Kycklinggryta med sötsursås

  

Igårkväll blev det en av Nomis favorit middagar ,
nämligen en kycklinggryta med sötsursås :

Du behöver till 5-6 portioner :
Ris
800 gram kycklingfile
6-8 ananasringar
2 dl ananas-spad
4-5 dl vatten
2 msk honung
5 msk sweet chilisås
1 msk soya ( Alltså inte soya kulör – utan vanlig soya )
3 msk chilipure / tomatpúre
1 röd paprika
2 gullök
3 morötter
(ev. lite riven färsk ingefära )
Maizena

Gör så här :
Koka riset enligt anvisningar på förpackning.
Strimla och bryn kycklingen så att den är genomstekt.
Skala och skär upp morötterna i tunna skivor, klyfta upp paprikan, löken och dela ananasen.
I en annan stekpanna häller du upp vatten, ananasspad, soya ,sweetchilisås, honung och chilipure
låt detta sjuda upp och rör sedan ner maizena, så att du får en slät och lagom tjock sås.

Häll då i alla grönsaker  och låt detta sjuda i 10 minuter- eller tills grönsakerna mjuknat upp :

Rör  sedan ner såsen /grönsakerna i kycklingen och till sist tillsätter du ananasen och ev. ingefära  –
detta ska sjuda upp tillsammans i 2- 3 minuter.

Serveras sedan grytan med ris  och en god sallad  !

1
5 kommentarer

Brieost-Inbakad kycklingfile

Hej hej,
Här ska jag, systeryster och alla småttingarna åka till äventyrsbadet ett par timmar nu. Vi har packat armpuffar, badkläder och så massa god fika i fikakorgen.
Så himla roligt , och det brukar vara lagom med folk på förmiddagarna.

Men innan dess :
Mitt middagstips som idag blir en god smördegsinbakad kycklingfile :

Detta behöver du till 4 inbakade kycklingfileer:

4 Smördeg
2 Kycklingfile
Smör
100 gram brieost
10 stycken soltorkade tomater i olja
Basilika
Salt & Peppar
Lite kallt vatten

Serveras med hemmagjord klyftpotatis.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Dela kycklingfilen i 4 delar, och bryn den i smör och salta & peppra.
När kycklinge är genomstekt så lägger den du den på smördegen,
Skiva upp och fördela brieosten till dessa fyra.
Grovhacka soltorkad tomat och fördela, och strö sedan basilika över.

När fyllningen nu är klar så bakar du in dessa till fyra knyten, och penslar över lite kallt vatten innan du gräddar dem i mitten på ugnen i en större  ugnsfast form.

De är klara så fort de har fått vacker färg och är frasiga. ( Tänka på att vända dem en gång eller två så att de blir frasiga runt om. ) Ca 20 minuter,
kanske lite mer eller lite mindre- håll ett öga på ugnen. Och de är färdiga när de är frasiga och gyllene bruna.

Servera sedan med hemmagjord klyftpotatis och en god nyttig sallad.   🙂

0
3 kommentarer

Mjuk blåbärskaka

blåbär

Du behöver :

125 gram smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk grädde

Garnering :

225 gram frysta blåbär
2 msk socker

Smör och ströbröd till formen

Gör så här :
Ställ ugnen 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa smöret och sockret med elvisp.
Vispa sedan ner ett ägg i taget, och rör ihop de  torra ingredienserna och rör ner i smeten, avsluta med grädden.
Klicka ut smeten i formen och strö över blåbären.

Grädda i ca 40-50 minuter , eller tills kakan har fått fin färg.

Serveras med marsansås / vaniljsås

blåbär1

0
Kommentera

Kolakräm med vaniljglass & jordnötter

kolakräm

Du behöver till 5- 6 portioner
1 burk kondenserad mjölk ( sötad) – finns numera färdigkokt – karamelliserad heter den.
Salta jordnötter alt. cashewnötter
Gräddglass
2 dubbla daim
Gör så här :
Detta är ju en superenkel efterrätt. Men det som tar tid är ju att koka den kondenserade mjölken.  Då kokas hela den oöppnade burken i en stor kastrull.
Burken ska hela tiden vara täckt av vatten. Viktigt att mjölken är sötad, jag har testat att koka osötad, och den blir överhuvudtaget inte krämig alls. . . . .  så man lär sig av sina misstag ( koka kan ju förberedas redan dagen innan ) Och beroende på hur tjock du vill ha kolakrämen, så väljer du om du vill koka den i 2 1/2 timme eller 3 timmar. Jag ville ha den lite tjockare , och kokade i tre timmar. Sedan grovhacka daimen och mixa i hop snabbt med en god gräddglass och toppa med kolakräm och jordnötter.
 kolakräm2
0
Kommentera

Potatisgratäng med köttfärssås

Låter kanske lite tokigt- men oj så gott !
potatis

Själva potatisgratängen gör jag som jag brukar.

8-10 mellanstora potatisar
5 dl grädde
2,5 dl creme fraiche  eller 2 burkar smaksatt färskost
1- 2 pressade vitlökar
Smör
Salt och peppar¨
Köttfärsröran:
500 gram blandfärs
Smör
1 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
1 burk krossade tomater
salt och peppar
Mozzarella

Gör så här:

Ställ ugnen på ca 200 grader.
Värm upp en panna med smör, bryn löken mjuk och häll i färsen och bryn den färdig.
Pressa i vitlök och rör efter ett tag ner chilisås krossade tomater, smaka av med salt och peppar.
Låt sjuda i 20 – 30 minuter på svag värme.
Under tiden gör du potatis en.
Skala och skiva potatisen.
Smörj formen, som bör ha ganska höga kanter,  med smör.
Rör ihop grädde och creme fraiche / Även gott med smaksatt färskost !!
Pressa ner vitlöken och krydda och salta , ganska ordentligt.

Rör ihop potatis med gräddblandningen.
Varva sedan potatisen med köttfärsröran och ställ in i ugnen på 180- 200 grader,
Ta ut ut ugnen när potatisen är mjuk och riv över mozzarella och ställ tillbaka gratängen och låt den gratineras.
Ta ut gratängen och låt den stanna till sig en tio minuter innan den är klar att ätas.
Serveras sedan tillsammans med en god sallad.
 potatis2

 

10
20 kommentarer

Dumlekakor

Kakorna är lätta att baka och underbart goda , så har du inte bakat dessa tidigare . . . . Så måste du göra det nu.

Du behöver  :
200 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

Garnering :
15 dumlekolor
15 st noblesse

15 st muffinsformar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner smöret och blanda ihop de torra ingredienserna i en skål innan du häller över detta i smöret. Arbeta ihop detta till en deg.
Rulla sedan till lagom stora bollar och placera ut i formarna ( jag la formarna i en ”muffinsform” för att kakorna inte skulle flyta iväg )
Platta till lite på degbollarna , och placera ut en dumle i varje boll. Grädda sedan i 10 – 12 minuter ( tills de är färdiga ) Och så fort de kommer ut från ugnen så lägger du en nobless på varje kaka.

Låt svalna något innan servering.

1
15 kommentarer

En kyckling- och avokadogryta

Och så var det den här kyckling- och avokadogrytan som vi  åt här hemma nu i veckan,
jag tyckte den var både god och lätt att göra, men det är ju en fördel om man gillar avokado såklart :


Detta behöver du till 4 personer :
Pasta
500 gram kycklingfileé
smör
2 stora avokado ( 1/2 – sparas till garnering )
2 tomater
1/2 purjolök eller 1/2 rödlök
2 msk kycklingfond
3 1/2 dl grädde
ca 1/2 pkt med fårost/fetaost/ getost
ev. maizena
Salt och peppar

garnering : valnötter och avokado

Gör så här:
koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Dela kycklingen i mindre grytbitar, och bryn dem sedan i smör,
när kycklingen är färdig så tillsätter du grädden och fonden. låt sjuda upp i ett par minuter
Skiva upp löken, avokadon och tomaten i lagom stora bitar , och häll ner detta i grytan :

låt detta sjuda upp på svag värme, och smaka av med salt och peppar.
Vill du ha en tjockare sås så reder du av med maizena.
Till sist smular du ner fetaosten, och den ska bara smälta innan det är dags att servera grytan, med god pasta.

Serveras med en stor sallad, och toppa med avokadoskivor och lite grovhackade valnötter.

Nu önskar jag er en riktigt fin kväll…

 

0
Kommentera

Löksoppa med baconströssel

Hoppas din helg har varit bra, och att din kommande vecka blir ännu bättre! Nu när det är såhär kallt ute så är det riktigt gott med en varm och god soppa.

Passar jättebra till förrätt, men räkna då mer mindre portioner. Och vill man ska ka man lätt skippa baconet så har man istället en vegetarisk måltid.

Löksoppa , med frasigt vitlöksbröd:

Till ca 4- 6 personer :
2-3 msk smör
maizena
6-7 gula lökar
7,5 dl vatten
2,5 dl grädde
1 hönsbuljong ( alt. grönsaksbuljong)
1 msk färsk hackad  timjan
1 kryddmått vitpeppar

170 gram bacon ( ett pkt bacon ) –
Äter ni vegetariskt så går det bra att välja bort detta
Vitlöksbröd

Gör så här :
Bryn löken på svag värme i smöret , löken ska dock inte få färg – utan bara mjukna upp.
Häll upp vattnet , och grädden , och kryddorna. När soppan börjar bubbla så reder du av den med maizena, till önskad konsistens. Under tiden soppan sjuder, så kan du strimla baconet och steka det ( jag stekte även baguetterna efteråt i olivolja och pressad vitlök )   lägg sedan baconen på ett hushållspapper –  så att det mesta av stekfettet försvinner. När soppan sjudit i ca 15- 20 minuter så är den färdig att servera.

Toppa med bacon och det goda vitlöksbrödet.

 

0
8 kommentarer

Kycklinggryta med curry och paprika

 

 

Du behöver till 4 portioner :
Färsk pasta
500 gram kycklingfile
2 röda paprikor
1/2 purjolök
10-12 champinjoner
3 1/2 dl grädde
1 dl vatten
Curry
1-2 kryddmått cayennepeppar
salt
Gör så här :
Koka upp vatten , till pastan. Och salta vattnet.
Strimla kycklingen i lagom stora bitar , och bryn den tills den är helt genomstekt.
Tillsätt den skivade purjolöken. Bryn en stund innan du tillsätter vattnet + grädde.
Grovhacka paprikan, och rör i och dela champinjonerna och rör ner även dem:
Krydda sedan kycklingröran med curry,
och med cayennepeppar efter egen smak och tycke.
Låt sjuda på svag värme i 10 minuter innan det serveras.
Koka färsk pastan enligt anvisningar på förpackning.
Serveras sedan med en gång när pastan är färdig.
Gärna med en god sallad !

 

 

 

0
1 kommentar

Nutellasemifreddo

Hej raringar,

Så många mail jag har fått om denna glasstårta / semifreddo jag bakade igår. Och nu har jag hunnit fixa med bilderna och skrivit ner alla ingredienser till er.  Detta recept har legat länge i högen bland alla andra maträtter som ska prövas. Jag vet inte vart receptet kommer ifrån från början men jag tror att det kanske är från Leila, jag har sett det på massa sidor genom åren. Följ gärna bloggens facebooksida HÄR för att inte missa några uppdateringar av middagstips & bakverk.

Semifreddo med nutellasmak

Semifreddo nutella

Det här behöver du till  nutellasemifreddo på 10 bitar : 
2 färdiga marängbottnar ( finns att köpa bland tårtbottnarna på affären)
4 äggulor
4 äggvitor
2 msk socker
5 dl grädde
400 gram ljummen nutella

Gör denna fantastiska glasstårta så här:

Knäck äggen och separera äggulor i en skål och äggvitor i en. Vispa äggvitorna med 1 msk socker och vispa den till hårt skum. Vispa sedan äggulorna med en msk socker tills de blir fluffigt. Sist vispar du grädden, vispa den tills du kan bilda toppar med den.  Ta fram en rundfor, med avtagbara kanter på cirka 25- 25 cm.
Lägg den första marängbotten där, krossa sedan den andra i en skål, vänd ihop äggvitor, äggula  och grädde och blanda i hop med marängkrosset. Ringla ner den ljumna nutellan, går bra att värma i micron några sekunder.  Fyll sedan upp formen med denna blandning. Blir någon smet över kan man göra portionsformar och frysa in. Ställ sedan in hela glasskakan i frysen i minst 5 timmar innan servering. Ta fram tjugominuter innan, så att den hinner tina lite.
Gott med friska bär till.

Denna måste ni prova – krispig , chokladig och glassig 🙂

nutella semifreddo

3
36 kommentarer