För några år sedan började jag göra egen senap. Och det är ju både roligt och enkelt. Här har ni mitt recept.
Det här behöver du: 1 dl bruna senapsfrön 1 dl gula senapsfrön 2 1/2 msk ättiksprit 12 % 2 msk strösocker 1 1/2 tsk salt 2 msk flytande honung ca 1 dl vatten
Gör så här: Blanda samman senapsfröerna i en mortel och krossa dem. Tillsätt ättika lite i taget medan du fortsätter att mortla. Blanda sedan ner socker, salt, honung och späd med vatten till önskad konsistens. Häll upp i en ren glasburk och förslut med lock. Låt senaspen stå i kylen i en vecka, så att smakerna hinner växa. Förvaras i kylen.
Något som jag lärt mig att uppskatta på äldre dagar är mandelmusslor med lättvispad grädde och sylt. Helst både hallonsylt & hjortron.
Det här behöver du till 40 mandelmusslor: 200 gram mandelmassa4 1/2 dl vetemjöl 1/2 dl strösocker 200 gram rumsvarmt smör 1 ägg
Fyllning: lättvispad grädde & sylt ( jag hade hjortronsylt & hallonsylt )
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader Riv mandelmassan ner i en skål, tärna ner smöret och arbeta i resten av ingredienserna till en smidig deg. Smörj formarna och tryck ut degen så du får en skål i mitten. Ställ sedan in i ugnen i cirka 7-9 minuter eller tills kakorna börjar få färg. Ta ut och låt svalna på galler innan du vänder dem upp och ner.
Innan servering fyller du dem med lättvispad grädde och valfri sylt. Omnomnom
Ja, ni läste rätt. Jag ska bli farmor åt en liten kille. Världens finaste lille kille. Det börjar kännas mer verkligt nu, att vi faktiskt i April ska bli fler. Det är en sådan fin känsla, att få se sitt barn träffa någon, bli upp över öronen kär, flytta ihop och nu bilda en egen liten familj. Vilken lycka ❤️
Jag har såklart inte kunnat stoppa mig själv, har köpt massor alla redan. Men detta blev dagens fynd. Hur söta och gosiga. Men herregud så smått, tänk att de är så där små och pluttiga. Har helt glömt. ❤️
Brukar ni också försöka att prova fram lite nya sillar till julbordet? Här kommer två nya alternativ som ni kanske ska prova. Så goda & fräscha.
Du behöver till Lingonsillen : En förpackning med ”gör din egen sill på 5 minuter” 1/2 dl creme fraiche 1/2 dl gräddfil 1 dl lingonsylt 2 msk finhackad rödlök 2 tsk grovkrossad rosepeppar
Gör så här: Skölj filerna i kallt vatten och skär dem i lagom stora bitar. Vänd ihop creme fraiche, gräddfil , lingonsylt,finhackad rödlök , och grovkrossad rosepeppar. Vänd ihop detta med den skurna sillen och häll upp i en burk. Ställ in i kylskåpet- gärna ett dygn innan severing.
Klart!
Du behöver till Skagensill : En förpackning med ”gör din egen sill på 5 minuter” 100 gram skalade räkor ( stora med skal ) 2 msk majonäs 1 dl creme fraiche 1 1/2 msk finhackad rödlök 50 g stembitsrom
Gör så här: Låt sillen rinna av och skär dem i rejäla bitar, skala räkorna. Blanda majonäs, crème fraîche, och räkor, lök, och rom i en burk. Rör ner sillen och förvara i kylskåp gärna ett dygn innan servering.
Hej hej, Ja då var det bara 10 dagar kvar till ”riktiga” julafton. Ungarna och jag kommer fira vår jul redan på lördag, då de ska till sina pappor på jul. Så denna veckan kommer det stökas med julmat, julpyssel & massa godis såklart.
Vi har julpyntat med nya röda stjärnor och härligt stora julgranskulor. Snögloben köpte jag förr förra året, lyser så mysigt.
Det mesta av julklapparna är fixade har några stycken kvar till paketleken, brukar ni också spela den på jul ?
Charlie vet att hon väntar på ätbara julklappar under julen, så hon är minst lika förväntansfull hon. Matvraket.
Nu ska jag bege mig med min låååånga lista till mataffären för att handla till julmaten och julstöket. Hoppas ni får en fortsatt fin måndag.
Du behöver till en stor form: Kokt pasta (al dente) till en stor form 600 gram blandfärs smör 1 finhackad lök 2 pressade vitlök 1 burk med tomatkross 1/2 msk kinesisk soja salt & peppar 2 stora bollar mozzarella
Ostsås : 5 dl vispgrädde ( eller hälften mjölk ) 100 gram färskost 1- 2 dl riven (lättsmält ) ost salt och peppar
Gör så här : Ställ ugnen på 225 grader. Koka pastan al dente och lägg i en stor form. Hetta upp en stekpanna med smör och fräs löken glansig innan du lägger ner färsen och steker den. Pressa ber vitlök och vänd ner tomater, kinesisk soja och krydda färsen efter egen smak och tycke. Låt sjuda på svag värme medan du dör ostsåsen.
Ostsåsen: häll upp grädde i en kastrull- häll ner färskost, låt detta sjuda ihop under omrörning. Vänd sedan ner riven valfri ost. Låt det bli varmt och bara smälta ihop, smaka av med salt och peppar. Ställ kastrullen åt sidan Varva nu ostsås, köttfärs över pastan, och toppa sist med massa mozzarella.
Ställ in i ugnen i kanske 15-20 minuter eller tills gratängen fått vacker färg.
Klart att serveras.
* * * * * * *
Något gott till kaffet Polkabiskvier
Det här behöver du till cirka 25 biskiver : 300 gram mandelmassa 1/2 dl socker 1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )
Gör så här : Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten. åt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till smördegen. Bred ut ett toppigt eller runt lager på ”undersidan ” av biskvibotten. Ställ svalt och smält under tiden chokladen.Håll sedan i botten och doppa dem i chokladen, strössla över polkaströssel
Då har vi ätit oss igenom 2 ”julbord” till. Känns som om jag kommer hålla mig mätt ända fram till helgen nu. Haha…
Vi började med Hällsnäs Gård, som ligger en bit utanför Göteborg.
Där blev vi mötta av en vacker brasa ute på gården, väldigt stämningsfullt och julmysigt.
Ett sittande julbord, vilket är både coronasäkert och riktigt trevligt ändå.
En liten buffé fast på tallriken av allt det goda.
Gillar att de serverar både sillen å Janssons i anjovisburkarna. Sillarna här var riktigt riktigt goda.
Sen var det pepparkakor, julgodis å ris a la malta också. Så vi gick inte hungriga hem denna fredagen. Lördagen ( i går ) blev det Kasai in the sky i Malmö som fick sig ett besök av oss.
Detta är andra gången vi är här, och det är jättevackert här. Utsikt över hela Malmö.
Julbordet är en asiatisk tolkning, så det är ingen traditionell julmat. Förutom en lite sillrätt som kom in.
Istället bjöds det på sushi, friterade räkor, hummertacos och annat smarrigt. Och avslutades med härliga praliner på en pepparkaksbädd.
Ja så har våran mathelg sett ut, mycket gott och trevliga ställen. Nu blir det inte julmat på länge… iallafall inte innan lördag för då firar vi lilla julafton hemma. Men innan dess en vecka fullproppad med jobb, och roliga samarbeten.
Det verkar som om ni är lite extra sugna på att julbaka denna helgen, det kan jag utläsa från statistiken. Så då vill jag även tipsa om denna supergoda långpannekakan med saffran. Perfekt att frysa in dessutom, och ta fram tills man får oväntatbesök.
Fotograf Ulrica Pousette
Detta en en långform/ samma djupa som man har till spisen. Innermåttet i min är cirka 40 * 35 cm.Tycker du att det är mycket glasyr kan man minska- men jag vill ha mycket på mina långpannekakor
Det här behöver du : 6 st ägg 6 dl strösocker 6 dl vetemjöl 6 tsk bakpulver 1 msk vaniljsocker 2 kuvert med saffran 3 dl vattenGlasyr: 200 gram smör 8- 9 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker 2 äggulor 1 tsk pressad citronGör så här :Ställ ugnen på 175 grader, och ta fram en plåt / form och klä den i bakpapper eller smörj och bröa. Vispa ägg och socker poröst, blanda sedan de torra ingredienserna till kakan, och vänd ner i smeten. Vänd ner saffran och vänd ner vattnet och rör tills du fått en en klumpfri smet. Häll ut i formen och ställ in i ugnen i cirka 20- 35 minuter, provkänn med sticka. Under tiden gör du glasyren, smält smöret och rör ner alla ingredienser till glasyren och vispa den slät. Låt svalna något och låt kakan svalna helt innan du breder på glasyren. Strö över kokosflingor eller strössel och ställ svalt yttrligare en liten stund innan du skär upp kakan i bitar.
Nu blir det lite mera julrecept, och saffransbak. Dessa bullar är så saftiga och goda. Vill man göra det enklare för sig så kan man röra ihop marsankräm. Tips för den som vill ta genvägar.
Fotograf Ulrica Pousette,
Till dessa saffransbullar behöver du:
1 pkt jäst för söta degar 150 gram smör 5 dl mjölk 2 kuvert med saffran 1 1/2 dl socker 1 burk ( 250 g) kvarg 1/2 tsk salt 1 ägg cirka 16 dl vetemjöl
Börja med vaniljfyllningen : Mät upp mjölken i en kastrull, dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i mjölken tillsammans med stången. Låt koka upp tillsammans under omrörning, fiska upp stången och kasta den. Vispa äggulor, socker och maizena fluffigt med en elvisp. Häll över den heta mjölkblaningen över äggsmeten under vispning. Och häll tillbaka allt i kastrullen igen, och värm försiktigt upp under tiden du vispar. Så fort krämen börjar tjockna häll upp den i en kall skål och ställ den kallt, tillsätt smöret ( vattenbad eller kylskåp ) rör om då och då så ingen hinna bildas. Nu kan du börja med vetedegen.
Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret. Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader. Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin. Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. När degen jäst klart bakar du ut dem till cirka 30-35 bullar. Använd spritsen och fyll bullarna med cirka 1 msk av vaniljkrämen Låt jäsa i ytterligare 40 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225- 250 grader och grädda sedan bullarna i cirka 10-12 minuter- tills de blivit gyllene.
Ta ut de färdiga bullarna och pensla med smält smör och doppa genast i strösocker.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och så lite jultips såklart! Just nu är det 30 % RABATT på den dyraste varan med koden : 455721 Klicka här för att få massa julinspiration
Nu har vi tagit första turen med plåtis. Och jag känner nästan att jag kan flytta in här på heltid, haha… Näe då, men det är svinmysigt! Här finns inga måsten, inge tvättmaskin eller massa annat som pockar på ens uppmärksamhet.
Sov som en stock hela natten, och vaknade upp med vattnet precis utanför dörren. Vi fricampade i utkanten av Malmö, ska vidare till Göteborg på jobb idag. Så nu är vi på väg dit.
Mysigt är bara förnamnet, hoppas ni kommer vilja läsa om caminglivet. För nu kommer det nog svämma över om dessa inlägg det kommande åren 😉