I REKLAMSAMARBETE MED JAKOBSDALS CHARKUTERI

MOR MATILDAS RIMMADE JULSKINKA

Hej där, 

Hur har ni det i dessa adventstider, har det kanske blivit lite tjuvstart av julmaten? Det har jag i alla fall, tycker ju att julmat är så gott. Köttbullar, Janssons, kroppkakor och prinskorvar i all ära. Men det är ändå det kalla som är det godaste, i mitt tycke. Så julskinka med en god senap det ligger högst upp på min lista.
Och speciellt då när det är Mor Matildas rimmadejulskinkapå mackan. Tredje julen vi tillagar denna goding.

Den godaste julskinkan ever: Mor Matildas rimmade svenska julskinka från Jakobsdals Charkuteri. Man tillagar den enkelt i ugnen enligt sous vide-metoden. Att julskinkan är färskrimmad innebär att den aldrig varit fryst, skinkan kommer färsk i en värmetålig förpackning. Jakobsdals Charkuteri använder sig bara av de finaste delarna av skinkan.

Instruktioner står på julskinkan, men i stora drag klipper man bort det svarta nätet och stoppar in en termometer och skjuts in i ugnen i ex antal timmar.

Jakobsdals Charkuteri är ett familjeägt företag i tredje generationen. Och de värdesätter svenskt kött, kvalitet och hantverk. Vilket jag kan intyga att det märks på deras produkter.De har flera goda smörgåsalternativ, som passar både till jul & vardags.

Du kan läsa mer om produkterna HÄR

Till griljeringen rör jag ihop ett ägg med 3/4 dels dl grovkornig senap.
Pensla över skinkan och strö över rikligt med ströbröd, sedan skjuts in i ugnen igen. Där får den stå en kvart eller så, tills den fått vacker färg.

Har ni inte tjuvstartat med julskinka ändå är det väl dags. Bara två veckor kvar till jul. Klicka Här för att se vart du kan hitta Mor Matildas rimmade Julskinka.
Vill ni göra det enkelt för er så kan i även köpa Mor Matildas Färdigkokta Julskinka. Fast jag kan varmt rekommendera denna, både roligt att göra sin egen skinka och såååå god.

Nu undrar du vart du kan hitta den fantastiska skinka?
Jo, klicka här

4
Kommentera

VILLA GRANSHOLM

Hej där,
såg att några av er har önskat att att texten ska bli vänsterställd istället för centrerad. Så vi kan ju alltid prova det ett tag, är det många av er som tycker att texten är för ljus ? Har bett mina tekniker kika på det.

Nu ska ni få se vad vi lyxade till vår gårdag med. Och här kommer samtidigt reklam för en vän.

Fotograf Robin Fritzon

I går besökte vi det juliga och ljuvliga Villa Gransholm utanför Växjö.

Har länge velat åka dit för jag har hört så gott om det. Alla mina växjövänner har tipsat om detta ställe, och jag har inte kommit iväg tidigare.

Supermysiga rum inredda i gammal romantisk stil.


Först hade vi bokat in oss för att äta julmat, men på grund av rådande pandemi så beslutade restaurangen att ta bort årets julbord. Istället serverades en härlig 3 rätters meny. Och vilken meny sen! Majj gadd vilken fantastisk mat.

Hembakat bröd innan maten,

Älg till förrätt och så vackert upplagt.



Sen avslutade vi med lite härliga efterrätter.

Jag valde ostkakan- äääälskar ostkaka.


Villa Gransholm anordnar även bröllop och fester och är perfekt för konferenser. Vilka vackert här oavsett årstid. Och istället för julbord erbjuder dem en hemlevererad julkasse. Kan inte det vara ett fint sätt att slippa undan att laga mat, samtidigt som man stödjer restaurangen just nu 😉

Det blir dagens tips från mig.

Och just nu boar vi in oss i husbilen, som vi hämtade igår.
Håll utkik på Instagram så kommer snart massa videos där.

Kram

15
1 kommentar

Feedback på nya sajten

Era åsikter är viktiga så vi tar tacksamt emot sådant som kan förbättras och göra sidan så bra som möjligt.
Sen får ni hemskt gärna lämna något litet hejarop 😉 personligen tycker jag sajten blev superfin. Vi har jobbat med den länge för att få den så smidig och enkel som möjligt. Men självklart kan vi bli ännu bättre.

P.s många frågar om bloggflödet. Och det kommer automatiskt om ni bläddrar ner efter sajtens första inlägget. Så ni kommer inte missa något.

34
32 kommentarer

SAFFRANSTOPPAR AV KOKOS

Vem kan motstå dessa kokostoppar med smak av saffran.

Det här behöver du: 
1 kuvert med saffran
100 gram smör
4 st ägg
2 dl strösocker
400 gram kokosflingor

Garnering: 
100 gram mörk choklad

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader. Stöt saffran med en tsk socker i en mortel. Smält smöret. Rör ihop ägg, socker, saffran vänd ner det smälta smöret & kokosflingorna.
Blanda ihop smeten och låt den svälla i 15 minuter.  Forma små toppar av smeten, ställ topparna på bakplåtsklädd plåt. Grädda dem i ca 10  min. Eller tills de får vacker färg.

Smält chokladen och doppa foten av toppen i choklad.

Servera och njut.

9
Kommentera

JULIGA ÄPPLEN

Enkla och goda grejer, det gillar vi.
Kanderade äpplen är precis en sådan sak.
Prova dessa i år, kan knappt bli ”juligare”.

Du behöver :
5 dl strösocker
2 dl vatten
2 dl ljus sirap
6 stora röda äpplen

Garnering :
choklad
hackade nötter eller kokosflingor

Gör så här: 
Koka upp socker, vatten & sirap i en tjockbottnad gryta. Låt sockerlagen koka upp till 154 grader då har den fått en gyllene färg.
Tvätta och torka äpplena under tiden, stick ner en pinne ( klubbpinne alternativt tjockare grillpinne ) i varje äpple. Doppa äpplena i den varma lagen, ställ dem på en plåt klädd i bakplåtspapper och låt svalna. Under tiden smälter du chokladen, doppa äpplena försiktigt i chokladen och sedan i nötterna / kokosen. Ställ tillbaka på plåten och låt svalna.

Klara att servera

18
14 kommentarer

EN DAG PÅ STRANDEN


Hej hej,
Söndagskväll och helgen har susat förbi snabbt som bara den. Avslutade den med att dekorera pepparkakshus samtidigt som en köttfärssås stod och puttrade på spisen. Så nu är vi julpeppade till tusen och mätta i magen och matlådorna är fixade för i morgon. Men vad har vi hittat på i dag undrar ni säkert.


Jo det kan jag berätta för er. Det blev en tur till stranden och en grillning med syrran och hennes familj,
Lite blåsigt var det allt , men vi var påklädda med extra tröjor så det gjorde ingenting.

Att grilla korv utomhus, blir så mycket godare.
Mat smakar bäst ute, så är det bara. 
Milia minsta kusinen i skaran,
som inte är så liten längre.

Efter maten fikade vi på kaffe och vetelängd medan barnen grillade marshmallows.
En härligare Söndag med andra ord.
I morgon är det en hektisk arbetsvecka,
så jag är glad  & tacksam för att få ha laddat batterierna med de bästa jag vet. 
Ni är flera som frågat om husbilen, och jag har inte fått hem den än. Den ska registreras i trafik, så det är de sista papperna som vi väntar på. Håller tummarna för att det blir klart i början av veckan. Återkommer så klart med bilder.

På återseende imorgon,

8
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Här kommer veckomatsedeln.
Hoppas ni hittar lite ni gillar,

Måndag: Färgglad och mustig kålsoppa 
Tisdag Fiskgratäng toppad med handskalade räkor
Onsdag Kassler- & Potatisgratäng med doft av curry
Torsdag: Jacobs Köttfärssås
Fredag: Fläskfile, potatis och brunsås


Till 4 personer: 
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar

Kryddig brunsås:
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
2 tsk rödavinbärs gele

Serveras med kokt potatis och en sallad.

Gör så här: 
Skär upp filen och stek i rikligt med smör tills köttet är genomstekt.
Man steker köttet lite i taget i stekpanna, blir det för mycket kött så kokas det istället.
Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull, och låt sjuda upp,

Serveras genast.

* * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Mjuk Pepparkaka

IMG_6997

Det här behöver du för att baka mjuk sockerkaka  : 

3 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 tsk kanel + 1 tsk malda nejlikor + 1 tsk mald ingefär + 1 tsk bikarbonat
100 gram smör
2 dl grädde / mölk
1/2 dl sirap
Ev. ett par msk färska lingon eller grovhackad choklad

Smör och pepparkakskross till formen

Så här bakar du mjuk pepparkaka : 
Ställ ugnen på 175 grader.
Krossa pepparkakor i en påse med hjälp av en kavel eller mixa. Smörj och pepparkaksbröa formen.
Smält smöret och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser och rör sen ner smöret ( inte vispa) och rör ner mjölken/ grädden  och ev smaksättning.
Fördela smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 – 45 minuter.

Doftar verkligen juligt i hela huset.

1
Kommentera
REKLAM FÖR JULBORDSMÄKLARNA

KNOCK ´EM DOWN

God kväller ( eller egentligen god eftermiddag )
men det blir ju mörkt så tidigt nu. I går blev det en tur till Växjö för att äta julbord med alla barnen plus respektive. Men tyvärr jobbade Thelma och hade svårt att byta tid, vi var en person kort.


Vi var sena, så vi fick springa för att inte Jacob & Klara skulle behöva tröttna på att vänta på oss.
Lägg märke till Melvins chipspåse, haha….. han hade bestämt sig för att sova över hos Jacob & Klara efteråt och vågade inte chansa på att de inte köpt hem chips.


När vi kom fram till Knock em down  
så varvade vi ner med lite glögg och småprat.

Finaste Nomi & Klara.


Ja efter att ha hämtat andan så gick vi ner till restaurangen där vi fick in vår första bricka.
Alla sällskap får en egen bricka serverad till sitt bord med allt det kalla man kan önska sig. 
Detta är min favorit på julbordet, skulle kunna äta bara det kalla.


I väntan på att köttbullarna och den varma maten skulle komma in spelade tjejerna mobilspel och kollade tik tok.


Och den varma brickan serverades på samma sätt,
önskade man mer av något så gick det bra att få på fyllning. Revbenen var ”to die for.” Älskar´t.
Som om vi inte var mätta nog efter all mat så bjöds det på en härlig efterrättsbricka.
Önskar man undvika restauranger, trots att denna är väldigt corona-anpassad så går det bra beställa hem med gratis hemkörning.
Så vill ni växjöbor också avnjuta detta fantastiska julbord hemma hos er, eller på jobbet så är det ju bara att slå dem en signal.

Efter godisbrickan körde vi julutmaningen.
Det är som escape-room, man får uppgifter att lösa i alla rum.
Och vi delade in oss i lagen tjejerna mot killarna. 
Vi gick igenom 9 roliga rum, med gott resultat. Tror dock killarna fuskade lite.
De hade 1000 mer poäng mer än oss….. Eller så var vi kanske inte så bra som vi trodde 😉

Efter att ha provat flera av spelen, biljard och fotbollsspel så avslutade vi med VR- spelen.
Här hjälper Jacob Klara att få på sig glasögonen rätt.
Så fina tillsammans ❤️ Klara är i vecka 24 nu så om 16 veckor växer familjen ytterligare. Längtar.  

Ja en helt fantastisk kväll med barnen, och med sååå god mat och roliga aktiviteter.
Kan varmt rekommendera detta stället.

1
1 kommentar

VIT CHOKLADMOUSSE

Hej hej,
Hoppas ni har en fin dag so far.
Fredag och snart är det helg, och ikväll väntar julbord nummer fyra på tur. Ser framemot det.
Häng med på Instagram om ni vill se vad vi bjuds på.

6 mindre portioner
200 gram smält avsvalnad vit choklad
1 ägg
2 dl grädde
1 dl kesella

Garnering :
Färska bär + rostad mandel

Gör så här:
Rosta flagad mandel i en torr panna tills de fått vacker färg och doftar nötigt.
Vispa grädden, lättvispad.
Smält chokladen på svag värme, och låt svalna något. Vispa med elvisp ägget och tillsätt chokladen under vispning. Rör sedan ner grädden och kesellan. Häll upp i små serveringsglas och ställ kallt fram till servering. Innan servering toppa med färska bär och rostad mandel.

5
Kommentera

JULKÖTTBULLAR

 

Nu i december så blir det mycket julrecept såklart. Tre veckor kvar till julafton å allt,
Det kanske viktigaste på julbordet utan skinkan borde väl vara köttbullarna.
Här har ni mitt recept på julköttbullar.
Fotograf Ulrica Pousette recept kommer från min bok ”Jennys Jul”

Det här behöver du till köttbullarna :
2 ägg
1 dl vispgrädde
3 msk senap ( valfri sort )
1 dl ströbröd
2 tsk lökpulver
1 kg färs ( valfritt – men jag gillar fläskfärs )
1 tsk salt

Gör så här :
Rör ihop ägg och grädde och senap och låt det sedan svälla cirka 10 minuter tillsammans med ströbröd, rör under tiden.  Blanda lökpulver med färs & kryddor i ströbrödsblandningen. Jag rullade lite större köttbullar, för att vinna tid – och de blir saftigare.  Stek köttbullarna i mycket smör så de får fin yta.

 

4
8 kommentarer