Laxsoppa med kokosmjölk & lime

Igår hade jag en förkyld son hemma, det var 16 åringen som kände sig krasslig. Och vilken sjukling vill inte ha soppa, så jag gjorde en variant med kokosmjölk, lime, chiliflakes & lax.

IMG_0230
Det här behöver du till 4 personer:
1 finhackad gul lök
smör
1 tsk tomatpure
2 burkar kokosmjölk
3-4 msk hummerfond
4 portionsbitar lax
1 röd strimlad paprika
chiliflakes + salt.
+ pressad lime efter smak & tycke.

Gör så här:
Finhacka löken och fräs den mjuk.
Mät upp kokosmjölk, tomatpure & fond i kastrullen och låt sjuda upp. Dela laxen i 1*1 cm stora bitar och vänd ner i soppan med strimlad paprika.Låt sjuda i 10- 15 minuter, tills laxen är klar. Smaka av med chiliflakes & salt. Ta bort från plattan och pressa ner limen och vänd om.  ( jag hade cirka 1/2 lime i. )

Servera genast.

2
2 kommentarer

Kanelkola

Igår så kokade vi julgodis här hemma :  kanelkola, chokladkola och kola med valnötter, och aftereight- kola. . . . Alla recept kommer såklart dyka upp här snart.
Men vi börjar med kanelkola :

 

Du behöver :
2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl strösocker
2 tsk malen kanel

Gör så här :
Koka upp grädde, socker och sirap i en storbottnad kastrull.
Det ska sjuda fram tills det klarar ”kulprovet”
(D.v.s att du kyler ner ca en tsk av den kokande kolan i ett glas med kallt vatten,
och denna går att forma till en kula )
Då drar du bort kastrullen från plattan och rör/pudrar  ner kanelen och rör
om så att det plandar sig ordentligt.
Beroende på hur tjock du vill ha kolan så väljer du mindre / större form att hälla ut kolan på.
Lägg ett bakplåtspapper i botten-  för att underlätta när du ska ta upp och skära kolan i bitar.

Ställ kallt i ca 30 minuter innan du skär den.

Går alldeles utmärkt att frysa !

1
3 kommentarer