VECKOMATSEDEL

Söndag it is! Här kommer veckomatsedeln

Kikar förbi er senare med länk till min nya bok! Wiiie… äntligen kan jag presentera bok nummer fem för er som vi jobbat så länge med.

Måndag: Krispig Halloumiburgare 
Tisdag: Omelettrulle med krämig laxröra 
Onsdag: Pastagratäng med kyckling & rökt skinka 
Torsdag: Ostfyllda köttbullar med potatis och gräddsås
Fredag: Fransk Fläskfilegryta

IMG_0085

Det här behöver du:
1 stor putsad fläskfile
smör
1 gul lök
10-15 små champinjoner
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
1/2 dl vatten
3 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
salt & peppar
1 dl riven smakrik ost
( tex, präst eller västerbotten)

Toppa med färska örter & knaper stekt bacon

Serveras med ris, potatis eller pasta

Gör så här:
Klipp baconet smått och fräs knaperstekt. Lägg dem på hushållspapper & låt rinna av. Putsa filen och skär i medaljonger.Finhacka löken och klyfta champinjonerna. Hetta upp en panna med smör och fräs lök & svamp gyllene. Stek sedan fläskfilen klar, krydda med lite salt & peppar. Vispa ihop grädde, crème fraîche, vatten, fond, senap i en kastrull och låt sjuda upp.
Häll sedan detta över fläskfilen och låt sjuda några minuter. Riv över osten och vänd om tills den smält,
strössla över bacon och så är det klart att servera.

* * * * * * * * * * *
Saftig äppelkaka med smak av kardemumma.
img_5175 (1)

Det här behöver du till en form 30*25 cm:
225 gram smör
5 dl socker
4 små ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 äppel

Kardemumma och Pärlsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smöra och bröa formen. Smält smöret i en rymlig skål i micron eller en kastrull på spisen.
Ta ut & låt svalna något, rör ner socker och ägg till en jämn smet och sikta ner vetemjöl och vaniljsocker och rör ihop. Häll upp i formen 30 *30 cm , och skala sedan äppel och skiva dem tunt. Tryck ner dem i ett fint mönster i kakan strö över kardemumma och strössla över pärlsocker.  Ställ in äppelkakan i mitten / eller lite lägre och grädda 30- 45 ( beroende på ugn)   minuter tills kakan fått fin färg och stannat till sig.  Skär sedan upp den när den svalnat något, pudra över florsocker och servera med en klick vaniljsås.

Omnomnom

0
Kommentera

JAG BLIR KVAR PÅ GOTLAND

Nog för att jag gillar Gotland, men vad är det som händer här. Hahah….
Snöstormen igår ställde in min resa, idag hade avgången tekniska bekymmer, imorgon går ingen färja från öjn så jag stannar helt enkelt på Gotland tills på söndag.

Innan vi visste att resan skulle bli framflyttad så styrde vi kosan mot Fårö- så himla vackert. Dock aningen blåsigt idag, men föreställer mig hur fint det är här på sommaren med sol och klarblå himmel.

Långa vita stränder, påminner massa om Bödas vackra stränder. Och såklart ännu mer Raukar. Dessvärre var inga mat- eller fikaställen öppna nu denna årstiden. Men på sommaren kryllar det av dem. Så hit får det bli ett besök till i sommar.

Nu ska jag djupdyka ner i mailen och sedan planera om arbetet inför helgen, då jag egentligen skulle befunnit mig på hemmaplan.

Hoppas ni får en riktigt fin helg. <3

23
1 kommentar

VACKER NATUR PÅ GOTLAND

Hej där,
Hoppas ni har en fin Torsdag. Fredag i morgon så helgen står på glänt.
Jag har haft fina dagar på öjn. Bilat runt en hel del, och besökt vackra stränder, och magisk natur. Raukarna i Ljugarn, gamla fiskebyar och gamla hamnar.

Naturen på Gotland påminner mycket om Öland. Kanske därför jag gillar det så mycket. Det finns både långa vita sandstränder , likväl som steniga klippiga stränder.

Jag vill åka hit med husbilen i sommar med barnen och se mig runt här under sommartid. Fricampa nära vattnet, grilla ute i naturen och andas det gotländska havet.

Vackra gamla stenhus, man skulle kunna åka runt hur länge som helst här utan att tröttna.

Det kändes ju som om våren vart på väg, men vi fick ett bakslag. Kallt som tusan här de senaste dagarna, och idag förväntas snöstormen Evert att dra in över landet. Så vi får väl se om jag vågar stiga på båten hem i eftermiddag.

19
1 kommentar

GOTLAND

Hej hej
Hoppas ni har en riktigt fin Onsdag.
Som ni kanske såg på Instagram så styrde jag kosan mot Gotland i Måndagskväll. Närmare bestämt Visby. Var ju här i somras, men ville även prova på att besöka denna härliga ö på vintern.
Denna bilden är tagen på Högklint, strax innan snön började dala ner.
Vilket ställe va!


I går kväll åt jag min godaste dovhjorts-rätt ever, som serverades med råstekt potatis, svamp och rödvinssky. Recept på den kommer inom kort.
Men nu blir det en biltur kring ön och förhoppningsvis lunch på något trevligt ställe. Men håll utkik på min Instagram @jennysatblogg där uppdaterar jag flitigt under vistelsen.
Kram på er.

16
Kommentera

CURRY- & KASSLERGRATÄNG MED POTATIS


Det här behöver du till en form :
8-10 stora potatisar (mjölig sort)
1 liten gul lök
400 gram kassler
5 dl vispgrädde
1/2- 1 msk gul curry
salt & peppar
2 pressade vitlöksklyftor
riven ost

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader. Strimla kasslern tunt.  Skala och skiva potatisen tunt, finhacka löken, varva sedan potatis, kassler & lök och pressa ner vitlöken.Häll upp grädden i en skål med curry, salt & peppar och häll över gratängen. Ställ in i ugnen i cirka 40 minuter, ta ut och toppa med god riven ost.
Ställ tillbaka igen i 10 – 15 minuter.

Klart att servera med god sallad.

 Smaklig måltid

12
Kommentera

KRÄMIG KÖTTFÄRSPAJ

Här kommer en favoritpaj hemma hos oss. Går naturligtvis lika bra att göra vegetarisk med veg.färs.

Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten
1/2 tsk salt

Fyllningen :
600 gram köttfärs
smör
1/2 riven gullök
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk oregano
2 msk oxfond
2 msk stark chilisås
2 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
1 tsk salt

2 dl riven ost + 1/2 dl creme fraiche

Gör så här :

Ställ ugnen på 225 grader.Nyp ihop pajdegen och kavla ut i pajformen, nagga med en gaffel och förgrädda i 10 minuter. Värm upp en panna och fräs finhackad lök och vitlök glasigt i smöret. Pudra ner timjanen och  vänd om , rör ner färsen och fräs tills den är klar, vänd ner fond och chilisås ( Mer eller mindre efter smak )  vänd ner creme fraiche, och philadelphiaost. Smaka av med salt och peppar, innan du fyller pajskalet med fyllningen. Rör ihop ost med creme fraîche och fördela ut över fyllningen. Grädda i cirka 20 minuter eller tills pajen fått en fin färg.

Klar att serveras, och gott med lite creme fraiche.

21
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Här kommer lite goda middagstips för veckan.
Och en smarrig efterrätt för den som vill.

Måndag Vegangryta med thaismaker
Tisdag Hemmagjorda fiskpinnar med mos
Onsdag Ost- & skinkpaj
Torsdag Hemmagjord kebab
Fredag  Fisksoppa med havets läckerheter

IMG_3276
Underbara färger på denna soppa.
Jag sprang på en påse med färdigskuren fisk, 300 gram. Det går lika bra att skära egan fiskkuber.

Det här behöver du :

1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter
4 st potatisar
7 dl vatten
10 körsbärstomater
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt  +lite cayenne
2 dl vispgrädde
140 gram kräftstjärtar

Citronailoi:
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt

Gör aiolin så här:
Detta är verkligen jätteenkelt att göra hemma. Det enda som kan gå fel är om ägg och olja har olika temperatur.
Så ta gärna fram äggen en timme innan, lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.

Gör så här : 
Skala och hacka lök, potatis och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter + lök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda upp till potatisen är mjuk. Vänd då i tomaterna & Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med lite salt, fiskkrydda och lite cayenne. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd i kräftstjärtarna.

Serveras genast.

* * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet.

Både nutellafluffet & kladdkakorna bör förberedas dagen innan,
eftersom de ska svalna innan man sätter ihop dem. Jag la mina i frysen för att de skulle bli hårda & lättare att hantera.

Nutellafluff: 
5 dl vispgrädde
200 gram nutella

2 1/2 dl grädde till att spackla tårtan med

Kladdkaka 20 cm : (denna ska göras 3 stycken av)
2 ägg2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1 dl vetemjöl
75 gram smält smör
1 nypa med flingsalt

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten i formen. Ställ in i ugnen i cirka 15-20 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i  minst 4 timmar.

Fluffet: Värm upp grädde och vänd ner nutella, rör tills allt är slätt.
Ska inte koka upp. Ställ sedan kallt gärna över natten.

Dekorera med vilka småkakor du vill och gärna hemmagjorda chokladbollar, recept här

Gör så här: 
Vispa det kalla nutellafluffet tills det blivit krämigt.
Bygg ihop tårtan med fluffet emellan varje kladdkaksbotten. Vispa grädden hård och spackla tårtan.   

6
Kommentera

WOKAD KYCKLING MED GRÖNSAKER

Då och då försöker vi att tömma ur kylskåpet & skafferiet, och denna veckan har varit en sådan vecka. Man har mycket mer mat än vad man tror hemma. Denna kycklingwoken är super god, samtidigt som det känns som om man kokat soppa på en spik.

Självklart kan du hacka i det som finns hemma. Paprika, eller broccoli eller lite morötter…..


Det här behöver du till 2 personer:
olja
1 gul lök
2 kycklingfiler
1 burk med blandade wokgrönsaker
chili ( jag hade både grön och röd )

Till woksåsen
1 msk japansk soja
saften av 1/2 lime
1 cm riven ingefära
1 stycken finhackade vitlöksklyftor
1  tsk sambal oelek
2 msk sweet chilisås
1 tsk fisksås
1/2 dl vatten

Toppa med sesamfrön

Gör så här:
Blanda woksåsen i en skål.
Hetta upp en panna med olja, fräs löken mjuk, strimla kycklingen och fräs tills den är klar. Öppna burken med wokgrönsaker, häll bort vattnet och vänd ner i pannan. Vänd över woksåsen och låt alla sjuda ihop.
Hacka över valfri mängd chili, och toppa med sesamfrön.

Klart att servera, antingen som det är eller med nudlar / ris.



7
Kommentera

NOMIS KÖTTFÄRSSÅS

I går var det Nomi som stod för middagen : Köttfärssås med pastasnäckor.
Yummi yummi.

Du behöver till 4-5 personer:
700 gram blandfärs
1 klyfta vitlök
smör
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soja
3 dl creme fraiche
1 dl ketchup
2 msk chilisås
salt & peppar

Massa riven ost.

Gör så här :
Bryn färsen klart i smör pressa ner en vitlök och låt brynas under tiden, rör ner oxfond , vatten , chilisås creme fraiche, och ketchup.
Smaka av med salt och peppar.

Låt såsen puttra i 10 minuter medan du kokar pastan.

Riv över valfri god ost. Barnen föredrar en mild ost, jag väljer gärna en lagrad.

Servera detta med en grönsallad.

19
2 kommentarer

3:dje Mars 2021

God morgon godingar.
Hopps att ni fått en fin start på dagen. I går hade vi tjejkväll jag och Nomi, så hon fick bestämma vad vi skulle göra. Vilket resulterade i hämtmat i husbilen, sen bäddade vi ner oss där med massa chips, lösgodis och ostbågar och kollade på flera tjejfilmer. Det var så mysigt, så vi sov även över där. Ni kan ju gissa att vi räknar ner dagarna tills vi kan dra iväg och upptäcka nya platser med vår husbil.

Och hur ser dagen ut idag? Jag ska fota samarbeten, och redigera bilder. Korra de sista texterna till boken, då den går till tryck i dagarna. Laga lunch till mig och sonen som har hemstudier. Och sen tänkte jag köra en frågestund på Instastoryn ikväll, så har ni någon fråga om husbil eller annat så fråga på där.

Kram

23
Kommentera