Pasta Carbonara

 

Det fanns ett önskemål om recept till en liten Pasta Carbonara Det finns så oändligt många olika Och vi brukar laga lite olika varianter här  hemma av just Pasta carbonara,
idag blev det denna varianten till lunch. Och här kommer mitt grundrecepet :
För ca 4 peroner :
Pasta ( Jag brukar välja en god spagetti)
3  dl grädde
2 pkt bacon
1 gullök
(ev. en pressad vitlök)
4 äggulor
1 bit god parmesan
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Koka upp vatten till pastan.  Jag vill att pastan ska vara al dente. Värm en stekpanna och bryn löken och baconet lätt ihop,ta bort det mesta av stekflottet.
Och  häll över grädden när baconet fått en fin färg.Krydda med salt och svartpeppar. Häll i pastan i stekpanna, och rör om, så att allt blandar sig.
Serveras på fina tallrikar. Och Riv över rikligt med god parmesanost.En annan variant som vi brukar göra hemma är att vi bryner baconet till sist och strö över,
det beror på hur man vill ha Carbonaran, om man vill ha lite krispig bacon , eller lite mjukare bacon i gräddsås.

En ”riktig” Pasta Carbonara ska man ju servera med en äggula.
Så knäck ett ägg, och behåll äggulan i en halvan av äggskalet och lägg denna på pastan innan du serverar.
( Dock äter jag inte rå äggula själv , men det ser fint ut på tallriken  )

 

I denna Pasta Carbonara på bilden har jag blandat i den mesta av den lätt brynta baconet –
men sparat lite till garnering.
 
 

Smakig Måltid

 
0
1 kommentar

Filmjölk med citronmarinerade jordgubbar

Filmjölk med citronmarinerade färska jordgubbar.

Allt du behöver göra är att rensa jordgubbarna , och sedan pressa färsk citron över dem, innan de serveras med filmjölk eller turkisk yougurt

Sommarfräscht och supergott.

0
Kommentera

Marabou – kladdkaka med färska hallon

För att lättare  följa matbloggens uppdateringar följ den gärna på facebook här. Eller på instagram @jennysmatblogg

Bör stå kallt ett par timmar innan servering

Du behöver :
4 ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör

ströbröd och smör till form

Garnering : 200 gram Marabou-chokladkaka med  Dajm

Vispad grädde och färska hallon

 Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.Smält smöret. Låt svalna. Smörj och bröa formen. Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och till sist smöret.Bred ut i form ( ca 24-26 cm) och grädda i mitten på ugnen i ca 25 minuter. Dock ska inte vara helt fast och färdiggräddad när du tar ut den- då den kommer stanna till sig efter ett par timmar i kylskåpet.

Under tiden som kakan står i ugnen så smälter du chokladen över ett vattenbad. Som du sedan snabbt brer ut över kladdkakan, så fort den svalnat något.

Jag gillar när chokladen stelnar lite, tips för er som gärna vill ha den mjukare är att blanda ner ett par msk ovispad grädde när ni smälter chokladen.

3
12 kommentarer

Minipizzor

Plockmat, mingelmat eller bara lite gott att ha framför tv:n
Vill du ha vegetariskt – så är de precis lika goda utan bacon eller skinka.

Hemmagjord Pizzadeg eller köp en färdigmix.

Rulla sedan ”studsbolls-stora”  bollar som du plattar ut till små fina minpizzor.

Fyllningsförslag :
Pesto ( jag valde soltorkadtomat och chili
Fetaost
Hackade oliver
Jalapeno
Soltorkade tomater
Hackad Feffaroni
Finhackad lök
Lätt brynt finklippt bacon
Strimlad skinka.

Och strö sedan finriven ost över och grädda dem i ugnen på 200- 225 grader tills de fått fin färg.

0
Kommentera

Sesamfrallor

Hur gott är det inte med varmt nybakat bröd på helgen?
Dessa frallor är både lättbakade och otroligt goda :

Det här behöver du :
25 g jäst
50 g smör
5 dl kallt vatten
1 tsk salt
ca 1 1/4 liter vetemjöl

Garnering : vatten & sesamfrön

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke , och rör om med det uppvärmda vattnet.
Tillsätt med resten av ingredienserna, och avsluta med det smälta smöret.
Arbeta degen kraftigt i 8-12 minuter. Pudra lite vetemjöl över degen, och låt jäsa i ca 1- 1 1/2 timme.

Forma sedan 10 – 15 fralle-bullar av degen , och låt dem ljäsa ytterligare under bakduk i 15-30 minuter  ( till nästan dubbel storlek )
Pensla dem sedan med vatten och strö sesam frön över:

Grädda dem i 200 grader, i ca 5- 10  minuter tills de är färdiga.

Låt svalna på galler.

0
3 kommentarer

Briefylld lax

IMG_2696 (1) 

Till  4 personer:

Jasminris ( läs på förpackning hur mycket)

4 laxbitar
250 gram brieost
soltorkade tomater
olivolja

Kräftröra :
1 burk med kräftstjärtar
1/2- 1 dl creme fraiche
lite flingsalt
ev. lite färsk dill

Gör så här.
Ställ ugen på 200 grader. Lägg laxbitarna i en smörad ugssäkerform,
Skär ett snitt i mitten och fyll med brieost och toppa med soltorkade tomater ( för den som tycker det är gott)
ringla lite olivolja över laxen.

Ställ in i mitten på ugnen.Koka riset enligt anvisningar på förpackning.
Rör ihop kräftröran. Tips! Gör gärna små fina ristorn till serveringen.
När vi var i Thailand så serverades det ofta olika risfigurer på barnens tallrikar,
och det tyckte de var jätte festligt. Det går att ha små mindre koppar/ skålar /äggkoppar m.m för att skapa små ristorn:

När laxen är klar, så servera den tillsammans med riset och kräftröran.

0
4 kommentarer

Nybakade "wienerbröd"

 

 

Det du behöver till 6 wienerbröd:
6 stycken frysta smördegsplattor
1 dl färdigkokt extra tjocka marsansås (kok)
några bitar blockchoklad + 1 msk grädde

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 – 225 grader.
Ta fram smördegsplattorna en stund innan det är dags att baka, så de hinner bli lite mjuka.
lägg plattorna på en bakplåt, med bakplåtspapper.
Klicka ut en rejälklick med marsankräm på varje platta. Ställ in i ugnen, på ca 6- 10 minuter. Håll koll på dem, för så fort de har blivit gyllene bruna och frasiga så är de klara.
Under tiden kan du smälta chokladen tillsammans med grädden över ett vattenbad.
Ringla detta över wienerbröden när de är färdiga.

0
2 kommentarer

Busenkelt

Om man inte har tid att stå och göra sin egen chokladmousse,
men endå vill få den köpta moussen lite extra festlig.
Så kom Jacob på en bra ide :

Grovhacka ner favoritchokladen innan den läggs upp i fina serveringsskålar!!
Så jättegott! 

0
Kommentera

Cupcakes

Chokladmuffins grundrecept  ( 12 stycken stora )
100 gram smör/margarin
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
3-4 msk kakao
50 gram hackad choklad
2 tsk bakpulver
1 kryddmått salt.
  Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och strösocker poröst, blanda i vaniljsocker.
Rör ner smält smör och mjölk.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och rör ner i smeten. Hacka choklad och rör ner i smeten.
Fyll upp muffinsformarna ca 3/4 – delar.
För att få höga muffins underlättar det att lägga muffinsformarna i en muffinsplåt.
Grädda Muffinsen i ugnen i ca 10 – 18 minuter ( beroende på hur stora de är)
Låt de svalna innan du lägger på frostingen.

 

Citronmuffins grundrecept  ( 12 stycken stora )
100 gram smör/margarin
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 citron ( rivet skal )
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 kryddmått salt.

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.Vispa ägg och strösocker poröst, blanda i vaniljsocker. Rör ner smältsmör, mjölk och rivet citronskal Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Fyll upp muffinsformarna ca 3/4 – delar.
För att få höga muffins underlättar det att lägga muffinsformarna i en muffinsplåt.
Grädda Muffinsen i ugnen i ca 10 – 18 minuter ( beroende på hur stora de är)
Låt de svalna innan du lägger på frostingen.

Frosting
100 gram philadelphiaost
50 gram rumsvarmt smör
3 dl florsocker ( ev. behövs lite mer)
2 msk saft från en citron
1- 2 droppar röd karamellfärg

Toppa med strössel eller Godis

Frostingen:
Rör ihop samtliga ingredienser – kan behövas mer florsocker- det ska bli en trögflytande frosting.Som går bra att spritsa, eller bre över muffinsen.

Toppa sedan med strössel:

1
5 kommentarer

Citrusglass

Jag tänkte att eftersom det snart är helg , så ville jag tipsa om barnens favoritglass.
Hemmagjord citrusglass, serverad i en apelsinskål 🙂

Detta behöver du till 4 portioner :
4 apelsiner
4 äggulor
4 msk citronsaft
3 dl florsocker
4 dl vispgrädde

Garnering : Mörk chokladkross

Gör så här :
Vispa äggulor, florsocker och citronsaft, i en skål till ett fluffigt skum.
Vispa sedan grädden i en annan skål , till ett lagom fluffigt skum.
Vänd sedan ner grädden i äggsmeten.
Frys sedan in glassen i en skål / burk – och det ska frysa i minst 4 timmar.
Rör om då och då tills det har fryst ordentligt.
Under tiden kan du gröpa ur apelsinerna.
Ett tips är att ställa in de tomma apelsinerna i frysen en stund innan det r dags för servering.
Får då blir det lite lättare att skopa upp glassen i.
När du fyllt dem med glass, strö lite chokladkross över dem innan du serverar glassen.

Mums! Sååå gott  det är med hemmagjord glass!! 🙂

0
1 kommentar