Gör så här :
Ställ ugnen 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa smöret och sockret med elvisp.
Vispa sedan ner ett ägg i taget, och rör ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten, avsluta med grädden.
Klicka ut smeten i formen och strö över blåbären.
Grädda i ca 40-50 minuter , eller tills kakan har fått fin färg.
1 burk kondenserad mjölk ( sötad) – finns numera färdigkokt – karamelliserad heter den.
Salta jordnötter alt. cashewnötter
Gräddglass
2 dubbla daim
Gör så här :
Detta är ju en superenkel efterrätt. Men det som tar tid är ju att koka den kondenserade mjölken. Då kokas hela den oöppnade burken i en stor kastrull.
Burken ska hela tiden vara täckt av vatten. Viktigt att mjölken är sötad, jag har testat att koka osötad, och den blir överhuvudtaget inte krämig alls. . . . . så man lär sig av sina misstag ( koka kan ju förberedas redan dagen innan ) Och beroende på hur tjock du vill ha kolakrämen, så väljer du om du vill koka den i 2 1/2 timme eller 3 timmar. Jag ville ha den lite tjockare , och kokade i tre timmar. Sedan grovhacka daimen och mixa i hop snabbt med en god gräddglass och toppa med kolakräm och jordnötter.
8-10 mellanstora potatisar
5 dl grädde
2,5 dl creme fraiche eller 2 burkar smaksatt färskost
1- 2 pressade vitlökar
Smör
Salt och peppar¨
Köttfärsröran:
500 gram blandfärs
Smör
1 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
1 burk krossade tomater
salt och peppar
Mozzarella
Gör så här:
Ställ ugnen på ca 200 grader.
Värm upp en panna med smör, bryn löken mjuk och häll i färsen och bryn den färdig.
Pressa i vitlök och rör efter ett tag ner chilisås krossade tomater, smaka av med salt och peppar.
Låt sjuda i 20 – 30 minuter på svag värme.
Under tiden gör du potatis en.
Skala och skiva potatisen.
Smörj formen, som bör ha ganska höga kanter, med smör.
Rör ihop grädde och creme fraiche / Även gott med smaksatt färskost !!
Pressa ner vitlöken och krydda och salta , ganska ordentligt.
Rör ihop potatis med gräddblandningen.
Varva sedan potatisen med köttfärsröran och ställ in i ugnen på 180- 200 grader,
Ta ut ut ugnen när potatisen är mjuk och riv över mozzarella och ställ tillbaka gratängen och låt den gratineras.
Ta ut gratängen och låt den stanna till sig en tio minuter innan den är klar att ätas.
Kakorna är lätta att baka och underbart goda , så har du inte bakat dessa tidigare . . . . Så måste du göra det nu.
Du behöver :
200 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker
Garnering :
15 dumlekolor
15 st noblesse
15 st muffinsformar
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner smöret och blanda ihop de torra ingredienserna i en skål innan du häller över detta i smöret. Arbeta ihop detta till en deg.
Rulla sedan till lagom stora bollar och placera ut i formarna ( jag la formarna i en ”muffinsform” för att kakorna inte skulle flyta iväg )
Platta till lite på degbollarna , och placera ut en dumle i varje boll. Grädda sedan i 10 – 12 minuter ( tills de är färdiga ) Och så fort de kommer ut från ugnen så lägger du en nobless på varje kaka.
Och så var det den här kyckling- och avokadogrytan som vi åt här hemma nu i veckan,
jag tyckte den var både god och lätt att göra, men det är ju en fördel om man gillar avokado såklart :
Detta behöver du till 4 personer :
Pasta
500 gram kycklingfileé
smör
2 stora avokado ( 1/2 – sparas till garnering )
2 tomater
1/2 purjolök eller 1/2 rödlök
2 msk kycklingfond
3 1/2 dl grädde
ca 1/2 pkt med fårost/fetaost/ getost
ev. maizena
Salt och peppar
garnering : valnötter och avokado
Gör så här:
koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Dela kycklingen i mindre grytbitar, och bryn dem sedan i smör,
när kycklingen är färdig så tillsätter du grädden och fonden. låt sjuda upp i ett par minuter
Skiva upp löken, avokadon och tomaten i lagom stora bitar , och häll ner detta i grytan :
låt detta sjuda upp på svag värme, och smaka av med salt och peppar.
Vill du ha en tjockare sås så reder du av med maizena.
Till sist smular du ner fetaosten, och den ska bara smälta innan det är dags att servera grytan, med god pasta.
Serveras med en stor sallad, och toppa med avokadoskivor och lite grovhackade valnötter.
Hoppas din helg har varit bra, och att din kommande vecka blir ännu bättre! Nu när det är såhär kallt ute så är det riktigt gott med en varm och god soppa.
Passar jättebra till förrätt, men räkna då mer mindre portioner. Och vill man ska ka man lätt skippa baconet så har man istället en vegetarisk måltid.
Löksoppa , med frasigt vitlöksbröd:
Till ca 4- 6 personer :
2-3 msk smör
maizena
6-7 gula lökar
7,5 dl vatten
2,5 dl grädde
1 hönsbuljong ( alt. grönsaksbuljong)
1 msk färsk hackad timjan
1 kryddmått vitpeppar
170 gram bacon ( ett pkt bacon ) –
Äter ni vegetariskt så går det bra att välja bort detta
Vitlöksbröd
Gör så här :
Bryn löken på svag värme i smöret , löken ska dock inte få färg – utan bara mjukna upp.
Häll upp vattnet , och grädden , och kryddorna. När soppan börjar bubbla så reder du av den med maizena, till önskad konsistens. Under tiden soppan sjuder, så kan du strimla baconet och steka det ( jag stekte även baguetterna efteråt i olivolja och pressad vitlök ) lägg sedan baconen på ett hushållspapper – så att det mesta av stekfettet försvinner. När soppan sjudit i ca 15- 20 minuter så är den färdig att servera.
Du behöver till 4 portioner :
Färsk pasta
500 gram kycklingfile
2 röda paprikor
1/2 purjolök
10-12 champinjoner
3 1/2 dl grädde
1 dl vatten
Curry
1-2 kryddmått cayennepeppar
salt
Gör så här :
Koka upp vatten , till pastan. Och salta vattnet.
Strimla kycklingen i lagom stora bitar , och bryn den tills den är helt genomstekt.
Tillsätt den skivade purjolöken. Bryn en stund innan du tillsätter vattnet + grädde.
Grovhacka paprikan, och rör i och dela champinjonerna och rör ner även dem:
Krydda sedan kycklingröran med curry,
och med cayennepeppar efter egen smak och tycke.
Låt sjuda på svag värme i 10 minuter innan det serveras.
Koka färsk pastan enligt anvisningar på förpackning.
Serveras sedan med en gång när pastan är färdig.
Gärna med en god sallad !
Så många mail jag har fått om denna glasstårta / semifreddo jag bakade igår. Och nu har jag hunnit fixa med bilderna och skrivit ner alla ingredienser till er. Detta recept har legat länge i högen bland alla andra maträtter som ska prövas. Jag vet inte vart receptet kommer ifrån från början men jag tror att det kanske är från Leila, jag har sett det på massa sidor genom åren. Följ gärna bloggens facebooksida HÄR för att inte missa några uppdateringar av middagstips & bakverk.
Semifreddo med nutellasmak
Det här behöver du till nutellasemifreddo på 10 bitar :
2 färdiga marängbottnar ( finns att köpa bland tårtbottnarna på affären)
4 äggulor
4 äggvitor
2 msk socker
5 dl grädde
400 gram ljummen nutella
Gör denna fantastiska glasstårta så här:
Knäck äggen och separera äggulor i en skål och äggvitor i en. Vispa äggvitorna med 1 msk socker och vispa den till hårt skum. Vispa sedan äggulorna med en msk socker tills de blir fluffigt. Sist vispar du grädden, vispa den tills du kan bilda toppar med den. Ta fram en rundfor, med avtagbara kanter på cirka 25- 25 cm.
Lägg den första marängbotten där, krossa sedan den andra i en skål, vänd ihop äggvitor, äggula och grädde och blanda i hop med marängkrosset. Ringla ner den ljumna nutellan, går bra att värma i micron några sekunder. Fyll sedan upp formen med denna blandning. Blir någon smet över kan man göra portionsformar och frysa in. Ställ sedan in hela glasskakan i frysen i minst 5 timmar innan servering. Ta fram tjugominuter innan, så att den hinner tina lite.
Gott med friska bär till.
Denna måste ni prova – krispig , chokladig och glassig 🙂
Rejäl husmanskost uppskattas av hela familjen, denna måltiden fick högsta betyg från samtliga gäster vid middagsbordet. Prova vetja
Det här behöver du:
1 kilo nötfärs
3 msk konc. oxfond
1 tsk salt
1/2 msk finkrossad grönpeppar
Såsen:
1 dl vatten
100 gram färskost
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk kinesisk soja
2 msk konc. oxfond
2 msk finkrossad grönpeppar
1 tsk svartvinbärsgele
salt
Serveras med kokt potatis
Gör så här: Ställ ugnen på 70 grader.
Rör ihop smeten till biffarna och stek dem klara i smör. Lägg biffarna i ugnen medan du gör såsen. Häll ner vatten i stekpannan och vispa upp skyn. Sila den ev om det behövs. Vänd ner färskosten och vispa tills du har en klumpfri sås. Vän ner grädde, soja, fond & låt sjuda upp.
Smaka av såsen med salt, gele & finkrossad grönpeppar
Igår hade jag en förkyld son hemma, det var 16 åringen som kände sig krasslig. Och vilken sjukling vill inte ha soppa, så jag gjorde en variant med kokosmjölk, lime, chiliflakes & lax.
Det här behöver du till 4 personer: 1 finhackad gul lök
smör
1 tsk tomatpure
2 burkar kokosmjölk
3-4 msk hummerfond
4 portionsbitar lax
1 röd strimlad paprika
chiliflakes + salt.
+ pressad lime efter smak & tycke.
Gör så här: Finhacka löken och fräs den mjuk.
Mät upp kokosmjölk, tomatpure & fond i kastrullen och låt sjuda upp. Dela laxen i 1*1 cm stora bitar och vänd ner i soppan med strimlad paprika.Låt sjuda i 10- 15 minuter, tills laxen är klar. Smaka av med chiliflakes & salt. Ta bort från plattan och pressa ner limen och vänd om. ( jag hade cirka 1/2 lime i. )