QUINOASALLAD MED RÖDBETOR

Vissa dagar vill man bara äta fräscht.
Så här blev det en quinoasallad till lunch.

 

Det är väl inte mycket till recept, kanske mer ett snabbt & gott lunchtips. 
Quinoa:n kokar ni enligt anvisar på paketet. Låt svalna något.
Rödbetorna köpte jag färdigkokta och klyftade upp på tallriken med quinoa:n. Sedan toppade jag allt med en blandsallad med fetaost, rödlök & oliver. 

Klart att servera. 

7
3 kommentarer

BUTTER CHICKEN

Indisk mat är så himla gott. Oftast är det något jag beställer när jag är ute eller som take away. Men här om dagen ville jag prova att laga det själv.

Till 4 portioner behöver du:
800 gram kycklingfilé / alt kycklinglårfilé

Till marinaden behöver du:
3 vitlöksklyftor
1 dl naturell yoghurt
2 msk riven ingefära
2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 tsk malen spiskummin
1 1/2 tsk chilipulver

Till grytbasen behöver du :
olja / smör en klick av varje.
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk riven ingefära
2 cm finhackad chili i olika färger
1 ½ tsk garam masala
1 tsk malen koriander
2 stycken kanelstång
1 förpackning krossade tomater á 500 g
2 msk tomatpuré
2 msk strösocker
2 dl vispgrädde


Gör så här:
Skär kycklingen i lagom stora bitar. Rör ihop ingredienserna till marinaden och vänd ner kycklingen. Låt stå kallt i några timmar, detta kan du med fördel göra över natten.
Värm olja och lite smör i en stekpanna och fräs kycklingen i några minuter.. Lägg åt sidan. Skala och hacka löken, som du sedan fräser i smör i samma tills den blivit glansig. Tillsätt hackad vitlök och fräs i några minuter till. Rör i kryddorna och tillsätt krossade tomater, tomatpuré och socker. Koka upp och låt sjuda i ca 15 minuter. Plocka ur kanelstången och kör såsen slät med mixerstav eller matberedare. Häll tillbaka såsen i en kastrull och tillsätt grädde och kycklingen. Koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter, eller tills kycklingen är klar. Blanka av grytan med en klick smör. Smaka av med salt och peppar. Hacka över lite färgglad chili ( vill ni inte ha hettan så kärna ur frön och fröväggar ordentligt.

9
2 kommentarer

GÅRDAGENS MIDDAG

Hej där ,
1 Mars och allt idag. Nu är det inte länge kvar tills våren gör entre på riktigt. Denna helgen försvann ju snabbare än blixten. Skulle plugga teori till husbilen hela helgen tänkte jag, men hade tydligen mycket annat roligare för mig. Så istället hamnade jag framför datorn sent i går kväll och nötte teori, så vaknade med grus i ögonen i morse.

Gårdagens middag blev ingen söndagsstek direkt, men ack så gott med grillad korv utomhus. Denna veckan är det hemstudier för högstadiet så Melvin och jag har planerat kyckling till lunch, lite mysigt att ha lunchkompis hela veckan.

Nu ska jag göra ett djupdyk ner i mailen. Hoppas ni fått en fin start på dagen.
Kram

5
Kommentera

INSTAGRAM <3

Ni har väl inte missat att följa mig på Instagram?
Där uppdaterar jag ännu flitigare med tävlingar, inlägg och videoklipp så följ mej där vetja. Ni hittar mig HÄR


1
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Söndag igen, det betyder veckomatsedel. Varsågoda.

Måndag: Lax med gräslökstäcke
Tisdag:Kyckling med mangosalsa & kryddig bulgur
Onsdag Majs & potatissoppa
Torsdag: Ugnsbakad falukorv med hallouimost
12Fredag:  Pulled Beef

högrev långkok

Det här behöver du till pulled beef : 
1 kilo högrev

3 vitlöksklyftor
4 msk rapsolja
2 msk tomatpure
1 röd finhackad gul lök
1 msk spiskummin
4 dl coca cola
2 msk kinesisk soya
1/2 msk paprikakrydda
Svartpeppar

Pulled beef recept

Gör så här:
Ställ ugnen på 100- 120 grader. Putsa högreven och lägg i en ugnssäker gryta,skiva vitlöksklyftorna tunt och fördela ut runt omkring och ringla över rapsoljan. Blanda ihop coca cola, tomatpure finhackad lök, spiskummin , soya och paprikakrydda , svartpeppar, och häll över köttet. Sätt på lock och ställ in i mitten av ugnen. Låt det stå i 7- 8 timmar – när det är klart så faller köttet isär så fort du drar i det med två gafflar. Jag fick  hälla avlite av vätskan innan.
Servera med en god tomatsalsa och gärna i tortillabröd.

För recept på vitlökssås klicka HÄR

I tomatsalsan är det tomat, finhackad lök, koriander olivolja och lite flingsalt.
Serveras med fördel rumstempurerad.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Snabba Syltbakelser 

Till 4 stycken :
4 smördegsplattor
1 dl marmelad / fast sylt
1 äggula
Florsocker

 Gör så här :

Ställ ugnen på 200 grader.
Ta fram de upptinade smörplattorna och fördela sylten i mitten på plattorna. Vik på mitten och pensla med uppvispat ägg. Fäst kanterna med hjälp av att trycka ihop kanterna med en gaffel. Grädda tills de fått en vacker gyllene färg.
Pudra över florsocker.

Servera genast

6
Kommentera

VAD BLIR DET FÖR FREDAGSMIDDAG?

Har ni bestämt er än ? Blir det den vanliga fredagstacosen, eller blir det något mer spännande ? Just nu är jag så grymt sugen på oxfileplanka.
Så länge sen ju-

.

Det här behöver du till 4 plankor:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar

Tillbehör: 
600 gram Oxfile
sparris / broccoli
.

Frästa grönsaker som te.x
paprika
.

Till pepparsåsen:
2 msk hel vitpeppar
1 finhackad schalottenlök
1/2 msk grönpeppar
1/2 msk estragon, finhackad
olja
3 dl kalvfond alternativt. (2 msk konc + 3 dl vatten)
1 dl rödvin
2 msk konjak
2 dl vispgrädde
,

.

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Ta ut och spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa. Sparrisen/broccolin kokade jag ett par minuter och la dem på plankorna. Skiva under tiden upp köttet och fräs det hastigt i het stekpanna för att få fin färg, fläskfilen kan stekas nästan helt klar. Salta & peppra under stektiden. Fräs ihop lite grönsaker tillsammans, bara en kort stund så de behåller sin krispighet.
Lägg upp allt på plankan och skjuts in i ugnen, när moset har fått vacker färg så är det klart.
.

Såsen gör du så här:
Rosta vitpeppar i en varm, torr panna, stöt den sedan grovt i mortel. Fräs sedan schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparn.  Slå i lite olja, slå på den blandande fonden, rödvin, konjak.  Låt koka ihop i ca 10 min. Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i ca 10 min.

Häll såsen över köttet och servera genast.

9
5 kommentarer

NYTTIGA ENERGIBARS


Här kommer lite mellistips.


Det här behöver du:
2 dl havregryn
1 1/2 – 2 dl jordnötssmör ( osötad & ekologisk )
1 dl grovhackade jordnötter
1 1/2 dl russin
1 dl hackade valnötter
2 msk kokosflingor
3 msk linfrön
2 äggvitor
2 msk honung

Gör så här: 
Ställ ugnen på 130 grader.
Rör ihop alla ingredienserna i en skål, platta ut på en bakplåt eller ugnsform, klädd med bakplåtspapper.
Kakan ska bli ungefär 15*20 cm. Ställ in i ugnen och grädda i cirka 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna något,  Låt svalna & skär lagom stora bitar. 

9
1 kommentar

LAX MED MANGO & KORIANDER

Här kommer en smarrig laxrätt.

En härligt färgglad tallrik med massa gott,

Det här behöver du till 4 personer:
4 bitar lax
1 citron
citronpeppar + salt

Mangokompott:
1 mogen mango
2 avokado
1 rödlök
1/2 tsk pressad citronsaft

+ koriander

Romsås:
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
1 tsk pressad citronsaft
1 burk med stenbitsrom ( nästan hela hade jag i såsen)
salt

Gör så här:
Börja med mangokompotten. Pressa över lite citronsaft över den sedan och klipp över valfri mängd koriander.
Dela citronen och använd den ena halvav till att gnida in laxen , stek sedan laxen klar i smör. Salta och peppra med citronpeppar.
Såsen rör du ihop, och vänder sist ner romen försiktigt.

Serveras med ugnsrostad potatis

Smaklig spis 

15
3 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Här kommer lite tips inför kommande sportlov.

Måndag: Pankopanerad Halloumiburgare 
Tisdag Lax med frästa vaxbönor
Onsdag Värmande köttfärssoppa
Torsdag Kycklingstrognaoff 
Fredag Carbonara med Bacon – & Kyckling

IMG_3547


Det här behöver du till 4-5 personer:
1 pkt bacon
smör
700 gram kycklingefile
5 dl creme fraiche
2 msk chilisås
salt & peppar

Serveras med pasta & en krispig sallad

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.  Skär baconet i mindre bitar och fräs det knaperstekt i en stekpanna. Under tiden strimlar du kycklingen i mindre delar, och sedan fräser du den i smör tills den är genomstekt. Sänk värmen och vänd ner crème fraichen, chilisåsen & låt sjuda upp under omrörning. Låt sjuda ett par minuter och smaka av med salt & peppar.

Servera genast.

* * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet : Semmelkladdkaka

IMG_1723

Det här behöver du:
smör+ ströbröd till formen150 gram smör
100 gram mandelmassa
2 tsk kardemummakärnor
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt

Topping: 
2 dl lättvispad grädde
florsocker
75 gram mandelflagor

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smörj & bröa formen.
Smält smöret & riv mandelmassan i en skål, mortla kardemummakärnorna & rör ner både smör & kardemumma med mandelmassan. Vänd sedan ner resten av ingredienserna i skålen och rör tills allt har blandat sig. Häll över smeten i formen (20-22 cm) och ställ in i mitten av ugnen i cirka 18- 22 minuter.  Låt svalna i kylskåp ett par – tre timmar innan servering.
Rosta mandeln i en torr stekpanna så att den får nötig färg. Låt svalna under tiden du vispa grädden och bred över kakan, pudra över florsocker &  på med den kalla mandeln

9
2 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

NIKKALUOKTAGRYTA


En god värmande gryta som du kan servera med en bit gott bröd, och varför inte en klick creme fraiche ?

Det här behöver du för soppa till 6 portioner:
1 finhackad gul lök600 gram köttfärs
smör
6 dl finstrimlad vitkål
1 liten sötpotatis
1 burk med passerade tomater / eller krossade tomater
1 röd strimlad paprika
1 msk med dijonsenap
1 1/2 liter vatten
2 köttbuljongstärningar
1 1/2 msk med kinesisk soja
salt & peppar
paprikapulver

Gör så här:
Skala och tärna sötpotatisen.Hetta upp en stekpanna med smör, fräs löken glansig och vänd ner färsen och bryn den klar. Vänd ner den strimlade vitkålen, sötpotatisen och fräs den i 10 minuter eller tills den mjuknar lite. Vänd i tomatkross och vatten, smula ner buljong och låt det skjuda upp och koka i 10- 15 minuter tills vitkålen har fått lagom fin konsistens. Paprikan la jag soppan de sista 5 minuterna, annars blir den mjuk  – vill gärna behålla lite krispighet. Smaka av med soja,  senap ,salt & peppar och paprikapulver

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 
Och ett annat litet Tisdagstips är ju REA:N på Bubbleroom, där det just nu är upp till 70 % 
på alla dessa fina kläder. KLICKA HÄR. (Som dessa för bara 179 kronor )

27
Kommentera