Hej hej, Hoppas ni haft en jättefin julafton. Min blev annorlunda, men bra ändå. Nästa år är min julvecka med barnen så då är vi tillbaka till traditioner igen. Och då är vi en extra att köpa julklappar till. Myyys.
let.
Innan vi lämnade Umeå, så ville vi besöka en restaurang som ni rekommenderat här i kommentarsfältet och på Instagram. Nämligen Gotthards krog på Stora HotelVi beställde in massa olika smårätter, både vegetariskt, fisk och kött. Så mycket gott.
Varnar redan nu för alla läskande matbilder som kommer här.
Och det var inte bara fantastiskt gott, det var trevliga upplägg, älskar porslinet. By the way.
Friterad brusselkål och musslor med chili & lime.
Avslutade med två goda och annorlunda efterrätter.
Ja, två fantastiska dagar hade vi i Umeå, med god mat, fika och trevliga promenader längst med älven. Det enda vi egentligen saknade var nog snön. Men den fick vi lite av mot nu i Piteå. Men mer om detta i nästa inlägg.
Här tänkte jag kika förbi med ett litet smarrigt tips så här innan storhelgen. Hemligheten med att laga god mat är främst bra råvaror. Det samma gäller ju då när man ska tillaga pizza. Bra råvaror ger bra resultat.
Jag har använt mig av Stilfser sub ost och Südtiroler Speck SGB. Detta är första gången jag använt mig av denna formen av skinka, men absolut inte sista gången. Man kan med fördel använda den istället för annan dyr lufttorkad skinka. Speck tillagas genom en traditionell metod som funnits i flera hundra år tillbaka, som till en början kom till för att åka hållbarheten. Speck både saltas och röks lätt och får sedan mogna i 22 veckor.
Receptet på pizzadegen kommer här:
Till 4 pizzor: 25 gram jäst 2 1/2 dl vatten 2 msk olja 1 tsk salt ca 7-8 dl vetemjöl special
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på bakplåtspapper. Antingen kan man grädda den på på ugnsplåten eller på pizzasten om man har det.
Till tomatsåsen behöver du : 1 burk med tomatkross 2 msk tomatpure 1/2 msk torkad oregano 1 nypa socker
Gör tomatsåsen så här: Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter , smaka av för ev med socker / kryddor.
När man har både deg och tomatsås färdig så börjar det roliga. Att baka ut pizzan. Här brukar alla i familje få göra sin egen pizza. Det är väldigt trevligt att låta matlagningen ta tid på helgerna. Då får man umgås lite extra. Baka ut pizzadegen, bred ut tomatsås med hjälp av en baksidan på en slev, fördela ut Stilfser SUB-osten och skär tunna skivor av Südtiroler Speck SGB och lägg över pizzan och kanske några söta körsbärstomater. Grädda sedan pizzan på 250 grader i ugn och strö sedan rikligt med ruccola över den när den kommer ut.
Men hur vet man att man använder bra råvaror och att maten är vad den utger sig för att vara? Enkelt förklarat finns det 2 Europeiska kvalitetsmärkningar:
SUB- märkning ( SUB = Skyddad ursprungsbeteckning )
SUB-märkningen får bara de EU-produkter som produceras & bearbetas i ett visst geografiskt område. Som tillexempel Stilfserosten jag använder på pizzan här. Den är gjort på enbart mjölk från bondgårdar i de sydtyrolska bergen. Där den tas fram genom traditionella tillverkningsmetoder som ger osten en specifik smak och äkthet.
SGB betyder att ett av produktionsstegen (produktion, bearbetning och beredning) måste följas även om de råvaror som använts nödvändigtvis inte kommer från det geografiska området. Som te.x speck vi använder ovan. En saltad och kallrökt del av grisen ( Jag har inte använt det tidigare men oj vad gott det var. ) Den passar nämligen utmärkt att använda till exakt samma saker vi annars använder betydligt dyrare varianter av lufttorkad skinka till.
Resultatet blev så bra, både jag och barnen gav det högsta betyg.
Till efterrätt gjorde vi smörstekta äpplen med kanel. Maaaaj gaaaaad så gott!
Skala och klyfta äpplena, och smörstek dem med lite kanel och socker. Servera sedan med gräddglass och sirap. Yummi yummi.
Vi kom fram till Umeå igår, och checkade in på Stora Hotellet. Annorlunda och mysigt ställe.
Vid första anblicken började vi att tänka på den där tecknade barnfilmen ”Transylvanien”, heter den inte så?
Alla rum är olika inredda, och vi bokade in oss på vindsrummet, med härlig utsikt över stan.
I går var vi och åt middag på Bodegan efter era rekommendationer. Så gott! Sedan lunchade vi i dag på Kulturbageriet som många av er hade tipsat om.
Klämmackor med tryffelsalami, och saffranssnurra.
Förutom att äta, fika och luncha så har vi mest traskat runt längs med älven, och stadskärnan. Så mysigt här i Umeå, kommer åka tillbaka hit med husbilen nästa gång.
Kaffet drack vi på mysiga Rost, med den trevliga personalen. Människor som brinner för sitt yrke är alltid lika härligt.
Två dagar kvar till julafton nu då och ikväll är min sista dag som 30-ish. I morgon fyller tant 40, och i morgon åker vi också vidare uppåt landet, närmare bestämt på Piteå.
Temperaturen är runt nollan här just nu, men tänker att vi snart möter mer snö, vi ska ju rätt långt uppåt landet i och med vår roadtrip.
Kanske lite för kallt för att gå och äta glass på stan, så vi köpte med oss upp på rummet. Dessa Sundae Deluxe i från Mc Donalds – to die for.
Japp, och här sitter jag i detta nu på rummet. Mätt i magen efter glassen och i min nya pyjamas ( som jag fått av Jacob & Klara i present ) och skriver till er. Snart ska vi svida om och gå ner till restaurangen, men innan dess ska vi kryssa i vilken frukost vi önskar få upp till rummet imorgon. Detta är verkligen något jag uppskattar på hotell – att få äta på rummet i morgonfrillan och pyjamasen. Myyyys.
Snart är det dags att börja tänka på att förbereda julköttbullar och Janssons Frestelse. Här kommer en god och krämig variant från moi.
Det här behöver du: 1 gul lök 700 gram potatis 2 burka med ansjovis ( mindre om ni vill minska smaken) 4 dl vispgrädde 1 dl mjölk (salt) + peppar skivad smör ströbröd
Gör så här: ställ ugnen på 200-225 grader. Hacka löken och fräs den glansig i smör. Skär potatisen i mindre strimlor, och förkoka den i mjölk / grädde i 10 minuter innan du häller den i ugnsformen. Dela anjovisbitarna och fördela ut den i formen. Fyll eventuellt på med lite extra grädde om den inte täcker potatisen. Salt inte för mycket, ansjovisen i sig är redan salt. Hyvla över smör och strö över ströbröd och ställ in i mitten på ugnen i cirka 45 minuter
Hej raringar, Hoppas ni har en jättefin adventstid. Och börjar bli klara med klappar och julmat.
Det är inte bara barnen som är förväntansfulla i jul – även husdjuren vet vad som väntar under granen. Charlie har redan nosat sig till att där finns en och annan ätbar julklapp Eller minns hon kanske de stora foderpåsarna i köket, innan jag hann slå in dem? 😉
Något som ligger och gömmer sig i ett av paketen är hennes favoritfoder från Magnussons Petfood. För mig är det viktigt med bra och nyttig mat och jag väljer alltid svenska råvaror framför importerade. På samma sätt tänker jag med maten till mina djur. Därför ger jag Charlie och Ninja mat från Magnussons Petfood. Det är den enda hund- och kattmaten att garantera svenska råvaror, vilket inte bara är nyttigt utan också miljösmart. Dessutom tillagas maten omsorgsfullt i ugn med färsk kött, så de fullkomligt älskar den.
Familjen Magnusson har producerat hundmat i flera generationer. Det hela började med farmor Ulla, en sann djurvän och uppfödare av både hundar & katter. Hon förstod tidigt att att bra råvaror är A och O för att djuren ska vara friska och starka samt få skinande päls. Ullas hundar vann pris efter pris, och det var så det kom sig att familjen Magnusson började tillverka högkvalitativ hundmat på allvar på denna lilla gården i Bro.
Det tar inte många sekunder innan hennes favoritfoder ligger i magen. Och för mig känns det bra att jag vet att hon får den bästa maten man kan tänka sig.
Julmyset har verkligen infunnit sig här hemma i Kalmar, julmusiken, doften av apelsin och nejlikor och en stor tindrande gran. Ja det blir en jul 2020 iallafall, detta året kommer inte gå till världshistorien som bästa året ever, om man säger så. Men nu blickar vi framåt och 2021 kommer bli så mycket bättre, även om inget kommer sig vara likt på ett tag. ❤️
En stor härlig blombukett- till mig från mig. Röda gosiga filten hittade jag på Ullared.
Sprang på ett härligt doftljus. Det kan man inte få för mycket av. Höst och vinter så bokstavligt talat eldar jag upp min pengar på doftljus.
Nu blir det långpromenad med Charlie, sen en tur till affären för att handla det sista för vår lilla julafton imorgon.
Jag frågade Thelma & Jacob vilket godis förutom knäck som är ett MÅSTE på julgotte-bordet. Och båda svarade chokladbräcken, så denna gjorde jag och Nomi igår.
Du behöver 200 gram vit choklad några polkagrisar
Gör så här: Smält chokladen och bred ut på ett bakplåtspapper. Hamra sönder polkagrisarna och strö över.
Gör så här : Koka upp grädde, socker,och sirap i en storbottnad kastrull. Det ska sjuda fram tills det klarar ”kulprovet” (D.v.s att du kyler ner ca en tsk av den kokande kolan i ett glas med kallt vatten, och denna går att forma till en kula ) För jag vill inte att godiset ska bli jättehårt – utan föredrar att det bara blir segt.Och då drar du bort kastrullen från plattan. Beroende på hur tjock du vill ha kolan så väljer du mindre / större form att hälla ut kolan på. Lägg ett bakplåtspapper i botten- för att underlätta när du ska ta upp kolan och skära den i bitar. Smält mjölkchokladen över vattenbad och bred den sedan över kolan .Låt svalna lite innan du skär i lagom bitar. Men den ska inte hunnit bli kall!
I går kokade Nomi och jag julgodis mellan julpusslet och dekoration av apelsiner. Nejlikor + apelsin får min julkänsla att öka 100 % . Dessutom är det ett roligt att göra olika mönster. Men men tillbaka till julgodiset. Och det kommer här, varsågoda.
Det här behöver du: 1 burk kondenserad sötad mjölk 50 g smör 3 matskedar kakao
Gör så här: Blanda den kondenserade mjölken, smöret + kakaon i en kastrull på medelhög värme. Rör om under ungefär tio minuter tills kolan börjar tjockna. Ställ sedan svalt tills kolan är formbar. Rullar den till bollar, och doppa i strössel.
I dag städas det och fejas här hemma i Kalmar, för att få det julfint till helgen. Dammsugit , torkat golv och bäddat rent i alla sängarna. Finns det något bättre än att krypa ner i nybäddad säng, som doftar sköljmedel? Längtar tills jag ska sova nu.
Dagens tipselitips är sängkläderna från Rusta, så mjuka och sköna efter en tvätt. Och billiga.
Köpte både juliga och sedan en neutral uppsättning. Och nej detta är inget betalt samarbete. Men tycker om att tipsa om bra och prisvärda saker när jag springer på det.
Liten vas från rusta, stor ljuslykta från Hemtex och gigantisk vas från Ikea.
Nu ska jag ta en paus i städandet och grilla pizza till lunch. Yummi