Bechamelsås: 5 dl grädde 4 dl mjölk 1 dl vetemjöl 100 gram smör salt och peppar tacokrydda
Gör så här: Ställ ugnen på 180 grader. Skär kycklingen i lagom små tärningar, och smörstek dem så att de blir genomstekta. Under tiden gör du Bechamelsåsen:
Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp
Häll upp mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du i resten avmjölkblanningen också, medan såsen sjuder. Smaka av med salta och peppar och tillsist valfri mängd tacokrydda – smaka av. och låt sjuda ett par minuter.Sedan täcker du botten med lite Bechamelsås, varva med lasagneplattor, kyckling , sås och mozzarella.Ställ in i mitten på ugnen och grädda i ca 45- 60 minuter. Tills plattorna är lagom mjuka.Serveras med en krispig grönsallad.
Råkade se att adlibris nu hade rea bland lite kokböcker. Och min bok var en av dem. Så nu blir Snabbt, Gott & Billigt din för bara 139 : – Och beställer du och vännen samtidigt (dv.s 2 böcker) så är frakten fri. KLICKA HÄR
Det här behöver du till 5-6 portioner : smör 1 gul lök 2 rivna morötter 1 pressad vitlöksklyfta 1 kilo blandfärs 3 msk tomatpure 1 liter vatten 7-8 små fasta potatisar 2 st köttbuljongtärningar 2 msk kinesisk soja 2 burkar krossade tomater 1 1/2 msk paprikapulver 1/2 – 1 msk sambal oelek ( undvik om du inte vill ha hetta) salt & peppar
Gör så här:
Hetta upp en kastrull med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken tills det doftar nötigt. Vänd ner de rivna morötterna & färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, buljong, soja, krossade tomater, paprika pulver och salt & peppar. Låt sjuda upp- tärna ner den skalade potatisen och låt sjuda i 15 minuter, smaka ev av med sambal oelek om ni vill ha lite hetta.
I dag kraschade min dator, efter nästan 7 år av trogen tjänst. Så nu har jag fått hämta hem en ny kompis, och hoppas på att slippa byta på väldigt länge 😉 Så krångligt med alla lösenord och inställningar. Men nu vet ni varför jag varit frånvarande. Måste in till stan imorgon för att lösa sladd mellan nya datorn och kameran. Gick tydligen inte föra över bilder till denna utan. Men ja, snart ska det nog flyta på smidigare. Här kommer en favorit i repris.
Det här behöver du till 5- 6 personer: 3 st stora morötter 4 dl strimlad vitkål 15 cm finhackad purjolök 2 hackade chilifrukter 2 finhackade vitlöksklyftor olivolja 600 gram köttfärs 2 burkar med fyllig tomatkross 2 msk konc. fond ( kött eller grönsak) 1 msk kinesisk soja salt & peppar
Serveras med spagetti creme fraiche
Gör så här Strimla/ riv grönsakerna & löken smått. Hetta upp en djup stekpanna med rikligt med olivolja och fräs grönsakerna mjuka. Vänd ner färsen och bryn den klar, vänd över tomatkross, soja, och fond och låt det koka ihop i en kvart. Och till sist smaka av den med salt & peppar.
Kikar förbi med litet middagstips. En favorit hemma hos oss
Du behöver till 5 personer 1 falukorvsring 1 liten gul lök 1 vitlöksklyfta 2 msk tomatpure 2 msk chilisås 1 dl vispgrädde 4 dl creme fraiche 1/2 tsk torkad timjan salt & peppar smör att steka i
Gör så här: Tärna falukorven och skala och finhacka löken. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs löken mjuk. Tillsätt korvtärningarna och fräs tills de blir genom varma. Pressa ner vitlök, och rör ner tomatpuren & chilisåsen. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda ihop i några minuter. Smaka av med salt & peppar. Serveras med ris eller pasta om man föredrar det.
Du behöver till 4 personer: 8 skinkschnitzlar 8 skivor ost 8 bitar rökt skinka smör
2 vispade ägg 3 dl ströbröd salt & peppar
serveras med ugnbakade rotfrukter och lite krispiga grönsaker
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader, skala och klyfta upp rotfrukterna, strö över rapsolja och pudra över ströbröd & flingsalt. Ströbrödet gör klyftisarna extra krispiga & goda. Ställ in i ugnen, i cirka 30 – 40 minuter- tills de är klara. Lägg ut skinkschnitzlarna på en skärbräda och banka ut dem med en kötthammare eller en brödkavel. Lägg två skivor ost och en skinkbit på hälften av dem och lägg den andra skinkschnitzeln över. Salta & peppra. Hetta upp en stekpanna med smör, vänd bägge sidor i det uppvispade ägget, och sedan i ströbrödet och lägg ner i stekpannan. Stek varje sida på medellåg värme för att det inte ska brännas.
När schnitzlarna är genomstekta servera genast med klyftpotatis, sallas, en bit citron och en god bearneiesås.
.
* * * * * * * * * * *
.
Kladdkaka med lingon & kolakräm
Det här behöver du: 4 ägg 4 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 4- 5 msk kakao 2 dl vetemjöl 170 gram smält smör 1/2 burk med karamelliserad mjölk 1 1/2 dl lingon ( jag hade frysta)
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter, Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten i den, och klicka ut kolakrämen / karamelliserade mjölken i smeten. Strö över lingon och fyll på med resten av smeten. Ställ in i ugnen i cirka 25-35 minuter. Den ska fortfarande vara lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet över natten.
Hej, Hoppas lördagen varit bra so far. I går bestämde vi oss än en gång för att stötta stans lokala, hoppas ni gör samma med era favoritställen. Vi styrde kosan ner till kallskänken denna gången för att köpa deras pizzakit.
Trevligt när man även får en liten beskrivning över hur man ska tillaga dem för att nå bästa resultat.
Om de blev goda? Ehhh…Ja! Supergoda! Så fem av fem stjärnor. Roligt att göra tillsammans, enkelt och magiskt gott.
Nu väntar en kväll framför tv:n, började se om avsnitten av ”Bonusfamiljen”. Sjukt rolig serie, så har ni inget att kika på just nu rekommenderar jag den å det varmaste.
Det här behöver du till 4 personer 600 gram strimlad svensk kyckling 1 1/2 påse faijtaskrydda paprika i olika färger 2 små rödlök 200 gram philadelphiaost 1 dl creme fraiche 2 dl riven cheddarost jalapenos nachochips
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader. Hacka paprikan smått , och klyfta löken. Stek kycklingen klart med kryddor och vänd ner grönsakerna och fräs en minut. Vänd över allt i en ugnsfast form Rör ihop ost, philadelphia & crème fraîche och bred över som ett täcke. Strö över jalapenos och ställ in i mitten på ugnen i cirka 15 minuter eller tills gratängen får vacker färg. Ta ut och garnera med nachochips.
Serveras sedan med en sallad eller direkt i mjuka / hårda tortillabröd.
Detta är något som både går snabbt och är väldigt gott.
Det här behöver du : choritzo mozzarella finhackad jalapenos
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader. Skär ett snitt på längden i korven och fyll den med små bitar av mozzarella och jalapenos. Lägg dem i en ugnssäker form och gratinera dem i 10 minuter i ugnen eller tills de får färg.
Fyllningen: 75 gram mandelmassa + lite vispgrädde ( ovispad)
vispad vispgrädde florsocker
Gör så här Rör ihop mandelmassa & vispgrädden till en ”lagom” smidig fyllning. Dela bullen, och gröp ur lite ur bullen och fyll sedan med mandelmassan. Vispa grädden och spritsa sedan runt fyllningen. Lägg på locket & pudra med rikligt med florsocker över semlorna.