TRE BÖCKER TILL JUL


Hej hej, 
Ljudböcker är något jag lyssnar på dagligen, men ibland är det lite extra mysigt att krypa ner i soffan med en bra bok.
Därför har tre nya titlar flyttat in hos mig, nämligen ”Där kräftorna sjunger” – hört massor om denna storsäljare.


Sedan Keiplers åttonde bok.
Så sjukt läskigt skriver dem, så jag lär inte våga sova efteråt. 
Även den gripande berättelsen om Kevin-fallet, har sett dokumentären och var tvungen att läsa boken.
Så detta är vad jag ska läsa över jul.

Vad läser ni ?

0
3 kommentarer

JULPYNTAT

Hej hej,
.
Första december idag, och nu är julen framplockad både ute och inne.
Älskar adventstiden, då det julbakas, julstökas och strömmar ut julmusik från radion dagarna i ända.


Köpte en kungsgran, de barrar minimalt.
Och sedan blev det samma kulor som de senaste åren. (Har tänkt att byta snart…. Men de är ju rätt fina.)

Inköpta på plantagen, blomsterlandet och gekås.

Lite juliga växter och slingor har fått flytta in.
Och som ni säkert såg på Instastoryn så har vi fårr upp vårat julpuzzel.
Vi har en mysig tradition att alltid lägga ett nytt 1000-bitars, under decembermånad. Numera är det bara jag å Nomi som har ro att sitta still och pussla, men avkopplande är det.

0
6 kommentarer

JULIGT KNÄCKEBRÖD

Hembakat bröd är ett måste på julbordet, och så även julknäcke.
Har ni provat detta från min bok ”Jennys Jul” 

Fotograf Ulrica Pousette 

.

Det här behöver du till cirka 20 st krispiga knäckebröd :

5 dl ljummet vatten
25 gram jäst
2 1/2 tsk salt
7 1/2 dl grovt rågmjöl
ca 6 dl vetemjöl
2-3 msk vardera av linfrön, sesamfrön och solrosfrön

Gör eget knäckebröd så här:
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med ljummet vatten under omrörning. Tillsätt salt och rågmjöl och arbeta in det i vätskan. Tillsätt cirka 4 1/2 dl av vetemjölet och arbeta i hop till smidig deg. ( ta ev lite mer mjöl ) Låt den sedan vila i 30 minuter. Ställ ugnen på 200 grader. Forma degen till en rulle och skär den i 20 stycken bitar. Kavla ut dem i resten av mjölet till tunna kakor och låt dem jäsa i 10-15  minuter , strö över frön och borsta av dem ev överflödigt mjöl och nagga dem lätt med en gaffel Lägg kakorna på bakplåtspapper och grädda dem i mitten av ugnen i cirka 5-8 minuter låt dem svalna på galler.

Förvara dem torrt

 

0
Kommentera

HASSELBACKEN & JULBORD

REKLAM FÖR JULBORDSMÄKLARNA

Hej hej,
Nu är jag hemma igen efter en signeringsweekend. 
Snart kommer böckerna att trilla ner i era lådor – hoppas ni gillar. Det blev två sittande julbord nu när vi var i huvudstaden ett på Hallwylska , mysigt och nu i dessa tider så blir man serverade till bords. Efter att signerat så tog vi in på vackra Hasselbacken, kan vara det mest julmysiga hotell jag besökt. Kommer absolut åka tillbaka hit nästa år igen. 


Det var julpyntat i hela lobbyn och sedan i deras tjusiga matsal.
Tindrande ljus & ljusslingor så långt ögat kan nå.


Vi var lite tidiga, så vi satt och jobbade ett par timmar i lobbyn.

Hasselbacken ligger ute på djurgården, så det blev en kylig och frisk promenad där innan julmiddagen var ett faktum.
Nu i coronatider så får restaurangerna jobba hårt för att anpassa sig, och det resulterar i att man serverar det mest till bords, alternativt ser till att det bara är ett sällskap åt gången som tar mat. Självklart är det handsprit som gäller innan varje station.

Vi blev serverade en härlig silltallrik,


Sedan var det kall fisk, kallskuret och så klart det varma.


Vi satt i över tre timmar och åt, inte bara för att det var gott. Utan för julstämningen och härliga julmusiken också.

Köttbullar, gräddstuvad spenat, janssons frestelse, prinskorv och så lite nyheter så klart.

Men det vi gick loss extra på var julgottebordet. Här fanns allt man önskar sig och lite till.

Oj oj , mätta som bara den rullade vi ut för en kvällspromenad längst Gröna Lund och vattnet.
Så sammanfattningsvis har det varit en fantastisk weekend, med jobb  och massa god julmat.

2
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Tjingeling,
Då kommer en veckomatsedel

Måndag Vegetarisk pyttipanna
Tisdag : Pastasås med gorgonzola och fläskfile
Onsdag Krämig kycklingsoppa med pasta
Torsdag Tacolasagne 
Fredag Panerad rödspätta med skolans kalla dillsås

Det här behöver du till 4 personer : 
500 gram ben / skinnfri rödspätta
Salt & citronpeppar
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
Smör

Potatismos med dill:
mjölig potatis
smör
grädde
dill
salt & peppar

Garnering
Några skalade räkor
citron
färsk dill

Skolans dillsås: 
4 dl gräddfil
3 msk majonäs
2 msk bostongurka
4 msk fryst dill
1/2 msk pressad citronsaft
salt

Gör så här: 
Rör ihop såsen och ställ kallt. Koka potatisen i saltat vatten. När potatisen är färdig häller du bort vattnet och krossar med en potatiskross, vänd ner en klick smör och lite grädde så du får en lagom konsistens.
Smaka av med dill & salt+ peppar.

Gör så här med rödspättan: 
Häll upp mjöl på en tallrik, ströbröd på en tallrik och vispa upp två ägg och lägg i den tredje djupa tallriken. Salta och peppra fileerna innan du doppa dem  i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbrödet. Smörstek den tills den får en fin gyllene yta och är genomstekt.

* * * * * *

Något gott till kaffet: Cheesecakegrottor med hallon

Det här behöver du till 18- 20 st : 
250 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
100 gram philadelphiaost
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl hallon att toppa med

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.
Blanda alla ingredienser till degen. Degen är mjuk men det går att hantera.
Dela i lika bitar och rulla till bollar, stora som valnötter. Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten.
Blanda färskosten krämigt och tillsätt övriga ingredienser till fyllningen.
Fyll gropen i varje kaka med färskostfyllning, ca 1 msk. Toppa med hallon.
Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 7-8 minuter.
Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
Sikta ev över florsocker innan servering. Förvaras svalt i låda med lock.

3

1
Kommentera

En dag kvar till advent

Hej hej,
I morgon är det första advent, och jag har tjuvstartat julpyntandet för länge sen.
Varför vänta med allt mys, när man kan julpyssla redan i november ?

När jag kommer hem i morgon så blir det en tur för att handla julgran.
Sen klär vi den på måndag när barnen kommer hem. Eller det blir nog bara Nomi och jag som kommer att göra det, och vi ska även premiäröppna årets pussel. Vi lägger ett pussel varje år, förra året åt dock Charlie upp 2 pusselbitar innan vi var färdiga, så det var inte jättekul när vi insåg det och pusslet nästan var helt klart. 

Denna bilden kommer från julboken, som vi fotade för 2 år sedan nu.
Gillar hur Charlie försöker dölja att hon vill sluka allas ostkakor på studs.  

I kväll har vi ett 3:dje julbord inbokat för i år, ser fram emot det. Trots att jag nästan fortfarande är mätt efter gårdagens julmat.
Ville även passa på att önska er en riktigt fin lördag,

På återseende,

0
4 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

LUSSESEMLOR

 

På Söndag är det första advent och då kanske ni ska prova att baka dessa godingar. Fotograf Ulrica Pousette, recept kommer från min bok ”Jennys Jul”

Det här behöver du:
50 gram jäst (söta degar)
5 dl standardmjölk
2 kuvert med saffran
2 dl strösocker
2 1/2 dl kvarg eller creme fraiche
100 gram rumsvarmt smör
12- 13 dl vetemjöl

1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:
350 gram mandelmassa
1/4 dl vispgrädde

Vispad grädde

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken + saffran i en kastrull, det ska bli fingervarmt.
Rör ut jästen med lite vätska i taget tills den löst sig, tillsätt då resten. Rör ner socker, kvar + rumsvarmt smör. Arbeta in mjölet tills du har en smidig deg. Låt jäsa under bakhandduk i 40 minuter. baka sedan ut till lussebullar. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter, pensla dem med uppvispat ägg och ställ in i mitten på ugnen på 225 grader i cirka 8-12 minuter beroende på hur stora de är. Låt dem svalna helt innan du fyller dem
Rör ihop mandelmassa med grädde till en härlig kräm. Fyll sedan dem med mandelmassan och spritsa ut grädde.

Klara att servera.

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Ett annat litet söndagstips är ju Hemtex REA! 50 % RABATT på massor av inredning / möbler och sängkläder.  KLICKA HÄR

5
3 kommentarer

MAN SKA HA HUSBIL

Hej där,
Som ni vet har jag funderat på husbil ett tag, eller faktiskt sedan corona drog in. Och nu när det blev ett uppsving igen så kändes det såååå långt borta från att få resa igen. Så efter att ha letat husbilar i det oändliga  ( finns ju inte bara en modell så att säga ) så blev det ett köp nu förrgår. Jag ska visa mer bilder när den kommer hem nästa vecka. Husbilen är vinterbonad, så premiärturen går nästa helg. Inte så långt, men har någon tips om något trevligt ställe i Småland man kan stå gärna vid någon liten sjö eller så ?

Kram på er,  

1
4 kommentarer

JULBRÖD MED NÖTTER

Gillar man inte russin så tar man bara bort det,
personligen fördrar jag mitt julbröd utan.


Fotograf Ulrica Pousette, recept från ”Jennys Jul”

Det här behöver du :
8 dl vetemjöl
4 dl dinkelmjöl siktat
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk ( standard )
2 dl mörk sirap
ca: 6 dl blandade nötter / russin/ fröer
Jag hade hasselnötter,  pumpafrön, solrosfrön och lite krossade linfrön
Smöra och bröa formen med pumpafrön & solrosfrön

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de olika mjölsorterna, saltet och bikarbonat. Rör sedan ner filmjölken, sirapen och de olika sorters nötterna och fröerna. Rör om tills allt har blivit en jämn smet. Fördela sedan i två avlånga ( smorda och bröade med nötter ) formar. Lämna 2-3 cm för att brödet ska jäda upp. Strö över ytterligare lite fröer – och grädda i 200 grader i cirka 50 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare 20- 30 minuter.

Låt det svalan innan du stjälper upp det och skär det i bitar.

.

Hemmagjort smör
5 dl vispgrädde
2 msk olivolja alt. matolja
flingsalt

Gör så här :
Häll upp grädden i en skål. Vispa med elvisp länge.
Vispa tills det bildas små smörkulor grädden, krama bort den vätskan som bildas. Jag använde mig av dubbla kaffefilter. Vänd ner oljan och vispa tills du har ett poröst smör( Oljan är för att smöret ska bli smidigare & inte så hårt efter att ha förvarats i kylen. Men kan alltså skippas )  Rör ner salt efter egen smak. Och lägg upp i en vacker skål.

Förvara smöret i kylskåp. Ta fram en stund innan det ska ätas – så att smöret blir mjukt och lätt att bre med.

Klart!

 

0
Kommentera

JULKLADDKAKA MED KOLAKRÄM

Tjingeling, 
Nu väntar det några dagar med signering av böckerna som många av er förbeställt, och de börjar skickas ut till er nästa vecka. Så håll ut, och jag hoppas så att ni kommer gilla dem. Något annat som gillas är väl kladdkaka? Denna kanske är något att bjuda på till adventsfikan på söndag?

För snälla! Hur gott ser inte detta ut?
Urgott om ni frågar mig.

 

Det här behöver du för att baka denna kladdis: Form cirka 22-24 cm
3 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
2 nypor med flingsalt
1 burk med karamelliserad mjölk

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen, den karamelliserade kolan klickar du ut jämnt i smeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter, den ska fortfarande vara lös i mitten ( den stannar till sig i kylen sen).

Serveras sedan med lättvispad grädde.

0
8 kommentarer