ISHOTELLET

Hej där,
Som ni säkert sett på Instagram så blev nästa stopp Ishotellet. Detta har stått på min bucketlist i många år.

Och det går faktiskt inte fånga på bild så vackert det är. Det är magiskt, får gåshud av att bara tänka på det.

Lite som att komma till himlen kanske ?

Allt är gjord av snö och is, och det är konstverk efter konstverk. Det ena vackrare än det andra.

Här är vårt rum som vi sov i.
Man får renfällar över madrasserna och sedan varma sovsäckar. Bäddade ner oss och sov som stockar i 9 timmar. Men jag gillar ju också när det är kallt i sovrummet.

Efter frukost besökte vi det ”andra” ishotellet, som alltid står här. Det vi bodde i byggs nytt för varje år.

Ja, ni ser ju vilka makalösa konstverk.


Som om inte det var nog med detta äventyret så fick jag nu chans att lösa in världens bästa 40 års present. Att flyga helikopter över Kiruna och vi tog även en avstickare och flög över ishotellet. I helikoptern hade vi alla munskydd såklart.

Ja denna resan har varit helt fantastisk. Och ja, jag är nästan lite avundsjuk på mig själv för denna Norrlandstrip – Det kan verkligen vara min topp tre bästa resa hittills. Och det bästa av allt, den är inte ens slut än <3

55
3 kommentarer
REKLAM FÖR AURORA IGLOO HOTEL

EN NATT I JOKKMOKK ÖVERNATTANDES I IGLOO

Hej hej,
Redan den 29:e december idag. Dagarna går så fort nu, vi upplever massor och får se så mycket vacker natur. Och för att inte tala om all god norrländsk mat vi får smaka.
Just nu är vi i Kiruna som ni säkert sett på Instagram, men på vägen hit stannade vi i Jokkmokk.


Vackra Jokkmokk som ligger på polcirkeln. Här hade vi en dag bokad för äventyr. Snöskoter, och matlagning i det fria. Och bara snöskoterturen fram till vår sovplats var ett äventyr i sig. När vi sedan kom fram till vår glas-igloo blev vi bjudna på suovas ( rökt ren ) som vi tillagade på en murrikka

Serverades på tunnbröd med en coleslaw i botten, renkött och lite rårörda lingon. Enkelt och gott.

Till efterrätt fick vi grillad ost så kallad kaffeost. Påminner mycket om halloumi men lite sötare i smaken. Vår guide berättade att samerna gärna hade med sig denna osten upp i fjällen när de skulle hämta sina renar. Man kokade upp kaffe och lät denna söta krämiga ost smälta i kaffet. Det stod man sig länge på.

På morgonen när vi vaknat till så bylsade vi på oss alla lager på lager kläder och gick ut och fotade den vintervita naturen.



Så här såg det ut dagtid, och jag har sett sommarbilder härifrån- så kan intyga att det är lika vackert på sommaren.

Här kommer vår duktiga guide och hämtar oss igen. Ett toppendygn!
Och förresten missa inte tävlingen vi har nu på Instagram. Där tävlar vi ut ett dygn i Aurora Igloo Hotell

27
5 kommentarer

HARADS / ARTIC BATH

Hej där raringar,
Hoppas ni har det jättefint. Här uppe i Norrland är täckningen inte vad man är van vid 😉 Så det blir lite glest mellan uppdateringarna. Och nu är vi på väg ännu längre norrut, så ni vet om det blir en liten paus här.

Vi for från Piteå och vidare mot Harads, och här är det äntligen massor av snö. Går inte jämföra mor snöblasket som ibland kommer och går i Kalmar. Haha… Vi har en 12- 14 minus här just nu.



Checkade in på Artic Bath igår efter lunch. Hittade detta lilla guldkorn när jag googlade runt och satte resplanen. Hade kanske trott att de skulle vara större, men det var mysigt och genuint.

Isvaken som höll nästan nollgradigt vatten. Jag var ytterst tveksam till om jag skulle våga doppa mig – med tanke på att jag är värsta badkrukan. Men tro det eller ej, jag gjorde det! Inget långbad men jag doppade mig. Och bildbevis finns på Instastory ( ursäktar redan nu för alla svordomar ) 😉

Här bodde vi, i små stugor på vattnet. Stilrena och fint designade.


In och värma upp sig lite innan det var dags för lunch.

Spa-avdelningen hade öppet till åtta på kvällen, men man kunde isbada och bada bubbelkopp fram till klockan tio. Själv nöjde jag mig med ett dopp i det iskalla vattnet, men vem vet – resan är inte slut. Så kanske tvingar jag i mig en gång till, det är minst sagt uppiggande i alla fall.

Vår lilla stuga på kvällen. Och på tal om kväll, här uppe blir det ju mörkt nästan efter lunch. Tur att snön lyser upp lite.


Nu sitter vi i bilen på väg till nästa ställe, närmare bestämt Jokkmokk.
Där ska vi bo i en liten glas-igloo inatt, sjukt coolt.

Men mer om det senare.

Kram på er <3

44
9 kommentarer

PITEÅ

Hej igen,
Vi fortsätter med reseskildringarna från vår norrlandstur. Det är ju första gången jag är så här högt upp i landet, känns nästan som att vara utomlands 😉

Den 23:e december for vi vidare mot Piteå, närmare bestämt till Kusthotellet. Och vilket rum sen!


Stort tvrum och maffigt sovrum med utsikt över vattnet.

Badrum med dusch och egen bastu. Har länge funderat på att bygga om halva poolhuset hemma till bastu. Det får nog bli ett projekt för 2021.

Efter att ha packat upp, gått en liten runda på stan så var det dags för mat. En fantastisk 3-rätters uppe i skybaren / Restaurangen Tages.


Och i Piteå vaknade vi ( ääääntligen ) upp till snö på julaftonsmorgon. Och efter frukost så bytte vi upp till morgonrocken och tassade i väg till hotellets spa. Oj så mysigt.


Några olika bastu, utomhuspooler, relaxrum och isvak.
Borde kanske införa det som tradition att åka i väg med familjen på julaftonsmorgon och spa och äta julfrukost på ett sådant här ställe.

Isvaken höll 13 grader! Om jag badade ? Japp! Men inte var det många sekunder.

Värmde upp i bastun sedan med finaste utsikten över Piteå.

I dag blev det en härlig frukost och sedan vidare mot Harars, och där är vi nu. Lite kallare och mera snö.

Mer om det får ni se imorgon. Och tills dess kan ni följa mig på Instagram
@jennysmatblogg

33
5 kommentarer

GOTTHARDS I UMEÅ

Hej hej,
Hoppas ni haft en jättefin julafton. Min blev annorlunda, men bra ändå. Nästa år är min julvecka med barnen så då är vi tillbaka till traditioner igen. Och då är vi en extra att köpa julklappar till. Myyys.

let.



Innan vi lämnade Umeå, så ville vi besöka en restaurang som ni rekommenderat här i kommentarsfältet och på Instagram. Nämligen Gotthards krog på Stora HotelVi beställde in massa olika smårätter, både vegetariskt, fisk och kött.
Så mycket gott.

Varnar redan nu för alla läskande matbilder som kommer här.

Och det var inte bara fantastiskt gott, det var trevliga upplägg, älskar porslinet. By the way.


Friterad brusselkål och musslor med chili & lime.

Avslutade med två goda och annorlunda efterrätter.

Ja, två fantastiska dagar hade vi i Umeå, med god mat, fika och trevliga promenader längst med älven. Det enda vi egentligen saknade var nog snön. Men den fick vi lite av mot nu i Piteå. Men mer om detta i nästa inlägg.

17
Kommentera
I REKLAMSAMARBETE MED SYDTYROLEN

HÄRLIGA SMAKER FRÅN SYDTYROLEN

Hej hej,

Här tänkte jag kika förbi med ett litet smarrigt tips så här innan storhelgen. Hemligheten med att laga god mat är främst bra råvaror. Det samma gäller ju då när man ska tillaga pizza. Bra råvaror ger bra resultat.

Jag har använt mig av Stilfser sub ost och Südtiroler Speck SGB. Detta är första gången jag använt mig av denna formen av skinka, men absolut inte sista gången. Man kan med fördel använda den istället för annan dyr lufttorkad skinka. Speck tillagas genom en traditionell metod som funnits i flera hundra år tillbaka, som till en början kom till för att åka hållbarheten. Speck både saltas och röks lätt och får sedan mogna i 22 veckor.

Receptet på pizzadegen kommer här:

Till 4 pizzor:
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på bakplåtspapper. Antingen kan man grädda den på på ugnsplåten eller på pizzasten om man har det.


Till tomatsåsen behöver du :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Gör tomatsåsen så här:
Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter , smaka av för ev med socker / kryddor.

När man har både deg och tomatsås färdig så börjar det roliga. Att baka ut pizzan. Här brukar alla i familje få göra sin egen pizza. Det är väldigt trevligt att låta matlagningen ta tid på helgerna. Då får man umgås lite extra. Baka ut pizzadegen, bred ut tomatsås med hjälp av en baksidan på en slev, fördela ut Stilfser SUB-osten och skär tunna skivor av Südtiroler Speck SGB och lägg över pizzan och kanske några söta körsbärstomater.
Grädda sedan pizzan på 250 grader i ugn och strö sedan rikligt med ruccola över den när den kommer ut.

Men hur vet man att man använder bra råvaror och att maten är vad den utger sig för att vara? Enkelt förklarat finns det 2 Europeiska kvalitetsmärkningar:

SUB- märkning ( SUB = Skyddad ursprungsbeteckning )

SUB-märkningen får bara de EU-produkter som produceras & bearbetas i ett visst geografiskt område. Som tillexempel Stilfserosten jag använder på pizzan här. Den är gjort på enbart mjölk från bondgårdar i de sydtyrolska bergen. Där den tas fram genom traditionella tillverkningsmetoder som ger osten en specifik smak och äkthet.

SGB-märkning ( SGB = Skyddad geografisk beteckning )

SGB betyder att ett av produktionsstegen (produktion, bearbetning och beredning) måste följas även om de råvaror som använts nödvändigtvis inte kommer från det geografiska området.
Som te.x speck vi använder ovan. En saltad och kallrökt del av grisen ( Jag har inte använt det tidigare men oj vad gott det var. )
Den passar nämligen utmärkt att använda till exakt samma saker vi annars använder betydligt dyrare varianter av lufttorkad skinka till.


Resultatet blev så bra, både jag och barnen gav det högsta betyg.

Till efterrätt gjorde vi smörstekta äpplen med kanel. Maaaaj gaaaaad så gott!

Skala och klyfta äpplena, och smörstek dem med lite kanel och socker.
Servera sedan med gräddglass och sirap.
Yummi yummi.

12
7 kommentarer

UMEÅ

Hej där,

Vi kom fram till Umeå igår, och checkade in på Stora Hotellet. Annorlunda och mysigt ställe.

Vid första anblicken började vi att tänka på den där tecknade barnfilmen ”Transylvanien”, heter den inte så?

Alla rum är olika inredda, och vi bokade in oss på vindsrummet, med härlig utsikt över stan.


I går var vi och åt middag på Bodegan efter era rekommendationer. Så gott!
Sedan lunchade vi i dag på Kulturbageriet som många av er hade tipsat om.

Klämmackor med tryffelsalami, och saffranssnurra.



Förutom att äta, fika och luncha så har vi mest traskat runt längs med älven, och stadskärnan. Så mysigt här i Umeå, kommer åka tillbaka hit med husbilen nästa gång.

Kaffet drack vi på mysiga Rost, med den trevliga personalen.
Människor som brinner för sitt yrke är alltid lika härligt.

Två dagar kvar till julafton nu då och ikväll är min sista dag som 30-ish.
I morgon fyller tant 40, och i morgon åker vi också vidare uppåt landet, närmare bestämt på Piteå.

Temperaturen är runt nollan här just nu, men tänker att vi snart möter mer snö, vi ska ju rätt långt uppåt landet i och med vår roadtrip.

Kanske lite för kallt för att gå och äta glass på stan, så vi köpte med oss upp på rummet. Dessa Sundae Deluxe i från Mc Donalds – to die for.



Japp, och här sitter jag i detta nu på rummet. Mätt i magen efter glassen och i min nya pyjamas ( som jag fått av Jacob & Klara i present ) och skriver till er. Snart ska vi svida om och gå ner till restaurangen, men innan dess ska vi kryssa i vilken frukost vi önskar få upp till rummet imorgon. Detta är verkligen något jag uppskattar på hotell – att få äta på rummet i morgonfrillan och pyjamasen. Myyyys.


38
10 kommentarer

JANSSONS FRESTELSE

Snart är det dags att börja tänka på att förbereda julköttbullar och Janssons Frestelse. Här kommer en god och krämig variant från moi.

Det här behöver du:
1 gul lök
700 gram potatis
2 burka med ansjovis ( mindre om ni vill minska smaken)
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
(salt) + peppar
skivad smör
ströbröd

Gör så här:
ställ ugnen på 200-225 grader.
Hacka löken och fräs den glansig i smör. Skär potatisen i mindre strimlor, och förkoka den i mjölk / grädde i 10 minuter innan du häller den i ugnsformen. Dela anjovisbitarna och fördela ut den i formen. Fyll eventuellt på med lite extra grädde om den inte täcker potatisen. Salt inte för mycket, ansjovisen i sig är redan salt. Hyvla över smör och strö över ströbröd och ställ in i mitten på ugnen i cirka 45 minuter

14
2 kommentarer
I REKLAMSAMARBETE MED MAGNUSSONS PETFOOD

MAGNUSSONS PETFOOD


Hej raringar,
Hoppas ni har en jättefin adventstid. Och börjar bli klara med klappar och julmat.

Det är inte bara barnen som är förväntansfulla i jul – även husdjuren vet vad som väntar under granen. Charlie har redan nosat sig till att där finns en och annan ätbar julklapp
Eller minns hon kanske de stora foderpåsarna i köket, innan jag hann slå in dem?
😉


Något som ligger och gömmer sig i ett av paketen är hennes favoritfoder från Magnussons Petfood.
För mig är det viktigt med bra och nyttig mat och jag väljer alltid svenska råvaror framför importerade. På samma sätt tänker jag med maten till mina djur. Därför ger jag Charlie och Ninja mat från Magnussons Petfood. Det är den enda hund- och kattmaten att garantera svenska råvaror, vilket inte bara är nyttigt utan också miljösmart. Dessutom tillagas maten omsorgsfullt i ugn med färsk kött, så de fullkomligt älskar den.

Familjen Magnusson har producerat hundmat i flera generationer. Det hela började med farmor Ulla, en sann djurvän och uppfödare av både hundar & katter. Hon förstod tidigt att att bra råvaror är A och O för att djuren ska vara friska och starka samt få skinande päls. Ullas hundar vann pris efter pris, och det var så det kom sig att familjen Magnusson började tillverka högkvalitativ hundmat på allvar på denna lilla gården i Bro.

Det tar inte många sekunder innan hennes favoritfoder ligger i magen. Och för mig känns det bra att jag vet att hon får den bästa maten man kan tänka sig.

12
6 kommentarer

JULMYSET

Julmyset har verkligen infunnit sig här hemma i Kalmar, julmusiken, doften av apelsin och nejlikor och en stor tindrande gran. Ja det blir en jul 2020 iallafall, detta året kommer inte gå till världshistorien som bästa året ever, om man säger så. Men nu blickar vi framåt och 2021 kommer bli så mycket bättre, även om inget kommer sig vara likt på ett tag. ❤️

En stor härlig blombukett- till mig från mig.
Röda gosiga filten hittade jag på Ullared.

Sprang på ett härligt doftljus. Det kan man inte få för mycket av. Höst och vinter så bokstavligt talat eldar jag upp min pengar på doftljus.

Nu blir det långpromenad med Charlie, sen en tur till affären för att handla det sista för vår lilla julafton imorgon.

21
Kommentera