VECKOMATSEDEL

Här kommer veckomatsedeln.
Hoppas ni hittar lite ni gillar,

Måndag: Färgglad och mustig kålsoppa 
Tisdag Fiskgratäng toppad med handskalade räkor
Onsdag Kassler- & Potatisgratäng med doft av curry
Torsdag: Jacobs Köttfärssås
Fredag: Fläskfile, potatis och brunsås


Till 4 personer: 
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar

Kryddig brunsås:
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
2 tsk rödavinbärs gele

Serveras med kokt potatis och en sallad.

Gör så här: 
Skär upp filen och stek i rikligt med smör tills köttet är genomstekt.
Man steker köttet lite i taget i stekpanna, blir det för mycket kött så kokas det istället.
Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull, och låt sjuda upp,

Serveras genast.

* * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Mjuk Pepparkaka

IMG_6997

Det här behöver du för att baka mjuk sockerkaka  : 

3 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 tsk kanel + 1 tsk malda nejlikor + 1 tsk mald ingefär + 1 tsk bikarbonat
100 gram smör
2 dl grädde / mölk
1/2 dl sirap
Ev. ett par msk färska lingon eller grovhackad choklad

Smör och pepparkakskross till formen

Så här bakar du mjuk pepparkaka : 
Ställ ugnen på 175 grader.
Krossa pepparkakor i en påse med hjälp av en kavel eller mixa. Smörj och pepparkaksbröa formen.
Smält smöret och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser och rör sen ner smöret ( inte vispa) och rör ner mjölken/ grädden  och ev smaksättning.
Fördela smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 – 45 minuter.

Doftar verkligen juligt i hela huset.

1
Kommentera
REKLAM FÖR JULBORDSMÄKLARNA

KNOCK ´EM DOWN

God kväller ( eller egentligen god eftermiddag )
men det blir ju mörkt så tidigt nu. I går blev det en tur till Växjö för att äta julbord med alla barnen plus respektive. Men tyvärr jobbade Thelma och hade svårt att byta tid, vi var en person kort.


Vi var sena, så vi fick springa för att inte Jacob & Klara skulle behöva tröttna på att vänta på oss.
Lägg märke till Melvins chipspåse, haha….. han hade bestämt sig för att sova över hos Jacob & Klara efteråt och vågade inte chansa på att de inte köpt hem chips.


När vi kom fram till Knock em down  
så varvade vi ner med lite glögg och småprat.

Finaste Nomi & Klara.


Ja efter att ha hämtat andan så gick vi ner till restaurangen där vi fick in vår första bricka.
Alla sällskap får en egen bricka serverad till sitt bord med allt det kalla man kan önska sig. 
Detta är min favorit på julbordet, skulle kunna äta bara det kalla.


I väntan på att köttbullarna och den varma maten skulle komma in spelade tjejerna mobilspel och kollade tik tok.


Och den varma brickan serverades på samma sätt,
önskade man mer av något så gick det bra att få på fyllning. Revbenen var ”to die for.” Älskar´t.
Som om vi inte var mätta nog efter all mat så bjöds det på en härlig efterrättsbricka.
Önskar man undvika restauranger, trots att denna är väldigt corona-anpassad så går det bra beställa hem med gratis hemkörning.
Så vill ni växjöbor också avnjuta detta fantastiska julbord hemma hos er, eller på jobbet så är det ju bara att slå dem en signal.

Efter godisbrickan körde vi julutmaningen.
Det är som escape-room, man får uppgifter att lösa i alla rum.
Och vi delade in oss i lagen tjejerna mot killarna. 
Vi gick igenom 9 roliga rum, med gott resultat. Tror dock killarna fuskade lite.
De hade 1000 mer poäng mer än oss….. Eller så var vi kanske inte så bra som vi trodde 😉

Efter att ha provat flera av spelen, biljard och fotbollsspel så avslutade vi med VR- spelen.
Här hjälper Jacob Klara att få på sig glasögonen rätt.
Så fina tillsammans ❤️ Klara är i vecka 24 nu så om 16 veckor växer familjen ytterligare. Längtar.  

Ja en helt fantastisk kväll med barnen, och med sååå god mat och roliga aktiviteter.
Kan varmt rekommendera detta stället.

1
1 kommentar

VIT CHOKLADMOUSSE

Hej hej,
Hoppas ni har en fin dag so far.
Fredag och snart är det helg, och ikväll väntar julbord nummer fyra på tur. Ser framemot det.
Häng med på Instagram om ni vill se vad vi bjuds på.

6 mindre portioner
200 gram smält avsvalnad vit choklad
1 ägg
2 dl grädde
1 dl kesella

Garnering :
Färska bär + rostad mandel

Gör så här:
Rosta flagad mandel i en torr panna tills de fått vacker färg och doftar nötigt.
Vispa grädden, lättvispad.
Smält chokladen på svag värme, och låt svalna något. Vispa med elvisp ägget och tillsätt chokladen under vispning. Rör sedan ner grädden och kesellan. Häll upp i små serveringsglas och ställ kallt fram till servering. Innan servering toppa med färska bär och rostad mandel.

5
Kommentera

JULKÖTTBULLAR

 

Nu i december så blir det mycket julrecept såklart. Tre veckor kvar till julafton å allt,
Det kanske viktigaste på julbordet utan skinkan borde väl vara köttbullarna.
Här har ni mitt recept på julköttbullar.
Fotograf Ulrica Pousette recept kommer från min bok ”Jennys Jul”

Det här behöver du till köttbullarna :
2 ägg
1 dl vispgrädde
3 msk senap ( valfri sort )
1 dl ströbröd
2 tsk lökpulver
1 kg färs ( valfritt – men jag gillar fläskfärs )
1 tsk salt

Gör så här :
Rör ihop ägg och grädde och senap och låt det sedan svälla cirka 10 minuter tillsammans med ströbröd, rör under tiden.  Blanda lökpulver med färs & kryddor i ströbrödsblandningen. Jag rullade lite större köttbullar, för att vinna tid – och de blir saftigare.  Stek köttbullarna i mycket smör så de får fin yta.

 

4
8 kommentarer

TRE BÖCKER TILL JUL


Hej hej, 
Ljudböcker är något jag lyssnar på dagligen, men ibland är det lite extra mysigt att krypa ner i soffan med en bra bok.
Därför har tre nya titlar flyttat in hos mig, nämligen ”Där kräftorna sjunger” – hört massor om denna storsäljare.


Sedan Keiplers åttonde bok.
Så sjukt läskigt skriver dem, så jag lär inte våga sova efteråt. 
Även den gripande berättelsen om Kevin-fallet, har sett dokumentären och var tvungen att läsa boken.
Så detta är vad jag ska läsa över jul.

Vad läser ni ?

0
3 kommentarer

JULPYNTAT

Hej hej,
.
Första december idag, och nu är julen framplockad både ute och inne.
Älskar adventstiden, då det julbakas, julstökas och strömmar ut julmusik från radion dagarna i ända.


Köpte en kungsgran, de barrar minimalt.
Och sedan blev det samma kulor som de senaste åren. (Har tänkt att byta snart…. Men de är ju rätt fina.)

Inköpta på plantagen, blomsterlandet och gekås.

Lite juliga växter och slingor har fått flytta in.
Och som ni säkert såg på Instastoryn så har vi fårr upp vårat julpuzzel.
Vi har en mysig tradition att alltid lägga ett nytt 1000-bitars, under decembermånad. Numera är det bara jag å Nomi som har ro att sitta still och pussla, men avkopplande är det.

0
6 kommentarer

JULIGT KNÄCKEBRÖD

Hembakat bröd är ett måste på julbordet, och så även julknäcke.
Har ni provat detta från min bok ”Jennys Jul” 

Fotograf Ulrica Pousette 

.

Det här behöver du till cirka 20 st krispiga knäckebröd :

5 dl ljummet vatten
25 gram jäst
2 1/2 tsk salt
7 1/2 dl grovt rågmjöl
ca 6 dl vetemjöl
2-3 msk vardera av linfrön, sesamfrön och solrosfrön

Gör eget knäckebröd så här:
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med ljummet vatten under omrörning. Tillsätt salt och rågmjöl och arbeta in det i vätskan. Tillsätt cirka 4 1/2 dl av vetemjölet och arbeta i hop till smidig deg. ( ta ev lite mer mjöl ) Låt den sedan vila i 30 minuter. Ställ ugnen på 200 grader. Forma degen till en rulle och skär den i 20 stycken bitar. Kavla ut dem i resten av mjölet till tunna kakor och låt dem jäsa i 10-15  minuter , strö över frön och borsta av dem ev överflödigt mjöl och nagga dem lätt med en gaffel Lägg kakorna på bakplåtspapper och grädda dem i mitten av ugnen i cirka 5-8 minuter låt dem svalna på galler.

Förvara dem torrt

 

0
Kommentera

HASSELBACKEN & JULBORD

REKLAM FÖR JULBORDSMÄKLARNA

Hej hej,
Nu är jag hemma igen efter en signeringsweekend. 
Snart kommer böckerna att trilla ner i era lådor – hoppas ni gillar. Det blev två sittande julbord nu när vi var i huvudstaden ett på Hallwylska , mysigt och nu i dessa tider så blir man serverade till bords. Efter att signerat så tog vi in på vackra Hasselbacken, kan vara det mest julmysiga hotell jag besökt. Kommer absolut åka tillbaka hit nästa år igen. 


Det var julpyntat i hela lobbyn och sedan i deras tjusiga matsal.
Tindrande ljus & ljusslingor så långt ögat kan nå.


Vi var lite tidiga, så vi satt och jobbade ett par timmar i lobbyn.

Hasselbacken ligger ute på djurgården, så det blev en kylig och frisk promenad där innan julmiddagen var ett faktum.
Nu i coronatider så får restaurangerna jobba hårt för att anpassa sig, och det resulterar i att man serverar det mest till bords, alternativt ser till att det bara är ett sällskap åt gången som tar mat. Självklart är det handsprit som gäller innan varje station.

Vi blev serverade en härlig silltallrik,


Sedan var det kall fisk, kallskuret och så klart det varma.


Vi satt i över tre timmar och åt, inte bara för att det var gott. Utan för julstämningen och härliga julmusiken också.

Köttbullar, gräddstuvad spenat, janssons frestelse, prinskorv och så lite nyheter så klart.

Men det vi gick loss extra på var julgottebordet. Här fanns allt man önskar sig och lite till.

Oj oj , mätta som bara den rullade vi ut för en kvällspromenad längst Gröna Lund och vattnet.
Så sammanfattningsvis har det varit en fantastisk weekend, med jobb  och massa god julmat.

2
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Tjingeling,
Då kommer en veckomatsedel

Måndag Vegetarisk pyttipanna
Tisdag : Pastasås med gorgonzola och fläskfile
Onsdag Krämig kycklingsoppa med pasta
Torsdag Tacolasagne 
Fredag Panerad rödspätta med skolans kalla dillsås

Det här behöver du till 4 personer : 
500 gram ben / skinnfri rödspätta
Salt & citronpeppar
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
Smör

Potatismos med dill:
mjölig potatis
smör
grädde
dill
salt & peppar

Garnering
Några skalade räkor
citron
färsk dill

Skolans dillsås: 
4 dl gräddfil
3 msk majonäs
2 msk bostongurka
4 msk fryst dill
1/2 msk pressad citronsaft
salt

Gör så här: 
Rör ihop såsen och ställ kallt. Koka potatisen i saltat vatten. När potatisen är färdig häller du bort vattnet och krossar med en potatiskross, vänd ner en klick smör och lite grädde så du får en lagom konsistens.
Smaka av med dill & salt+ peppar.

Gör så här med rödspättan: 
Häll upp mjöl på en tallrik, ströbröd på en tallrik och vispa upp två ägg och lägg i den tredje djupa tallriken. Salta och peppra fileerna innan du doppa dem  i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbrödet. Smörstek den tills den får en fin gyllene yta och är genomstekt.

* * * * * *

Något gott till kaffet: Cheesecakegrottor med hallon

Det här behöver du till 18- 20 st : 
250 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
100 gram philadelphiaost
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl hallon att toppa med

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.
Blanda alla ingredienser till degen. Degen är mjuk men det går att hantera.
Dela i lika bitar och rulla till bollar, stora som valnötter. Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten.
Blanda färskosten krämigt och tillsätt övriga ingredienser till fyllningen.
Fyll gropen i varje kaka med färskostfyllning, ca 1 msk. Toppa med hallon.
Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 7-8 minuter.
Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
Sikta ev över florsocker innan servering. Förvaras svalt i låda med lock.

3

1
Kommentera

En dag kvar till advent

Hej hej,
I morgon är det första advent, och jag har tjuvstartat julpyntandet för länge sen.
Varför vänta med allt mys, när man kan julpyssla redan i november ?

När jag kommer hem i morgon så blir det en tur för att handla julgran.
Sen klär vi den på måndag när barnen kommer hem. Eller det blir nog bara Nomi och jag som kommer att göra det, och vi ska även premiäröppna årets pussel. Vi lägger ett pussel varje år, förra året åt dock Charlie upp 2 pusselbitar innan vi var färdiga, så det var inte jättekul när vi insåg det och pusslet nästan var helt klart. 

Denna bilden kommer från julboken, som vi fotade för 2 år sedan nu.
Gillar hur Charlie försöker dölja att hon vill sluka allas ostkakor på studs.  

I kväll har vi ett 3:dje julbord inbokat för i år, ser fram emot det. Trots att jag nästan fortfarande är mätt efter gårdagens julmat.
Ville även passa på att önska er en riktigt fin lördag,

På återseende,

0
4 kommentarer