Och till den gratinerade fläskfilen, behöver ni för ca 5-6 portioner :
2 st fläskfile
2 tomater
1 rödlök
1 vitlök
Mozzarella eller 2 dl riven god ost
Färsk basilka
salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader ,
Putsa fläskfilen, och skär lagom stora bitar, och bryn dessa tills de är färdiga.
salta och peppra under tiden du bryner.
Lägg dem sedan i en ugnsäkerform.
Finhacka tomat, lök, och rör ihop med en pressad vitlök. Salta och peppar!
Grovhacka ned basilika, och rör om i tomatröran och bred ut allt detta över fläskfilen.
Riv rikligt med ost över och gratinera i ugnen tills osten har fått lite fin färg.
Du behöver till 20 klubbor :
20 Marshmallow
20 grillspett i trä
50-100 gram mjölkchoklad
Strössel i fina färger
Trä på Marshmallow på träspetten, häll upp strössel på ett litet fat.
Smält chokladen över ett vattenbad, doppa toppen på Marshmallowen
och försök se till att överskottet av choklad rinner av innan du doppar detta i strösslet.
Låt torka ståendes, i tillexempel ett glas
Roligt att ha att bjuda på till barnkalaset – väldigt fina.
Enkla att göra… Och det är bra! 😀
Denna soppan är perfekt att göra om man redan har fått lite tacosfärs över . Och jag tror att många familjer äter tacos på just fredagar, så idag är en perfekt dag att göra tacossoppa 🙂
Oftast så är det svårt att laga soppa hemma , som alla tycker om. Men denna soppan gillade både barn och vuxna.
Och det blev Melvins nya favoritsoppa 😀
Gör så här:
Skala potatis och morötter, och skiva upp dem till tunna ringar.
Värm upp tacofärsen, i en gryta tillsammans med smör och den finrivna löken.
Häll upp vätskan och creme fraiche , och tillsätt buljongen.
Häll i potatis och morötter, och låt sedan detta sedan sjuda upp tills morötter och potatis är lagom mjukt.
Vill du ha din soppa lite krämigare i konsistensen så kan du reda den med lite maizena.
Servera med en stor klick god creme fraiche och gott varmt vitlöksbröd.
Bra att ha : grillspett.Skär kycklingen i lagom stora delar, till att fördela till spätten.
Pensla dem sedan med sambal oelek, innan du grillar dem / steker dem i ugnen. Tills de är riktigt genomstekta.
Koka riset enligt anvisningar på förpackning-
Jordnötssåsen: Mixa jordnötterna i en mixer . Skala och finhacka löken och vitlöken . Fräs lök och vitlök i olja. Häll i kokosmjölk, sambal, currypasta, socker och fisksås och sjud under omrörning i 2 minuter. Tillsätt jordnötter och jordnötssmör. Låt sjuda sakta utan lock ca 20- 30 minuter. Rör om då och då. Rör Sist ner citronsaften. Klart att serveras.
Igårkväll blev det en av Nomis favorit middagar ,
nämligen en kycklinggryta med sötsursås :
Du behöver till 5-6 portioner :
Ris
800 gram kycklingfile
6-8 ananasringar
2 dl ananas-spad
4-5 dl vatten
2 msk honung
5 msk sweet chilisås
1 msk soya ( Alltså inte soya kulör – utan vanlig soya )
3 msk chilipure / tomatpúre
1 röd paprika
2 gullök
3 morötter
(ev. lite riven färsk ingefära )
Maizena
Gör så här :
Koka riset enligt anvisningar på förpackning.
Strimla och bryn kycklingen så att den är genomstekt.
Skala och skär upp morötterna i tunna skivor, klyfta upp paprikan, löken och dela ananasen.
I en annan stekpanna häller du upp vatten, ananasspad, soya ,sweetchilisås, honung och chilipure
låt detta sjuda upp och rör sedan ner maizena, så att du får en slät och lagom tjock sås.
Häll då i alla grönsaker och låt detta sjuda i 10 minuter- eller tills grönsakerna mjuknat upp :
Rör sedan ner såsen /grönsakerna i kycklingen och till sist tillsätter du ananasen och ev. ingefära –
detta ska sjuda upp tillsammans i 2- 3 minuter.
Hej hej,
Här ska jag, systeryster och alla småttingarna åka till äventyrsbadet ett par timmar nu. Vi har packat armpuffar, badkläder och så massa god fika i fikakorgen.
Så himla roligt , och det brukar vara lagom med folk på förmiddagarna.
Men innan dess :
Mitt middagstips som idag blir en god smördegsinbakad kycklingfile :
Detta behöver du till 4 inbakade kycklingfileer:
4 Smördeg
2 Kycklingfile
Smör
100 gram brieost
10 stycken soltorkade tomater i olja
Basilika
Salt & Peppar
Lite kallt vatten
Serveras med hemmagjord klyftpotatis.
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Dela kycklingfilen i 4 delar, och bryn den i smör och salta & peppra.
När kycklinge är genomstekt så lägger den du den på smördegen,
Skiva upp och fördela brieosten till dessa fyra.
Grovhacka soltorkad tomat och fördela, och strö sedan basilika över.
När fyllningen nu är klar så bakar du in dessa till fyra knyten, och penslar över lite kallt vatten innan du gräddar dem i mitten på ugnen i en större ugnsfast form.
De är klara så fort de har fått vacker färg och är frasiga. ( Tänka på att vända dem en gång eller två så att de blir frasiga runt om. ) Ca 20 minuter,
kanske lite mer eller lite mindre- håll ett öga på ugnen. Och de är färdiga när de är frasiga och gyllene bruna.
Servera sedan med hemmagjord klyftpotatis och en god nyttig sallad. 🙂
Gör så här :
Ställ ugnen 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa smöret och sockret med elvisp.
Vispa sedan ner ett ägg i taget, och rör ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten, avsluta med grädden.
Klicka ut smeten i formen och strö över blåbären.
Grädda i ca 40-50 minuter , eller tills kakan har fått fin färg.
1 burk kondenserad mjölk ( sötad) – finns numera färdigkokt – karamelliserad heter den.
Salta jordnötter alt. cashewnötter
Gräddglass
2 dubbla daim
Gör så här :
Detta är ju en superenkel efterrätt. Men det som tar tid är ju att koka den kondenserade mjölken. Då kokas hela den oöppnade burken i en stor kastrull.
Burken ska hela tiden vara täckt av vatten. Viktigt att mjölken är sötad, jag har testat att koka osötad, och den blir överhuvudtaget inte krämig alls. . . . . så man lär sig av sina misstag ( koka kan ju förberedas redan dagen innan ) Och beroende på hur tjock du vill ha kolakrämen, så väljer du om du vill koka den i 2 1/2 timme eller 3 timmar. Jag ville ha den lite tjockare , och kokade i tre timmar. Sedan grovhacka daimen och mixa i hop snabbt med en god gräddglass och toppa med kolakräm och jordnötter.
8-10 mellanstora potatisar
5 dl grädde
2,5 dl creme fraiche eller 2 burkar smaksatt färskost
1- 2 pressade vitlökar
Smör
Salt och peppar¨
Köttfärsröran:
500 gram blandfärs
Smör
1 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
1 burk krossade tomater
salt och peppar
Mozzarella
Gör så här:
Ställ ugnen på ca 200 grader.
Värm upp en panna med smör, bryn löken mjuk och häll i färsen och bryn den färdig.
Pressa i vitlök och rör efter ett tag ner chilisås krossade tomater, smaka av med salt och peppar.
Låt sjuda i 20 – 30 minuter på svag värme.
Under tiden gör du potatis en.
Skala och skiva potatisen.
Smörj formen, som bör ha ganska höga kanter, med smör.
Rör ihop grädde och creme fraiche / Även gott med smaksatt färskost !!
Pressa ner vitlöken och krydda och salta , ganska ordentligt.
Rör ihop potatis med gräddblandningen.
Varva sedan potatisen med köttfärsröran och ställ in i ugnen på 180- 200 grader,
Ta ut ut ugnen när potatisen är mjuk och riv över mozzarella och ställ tillbaka gratängen och låt den gratineras.
Ta ut gratängen och låt den stanna till sig en tio minuter innan den är klar att ätas.
Kakorna är lätta att baka och underbart goda , så har du inte bakat dessa tidigare . . . . Så måste du göra det nu.
Du behöver :
200 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker
Garnering :
15 dumlekolor
15 st noblesse
15 st muffinsformar
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner smöret och blanda ihop de torra ingredienserna i en skål innan du häller över detta i smöret. Arbeta ihop detta till en deg.
Rulla sedan till lagom stora bollar och placera ut i formarna ( jag la formarna i en ”muffinsform” för att kakorna inte skulle flyta iväg )
Platta till lite på degbollarna , och placera ut en dumle i varje boll. Grädda sedan i 10 – 12 minuter ( tills de är färdiga ) Och så fort de kommer ut från ugnen så lägger du en nobless på varje kaka.