Har du fått mat över sedan kycklinggrytanså är denna pajen perfekt att göra:
Det du behöver är:
7- 8 dl Kycklingröra 2 ägg
1 gullök
Smördeg ca : 25*25 cm
Gör så här:
ställ ugnen på 200 grader,
Vispa upp äggen och blanda ner i kycklingröran,
häll upp i en pajform , ca 22-24 cm
Skiva löken och lägg på över kycklingröran:
Lägg på smördegen som ett lock:
Grädda tills kycklingröran är genomvarm,
och tills locket blivit härligt gyllenebrunt.
Detta behöver du till ca 4- 6 portinoner
färsk pasta
600-700 gram kyckling
1 röd paprika
1 orange paprika
5 dl creme fraiche
1/2 dl chilisås
1/2 – 1 dl mango chutney 1 msk koncentrerad kycklingfond
salt och nymalen peppar
Serveras med en god sallad , med pressad lime över.
Gör så här:
koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Strimla kycklingen och bryn den.
När kycklingen är färdig så rör du ner creme fraiche, chilisås
och chutney. Smaka av med salt och peppar
Till sist så klyftar du ner paprikan och låter alltsammans bli
varmt innan servering.
(Kokar paprikan för länge så försvinner krispigheten)
Serveras med en god sallad ,
med några droppar färskpressad lime över.
För fler enkla mat & efterrätts-tips finns jag även på
instagram: @jennysmatblogg
Detta behöver du:
Potatis
700 gram nötfärs / blandfärs
smör till stekning
2 klyftor pressad vitlök
1 ägg
2 tsk torkad oregano
150- 200 gram smulad fetaost
Salt och nymalen peppar
Sås:
2 msk smör
1/2 dl vatten
3 dl grädde
2-3 tsk kalvfond
1 msk kinesisk soja salt och peppar
red av med maizena
Gör så här.
Skala och koka potatisen.
Häll upp samtliga ingredienser till till biffarna och rör så att det blandar sig.
Forma stora biffar av smeten, och stek i en stekpanna med rikligt med smör. Under tiden ställ ugnen på 125 grader.Och där stoppar du in biffarna, i en ugnssäkerform, allt eftersom de börjar bli färdiga. Av stekfettet efter biffarna gör du sedan såsen.
När alla biffar är färdig stekta lägger du dit en rejäl klick smör till,och vispar sedan ut med vatten och grädde. Smaksätt med kalvfond, och smaka av med salt och peppar.Tillsist så rör du ner maizena tills du får en fin konsistens.
ev. någon droppe soja, om du vill få en mörkare färg på såsen.
lägg sedan tillbaka biffarna och låt dem sjuda en stund tillsammans med såsen, på svag värme, tills potatisen är klar.
Serveras sedan med lingonsylt eller rårörda lingon
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader
Koka riset enligt anvisningar på förpackning.
Grovhacka paprikorna , och lök
Putsa fläskfilen och strimla den.
Bryn den tills den är ordentligt genomstekt.
Lägg sedan fläskfile-bitarna i en ugnsfast form, och lägg paprikabitar
samt lökbitar över detta. Klyfta champinjonerna och lägg dem över paprikan.
Vispa grädden med elvisp tills den blir fluffig och fast.
Krydda sedan upp grädden med curry – efter egen smak.
Fyll sedan på med currygrädden
Och strö god ost över detta innan det ska in i ugnen , i ca 20 minuter,
eller tills paprikan har önskad konsistens.
Och till den gratinerade fläskfilen, behöver ni för ca 5-6 portioner :
2 st fläskfile
2 tomater
1 rödlök
1 vitlök
Mozzarella eller 2 dl riven god ost
Färsk basilka
salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader ,
Putsa fläskfilen, och skär lagom stora bitar, och bryn dessa tills de är färdiga.
salta och peppra under tiden du bryner.
Lägg dem sedan i en ugnsäkerform.
Finhacka tomat, lök, och rör ihop med en pressad vitlök. Salta och peppar!
Grovhacka ned basilika, och rör om i tomatröran och bred ut allt detta över fläskfilen.
Riv rikligt med ost över och gratinera i ugnen tills osten har fått lite fin färg.
Du behöver till 20 klubbor :
20 Marshmallow
20 grillspett i trä
50-100 gram mjölkchoklad
Strössel i fina färger
Trä på Marshmallow på träspetten, häll upp strössel på ett litet fat.
Smält chokladen över ett vattenbad, doppa toppen på Marshmallowen
och försök se till att överskottet av choklad rinner av innan du doppar detta i strösslet.
Låt torka ståendes, i tillexempel ett glas
Roligt att ha att bjuda på till barnkalaset – väldigt fina.
Enkla att göra… Och det är bra! 😀
Denna soppan är perfekt att göra om man redan har fått lite tacosfärs över . Och jag tror att många familjer äter tacos på just fredagar, så idag är en perfekt dag att göra tacossoppa 🙂
Oftast så är det svårt att laga soppa hemma , som alla tycker om. Men denna soppan gillade både barn och vuxna.
Och det blev Melvins nya favoritsoppa 😀
Gör så här:
Skala potatis och morötter, och skiva upp dem till tunna ringar.
Värm upp tacofärsen, i en gryta tillsammans med smör och den finrivna löken.
Häll upp vätskan och creme fraiche , och tillsätt buljongen.
Häll i potatis och morötter, och låt sedan detta sedan sjuda upp tills morötter och potatis är lagom mjukt.
Vill du ha din soppa lite krämigare i konsistensen så kan du reda den med lite maizena.
Servera med en stor klick god creme fraiche och gott varmt vitlöksbröd.
Bra att ha : grillspett.Skär kycklingen i lagom stora delar, till att fördela till spätten.
Pensla dem sedan med sambal oelek, innan du grillar dem / steker dem i ugnen. Tills de är riktigt genomstekta.
Koka riset enligt anvisningar på förpackning-
Jordnötssåsen: Mixa jordnötterna i en mixer . Skala och finhacka löken och vitlöken . Fräs lök och vitlök i olja. Häll i kokosmjölk, sambal, currypasta, socker och fisksås och sjud under omrörning i 2 minuter. Tillsätt jordnötter och jordnötssmör. Låt sjuda sakta utan lock ca 20- 30 minuter. Rör om då och då. Rör Sist ner citronsaften. Klart att serveras.
Igårkväll blev det en av Nomis favorit middagar ,
nämligen en kycklinggryta med sötsursås :
Du behöver till 5-6 portioner :
Ris
800 gram kycklingfile
6-8 ananasringar
2 dl ananas-spad
4-5 dl vatten
2 msk honung
5 msk sweet chilisås
1 msk soya ( Alltså inte soya kulör – utan vanlig soya )
3 msk chilipure / tomatpúre
1 röd paprika
2 gullök
3 morötter
(ev. lite riven färsk ingefära )
Maizena
Gör så här :
Koka riset enligt anvisningar på förpackning.
Strimla och bryn kycklingen så att den är genomstekt.
Skala och skär upp morötterna i tunna skivor, klyfta upp paprikan, löken och dela ananasen.
I en annan stekpanna häller du upp vatten, ananasspad, soya ,sweetchilisås, honung och chilipure
låt detta sjuda upp och rör sedan ner maizena, så att du får en slät och lagom tjock sås.
Häll då i alla grönsaker och låt detta sjuda i 10 minuter- eller tills grönsakerna mjuknat upp :
Rör sedan ner såsen /grönsakerna i kycklingen och till sist tillsätter du ananasen och ev. ingefära –
detta ska sjuda upp tillsammans i 2- 3 minuter.
Hej hej,
Här ska jag, systeryster och alla småttingarna åka till äventyrsbadet ett par timmar nu. Vi har packat armpuffar, badkläder och så massa god fika i fikakorgen.
Så himla roligt , och det brukar vara lagom med folk på förmiddagarna.
Men innan dess :
Mitt middagstips som idag blir en god smördegsinbakad kycklingfile :
Detta behöver du till 4 inbakade kycklingfileer:
4 Smördeg
2 Kycklingfile
Smör
100 gram brieost
10 stycken soltorkade tomater i olja
Basilika
Salt & Peppar
Lite kallt vatten
Serveras med hemmagjord klyftpotatis.
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Dela kycklingfilen i 4 delar, och bryn den i smör och salta & peppra.
När kycklinge är genomstekt så lägger den du den på smördegen,
Skiva upp och fördela brieosten till dessa fyra.
Grovhacka soltorkad tomat och fördela, och strö sedan basilika över.
När fyllningen nu är klar så bakar du in dessa till fyra knyten, och penslar över lite kallt vatten innan du gräddar dem i mitten på ugnen i en större ugnsfast form.
De är klara så fort de har fått vacker färg och är frasiga. ( Tänka på att vända dem en gång eller två så att de blir frasiga runt om. ) Ca 20 minuter,
kanske lite mer eller lite mindre- håll ett öga på ugnen. Och de är färdiga när de är frasiga och gyllene bruna.
Servera sedan med hemmagjord klyftpotatis och en god nyttig sallad. 🙂