Det här behöver du: 700 gram nötfärs smör 3 msk oxfond 1 msk bbq-sås 1 klyfta pressad vitlök 1 ägg 2 tsk torkad oregano 150- 200 gram smulad fetaost Salt & nymalen peppar
Gör så här: Häll upp samtliga ingredienser till till biffarna och rör så att det blandar sig. Forma stora biffar av smeten, och stek i en stekpanna med rikligt med smör. Under tiden ställ ugnen på 125 grader. Biffarna steker du bara så de får färg, sedan lägger du dem i en ugnssäker form och in i ugnen. Där får de gotta sig tills de är färdiga. Klart att servera med kokt potatis, och en god brunsås
Gör så här: Rör ihop såsen och ställ kallt. Koka potatisen i saltat vatten. När potatisen är färdig häller du bort vattnet och krossar med en potatiskross, vänd ner en klick smör och lite grädde så du får en lagom konsistens. Smaka av med dill & salt+ peppar.
Gör så här med rödspättan: Häll upp mjöl på en tallrik, ströbröd på en tallrik och vispa upp två ägg och lägg i den tredje djupa tallriken. Salta och peppra fileerna innan du doppa dem i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbrödet. Smörstek den tills den får en fin gyllene yta och är genomstekt.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och just nu måste jag tipsa om grymmaste erbjudandet hos HEMTEX För bara 199 :- får ni de gosigaste sängkläderna i flanell. Bästa bästa. Klicka här
Billig & god mat uppskattas väl så här efter julen.
Det här behöver du: smör1 finhackad gul lök 2 stora morötter 4-5 potatisar1/2 ring falukorv 4 msk tomatpure 11 dl vatten 2 tärningar med köttbuljong 1/2 gul paprika 3-4 msk chilisås ( smaka av hur mycket) 2 dl grädde 1/2 tsk timjan 1/2 tsk oregano paprikapulver salt & peppar
Gör så här:Hetta upp en djup kastrull med smör, fräs löken mjuk. Skala och slanta upp morötterna, potatis & korv och fräs dem. Vänd ner tomatpure under omrörning och häll i vatten, låt sjuda upp tillsammans med köttbuljongerna. Tillsätt med vatten om mycket kokar bort, och koka grönsaker mjuka. Smak av med chilisås, grädde timjan, paprikapulver & salt & peppar.
Det här behöver du: 1 block med torsk eller annan vit fisk smör 3 dl vispgrädde 1 msk med curry 1 tsk med finhackad persilja Pyttelite cayennepeppar 10- 12 st gula / röda cocktailtomater Maizena
Serveras med kokt ris + kokta grönsaker
Gör så här
Skär den halvtinade fisken i 2*2 cm bitar. Fräs den i en kastrull / stekpanna smör i några minuter. Vänd ner grädde, curry, persilja och låt sjuda upp. Dela tomaterna på mitten och vänd ner, låt sjuda tills de mjuknar upp. Smaka av såsen med lite cayenne- liksom bara en vändning med kryddburken eller två. Red av såsen med maizena och servera sedan genast med kokt ris som du vänder ner grönsaker i. Jag brukar ha hälften ris o hälften grönsaker.
I Söndags lagade jag och Erika en god sallad med inspiration från asien. Mums. Vi utgick från ett recept från Aftonbladet men anpassade det lite efter våra smaker och vad kylskåpet hade att erbjuda.
Det här behöver du: 500 gram kycklinglårfile 3 1/2 msk flytande honung 1 msk riven ingefära 1/2 röd chili 2 vitlöksklyftor salt och peppar
Dressingen: 1/2 röd chili 2 schalottenlök 1 vitlöksklyfta ett par nävar körsbärstomater 3 lime 3 msk vatten 2 1/2 msk fisksås
Toppa med jordnötter
Gör så här: Rör ihop honung, finhackad chili, ingefära och pressad vitlök. Vänd inpå med kycklingen och salta & peppra. Stek kycklingen ( eller gör den färdig i ugnen på 200 grader ) Låt svalna.
Skär kål och morötter tunt i strimlor, lika så salladen och pak choi. Grovhacka chilin, finhacka charlottenlök och vitlök. Lägg i en mortel och slanta upp tomaterna där i och krossa med mortel. Lägg i en skål och pressa ner limesaften där i och resten av ingredienserna till dressingen. Häll dressingen över salladen och vänd om.
Koka glas nudlarna färdiga och skölj i kallt vatten. Och blanda ner i salladen. Toppa med grovhackade jordnötter – Klart att serveras.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och just nu måste jag tipsa om grymmaste erbjudandet hos HEMTEX För bara 199 :- får ni de gosigaste sängkläderna i flanell. Bästa bästa. Klicka här
Januari är årets ”fattigaste” månad, det har kanske blivit lite dyrare än vad man räknat med. Kanske lite för mycket julmat, presenter eller så har man överstigit budgeten på nyårsraketer eller förköpt sig på mellandagsrean.
Då kanske jag kan komma som en liten räddare i nöden, med tips på billig mat för att hålla nere matkonto resten av månaden. Grytor, soppor eller storkok över huvudtaget är det bästa för att hålla nere matkostnaden. Kolla igenom kyl & frys och ta till vara på alla ingredienser som finns. Vi kastar alldeles för mycket bra mat, både dåligt för miljön och plånboken.
Ett måste på ALLA julbord är denna skagencheesecake. Ett av mina allra mest populära recept, krämig, smakrik och dessutom busenkel att göra.
Det här behöver du till denna räkcheesecake : 250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd) 100 gram smält smör
Fyllning till räktårta : 5 gelatinblad 400 gram phialdelphiaost 3 dl creme fraiche 34 % 1 rödlök finhackad 1 burk med röd kaviar / stenbitsrom 500 gram räkor med skal 2- 3 msk finhackad färsk dill 1 – 2 msk nypressad citronsaft salt & peppar
Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.
Gör din räkcheesecake så här : Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat. Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.
Precis innan servering dekorera den med räkor, röd rom, gravad lax, ägg eller vad ni tycker om.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och hörni, missa inte att det är upp till 50 % REA på LINDEX just nu. Klicka här
Du behöver till cirka 25-30 bitar : 3 dl grädde 3 dl strösocker 1 dl ljus sirap 50 gram smör 200 gram mjölkchoklad med Daim
Topping: 2 hackade dubbeldaim
Gör så här: Klä en form cirka 15*15 med bakplåtspapper. Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader. (Använd termometer) Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen. Strö över hackad daim. Ställ sedan kallt över natten.
Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv, eller degskrapa.
I dag ska jag till Öland för att koka kroppkakor med Mickes systrar. Och julbaka en gnutta. Följ med mig på Instagram så kan ni haka på. Heter Jennys Matblogg även där.
Detta har vi ölänningar på julbordet. Små vita kroppkakor. Kan inte blandas ihop med vanliga kroppkakor.
Det här behöver du till 30 små kroppkakor : vatten + salt till kastrullerna 1 kilo mjölig potatis 1 stort ägg 3 dl vetemjöl 1 tsk salt
Gör så här: Skala och koka potatisen mjuk. Häll bort allt vattnet och stompa ihop med en potatispress tills du inte har några klumpar kvar. Ställ sedan kallt ( jag ställde ut min gryta med lock i snön, gick väldigt fort ) Under tiden skär du fläsket, så tunt & fint du bara kan. Tips är att snabbfrysa fläsket då det blir lite mer lätthanterligt. Stek sedan i en panna tills du hårfin färg, tillsätt löken och fräs så den blir glansig. Krydda upp med pepparn, och smaka av. Sätt svalt. Knäck ägget i en skål och vispa ihop lite lätt med en gaffel innan du rör ner i smeten, Vänd i mjöl och salt. Rör om lite lätt, men inte för mycket. När smeten är jämn kan du börja forma dina kroppkakor. Rulla ut dem till bollar tryck med tummen i mitten och fyll med fläsket innan du rullar ihop. När vattnet sjuder lägger du ner kroppkakorna försiktigt med en slev. Låt dem koka i 10 minuter.
Vi gjorde några i olika storlekar. Men så här små blir de som ska vara till julbordet. Jag fryser in dem en och en när de svalnat. Sedan kan man bara plocka fram dem innan servering. Vi steker dem lätt tillsammans med prinskorvarna till vårt julbord.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Ochinte nog med det så måste jag tipsa om Cerveras gryta nät-REA. Just nu kan du fynda julklappar med 60 % RABATT. Kolla in här