Har ni kanske lust att laga något lite extra gott i helgen ? Då har jag ett smarrigt recept på till er, och framför allt portvinssåsen blev så bra till detta.
Det här behöver du till 2 1/2 dl sås : 1/2 rödlök 1 tomat 1 krm torkad timjan olja att steka i 1 msk socker 1 dl balsamvinäger 2 dl portvin 2 msk konc kalvfond 3 – 3 1/2 dl vatten 1 – 1 1/2 msk mörk maizenaredning salt och peppar
Så här gör du: Skala och grovhacka morot, vitlök och lök. Tärna tomaten. Bryn grönsaker och timjan i en kastrull med olja. Tillsätt socker och balsamvinäger. Koka tills 1/3 av vätskan återstår; till en tjock ”limmig” konsistens. Häll på vinet och låt även detta koka ner på samma sätt som vinägern. Tillsätt fond och vatten och låt koka ihop 5-10 minuter. Rör ner maizenaredningen och låt koka i 1 minut. Smaka av med salt och peppar. Sila ev av såsen. Varmhåll på låg värme fram till serveringen.
Ursäkta tystnaden med jag är iväg med barnen denna vecka, och vi åker skidor, myser och bara umgås. Det är såååå vackert här uppe, vitt, kristalligt och klarblå himmel. Men tyvärr strular min kamera så ni får hålla till godo med filmer och videos på min Instagram istället <3
Här kommer middagstipset för dagen.
Det här behöver du till 5-6 personer: 3 stycken cirklar med halvmånebröd smör
Fyllning: 1 purjolök smör till stekning 1 burk med små champinjoner 5 dl creme fracihe svartpeppar 300 gram tunt strimlad rökt skinka
Toppingen: Riven ost tomater oregano .
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader. Hacka purjolöken, och skär champinjonerna i skivor. Hetta upp en stekpanna med smör, och fräs löken mjuk. Ta bort från plattan och rör ner svamp, crème fraîche och smaka av med svart peppar. Lägg ut första cirkeln med bröd, på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Fördela hälften av fyllning på brödet. Strimla skinkan och lägg hälften av den på brödet. Lägg cirkel nummer två på och gör samma sak. På cirkel nummer tre brer du ett lager med smör. Toppa med ost lite skivade tomater och lite oreganokrydda. Och skjuts in i ugnen på i 15 minuter .
Det här vill jag tipsa om idag! Mina godaste pannbiffar.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Men innan receptet kommer vill jag även tipsa om fin-fina höstnyheter från Bubbleroom. Ni hittar massa höstiga nyheter genom att klicka här.
Det här behöver du: 1 ägg 1 1/2 dl grädde 3/4 dl ströbröd 1/2 msk kinesisk soja 1/2 tsk salt lökpulver salt & peppar 1 kg blandfärs smör
Gör så här: Knäck ett ägg i en skål och häll upp grädde där i, med hjälp av en gaffel vispar du ihop detta med ströbrödet. Rör i soja, salt & eventuella kryddor. Låt stå i 10 minuter innan du rör ner detta i färsen och börjar forma till biffar. Stek dem sedan i rikligt med smör på medelhög värme, tills de är genomstekta.
Till brunsåsen behöver du: 1 rejäl klick smör 2 msk vetemjöl 3 dl vatten 2 msk oxfond 1 dl vispgrädde 1 msk kinesisk soja salt och peppar
Gör så här: Smält smöret i en kastrull / stekpanna och tillsätt mjölet under tiden du vispar. Värm tills redningen är ljusbrun. Tillsätt vatten, fond, grädde och soja. Koka upp under omrörning och låt sjuda i fem minuter. Smaka av med salt och peppar.
Du hittar recept på pressgurkan HÄR Rårörda lingon HÄR Karamelliserad lök HÄR
I Luleå hade vi fått nys om ett trevligt ställe där de hade tama renar och älgar och hyfsat tama vildsvin. Så det kunde få bli en fin avslutning på resan tänkte vi. Och OM det blev! Vi blev så väl mottagna av både djur och det gulliga paret som driver Wild Cape.
Första gången jag ser Vildsvin på så här nära håll. Vi fick mata dem med bröd, och kultingarna var så söta när de bökade runt efter maten. I Norrland finns inte vildsvin fritt i skogarna, så som vi har i Småland. Så här är det lite exotiskt. Jag trodde faktiskt att de skulle vara med lika grisar än var de var, men vildsvinen är mer avlånga i sina ansikten. Man lär så länge man lever 😉
Här nedan har vi renen Sven. Visst är han stilig. Helt kritvit, han är albino. Och enligt samerna betyder det tur att ha en sådan i flocken.
Förr var renarna mer tama eftersom de levde så nära samerna, men idag är inte samerna ute och vallar sina renar på samma sätt längre och då är det förståligt att de inte är lika vana vid människor längre.
På Wild Cape har de 7 stycken renar som rör sig på stora inhägnade ytor. Men de har blivit tama eftersom de blir matade och klappade under lång tid.
Detta besöket gjorde vi på nyårsafton, och det kändes fint att få avsluta år 2020 med ett sånt här trevligt besök.
Fina Jenny lagar mat åt oss : Älg-souvas i bröd med grönsaker.
Vi åt ju Ren-souvas tidigare på resan. Så nu var det kul att få prova älg-varianten. Båda var väldigt goda. Vi har ätit så mycket vilt på denna resan. Helt fantastiskt gott.
För att vi skulle slippa frysa om fingrarna hade de dukat upp inne i stugan åt oss. Och så fint de gjort, dukat med enris och älghorn. En till sak som jag lärde mig var att älgar tappar hornen varje år. Hade ingen aning om detta. Trodde att det växte ut en ny ”tagg” för varje år.
Jenny hade rört ihop en god sås med rårörda lingon som bas. Mums!
Efter alldeles för mycket mat så intog vi kaffet och kakan runt elden igen. Alltså huuuur mysigt!?
Vi fick ju mata älgarna också, och det var så jäkla häftigt. De kom när man ropade på dem, sakta sakta lunkande de. Och vi gav dem morötter, äpplen och bananer som var deras favoriter. Dock fick vi inte detta på kameran då vi tydligen bara fotade / filmade med mobilerna. Men ni får föreställa er.
Har ni vägarna förbi så rekommenderar jag varmt att ni besöker detta ställe. Sååå trevligt och gott!
Något försenad, men ville ändå skaka fram en liten årsresumé eftersom det blivit av en tradition nu på bloggen. Och här hittar ni tidigare år
Gjorde du något 2020 som du aldrig gjort förut? Nu fick jag tänka en lång stund, men ja. Jag körde faktiskt snöskoter. Självklart hade jag hjälm när jag körde, här sitter vi och väntar på att komma iväg. Vår guide Björn bakom mig på skotern är same, och har lärt mig massor om samisk mat och traditioner. Tack vare honom blev det massor av äventyr på resans gång.
Genomdrev du någon stor förändring 2020? Det skulle vara huset som fått sig en förändring då jag har renoverat massa hemma, och mitt nya sovrum blev klart, men också allt som gått sönder detta året. Hjälp så dyrt! Detta var ett år då typ ALLA mina vitvaror valde att krascha : tvättmaskinen dog, torktumlaren likaså, diskmaskinen och värmepannan flaxade mot himlen ( för att inte tala om micron- men den jäklen kommer få hänga med ett år till. ) haha. .
Blev någon av din vänner föräldrar i år? Min systerdotter Fanny & hennes kille Casper fick en liten prins.
Vilken händelse från år 2020 kommer du att minnas bäst? Helt klart min senaste Norrlandstrip. Jag är KÄR i Norrland. Redan börjat planera en husbilstripp till de norrländska skogarna, kanske redan i sommar. Det som skämmer mig är alla mygg som finns där uppe- de brukar kalasa på mig här i Kalmar, och då har vi ändå inte så mycket knott och mygg.
Vilka länder besökte du 2020 ? Noll, zero – nada. Detta var ett år som jag faktiskt inte ens varit sugen på att ge mig ut i vida världen. I alla fall efter att vi förstod vad denna pandemin faktiskt innebar. Meeeeen, när saker och ting börjar återgå till det normala vill jag ta med mig barnen ( och barnbarnet ) till något soligt & varmt ställe.
Bästa köpet ? Jag handlar liksom inte så mycket, men den stora eldkorgen jag köpte till jul. Den gillar jag väldigt mycket. Jag har alltid gillat att elda, rogivande att slänga på vedträd & hålla elden vid liv som bara knastrar och lever.
Vad gjorde dig riktigt glad? När Jacob & Clara berättade att jag skulle bli farmor. Nedräkning till April.
Saknar du något under 2020 som du vill ha 2021 ? Jag saknar att träffa min mormor och morfar. Jag hoppas vi kommer kunna hänga mer 2021. Och om vi ska vara mindre seriösa så är det ju då körkort för min husbil jag saknar- men nu har jag skrivit in mig på körskolan och ska sätta fart med det i Januari. Så 2021 ser jag framemot att åka runt en massa i husbilen. .
Vad önskar du att du gjort mer ? Stannat upp och bara vara. Mitt liv går liksom i 120 väldigt ofta. Även om jag är så tacksam för allt, så ska jag bli bättre på att stanna upp. Sedan borde jag grillat mera- jag kan nog våga skryta om att jag kan grilla och servera de godaste pizzorna ever. Så bli inte förvånad om jag startar upp en liten pizzeria här snart 😉
Vad önskar du att du gjort mindre? Stressat, nästa år ska jag försöka att inte stressa så mycket. Och att oroa mig, det ska jag också göra mindre.
Bästa boken jag läst i år ? I år har jag inte läst så mycket, men ”Där kräftorna sjunger” är en bra bok. Sedan lyssnade jag på Runars självbiografi i bilen.
Vad är din största framgång på jobbet? Jag tror även i år att det är alla böcker jag givit ut. Vi har sålt närmare 150000 ex, vilket är fantastiskt roligt. Och nu har jag skrivit avtal på den 6:e boken som då släpps nästa år. Femte boken släpps om några månader.
Största framgången på det privata planet ? Att jag känner mig stark, att jag äntligen har slutat bry mig så mycket om vad alla andra tänker. Att jag har en väg planerad som jag vet att jag vill gå, och kommer följa den.
Största misstaget ? Oj jag vet inte, får fundera på den ett tag.
Vad spenderade du mest pengar på år 2020 ? Renoveringen hemma.
Något du önskade dig och fick ? Jag önskar mig sällan saker, jag tycker faktiskt bättre om att ge presenter. Men när jag fyllde 40 år så hade barnen lagt ihop till världens största blombukett till mig och samlat ihop till det finaste halsband man kan tänka sig. Det symboliserar mig och fyra barn, hand i hand…. Blir lite snyftig bara jag tänker på det. Så fint!
Något du önskade och inte fick ? Ja, Carolas julskiva till min LP-spelare önskade jag mig. Den fick jag inte 😉
Vad gjorde du på din födelsedag 2020? Jag var i UMEÅ, Startade dagen med att beställa upp frukost till rummet och åt den i sängen. Fin start på dagen.
Vem saknade du? Jag låter denna stå kvar i år igen. För det är som alltid min storasyster Linda. Hon fattas mig varje dag. .
Mest stolt över ? Mina barn, att de är fina trygga och självständiga individer.
Högsta önskan just nu ? Att allt ska bli som vanligt. 2020 var minsann inget år som går till historien för att vara fantastiskt, om vi säger så.
Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Träffa familjen mer, fika med vännerna. Åka iväg och upptäcka Sverige med husbilen, fricampa en himlans massa, fiska, grilla, uppleva mer i naturen! Det är balsam för själen det.
1 januari- och välkommen 2021! Ser fram emot ett händelserikt år. Hoppas ni fick ett fint avslut på året, och nu kan det ju bara bli bättre! Eller hur.
Jag kom på att jag missat min årsresume som jag brukar skriva innan nyår, men jag ska uppdatera den imorgon när jag är hemma igen. Just nu sitter vi i bilen på väg hem, vi närmar oss Umeå.
Men jag har fortfarande mycket att visa från resan. I Kiruna fick jag massa tips från er på trevliga hamburgerhak. Provade ett par stycken. Bland annat Empes.
Cool inredning, detta ska vara ett av Sveriges äldsta gatukök.
Det var både gott & trevlig personal.
Från Kiruna så styrde vi kosan ner mot Kalix, där vi hade ett annorlunda rum som stod och väntade på oss.
Ännu en häftig igloo att flytta in i. Det är nog det som varit det coolaste på denna resan, att flytta runt mycket se massor och bo på så här annorlunda platser.
I denna igloon hade vi en fantastisk utsikt över Kalixälven. Ett rymligt rum med badrum med både dusch och toalett.
Efter att vi packat in oss och kommit iordning så hade vi middag bokad på Arvids Matstudio. Och wow, vilket roligt koncept.
Matstudion var hemma hos Arvid och hans fru Tania, vilket var supermysigt. En fantastisk avsmakningsmeny i hemmamiljö.
Massa goda smårätter blev vi serverade, den ena godare och vackrare än den andra.
Maten vi bjöds på var närodlat och egenplockat.
Ja ni ser ju vilka mästerverk vi fått sätta tänderna i.
Varmrätten blev en fantastisk renfilè med rödvinsås som var ”to die for.”
Arvid hade gjort en galen god glass till efterrätten, och det avslutade denna fantastiska middag.
Kolla in denna avslutningen va? Det är som att dö lite och hamna i mathimlen.
Sen trodde jag att jag aaaaaldrig skulle bli hungrig igen. Haha… Men det blev jag. Lagom till frukostkorgen hamnade utanför vår dörr, vi dukade upp med rykande hett kaffe, och en härlig frulle med utsikt över den frusna Kalixälven.
Jag måste säga att de här dagarna verkligen varit fantastiska.
Sedan måste jag visa er när vi besökte de tama renarna Sven och Rudolf. Ja och inte bara det, vi fick mata älgarna och vildsvinen. Men mer om det imorgon.
Hej där, Som ni säkert sett på Instagram så blev nästa stopp Ishotellet. Detta har stått på min bucketlist i många år.
Och det går faktiskt inte fånga på bild så vackert det är. Det är magiskt, får gåshud av att bara tänka på det.
Lite som att komma till himlen kanske ?
Allt är gjord av snö och is, och det är konstverk efter konstverk. Det ena vackrare än det andra.
Här är vårt rum som vi sov i. Man får renfällar över madrasserna och sedan varma sovsäckar. Bäddade ner oss och sov som stockar i 9 timmar. Men jag gillar ju också när det är kallt i sovrummet.
Efter frukost besökte vi det ”andra” ishotellet, som alltid står här. Det vi bodde i byggs nytt för varje år.
Ja, ni ser ju vilka makalösa konstverk.
Som om inte det var nog med detta äventyret så fick jag nu chans att lösa in världens bästa 40 års present. Att flyga helikopter över Kiruna och vi tog även en avstickare och flög över ishotellet. I helikoptern hade vi alla munskydd såklart.
Ja denna resan har varit helt fantastisk. Och ja, jag är nästan lite avundsjuk på mig själv för denna Norrlandstrip – Det kan verkligen vara min topp tre bästa resa hittills. Och det bästa av allt, den är inte ens slut än <3
Hej hej, Redan den 29:e december idag. Dagarna går så fort nu, vi upplever massor och får se så mycket vacker natur. Och för att inte tala om all god norrländsk mat vi får smaka. Just nu är vi i Kiruna som ni säkert sett på Instagram, men på vägen hit stannade vi i Jokkmokk.
Vackra Jokkmokk som ligger på polcirkeln. Här hade vi en dag bokad för äventyr. Snöskoter, och matlagning i det fria. Och bara snöskoterturen fram till vår sovplats var ett äventyr i sig. När vi sedan kom fram till vår glas-igloo blev vi bjudna på suovas ( rökt ren ) som vi tillagade på en murrikka
Serverades på tunnbröd med en coleslaw i botten, renkött och lite rårörda lingon. Enkelt och gott.
Till efterrätt fick vi grillad ost så kallad kaffeost. Påminner mycket om halloumi men lite sötare i smaken. Vår guide berättade att samerna gärna hade med sig denna osten upp i fjällen när de skulle hämta sina renar. Man kokade upp kaffe och lät denna söta krämiga ost smälta i kaffet. Det stod man sig länge på.
På morgonen när vi vaknat till så bylsade vi på oss alla lager på lager kläder och gick ut och fotade den vintervita naturen.
Så här såg det ut dagtid, och jag har sett sommarbilder härifrån- så kan intyga att det är lika vackert på sommaren.
Här kommer vår duktiga guide och hämtar oss igen. Ett toppendygn! Och förresten missa inte tävlingen vi har nu på Instagram. Där tävlar vi ut ett dygn i Aurora Igloo Hotell
Hej där raringar, Hoppas ni har det jättefint. Här uppe i Norrland är täckningen inte vad man är van vid 😉 Så det blir lite glest mellan uppdateringarna. Och nu är vi på väg ännu längre norrut, så ni vet om det blir en liten paus här.
Vi for från Piteå och vidare mot Harads, och här är det äntligen massor av snö. Går inte jämföra mor snöblasket som ibland kommer och går i Kalmar. Haha… Vi har en 12- 14 minus här just nu.
Checkade in på Artic Bath igår efter lunch. Hittade detta lilla guldkorn när jag googlade runt och satte resplanen. Hade kanske trott att de skulle vara större, men det var mysigt och genuint.
Isvaken som höll nästan nollgradigt vatten. Jag var ytterst tveksam till om jag skulle våga doppa mig – med tanke på att jag är värsta badkrukan. Men tro det eller ej, jag gjorde det! Inget långbad men jag doppade mig. Och bildbevis finns på Instastory ( ursäktar redan nu för alla svordomar ) 😉
Här bodde vi, i små stugor på vattnet. Stilrena och fint designade.
In och värma upp sig lite innan det var dags för lunch.
Spa-avdelningen hade öppet till åtta på kvällen, men man kunde isbada och bada bubbelkopp fram till klockan tio. Själv nöjde jag mig med ett dopp i det iskalla vattnet, men vem vet – resan är inte slut. Så kanske tvingar jag i mig en gång till, det är minst sagt uppiggande i alla fall.
Vår lilla stuga på kvällen. Och på tal om kväll, här uppe blir det ju mörkt nästan efter lunch. Tur att snön lyser upp lite.
Nu sitter vi i bilen på väg till nästa ställe, närmare bestämt Jokkmokk. Där ska vi bo i en liten glas-igloo inatt, sjukt coolt.
Hej igen, Vi fortsätter med reseskildringarna från vår norrlandstur. Det är ju första gången jag är så här högt upp i landet, känns nästan som att vara utomlands 😉
Den 23:e december for vi vidare mot Piteå, närmare bestämt till Kusthotellet. Och vilket rum sen!
Stort tvrum och maffigt sovrum med utsikt över vattnet.
Badrum med dusch och egen bastu. Har länge funderat på att bygga om halva poolhuset hemma till bastu. Det får nog bli ett projekt för 2021.
Efter att ha packat upp, gått en liten runda på stan så var det dags för mat. En fantastisk 3-rätters uppe i skybaren / Restaurangen Tages.
Och i Piteå vaknade vi ( ääääntligen ) upp till snö på julaftonsmorgon. Och efter frukost så bytte vi upp till morgonrocken och tassade i väg till hotellets spa. Oj så mysigt.
Några olika bastu, utomhuspooler, relaxrum och isvak. Borde kanske införa det som tradition att åka i väg med familjen på julaftonsmorgon och spa och äta julfrukost på ett sådant här ställe.
Isvaken höll 13 grader! Om jag badade ? Japp! Men inte var det många sekunder.
Värmde upp i bastun sedan med finaste utsikten över Piteå.
I dag blev det en härlig frukost och sedan vidare mot Harars, och där är vi nu. Lite kallare och mera snö.
Mer om det får ni se imorgon. Och tills dess kan ni följa mig på Instagram @jennysmatblogg