INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

LUSSESEMLOR

 

På Söndag är det första advent och då kanske ni ska prova att baka dessa godingar. Fotograf Ulrica Pousette, recept kommer från min bok ”Jennys Jul”

Det här behöver du:
50 gram jäst (söta degar)
5 dl standardmjölk
2 kuvert med saffran
2 dl strösocker
2 1/2 dl kvarg eller creme fraiche
100 gram rumsvarmt smör
12- 13 dl vetemjöl

1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:
350 gram mandelmassa
1/4 dl vispgrädde

Vispad grädde

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken + saffran i en kastrull, det ska bli fingervarmt.
Rör ut jästen med lite vätska i taget tills den löst sig, tillsätt då resten. Rör ner socker, kvar + rumsvarmt smör. Arbeta in mjölet tills du har en smidig deg. Låt jäsa under bakhandduk i 40 minuter. baka sedan ut till lussebullar. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter, pensla dem med uppvispat ägg och ställ in i mitten på ugnen på 225 grader i cirka 8-12 minuter beroende på hur stora de är. Låt dem svalna helt innan du fyller dem
Rör ihop mandelmassa med grädde till en härlig kräm. Fyll sedan dem med mandelmassan och spritsa ut grädde.

Klara att servera.

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Ett annat litet söndagstips är ju Hemtex REA! 50 % RABATT på massor av inredning / möbler och sängkläder.  KLICKA HÄR

3
3 kommentarer

MAN SKA HA HUSBIL

Hej där,
Som ni vet har jag funderat på husbil ett tag, eller faktiskt sedan corona drog in. Och nu när det blev ett uppsving igen så kändes det såååå långt borta från att få resa igen. Så efter att ha letat husbilar i det oändliga  ( finns ju inte bara en modell så att säga ) så blev det ett köp nu förrgår. Jag ska visa mer bilder när den kommer hem nästa vecka. Husbilen är vinterbonad, så premiärturen går nästa helg. Inte så långt, men har någon tips om något trevligt ställe i Småland man kan stå gärna vid någon liten sjö eller så ?

Kram på er,  

1
4 kommentarer

JULBRÖD MED NÖTTER

Gillar man inte russin så tar man bara bort det,
personligen fördrar jag mitt julbröd utan.


Fotograf Ulrica Pousette, recept från ”Jennys Jul”

Det här behöver du :
8 dl vetemjöl
4 dl dinkelmjöl siktat
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk ( standard )
2 dl mörk sirap
ca: 6 dl blandade nötter / russin/ fröer
Jag hade hasselnötter,  pumpafrön, solrosfrön och lite krossade linfrön
Smöra och bröa formen med pumpafrön & solrosfrön

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de olika mjölsorterna, saltet och bikarbonat. Rör sedan ner filmjölken, sirapen och de olika sorters nötterna och fröerna. Rör om tills allt har blivit en jämn smet. Fördela sedan i två avlånga ( smorda och bröade med nötter ) formar. Lämna 2-3 cm för att brödet ska jäda upp. Strö över ytterligare lite fröer – och grädda i 200 grader i cirka 50 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare 20- 30 minuter.

Låt det svalan innan du stjälper upp det och skär det i bitar.

.

Hemmagjort smör
5 dl vispgrädde
2 msk olivolja alt. matolja
flingsalt

Gör så här :
Häll upp grädden i en skål. Vispa med elvisp länge.
Vispa tills det bildas små smörkulor grädden, krama bort den vätskan som bildas. Jag använde mig av dubbla kaffefilter. Vänd ner oljan och vispa tills du har ett poröst smör( Oljan är för att smöret ska bli smidigare & inte så hårt efter att ha förvarats i kylen. Men kan alltså skippas )  Rör ner salt efter egen smak. Och lägg upp i en vacker skål.

Förvara smöret i kylskåp. Ta fram en stund innan det ska ätas – så att smöret blir mjukt och lätt att bre med.

Klart!

 

0
Kommentera

JULKLADDKAKA MED KOLAKRÄM

Tjingeling, 
Nu väntar det några dagar med signering av böckerna som många av er förbeställt, och de börjar skickas ut till er nästa vecka. Så håll ut, och jag hoppas så att ni kommer gilla dem. Något annat som gillas är väl kladdkaka? Denna kanske är något att bjuda på till adventsfikan på söndag?

För snälla! Hur gott ser inte detta ut?
Urgott om ni frågar mig.

 

Det här behöver du för att baka denna kladdis: Form cirka 22-24 cm
3 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
2 nypor med flingsalt
1 burk med karamelliserad mjölk

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen, den karamelliserade kolan klickar du ut jämnt i smeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter, den ska fortfarande vara lös i mitten ( den stannar till sig i kylen sen).

Serveras sedan med lättvispad grädde.

0
4 kommentarer

PEPPARKAKSKULOR

Ni vet att jag gillar enkla och goda recept.
Det här är en favorit till advent.

Fotograf Ulrika Pousette Recept kommer från min bok ”Jennys Jul”

Det här behöver du :
150 gram pepparkakor
100 gram färskost ( som tex. Philadelphia )
ca 200 gram mjölkchoklad

Garnering : pepparkakssmul

Gör så här :

Mixa pepparkakorna i en mixer, tills det bara är smulor.
Häll sedan dessa i en skål, och rör ner färskosten. Forma till lagom stora kulor, typ samma storlek som en valnöt. smält chokladen och   Sedan doppa dem där i, när de runnit av så toppa med pepparkakssmul och ställ dem kallt fram till servering. 

4
3 kommentarer
Reklam för Ideal Of Sweden

IDEAL OF SWEDEN

God kväller, 
Hoppas ni haft en riktigt fin dag. Nu är dagarna så korta, det är mörkt när man stiger upp och mörkt när man kommer hem från jobbet. Och då piggar det väl alltid upp med ett bra erbjudanden? För det är precis det jag har till er idag. Jag kommer presentera mer än halva priset på snyggaste mobilskalen och mobiltillbehören till er. Det låter inte alls tokigt va?

Just nu har Ideal Of Sweden kommit med en massa snygga nyheter.
Dessa mörka är mina favoriter nu för tillfället.


Och denna kombinerade mobilskal med plånbok.

Nu är det 50 % rabatt på allt på Ideals Of Swedens hemsida.
Och med koden JENNYSMATBLOGG får nu ytterligare 5 % rabatt.

KLICKA HÄR

0
Kommentera

SKAGENTÅRTA

24 november idag och det betyder att det precis är en månad kvar tills julafton.
Och denna tycker jag absolut att ni ska bjuda på då.

Det här behöver du till denna räkcheesecake :
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör

Fyllning till räktårta : 
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.

Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.  Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.

3
1 kommentar

ÅRETS JULBORDSPREMIÄR

 REKLAM FÖR STUFVENÄS GÄSTGIVERI

Hej bloggisar,

Hoppas ni har haft en jättefin helg och fått en härlig start på veckan. Just måndagar gillar jag extra mycket, en ny start efter att ha laddat batterierna över helgen.  Vi besökte ju mitt favorit gästgiveri, nämligen Stufvenäs! Bästa julbordet och charmigaste rummen.
Bästa bästa, är att det bara ligger en kvart från mitt hus med bil. Nu snackar vi det grymmaste staycation ever.

.
Julmys så fort vi parkerade bilen,
det var granar, mängder med ljusslingor och julmusik som nådde oss redan innan vi gått in. 
Vi bodde i den lilla sidobyggnaden denna gången. Gulligt inredda rum.

 
Eget litet spabad och så en bastu,
härligt nu när det blir kyligare ute.
Klockan sex var det dags för att kila över för att äta :
Årets första julbord.
Ja men ni ser väl så mysigt.
Stufvenäs har valt att plocka bort buffén för i år och bara köra en sittande julmiddag.

Och vilken julmiddag sen, först serverades vi glögg och sedan var det 6 tallrikar med julmat. Sill, kallskuret, kroppkakor, prinskorvar, köttbullar, janssons, ostkaka, julgodis. Ja, men ni förstår – vi var så mätta att vi knappt kunde andas efteråt. Extra roligt var att jag provade saker på julbordet som jag aldrig hade valt annars…. som ål. Det var ju jättegott, det kommer jag fortsättningsvis alltid välja.

Ja en underbart trevlig liten julmiddag hade vi.
Och som alltid alldeles för mycket mat 😉 

Nu är det dags för mig att fixa till lite mellis, nu är Nomi på väg hem från skolan.

Ha en fortsatt fin Måndag, så hörs vi snart igen.

0
2 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Måndag : Krämig grönsakspasta (veg)
Tisdag : Kycklingköttbullar med potatispure
Onsdag Godaste laxgrytan med kokt potatis
Torsdag Falulåda med makaroner 
Fredag  Fläskfile med rosepepparsås

Recept fläskfile
Klipp över lite färska örter & strö över några korn med rosepeppar så blir det tjusigt värre.

Det här behöver du till denna middag :
600 gram putsad fläskfile
200 gram philadelphiaost
2 1/2 dl grädde
2 msk kinesisk soya
1 tsk dijonsenap
1 msk med grovkrossad rosepeppar

Serveras med ris eller potatis eller varför inte en god pasta

Gör så här: 
Skär filen i mindre bitar och bryn dem i en stekpanna.
Vispa ihop philadelphia, grädde, soya, dijonsenap & den krossade pepparn & värm upp en kastrull. Häll detta över filebitarna och låt sjuda upp tillsammans, låt puttra på svag värme i några minuter.
Sedan är det klart att serveras.

  • * * * * * * * * * * *Något gott till kaffet: Saffransrutor
    IMG_0982

     

    Detta en en långform/ samma djupa som man har till spisen. Innermåttet i min är cirka 40 * 35 cm. Tycker du att det är mycket glasyr kan man minska- men jag vill ha mycket på mina långpannekakor

    Det här behöver du :
    6 st ägg
    6 dl strösocker
    6 dl vetemjöl
    6 tsk bakpulver
    1 msk vaniljsocker
    2 kuvert med saffran
    3 dl vatten

    Glasyr:
    200 gram smör
    8- 9 dl florsocker
    1 tsk vaniljsocker
    2 äggulor
    1 tsk pressad citron
    Gör så här :
    Ställ ugnen på 175 grader, och ta fram en plåt / form och klä den i bakpapper eller smörj och bröa.
    Vispa ägg och socker poröst, blanda sedan de torra ingredienserna till kakan, och vänd ner i smeten. Vänd ner saffran och vänd ner vattnet och rör tills du fått en en klumpfri smet. Häll ut i formen och ställ in i ugnen i cirka 20- 35 minuter, provkänn med sticka. Under tiden gör du glasyren, smält smöret och rör ner alla ingredienser till glasyren och vispa den slät. Låt svalna något och  låt kakan svalna helt innan du breder på glasyren. Strö över kokosflingor eller strössel och ställ svalt yttrligare en liten stund innan du skär upp kakan i bitar.

 

0
1 kommentar

SCHWEIZERNÖTSFUDGE

Bara en vecka kvar till advent <3

Det här behöver du till detta gudomliga JULGODIS:
1 dl vispgrädde
200 gram choklad (mjölk- mörk- eller vit choklad)
1 dl jordnötssmör
2 msk nutella
1 näve salta jordnötter

Topping lite choklad och jordnötter

Gör så här: 
Koka upp grädden tills den sjuder. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör tills den är blank.
Vänd ner jordnötssmör och ett par msk nutella om du har hemma, annars kan du utesluta den. Rör tills du har en jämn smet.
Rör ner jordnötterna och vänd upp allt i en klädd form.
Toppa med lite jordnötter och hackad choklad.

0
Kommentera