RIKTIGT GODA KÖTTBULLAR

Husmanskost är väl alltid gott! Hemgjorda köttbullar med mos, de är grejer det. Vill man göra dem LCHF- vänliga så skippa ströbröds-blandningen men personligen tycker jag att de blir bäst med den.

Det här behöver du till köttbullarna :
2 ägg
1 dl vispgrädde
3 msk senap ( valfri sort )
1 dl ströbröd
2 tsk lökpulver
1 kg fläskfärs
1 tsk salt

Gör så här :
Rör ihop ägg och grädde och senap och låt det sedan svälla cirka 10 minuter tillsammans med ströbröd, rör under tiden.  Blanda lökpulver med färs & kryddor i ströbrödsblandningen. Jag rullade lite större köttbullar, för att vinna tid – och de blir saftigare.  Stek köttbullarna i mycket smör så de får fin yta. 

Moset gjorde jag genom att koka 1 kilo mandelpotatis.
När potatisen är färdig, häll bort allt vatten. Värm upp 2 dl vispgrädde, stompa moset med så mycket grädde så att moset får den konsistens du vill ha. Rör ner några klicka smör.  Smaka av med salt, muskotnöt, vitpeppar och aromat.
Såsen kommer här:

Kryddig brunsås:
2 dl vispgrädde
2 dl vatten ( plus ev. steksky)
3 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
1/2 msk rödavinbärs gelé
ev. maizena
salt & peppar

Gör såsen så här: 
Låt allt sjuda upp och smaka av med salt & peppar.
Vill du ha såsen tjockare, red av med lite maizena.

11
2 kommentarer
REKLAM FÖR TRENDRUM

MITT NYA SOVRUM

Äääääntligen har det blivit klar. Men den som väntar på något gott… Nu är det klart. Ny färg, nytt golv ( på grund av vattenskadan ) och ny glasvägg.
Så va? Kan det bli mer nytt och fräscht än så här undrar ni nu. 😉



Och jodå det kan det, för med mina nya snyggelisnygga möbler, så känns mitt nya sovrum nu som ett litet lyxigt hotellrum.
Kontinentalsängen är en Superior T6000 – navyblue. Den är uppbyggd med 2 stycken breda sängbottnar. Man kan välja mellan Medium och Fasta madrasser, jag valde medium och är supernöjd.

Det som skiljer Superior T6000 från dess tidigare modell är att det finns ett 7-zonat pocketsystem i mellanmadrassen som förstärker formföljningen efter kroppen. Vilket gör att den inte bara är skön att sova i, den hjälper även till att avlasta ryggen och resten av kroppen. Och hur snygg är inte den stoppade sänggavlen? Älskar´t.

Och just nu är det rabatt på hela detta sängpaket.
KLICKA HÄR

Mattan ville jag ha något som matchade väggarna, så den går i grått.
Modellen heter Toby och är en handvävd ullmatta med klassiskt gåsöga-mönster. Den är inte bara snygg utan är även slitstark och lätt att rengöra, eftersom ull är ett material som är naturligt smutsavvisande. Jag tycker det är super att mattan är vändbar och går att använda på båda sidor. Det ger den lång livstid. Eftersom alla mattor handvävs är alla mattor unika.  

KLICKA HÄR för att komma till mattan

Varje Toby matta är tillverkad under rättvisa förhållanden och är därför märkt med Care & Fair. Care & Fair är en organisation som kämpar mot barnarbete i Indien & fokuserar på att förbättra villkoren för familjer genom att bygga & underhålla förskolor, skolor och sjukhus. Toby uppfyller även kraven för EU:s miljödirektiv (Reach) vilket innebär att Inga hälsofarliga medel används i produkten.

Dublin chesterfield fåtölj med pall har flyttat in i min lilla läshörna.
Älskar de små nitarna i guld.
Vilket gör att den känns både snygg och lyxig.

Känslan jag ville uppnå i rummet var en lyxig känsla med få möbler men pampiga möbler. Och det tycker jag att det blev. Bort med alla vita möbler nu och satsa på brun, svart och mörkblått.



Förutom att jag under mina 12 bloggår har börjat tröttna på vit inredning så har jag också börjat lära mig att uppskatta snygga plastblommor. Finns massa fina nu för tiden ❤️ Tänk att man förändras så med tiden 😉

Snygga enkla handtag på byrån. Klicka här för att komma till Trendrum

37
3 kommentarer

VECKOMATSEDEL

It´s back, den tog lite jul och nyårsledigt precis som jag själv. Men här kommer lite tips på vad ni kan äta i veckan.

Måndag Vegetarisk pastarätt med krämig svampsås
Tisdag Sallad med varmrökt lax & kräftstjärtar
Onsdag Falukorvswok med ris
Torsdag Kyckling med fräsch couscous-sallad
Fredag  Fläskfile i gudagod sås

Till 5- 6 personer

2 putsade fläskfileer
2 1/2  dl grädde
2 1/2 dl kallt vatten
200 gram philadelphiaost eller creme fraiche
1 msk soya kinesisk
2 msk oxfond
1 tsk balsamico
salt och peppar

Potatisgratängen :
Mjölig potatis
Grädde
1/2 finhackad gul lök
200 gram färskost med örter
2 pressade vitlök
salt och peppar
1 dl ost till gratinering

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Skala och skär tunna potatisskivor, finhacka löken.
Blanda potatis, lök grädde , färskosten med vitlök salt och peppari en ugnssäkerform.
Grädden ska täcka potatisen, ställ in i ugnen i cirka 1 timme ( sista kvarten kan du ta ut gratängen och strö över osten ) Så att den inte blir bränd.
Putsa fileerna , skärlagom stora bitar, och smörstek dem i en panna. Ta bort från pannan och gör såsen på stekskyn: Häll över vatten, fond, soya och låt puttra upp.  Vispa ner grädde och red av med philadelphiaost till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar ( jag har min pepparkvarn med fyrasorters olika peppar )  och balsamico . Och lägg ner köttet igen och låt puttra  ihop.

Klart att serveras med en god sallad

* * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet:

IMG_0666

Det här behöver du till 4-6 portioner:
1 färsk ananas
3 msk smör
3 msk farinsocker
glass
grovhackad choklad
rostad flagad mandel

Gör så här:
Skär bort skalet från ananasen och ta bort stammen i mitten. Dela sedan i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smöret.
Vänd ner ananasen och strö över sockret. Stek tills sockret smält och blivit som en kolasås.
Fördela ananasen i glasen och toppa med glass, choklad och rostad flagad mandel.
När du rostar mandel gör du det i en torr stekpanna.

7
Kommentera

UGNSPANNKAKA


Här kommer något som verkligen är snabbt, gott och billigt!
Varsågoda

Jag lagar alltid i min djupa ugnsform, den som medföljer till ugnen.

Det här hade jag i min ugnspannkaka:
2 pkt bacon
1 liter standardmjölk
7 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1/2- 1 tsk salt
Smör till plåten

Serveras med rårivna morötter & sylt.

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj plåten med smör. Strimla och lägg baconet på ugnsplåten, skjutsa in i ugnen i 10 minuter. Under tiden vispa ihop ägg, mjöl, mjölk till en slät smet och blanda i saltet. Häll smeten i formen och grädda i ca 25- 30 minuter, eller tills den har fått önskad fin färg på ugnspannkakan.

21
13 kommentarer

Helglyx

Har ni kanske lust att laga något lite extra gott i helgen ? Då har jag ett smarrigt recept på till er, och framför allt portvinssåsen blev så bra till detta.

Det här behöver du till 2 1/2 dl sås :
1/2 rödlök
1 tomat
1 krm torkad timjan
olja att steka i
1 msk socker
1 dl balsamvinäger
2 dl portvin
2 msk konc kalvfond
3 – 3 1/2 dl vatten
1 – 1 1/2 msk mörk maizenaredning
salt och peppar

Så här gör du:
Skala och grovhacka morot, vitlök och lök. Tärna tomaten. Bryn grönsaker och timjan i en kastrull med olja. Tillsätt socker och balsamvinäger. Koka tills 1/3 av vätskan återstår; till en tjock ”limmig” konsistens. Häll på vinet och låt även detta koka ner på samma sätt som vinägern. Tillsätt fond och vatten och låt koka ihop 5-10 minuter. Rör ner maizenaredningen och låt koka i 1 minut. Smaka av med salt och peppar. Sila ev av såsen. Varmhåll på låg värme fram till serveringen.

15
Kommentera

VARM SMÖRGÅSTÅRTA

Ursäkta tystnaden med jag är iväg med barnen denna vecka, och vi åker skidor, myser och bara umgås. Det är såååå vackert här uppe, vitt, kristalligt och klarblå himmel. Men tyvärr strular min kamera så ni får hålla till godo med filmer och videos på min Instagram istället <3

Här kommer middagstipset för dagen.

Det här behöver du till 5-6 personer: 
3 stycken cirklar med halvmånebröd
smör

Fyllning: 
1 purjolök
smör till stekning
1 burk med små champinjoner
5 dl creme fracihe
svartpeppar
300 gram tunt strimlad rökt skinka

Toppingen: 
Riven ost
tomater
oregano
.

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader. Hacka purjolöken, och skär champinjonerna i skivor.
Hetta upp en stekpanna med smör, och fräs löken mjuk. Ta bort från plattan och rör ner svamp, crème fraîche och smaka av med svart peppar. Lägg ut första cirkeln med bröd, på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Fördela hälften av fyllning på brödet. Strimla skinkan och lägg hälften av den på brödet. Lägg cirkel nummer två på och gör samma sak. På cirkel nummer tre brer du ett lager med smör. Toppa med ost lite skivade tomater och lite oreganokrydda. Och skjuts in i ugnen på i 15 minuter
.

17
13 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

MINA GODASTE PANNBIFFAR

Det här vill jag tipsa om idag! Mina godaste pannbiffar.

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Men innan receptet kommer vill jag även tipsa om fin-fina höstnyheter från Bubbleroom.
Ni hittar massa höstiga nyheter genom att klicka här.

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Det här behöver du:
1 ägg
1 1/2 dl grädde
3/4 dl ströbröd
1/2 msk kinesisk soja
1/2 tsk salt
lökpulver
salt & peppar
1 kg blandfärs
smör

Gör så här:
Knäck ett ägg i en skål och häll upp grädde där i, med hjälp av en gaffel vispar du ihop detta med ströbrödet.
Rör i soja, salt & eventuella kryddor. Låt stå i 10 minuter innan du rör ner detta i färsen och börjar forma till biffar.
Stek dem sedan i rikligt med smör på medelhög värme, tills de är genomstekta.

Till brunsåsen behöver du:
1 rejäl klick smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
2 msk oxfond
1 dl vispgrädde
1 msk kinesisk soja
salt och peppar

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull / stekpanna och tillsätt mjölet under tiden du vispar. Värm tills redningen är ljusbrun. Tillsätt vatten, fond, grädde och soja. Koka upp under omrörning och låt sjuda i fem minuter.
Smaka av med salt och peppar.

Du hittar recept på pressgurkan HÄR
Rårörda lingon HÄR
Karamelliserad lök HÄR

21
Kommentera

CAPE WILD

I Luleå hade vi fått nys om ett trevligt ställe där de hade tama renar och älgar och hyfsat tama vildsvin. Så det kunde få bli en fin avslutning på resan tänkte vi. Och OM det blev!
Vi blev så väl mottagna av både djur och det gulliga paret som driver Wild Cape.

Första gången jag ser Vildsvin på så här nära håll. Vi fick mata dem med bröd, och kultingarna var så söta när de bökade runt efter maten. I Norrland finns inte vildsvin fritt i skogarna, så som vi har i Småland. Så här är det lite exotiskt. Jag trodde faktiskt att de skulle vara med lika grisar än var de var, men vildsvinen är mer avlånga i sina ansikten. Man lär så länge man lever 😉

Här nedan har vi renen Sven. Visst är han stilig.
Helt kritvit, han är albino. Och enligt samerna betyder det tur att ha en sådan i flocken.

Förr var renarna mer tama eftersom de levde så nära samerna, men idag är inte samerna ute och vallar sina renar på samma sätt längre och då är det förståligt att de inte är lika vana vid människor längre.

På Wild Cape har de 7 stycken renar som rör sig på stora inhägnade ytor. Men de har blivit tama eftersom de blir matade och klappade under lång tid.

Detta besöket gjorde vi på nyårsafton, och det kändes fint att få avsluta år 2020 med ett sånt här trevligt besök.

Fina Jenny lagar mat åt oss :
Älg-souvas i bröd med grönsaker.

Vi åt ju Ren-souvas tidigare på resan. Så nu var det kul att få prova älg-varianten. Båda var väldigt goda. Vi har ätit så mycket vilt på denna resan. Helt fantastiskt gott.

För att vi skulle slippa frysa om fingrarna hade de dukat upp inne i stugan åt oss. Och så fint de gjort, dukat med enris och älghorn. En till sak som jag lärde mig var att älgar tappar hornen varje år. Hade ingen aning om detta. Trodde att det växte ut en ny ”tagg” för varje år.

Jenny hade rört ihop en god sås med rårörda lingon som bas. Mums!

Efter alldeles för mycket mat så intog vi kaffet och kakan runt elden igen.
Alltså huuuur mysigt!?

Vi fick ju mata älgarna också, och det var så jäkla häftigt. De kom när man ropade på dem, sakta sakta lunkande de. Och vi gav dem morötter, äpplen och bananer som var deras favoriter. Dock fick vi inte detta på kameran då vi tydligen bara fotade / filmade med mobilerna. Men ni får föreställa er.

Har ni vägarna förbi så rekommenderar jag varmt att ni besöker detta ställe. Sååå trevligt och gott!

41
4 kommentarer

ÅRSRESUME

Något försenad, men ville ändå skaka fram en liten årsresumé eftersom det blivit av en tradition nu på bloggen. Och här hittar ni tidigare år

Gjorde du något 2020 som du aldrig gjort förut?
Nu fick jag tänka en lång stund, men ja. Jag körde faktiskt snöskoter. Självklart hade jag hjälm när jag körde, här sitter vi och väntar på att komma iväg. Vår guide Björn bakom mig på skotern är same, och har lärt mig massor om samisk mat och traditioner. Tack vare honom blev det massor av äventyr på resans gång.

Genomdrev du någon stor förändring 2020?
Det skulle vara huset som fått sig en förändring då jag har renoverat massa hemma, och mitt nya sovrum blev klart, men också allt som gått sönder detta året. Hjälp så dyrt! Detta var ett år då typ ALLA mina vitvaror valde att krascha : tvättmaskinen dog, torktumlaren likaså, diskmaskinen och värmepannan flaxade mot himlen ( för att inte tala om micron- men den jäklen kommer få hänga med ett år till. ) haha.
.

Blev någon av din vänner föräldrar i år?
Min systerdotter Fanny & hennes kille Casper fick en liten prins.

Vilken händelse från år 2020 kommer du att minnas bäst?
Helt klart min senaste Norrlandstrip. Jag är KÄR i Norrland.
Redan börjat planera en husbilstripp till de norrländska skogarna, kanske redan i sommar. Det som skämmer mig är alla mygg som finns där uppe- de brukar kalasa på mig här i Kalmar, och då har vi ändå inte så mycket knott och mygg.

Vilka länder besökte du 2020 ?
Noll, zero – nada. Detta var ett år som jag faktiskt inte ens varit sugen på att ge mig ut i vida världen. I alla fall efter att vi förstod vad denna pandemin faktiskt innebar. Meeeeen, när saker och ting börjar återgå till det normala vill jag ta med mig barnen ( och barnbarnet ) till något soligt & varmt ställe.

Bästa köpet ?
Jag handlar liksom inte så mycket, men den stora eldkorgen jag köpte till jul. Den gillar jag väldigt mycket. Jag har alltid gillat att elda, rogivande att slänga på vedträd & hålla elden vid liv som bara knastrar och lever.

Vad gjorde dig riktigt glad?
När Jacob & Clara berättade att jag skulle bli farmor. Nedräkning till April.

Saknar du något under 2020 som du vill ha 2021 ?
Jag saknar att träffa min mormor och morfar. Jag hoppas vi kommer kunna hänga mer 2021. Och om vi ska vara mindre seriösa så är det ju då körkort för min husbil jag saknar- men nu har jag skrivit in mig på körskolan och ska sätta fart med det i Januari. Så 2021 ser jag framemot att åka runt en massa i husbilen.
.

Vad önskar du att du gjort mer ?
Stannat upp och bara vara. Mitt liv går liksom i 120 väldigt ofta.
Även om jag är så tacksam för allt, så ska jag bli bättre på att stanna upp. Sedan borde jag grillat mera- jag kan nog våga skryta om att jag kan grilla och servera de godaste pizzorna ever. Så bli inte förvånad om jag startar upp en liten pizzeria här snart 😉

Vad önskar du att du gjort mindre?
Stressat, nästa år ska jag försöka att inte stressa så mycket. Och att oroa mig, det ska jag också göra mindre.

Bästa boken jag läst i år ?
I år har jag inte läst så mycket, men ”Där kräftorna sjunger” är en bra bok. Sedan lyssnade jag på Runars självbiografi i bilen.

 Vad är din största framgång på jobbet?
Jag tror även i år att det är alla böcker jag givit ut. Vi har sålt närmare 150000 ex, vilket är fantastiskt roligt. Och nu har jag skrivit avtal på den 6:e boken som då släpps nästa år. Femte boken släpps om några månader.

Största framgången på det privata planet ?
Att jag känner mig stark, att jag äntligen har slutat bry mig så mycket om vad alla andra tänker. Att jag har en väg planerad som jag vet att jag vill gå, och kommer följa den.

Största misstaget ?
Oj jag vet inte, får fundera på den ett tag.

Vad spenderade du mest pengar på år 2020 ?
Renoveringen hemma.

Något du önskade dig och fick ?
Jag önskar mig sällan saker, jag tycker faktiskt bättre om att ge presenter. Men när jag fyllde 40 år så hade barnen lagt ihop till världens största blombukett till mig och samlat ihop till det finaste halsband man kan tänka sig. Det symboliserar mig och fyra barn, hand i hand…. Blir lite snyftig bara jag tänker på det. Så fint!

Något du önskade och inte fick ?
Ja, Carolas julskiva till min LP-spelare önskade jag mig. Den fick jag inte 😉

Vad gjorde du på din födelsedag 2020?
Jag var i UMEÅ, Startade dagen med att beställa upp frukost till rummet och åt den i sängen. Fin start på dagen.

Vem saknade du?
Jag låter denna stå kvar i år igen.
För det är som alltid min storasyster Linda. Hon fattas mig varje dag.
.

Mest stolt över ?
Mina barn, att de är fina trygga och självständiga individer.


Högsta önskan just nu ?
Att allt ska bli som vanligt. 2020 var minsann inget år som går till historien för att vara fantastiskt, om vi säger så.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Träffa familjen mer, fika med vännerna. Åka iväg och upptäcka Sverige med husbilen, fricampa en himlans massa, fiska, grilla, uppleva mer i naturen! Det är balsam för själen det.


Så varmt välkommen 2021 –
Bring it on.

32
4 kommentarer

FRÅN KIRUNA TILL KALIX

1 januari- och välkommen 2021! Ser fram emot ett händelserikt år.
Hoppas ni fick ett fint avslut på året, och nu kan det ju bara bli bättre! Eller hur.


Jag kom på att jag missat min årsresume som jag brukar skriva innan nyår, men jag ska uppdatera den imorgon när jag är hemma igen. Just nu sitter vi i bilen på väg hem, vi närmar oss Umeå.

Men jag har fortfarande mycket att visa från resan. I Kiruna fick jag massa tips från er på trevliga hamburgerhak. Provade ett par stycken. Bland annat Empes.

Cool inredning, detta ska vara ett av Sveriges äldsta gatukök.

Det var både gott & trevlig personal.

Från Kiruna så styrde vi kosan ner mot Kalix, där vi hade ett annorlunda rum som stod och väntade på oss.

Ännu en häftig igloo att flytta in i. Det är nog det som varit det coolaste på denna resan, att flytta runt mycket se massor och bo på så här annorlunda platser.

I denna igloon hade vi en fantastisk utsikt över Kalixälven. Ett rymligt rum med badrum med både dusch och toalett.

Efter att vi packat in oss och kommit iordning så hade vi middag bokad på Arvids Matstudio. Och wow, vilket roligt koncept.

Matstudion var hemma hos Arvid och hans fru Tania, vilket var supermysigt. En fantastisk avsmakningsmeny i hemmamiljö.

Massa goda smårätter blev vi serverade, den ena godare och vackrare än den andra.

Maten vi bjöds på var närodlat och egenplockat.

Ja ni ser ju vilka mästerverk vi fått sätta tänderna i.

Varmrätten blev en fantastisk renfilè med rödvinsås som var ”to die for.”

Arvid hade gjort en galen god glass till efterrätten, och det avslutade denna fantastiska middag.

Kolla in denna avslutningen va? Det är som att dö lite och hamna i mathimlen.

Sen trodde jag att jag aaaaaldrig skulle bli hungrig igen. Haha… Men det blev jag. Lagom till frukostkorgen hamnade utanför vår dörr, vi dukade upp med rykande hett kaffe, och en härlig frulle med utsikt över den frusna Kalixälven.

Jag måste säga att de här dagarna verkligen varit fantastiska.

Sedan måste jag visa er när vi besökte de tama renarna Sven och Rudolf. Ja och inte bara det, vi fick mata älgarna och vildsvinen.
Men mer om det imorgon.


Kram på er.

39
2 kommentarer