SPENATSOPPA MED ÄGG

Det här behöver du till 4 portioner:
500 gram spenat ( jag hade fryst )
1 gul lök
smör
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongstärning
3 dl vispgrädde
100 gram philadelphiaost
salt och peppar

Till servering :
4 kokta ägg
en klick creme fraiche
smörstekta snittar

Gör så här :
Finhacka löken och fräs i smöret, vänd ner spenaten och fräs den ett par minuter under omrörning. Tillsätt lite av vätskan och låt sjuda i fem minuter.  Mixa sedan soppan slät.
Häll i resten av vätska, och smula ner buljongtärningen. Låt sjuda upp och red ev. av soppan med philadelphiaost om du vill ha krämigare soppa.
Smaka av med salt och peppar.

Häll upp soppan i skålar och dela äggen och lägg överst.

Smaklig måltid

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

25% RABATT på alla snygga jackor. KLICKA HÄR

21
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

RÄKSEMLA

Om en vecka är det fettisdagen.
Och varför inte prova en räksemla till dess ?

Du behöver
Frasiga frallor
Smör
krispiga salladsblad
Skagenröra ( recept finns här )
Handskalade räkor
Citron
Hårdkokt ägg
Dill kvist

Gör så här:
Skiva av toppen, gröp ur lite av brödet, för att få plats med fyllningen.
Fyll med allt gott du får plats med och på med locket.

Servera och njut

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️
Och missa inte att det idag är 25% 

RABATT på massa snygga kläder Klicka här

12
Kommentera

TACOPIZZA PÅ TORTILLABOTTEN

Man kan ju aldrig få för många tips på god och lättlagad mat.

Detta behöver du: 
mjuka tortillabröd
pizzazåsen gör du så HÄR
ost
tacofärs
majs
jalapenos

Topping: 
guacomole gör så HÄR
salsasås

Gör så här
Ställ ugnen på 250 grader.
Bres pizzasåsen över tortillabröden. Strö över ost, färs, majs & jalapenos.
Grädda i mitten på ugnen i några minuter tills osten smält.
Klicka ut såserna och servera genast.



8
Kommentera

BANANPANNKAKOR MED 2 INGREDIENSER

Måndag och då äter vi gärna vegetariskt. Dessa bananpannkakor är inte bara supergoda utan är så lätt att göra.

Till 4 små bananpannkakor:
1 banan
2 ägg

Gör så här: 
Mosa ihop allt till en smet och stek dem sedan två och två.
Jag serverade dem med florsocker och sylt ( gärna hemgjord )

8
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Tjoho,
Här kommer veckomatsedeln.
Hoppas ni hittar lite ni gillar 
.

Måndag : Vegetariska piroger 
Tisdag : Kycklingburgare med currydressing 
iiiOnsdag : Laxsida i ugn 
Torsdag : Falska wallenbergare 
Fredag :  Festlig skogspanna

Fotograf Ulrica Pousette, recept från min senaste bok ”Middagstipset”

För festligare tillfällen kan fläskfilen lätt bytas ut mot oxfile. Mums!

En skogspanna för 5-6 personer :
smör
1 näve med kantareller
2 putsade fläskfileer
5 dl grädde
2 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar

Serveras med ungsbakad potatis & morötter
eller kokt potatis eller kanske ris?

Gör så här:
Dela svampen i lagom stora munsbitar,  Hetta upp ett par msk smör i pannan fräs sedan kantarellerna så att vätskan försvinner. Under tiden skär du köttet i medaljonger och delar varje medaljong i tre bitar. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, soyan och fonden och låt sjuda upp. Smaka av med lingonsylt och lite salt och peppar.
Sjud ihop en kvart innan servering, dekorera med lite färska lingon och några gröna örter.

Klar att servera !

* mjölredning är att man blandar 1/2 dl vatten med 2 msk mjöl och vispar upp , häll sedan i litet i taget i grytan och låt sjuda upp till önskad konsistens.

* * * * * * *

Något gott till kaffet: Gräddkola-snittar

Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
150 gram ako-kola ( gräddsmak )

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg.

Nu kan du baka in den hackade kick-kolan . Dela i tre och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

4
1 kommentar

DAIMPANNACOTTA

Här kommer något smarrigt till kvällens mello.

Det här behöver du till 6 portioner :
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 1/2  st gelatinblad
250 gram Daim mjölkchoklad
( Går även bra med mjölkchoklad om ni inte hittar)

Topping: 
vispad grädde
1 dubbeldaim

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädden på svag värme, skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna, låt både frön & stång sjuda i några minuter med grädden. Fiska upp vaniljstången och bryt ner chokladen under omrörning, tills den smält. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner ( ett par minuter) till en slät smet och så allt har blandats ordentligt. Häll upp i serveringsglas (Ställ sedan kallt i kylskåp minst 4 timmar innan servering

Innan servering fördela ut en klick grädde och den hackade daimen och fördela över serveringsglasen.

42
Kommentera

KYCKLINGLASAGNE

Här kommer en god och krämig lasagne som hela familjen gillar,

Detta behöver du :

Lasagneplattorsmör
500 gram kycklingfile
Mozarella

Bechamelsås:
5 dl grädde
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
salt och peppar
tacokrydda

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Skär kycklingen i lagom små tärningar, och smörstek dem så att de blir genomstekta.
Under tiden gör du Bechamelsåsen:

 Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp

Häll upp mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, blanda i såsen under omrörning.
Sedan blandar du i resten avmjölkblanningen också, medan såsen sjuder.
Smaka av med salta och peppar och tillsist valfri mängd tacokrydda – smaka av.
och låt sjuda ett par minuter.Sedan täcker du botten med lite Bechamelsås, varva med lasagneplattor, kyckling , sås och mozzarella.Ställ in i mitten på ugnen och grädda i ca 45- 60 minuter. Tills plattorna är lagom mjuka.Serveras med en krispig grönsallad.

27
2 kommentarer
REKLAM FÖR MIN BOK

REA REA REA

Råkade se att adlibris nu hade rea bland lite kokböcker.
Och min bok var en av dem. Så nu blir Snabbt, Gott & Billigt din för bara 139 : – Och beställer du och vännen samtidigt (dv.s 2 böcker) så är frakten fri. KLICKA HÄR

1
2 kommentarer

MATIG SOPPA

En av de godaste sopporna jag vet.
Prova-vetja.

Det här behöver du till 5-6 portioner :
smör
1 gul lök
2 rivna morötter
1 pressad vitlöksklyfta
1 kilo blandfärs
3 msk tomatpure
1 liter vatten
7-8 små fasta potatisar
2 st köttbuljongtärningar
2 msk kinesisk soja
2 burkar krossade tomater
1 1/2 msk paprikapulver
1/2 – 1 msk sambal oelek ( undvik om du inte vill ha hetta)
salt & peppar

Gör så här:

Hetta upp en kastrull med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken tills det doftar nötigt. Vänd ner de rivna morötterna & färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, buljong, soja, krossade tomater, paprika pulver och salt & peppar. Låt sjuda upp- tärna ner den skalade potatisen och låt sjuda i 15 minuter, smaka ev av med sambal oelek om ni vill ha lite hetta.

Serveras med creme fraiche och en bit gott bröd.

15
1 kommentar

PASTA MED GRÖNSAKS- & KÖTTFÄRSSÅS

I dag kraschade min dator, efter nästan 7 år av trogen tjänst. Så nu har jag fått hämta hem en ny kompis, och hoppas på att slippa byta på väldigt länge 😉 Så krångligt med alla lösenord och inställningar. Men nu vet ni varför jag varit frånvarande. Måste in till stan imorgon för att lösa sladd mellan nya datorn och kameran. Gick tydligen inte föra över bilder till denna utan. Men ja, snart ska det nog flyta på smidigare. Här kommer en favorit i repris.

Det här behöver du till 5- 6 personer:
3 st stora morötter
4 dl strimlad vitkål
15 cm finhackad purjolök
2 hackade chilifrukter
2 finhackade vitlöksklyftor
olivolja
600 gram köttfärs
2 burkar med fyllig tomatkross
2 msk konc. fond ( kött eller grönsak)
1 msk kinesisk soja
salt & peppar

Serveras med spagetti
creme fraiche

Gör så här
Strimla/ riv grönsakerna & löken smått. Hetta upp en djup stekpanna med rikligt med olivolja och fräs grönsakerna mjuka.
Vänd ner färsen och bryn den klar, vänd över tomatkross, soja, och fond  och låt det koka ihop i en kvart.
Och till sist smaka av den med salt & peppar.

Serveras med spagetti & en klick creme fracihe.

7
Kommentera