VECKOMATSEDEL

Söndag igen, då blir det veckomatsedel.
Hoppas ni hittar lite ni gillar.

Måndag : Vegetarisk Broccolipaj
Tisdag : Fiskgryta med kräftor
Onsdag: Kyckling & currygratäng
Torsdag : Pulled Pork
Fredag: Chickennuggets

Recept på chicken nuggets

Det här behöver du för att laga chicken nuggets för 6 personer

1 kilo tunna kycklingfileer
1 uppvispat ägg
2 dl ströbröd
1 kryddburk med sesamfrön
lite flingsalt
rapsolja till stek eller fritering

Klyftpotatis: 
Potatis
rapsolja
örtkrydda
flingsalt

Basilikasås :
1 kruka med färsk basilika
2 1/2 dl creme fraiche orginal
3 msk olivolja
1/2 tsk örtkrydda
lite flingsalt

Gör så här :
Värm upp ugnen till 225 grader och lägg i de färdigskalade , klyftade och kryddade potatisen där med rikligt med olja. ( cirka 40- 50 minuter behöver potatisen)
Dela fileerna till lagom stora delar, jag gjorde mina cirka 3-4 cm långa.  Vispa upp ägg och häll i en djup tallrik, och blanda ströbröd, sesam och salt i en annan djup tallrik.  Hetta upp oljan, och doppa sedan kycklingen först i ägget, sedan i ströbrödsblandningen. Lägg i kycklingbitarna i tre omgångar ( så att du lägger ner varje omgång samtidigt ) annars är det svårt att veta när de är färdiga. Friteringen ska bli gyllene brun och lagom kripspig, och köttet ska inte vara rosa.
Under tiden gör du såsen , plocka bort basilika bladen och lägg i en skål tillsammans med krydda, salt, olivolja och creme fraiche. Mixa allt slätt och ställ kallt fram till servering.

Serveras de nyfriterade chicken nugget : en genast.

* * * * * * * * * * * *  *

Något gott till kaffet : Nutella & Jordnötsgrottor

IMG_2610

Det här behöver du till 12- 14 stycken
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 gram smör

Fyllning : Nutella & jordnötssmör

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader. Tärna smöret och häll ner resten av ingredienserna, arbeta ihop för hand eller med matberedare. Forma till 12-14 bollar och lägg i muffinsformar / i muffinsjärn. Och grädda dem i cirka 11-13 minuter, eller tills de fått vacker färg. Tryck ut en grop i mitten av dem med hjälp av ett mindre glas eller kryddburk.
Pressa ut groparna försiktigt så att mördegen inte går sönder. Låt det svalna något innan du fyller upp dem.
1 msk jordnötssmör i varje och toppa med 1 msk nutella i varje grotta. Servera genast!
Så GOTT

3
Kommentera

MOT ÖLAND & SYSTERYSTER

Go morron raringar,
Hoppas ni sovit gott och vaknat upp till en härlig och solig helg. Hoppas detta är sista snön för i år, för nu vill jag ha vår.

I dag efter skolan åker Nomi och jag över till Öland för att hälsa på Systeryster och kusinerna. Laga massa god mat och skvallra i kapp lite, det är välbehövligt. Annars har ju denna veckan har ju gått i ett med både jobb, boksläpp, uppskrivning för husbil ( jag klarade det – jaaaaaay ) filmat samarbete och inte minst träffat Klara. Det är ju bara två veckor kvar tills Lilleman är beräknad. Vi längtar nu.


Med detta ville jag bara önska er en riktigt fin fredag.

Kram på er.


19
2 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONLÄNK

GAMBAS A PIL PIL RÄKOR

Ännu en smarrig rätt jag åt på Gotland.
Så gott!

Det här behöver du:
1 påse stora råa räkor
5 msk olivolja
1 nypa flingsalt
1 finhackad chili ( gärna het ) + chiliflakes
2 vitlöksklyftor
paprikapulver

Serveras med bröd

Gör så här:
Skala räkorna. Hacka vitlök.
Hetta upp olja i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt salt, hackad chili, chiliflakes, rör sedan ner hackad vitlök. Fräs snabbt. Pudra över lite paprikapulver. Fräs igen. 
Lägg i räkorna och tillaga dem tills de är rosa. Servera genast med gott lantbröd.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Och så dagens tips! Dessa kylväskor är såååå snygga.
Villhöver typ en i varje färg. Men jag hejdade mig och köpte med mig den turkosa hem. Vilken tycker ni är snyggast? Du hittar dem HÄR


6
1 kommentar

KASSLER GRATINERAD MED MJUKOST

Vardagsmat när den är som enklast & godast.

Det här behöver du:
700 gram kassler
1 tub med mjukost ( te.x paprikasmak )
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk sambal oelek
salt & peppar
riven ost

Servera med ris & sallad

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skiva kasslern och lägg i en ugnssäker form.
Kläm ut mjukost mellan varje skiva. Rör ihop grädde med sambal oelek & salt + peppar och slå över i formen. Riv över ost och skjuts in i ugnen tills det blivit gratinerat

Servera genast,

8
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

KRÄMIGASTE POTATISGRATÄNGEN MED OXFILE & HEMSLUNGAD BEA

Jamen ni hör ju!
Hur bortskämd har inte jag blivit på Gotland ?

Potatisgratängen är svårt att ge i exakta mått. Men vi skivade potatisen tunt med mandolin. Kokte den mjuk i hälften grädde, och hälften mjölk. Smakade av den med kalvfond, salt & peppar. Slängde upp den i en ugnsform och rev över ost och swish in i ugnen på 250 grader tills den blivit gratinerad.

Till detta serverade vi en mör och god oxfilé. Rödvinsåsen hittar ni här

Det här behöver du till bearnaisesås:
150 gram smör
2 schalottenlökar
2 msk vitvinsvinäger
4 vit pepparkorn
3 msk vatten
2 äggulor
1/2 msk torkad dragon
1 nypa salt


Så här gjorde vi bea:n:
Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan. Krossa vitpepparkorn i en mortel. Koka upp vitvinsvinäger, vatten, krossade vitpepparkorn och schalottenlök i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Sätt åt sidan att svalna. Smält smör i en kastrull på låg värme. Låt stå smält vid sidan och svalna till runt 40-50 grader. Smöret får inte vara för varmt när du blandar det med äggen då spricker bearnaisen direkt. Värm vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad. Börja med låg värme runt 50 grader. Sila över vinägern i en liten såskastrull. Tillsätt äggulorna till vinägern. Vispa ihop. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Vispa äggulorna fluffiga för hand eller med elvisp ca 30 sekunder. Obs börja med låg värme – blir det för varmt då koagulerar äggen och såsen spricker direkt. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Obs börja med låg värme som sagt annars spricker såsen. Tillsätt salt och dragon.
När du vispat i allt smör med äggen så fortsätt vispa och öka värmen försiktigt på vattenbadet så kommer såsen att börja tjockna. Vispa och värm såsen till en majonnäs-liknande konsistens. Det kan ta några minuter. Obs chansa ej och värm för länge – den ska ej bli för varm (över 60 grader) då spricker såsen då äggen koagulerar.
Smaka av Bearnaisesåsen med salt och vitpeppar samt ev. mer dragon.

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 
Och ett annat litet Tisdagstips är ju REA:N på Bubbleroom, där det just nu är upp till 70 % 
på alla dessa fina kläder. KLICKA HÄR.

1
Kommentera

DOVHJORT MED RÖDVINSSKY OCH RÅSTEKT POTATIS


Men herrejäklar vad mycket god mat jag ätit på Gotland.
Kommer knappt bli hungrig igen 😉 Denna dovhjortsfilen var så mör att den smälte i munnen.

Gör så här:
Viktigt att ta upp köttet i tid så att det har rumstemperatur när man ska börja tillagar det. Köttet ska brynas för att få vacker färg runt om med salt & peppar. Sedan in i ugnen på 180 grader. Sätt in kött-termometer i köttet och låt det sakta gå upp till 55 grader, linda in i smörgåspapper och låt vila i fem minuter innan du skär upp.

Det här behöver du till 4 portioner rödvinssky :
1 palsternacka
2 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
en kvist timjan
smör
1 msk tomatpure
10 krossade vitpepparkorn
6 dl rött vin
1 liter vatten + 5 msk kalvfond
1/2 msk strösocker
salt


Gör såsen så här:
Hetta upp en panna med smör, grovhacka palsternacka, lök, vitlök och fräs mjukt tillsammans med timjan. Häll i tomatpuré och fräs en minut tillsammans med grovkrossade vitpepparkorn. Häll över vinet och låt sjuda ner till 2 / 3 delar. Tillsätt då vatten plus buljong och låt reducera ner till hälften. Smaka av med socker & salt och red eventuellt av med lite maizenamjöl.

Råstekt potatis
8 stycken fasta potatisar
matolja
salt & lite peppar

Gör så här:
Skär potatisen tunn ( te.x med en mandolin )
Stek den med rikligt med olja till den mjuknat. Smaka av med salt & peppar.

Här serverade vi tillsammans med stekt lök & svamp och toppade med röda vinbär
Såååå gott!

6
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Söndag it is! Här kommer veckomatsedeln

Kikar förbi er senare med länk till min nya bok! Wiiie… äntligen kan jag presentera bok nummer fem för er som vi jobbat så länge med.

Måndag: Krispig Halloumiburgare 
Tisdag: Omelettrulle med krämig laxröra 
Onsdag: Pastagratäng med kyckling & rökt skinka 
Torsdag: Ostfyllda köttbullar med potatis och gräddsås
Fredag: Fransk Fläskfilegryta

IMG_0085

Det här behöver du:
1 stor putsad fläskfile
smör
1 gul lök
10-15 små champinjoner
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
1/2 dl vatten
3 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
salt & peppar
1 dl riven smakrik ost
( tex, präst eller västerbotten)

Toppa med färska örter & knaper stekt bacon

Serveras med ris, potatis eller pasta

Gör så här:
Klipp baconet smått och fräs knaperstekt. Lägg dem på hushållspapper & låt rinna av. Putsa filen och skär i medaljonger.Finhacka löken och klyfta champinjonerna. Hetta upp en panna med smör och fräs lök & svamp gyllene. Stek sedan fläskfilen klar, krydda med lite salt & peppar. Vispa ihop grädde, crème fraîche, vatten, fond, senap i en kastrull och låt sjuda upp.
Häll sedan detta över fläskfilen och låt sjuda några minuter. Riv över osten och vänd om tills den smält,
strössla över bacon och så är det klart att servera.

* * * * * * * * * * *
Saftig äppelkaka med smak av kardemumma.
img_5175 (1)

Det här behöver du till en form 30*25 cm:
225 gram smör
5 dl socker
4 små ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 äppel

Kardemumma och Pärlsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smöra och bröa formen. Smält smöret i en rymlig skål i micron eller en kastrull på spisen.
Ta ut & låt svalna något, rör ner socker och ägg till en jämn smet och sikta ner vetemjöl och vaniljsocker och rör ihop. Häll upp i formen 30 *30 cm , och skala sedan äppel och skiva dem tunt. Tryck ner dem i ett fint mönster i kakan strö över kardemumma och strössla över pärlsocker.  Ställ in äppelkakan i mitten / eller lite lägre och grädda 30- 45 ( beroende på ugn)   minuter tills kakan fått fin färg och stannat till sig.  Skär sedan upp den när den svalnat något, pudra över florsocker och servera med en klick vaniljsås.

Omnomnom

0
Kommentera

JAG BLIR KVAR PÅ GOTLAND

Nog för att jag gillar Gotland, men vad är det som händer här. Hahah….
Snöstormen igår ställde in min resa, idag hade avgången tekniska bekymmer, imorgon går ingen färja från öjn så jag stannar helt enkelt på Gotland tills på söndag.

Innan vi visste att resan skulle bli framflyttad så styrde vi kosan mot Fårö- så himla vackert. Dock aningen blåsigt idag, men föreställer mig hur fint det är här på sommaren med sol och klarblå himmel.

Långa vita stränder, påminner massa om Bödas vackra stränder. Och såklart ännu mer Raukar. Dessvärre var inga mat- eller fikaställen öppna nu denna årstiden. Men på sommaren kryllar det av dem. Så hit får det bli ett besök till i sommar.

Nu ska jag djupdyka ner i mailen och sedan planera om arbetet inför helgen, då jag egentligen skulle befunnit mig på hemmaplan.

Hoppas ni får en riktigt fin helg. <3

23
1 kommentar

VACKER NATUR PÅ GOTLAND

Hej där,
Hoppas ni har en fin Torsdag. Fredag i morgon så helgen står på glänt.
Jag har haft fina dagar på öjn. Bilat runt en hel del, och besökt vackra stränder, och magisk natur. Raukarna i Ljugarn, gamla fiskebyar och gamla hamnar.

Naturen på Gotland påminner mycket om Öland. Kanske därför jag gillar det så mycket. Det finns både långa vita sandstränder , likväl som steniga klippiga stränder.

Jag vill åka hit med husbilen i sommar med barnen och se mig runt här under sommartid. Fricampa nära vattnet, grilla ute i naturen och andas det gotländska havet.

Vackra gamla stenhus, man skulle kunna åka runt hur länge som helst här utan att tröttna.

Det kändes ju som om våren vart på väg, men vi fick ett bakslag. Kallt som tusan här de senaste dagarna, och idag förväntas snöstormen Evert att dra in över landet. Så vi får väl se om jag vågar stiga på båten hem i eftermiddag.

19
1 kommentar

GOTLAND

Hej hej
Hoppas ni har en riktigt fin Onsdag.
Som ni kanske såg på Instagram så styrde jag kosan mot Gotland i Måndagskväll. Närmare bestämt Visby. Var ju här i somras, men ville även prova på att besöka denna härliga ö på vintern.
Denna bilden är tagen på Högklint, strax innan snön började dala ner.
Vilket ställe va!


I går kväll åt jag min godaste dovhjorts-rätt ever, som serverades med råstekt potatis, svamp och rödvinssky. Recept på den kommer inom kort.
Men nu blir det en biltur kring ön och förhoppningsvis lunch på något trevligt ställe. Men håll utkik på min Instagram @jennysatblogg där uppdaterar jag flitigt under vistelsen.
Kram på er.

16
Kommentera