Plockmat, mingelmat eller bara lite gott att ha framför tv:n
Vill du ha vegetariskt – så är de precis lika goda utan bacon eller skinka.
Hemmagjord Pizzadeg eller köp en färdigmix.
Rulla sedan ”studsbolls-stora” bollar som du plattar ut till små fina minpizzor.
Fyllningsförslag :
Pesto ( jag valde soltorkadtomat och chili
Fetaost
Hackade oliver
Jalapeno
Soltorkade tomater
Hackad Feffaroni
Finhackad lök
Lätt brynt finklippt bacon
Strimlad skinka.
Och strö sedan finriven ost över och grädda dem i ugnen på 200- 225 grader tills de fått fin färg.
Hur gott är det inte med varmt nybakat bröd på helgen?
Dessa frallor är både lättbakade och otroligt goda :
Det här behöver du :
25 g jäst
50 g smör
5 dl kallt vatten
1 tsk salt
ca 1 1/4 liter vetemjöl
Garnering : vatten & sesamfrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke , och rör om med det uppvärmda vattnet.
Tillsätt med resten av ingredienserna, och avsluta med det smälta smöret.
Arbeta degen kraftigt i 8-12 minuter. Pudra lite vetemjöl över degen, och låt jäsa i ca 1- 1 1/2 timme.
Forma sedan 10 – 15 fralle-bullar av degen , och låt dem ljäsa ytterligare under bakduk i 15-30 minuter ( till nästan dubbel storlek )
Pensla dem sedan med vatten och strö sesam frön över:
Grädda dem i 200 grader, i ca 5- 10 minuter tills de är färdiga.
Kräftröra :
1 burk med kräftstjärtar
1/2- 1 dl creme fraiche
lite flingsalt
ev. lite färsk dill
Gör så här.
Ställ ugen på 200 grader. Lägg laxbitarna i en smörad ugssäkerform,
Skär ett snitt i mitten och fyll med brieost och toppa med soltorkade tomater ( för den som tycker det är gott)
ringla lite olivolja över laxen.
Ställ in i mitten på ugnen.Koka riset enligt anvisningar på förpackning.
Rör ihop kräftröran. Tips! Gör gärna små fina ristorn till serveringen.
När vi var i Thailand så serverades det ofta olika risfigurer på barnens tallrikar,
och det tyckte de var jätte festligt. Det går att ha små mindre koppar/ skålar /äggkoppar m.m för att skapa små ristorn:
När laxen är klar, så servera den tillsammans med riset och kräftröran.
Det du behöver till 6 wienerbröd:
6 stycken frysta smördegsplattor
1 dl färdigkokt extra tjocka marsansås (kok)
några bitar blockchoklad + 1 msk grädde
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 – 225 grader.
Ta fram smördegsplattorna en stund innan det är dags att baka, så de hinner bli lite mjuka.
lägg plattorna på en bakplåt, med bakplåtspapper.
Klicka ut en rejälklick med marsankräm på varje platta. Ställ in i ugnen, på ca 6- 10 minuter. Håll koll på dem, för så fort de har blivit gyllene bruna och frasiga så är de klara.
Under tiden kan du smälta chokladen tillsammans med grädden över ett vattenbad.
Ringla detta över wienerbröden när de är färdiga.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och strösocker poröst, blanda i vaniljsocker.
Rör ner smält smör och mjölk.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och rör ner i smeten. Hacka choklad och rör ner i smeten.
Fyll upp muffinsformarna ca 3/4 – delar.
För att få höga muffins underlättar det att lägga muffinsformarna i en muffinsplåt.
Grädda Muffinsen i ugnen i ca 10 – 18 minuter ( beroende på hur stora de är)
Låt de svalna innan du lägger på frostingen.
Sätt ugnen på 175 grader.Vispa ägg och strösocker poröst, blanda i vaniljsocker. Rör ner smältsmör, mjölk och rivet citronskal Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Fyll upp muffinsformarna ca 3/4 – delar.
För att få höga muffins underlättar det att lägga muffinsformarna i en muffinsplåt.
Grädda Muffinsen i ugnen i ca 10 – 18 minuter ( beroende på hur stora de är)
Låt de svalna innan du lägger på frostingen.
Frosting
100 gram philadelphiaost
50 gram rumsvarmt smör
3 dl florsocker ( ev. behövs lite mer)
2 msk saft från en citron
1- 2 droppar röd karamellfärg
Toppa med strössel eller Godis
Frostingen:
Rör ihop samtliga ingredienser – kan behövas mer florsocker- det ska bli en trögflytande frosting.Som går bra att spritsa, eller bre över muffinsen.
Jag tänkte att eftersom det snart är helg , så ville jag tipsa om barnens favoritglass.
Hemmagjord citrusglass, serverad i en apelsinskål 🙂
Detta behöver du till 4 portioner :
4 apelsiner
4 äggulor
4 msk citronsaft
3 dl florsocker
4 dl vispgrädde
Garnering : Mörk chokladkross
Gör så här :
Vispa äggulor, florsocker och citronsaft, i en skål till ett fluffigt skum.
Vispa sedan grädden i en annan skål , till ett lagom fluffigt skum.
Vänd sedan ner grädden i äggsmeten.
Frys sedan in glassen i en skål / burk – och det ska frysa i minst 4 timmar.
Rör om då och då tills det har fryst ordentligt.
Under tiden kan du gröpa ur apelsinerna.
Ett tips är att ställa in de tomma apelsinerna i frysen en stund innan det r dags för servering.
Får då blir det lite lättare att skopa upp glassen i.
När du fyllt dem med glass, strö lite chokladkross över dem innan du serverar glassen.
Har du fått mat över sedan kycklinggrytanså är denna pajen perfekt att göra:
Det du behöver är:
7- 8 dl Kycklingröra 2 ägg
1 gullök
Smördeg ca : 25*25 cm
Gör så här:
ställ ugnen på 200 grader,
Vispa upp äggen och blanda ner i kycklingröran,
häll upp i en pajform , ca 22-24 cm
Skiva löken och lägg på över kycklingröran:
Lägg på smördegen som ett lock:
Grädda tills kycklingröran är genomvarm,
och tills locket blivit härligt gyllenebrunt.
Detta behöver du till ca 4- 6 portinoner
färsk pasta
600-700 gram kyckling
1 röd paprika
1 orange paprika
5 dl creme fraiche
1/2 dl chilisås
1/2 – 1 dl mango chutney 1 msk koncentrerad kycklingfond
salt och nymalen peppar
Serveras med en god sallad , med pressad lime över.
Gör så här:
koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Strimla kycklingen och bryn den.
När kycklingen är färdig så rör du ner creme fraiche, chilisås
och chutney. Smaka av med salt och peppar
Till sist så klyftar du ner paprikan och låter alltsammans bli
varmt innan servering.
(Kokar paprikan för länge så försvinner krispigheten)
Serveras med en god sallad ,
med några droppar färskpressad lime över.
För fler enkla mat & efterrätts-tips finns jag även på
instagram: @jennysmatblogg
Detta behöver du:
Potatis
700 gram nötfärs / blandfärs
smör till stekning
2 klyftor pressad vitlök
1 ägg
2 tsk torkad oregano
150- 200 gram smulad fetaost
Salt och nymalen peppar
Sås:
2 msk smör
1/2 dl vatten
3 dl grädde
2-3 tsk kalvfond
1 msk kinesisk soja salt och peppar
red av med maizena
Gör så här.
Skala och koka potatisen.
Häll upp samtliga ingredienser till till biffarna och rör så att det blandar sig.
Forma stora biffar av smeten, och stek i en stekpanna med rikligt med smör. Under tiden ställ ugnen på 125 grader.Och där stoppar du in biffarna, i en ugnssäkerform, allt eftersom de börjar bli färdiga. Av stekfettet efter biffarna gör du sedan såsen.
När alla biffar är färdig stekta lägger du dit en rejäl klick smör till,och vispar sedan ut med vatten och grädde. Smaksätt med kalvfond, och smaka av med salt och peppar.Tillsist så rör du ner maizena tills du får en fin konsistens.
ev. någon droppe soja, om du vill få en mörkare färg på såsen.
lägg sedan tillbaka biffarna och låt dem sjuda en stund tillsammans med såsen, på svag värme, tills potatisen är klar.
Serveras sedan med lingonsylt eller rårörda lingon