica Pousette fotat.
Precis som tidigare böcker. 

Gillar ni att baka olika sorters julgodis så är ”Jennys Jul” något för er. 

Julgodisar med roliga och goda twistar. Och korintkakor med choklad.
Vill du ha ett eget signerat exemplar av boken så beställer du
DEN HÄR 

Ett annat recept som jag är extra stolt över är min egna senap. 
Busenkelt och så roligt att bjuda på för att inte prata om huuuuur gott. 

0
5 kommentarer