Det här behöver du till en form : 8-10 stora potatisar (mjölig sort) 1 liten gul lök 400 gram kassler 5 dl vispgrädde 1/2- 1 msk gul curry salt & peppar 2 pressade vitlöksklyftor riven ost
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader. Strimla kasslern tunt. Skala och skiva potatisen tunt, finhacka löken, varva sedan potatis, kassler & lök och pressa ner vitlöken.Häll upp grädden i en skål med curry, salt & peppar och häll över gratängen. Ställ in i ugnen i cirka 40 minuter, ta ut och toppa med god riven ost. Ställ tillbaka igen i 10 – 15 minuter.
Ställ ugnen på 225 grader.Nyp ihop pajdegen och kavla ut i pajformen, nagga med en gaffel och förgrädda i 10 minuter. Värm upp en panna och fräs finhackad lök och vitlök glasigt i smöret. Pudra ner timjanen och vänd om , rör ner färsen och fräs tills den är klar, vänd ner fond och chilisås ( Mer eller mindre efter smak ) vänd ner creme fraiche, och philadelphiaost. Smaka av med salt och peppar, innan du fyller pajskalet med fyllningen. Rör ihop ost med creme fraîche och fördela ut över fyllningen. Grädda i cirka 20 minuter eller tills pajen fått en fin färg.
Klar att serveras, och gott med lite creme fraiche.
Underbara färger på denna soppa. Jag sprang på en påse med färdigskuren fisk, 300 gram. Det går lika bra att skära egan fiskkuber.
Det här behöver du :
1 gul lök 1 msk olivolja 4 msk hummerfond 1 msk tomatpure 4 st morötter 4 st potatisar 7 dl vatten 10 körsbärstomater 300 gram torsk & lax 1 kruka dill salt +lite cayenne 2 dl vispgrädde 140 gram kräftstjärtar
Citronailoi: 2 äggulor 1 3/4 dl rapsolja 2 tsk citronsaft + skal 1/2 pressad vitlöksklyfta salt
Gör aiolin så här: Detta är verkligen jätteenkelt att göra hemma. Det enda som kan gå fel är om ägg och olja har olika temperatur. Så ta gärna fram äggen en timme innan, lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.
Gör så här : Skala och hacka lök, potatis och morötter i småbitar. Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter + lök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda upp till potatisen är mjuk. Vänd då i tomaterna & Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med lite salt, fiskkrydda och lite cayenne. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd i kräftstjärtarna.
Serveras genast.
* * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet.
Både nutellafluffet & kladdkakorna bör förberedas dagen innan, eftersom de ska svalna innan man sätter ihop dem. Jag la mina i frysen för att de skulle bli hårda & lättare att hantera.
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten i formen. Ställ in i ugnen i cirka 15-20 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i minst 4 timmar.
Fluffet: Värm upp grädde och vänd ner nutella, rör tills allt är slätt. Ska inte koka upp. Ställ sedan kallt gärna över natten.
Dekorera med vilka småkakor du vill och gärna hemmagjorda chokladbollar, recept här
Gör så här: Vispa det kalla nutellafluffet tills det blivit krämigt. Bygg ihop tårtan med fluffet emellan varje kladdkaksbotten. Vispa grädden hård och spackla tårtan.
Då och då försöker vi att tömma ur kylskåpet & skafferiet, och denna veckan har varit en sådan vecka. Man har mycket mer mat än vad man tror hemma. Denna kycklingwoken är super god, samtidigt som det känns som om man kokat soppa på en spik.
Självklart kan du hacka i det som finns hemma. Paprika, eller broccoli eller lite morötter…..
Det här behöver du till 2 personer: olja 1 gul lök 2 kycklingfiler 1 burk med blandade wokgrönsaker chili ( jag hade både grön och röd )
Till woksåsen 1 msk japansk soja saften av 1/2 lime 1 cm riven ingefära 1 stycken finhackade vitlöksklyftor 1 tsk sambal oelek 2 msk sweet chilisås 1 tsk fisksås 1/2 dl vatten
Toppa med sesamfrön
Gör så här: Blanda woksåsen i en skål. Hetta upp en panna med olja, fräs löken mjuk, strimla kycklingen och fräs tills den är klar. Öppna burken med wokgrönsaker, häll bort vattnet och vänd ner i pannan. Vänd över woksåsen och låt alla sjuda ihop. Hacka över valfri mängd chili, och toppa med sesamfrön.
Klart att servera, antingen som det är eller med nudlar / ris.
I går var det Nomi som stod för middagen : Köttfärssås med pastasnäckor. Yummi yummi.
Du behöver till 4-5 personer: 700 gram blandfärs 1 klyfta vitlök smör 2 msk oxfond 1 msk kinesisk soja 3 dl creme fraiche 1 dl ketchup 2 msk chilisås salt & peppar
Massa riven ost.
Gör så här : Bryn färsen klart i smör pressa ner en vitlök och låt brynas under tiden, rör ner oxfond , vatten , chilisås creme fraiche, och ketchup. Smaka av med salt och peppar.
Låt såsen puttra i 10 minuter medan du kokar pastan.
Riv över valfri god ost. Barnen föredrar en mild ost, jag väljer gärna en lagrad.
God morgon godingar. Hopps att ni fått en fin start på dagen. I går hade vi tjejkväll jag och Nomi, så hon fick bestämma vad vi skulle göra. Vilket resulterade i hämtmat i husbilen, sen bäddade vi ner oss där med massa chips, lösgodis och ostbågar och kollade på flera tjejfilmer. Det var så mysigt, så vi sov även över där. Ni kan ju gissa att vi räknar ner dagarna tills vi kan dra iväg och upptäcka nya platser med vår husbil.
Och hur ser dagen ut idag? Jag ska fota samarbeten, och redigera bilder. Korra de sista texterna till boken, då den går till tryck i dagarna. Laga lunch till mig och sonen som har hemstudier. Och sen tänkte jag köra en frågestund på Instastoryn ikväll, så har ni någon fråga om husbil eller annat så fråga på där.
Vissa dagar vill man bara äta fräscht. Så här blev det en quinoasallad till lunch.
Det är väl inte mycket till recept, kanske mer ett snabbt & gott lunchtips. Quinoa:n kokar ni enligt anvisar på paketet. Låt svalna något. Rödbetorna köpte jag färdigkokta och klyftade upp på tallriken med quinoa:n. Sedan toppade jag allt med en blandsallad med fetaost, rödlök & oliver.
Indisk mat är så himla gott. Oftast är det något jag beställer när jag är ute eller som take away. Men här om dagen ville jag prova att laga det själv.
Till 4 portioner behöver du: 800 gram kycklingfilé / alt kycklinglårfilé
Till marinaden behöver du: 3 vitlöksklyftor 1 dl naturell yoghurt 2 msk riven ingefära 2 tsk garam masala 1 tsk gurkmeja 1 tsk malen spiskummin 1 1/2 tsk chilipulver
Till grytbasen behöver du : olja / smör en klick av varje. 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 2 msk riven ingefära 2 cm finhackad chili i olika färger 1 ½ tsk garam masala 1 tsk malen koriander 2 stycken kanelstång 1 förpackning krossade tomater á 500 g 2 msk tomatpuré 2 msk strösocker 2 dl vispgrädde
Gör så här: Skär kycklingen i lagom stora bitar. Rör ihop ingredienserna till marinaden och vänd ner kycklingen. Låt stå kallt i några timmar, detta kan du med fördel göra över natten. Värm olja och lite smör i en stekpanna och fräs kycklingen i några minuter.. Lägg åt sidan. Skala och hacka löken, som du sedan fräser i smör i samma tills den blivit glansig. Tillsätt hackad vitlök och fräs i några minuter till. Rör i kryddorna och tillsätt krossade tomater, tomatpuré och socker. Koka upp och låt sjuda i ca 15 minuter. Plocka ur kanelstången och kör såsen slät med mixerstav eller matberedare. Häll tillbaka såsen i en kastrull och tillsätt grädde och kycklingen. Koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter, eller tills kycklingen är klar. Blanka av grytan med en klick smör. Smaka av med salt och peppar. Hacka över lite färgglad chili ( vill ni inte ha hettan så kärna ur frön och fröväggar ordentligt.
Hej där , 1 Mars och allt idag. Nu är det inte länge kvar tills våren gör entre på riktigt. Denna helgen försvann ju snabbare än blixten. Skulle plugga teori till husbilen hela helgen tänkte jag, men hade tydligen mycket annat roligare för mig. Så istället hamnade jag framför datorn sent i går kväll och nötte teori, så vaknade med grus i ögonen i morse.
Gårdagens middag blev ingen söndagsstek direkt, men ack så gott med grillad korv utomhus. Denna veckan är det hemstudier för högstadiet så Melvin och jag har planerat kyckling till lunch, lite mysigt att ha lunchkompis hela veckan.
Nu ska jag göra ett djupdyk ner i mailen. Hoppas ni fått en fin start på dagen. Kram
Ni har väl inte missat att följa mig på Instagram? Där uppdaterar jag ännu flitigare med tävlingar, inlägg och videoklipp så följ mej där vetja. Ni hittar mig HÄR