Stora sega chokladmaränger

7 äggvitor
5 1/2 dl strösocker
100 gram fin mörkchoklad
Sätt ugnen på 125-130 grader (varmluft)
Knäck 7 ägg och ta vitan till ett rostfritt kärl.
Kärlet har över ett hett vattenbad, vispa i sockret och vispa smeten tills den är luftig och fluffig och den ska bli varmare än fingerljummet cirka 50- 60 grader.
Ta sedan bort kärlet och fortsätt vispa smeten tills den svalnar. Låt chokladen smälta över ett vattenbad, sen ska du ringla ned chokladen i smeten, vänd bara i den försiktigt. För då blir chokladkontrasten vackrare. Klicka upp marängsmeten med stora skedar – ca 9- 10 stycken. Låt stå i mitten på ugnen i ca 50-55 minuter.
Låt svalna något innan det är dags att servera

 

1
Kommentera

Bacon- och lökpaj

Hej hopp.
kikar förbi en snabbis- vi är på väg iväg här hela familjen, Nu ska vi åka till Halmstad och besöka Busfabriken! Det ska bli jätteroligt Hoppas att Ni också får en kanonbra söndag.

Dagen recept är en God bacon- och lökpaj

Pajdegen:
3 dl vetemjöl
125 gram rumsvarmt smör
2 msk kallt vatten

Fyllning :
2 pkt bacon
1/2  gullök skivad i ringar
1/2 rödlök skivad i ringar
2 dl grädde
3 ägg

Garnering: Riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Arbeta i hop samtliga ingredienser till pajdegen och platta ut degen i pajformen ( ca 22-24 cm )
Picka pajskalet en gaffel och förgrädda i ca 10 minuter.
Bryn baconet, och vipsa lätt ihop grädde med äggen i en skål.
Varva sedan med den skivade löken och bacon i pajskalet.
Fyll upp med grädd- och äggblandningen och riv lite ost över innan du gräddar pajen i ytterligare 20-25 minuter.

Servera sedan pajen med en god sallad och lite fårost

0
2 kommentarer

Nygrillade jalapeno- och baconburgare

Det är alltid gott att grilla, och sist när vi grillade så blev det hemmagjorda burgare :

Till 4 – 5 burgare:
500 gram nöt- eller blandfärs
1 pkt bacon
2 dl riven valfri ost
Inlagd jalapeno
1/2 tsk salt
Nymalen svartpeppar
( ev. ägg och ströbröd)

Gör så här:
Rör ihop färsen med salt och svartpeppar.
Rör ner finstrimlad bacon, riven ost och finhackad jalapeno ( valfri mängd beroende på hur starkt ni vill ha dem)
Ibland kan det ev. behövas ett ägg och lite ströbröd till att få burgarna att hålla ihop.

Forma sedan smeten till 4- 5 stycken burgare

Grillas sedan direkt och serveras i gott hamburgarebröd. Vi serverade hamburgaren med en fefferonisås.   och till detta ugnsrostad färskpotatis. För dem som inte gillar så stark mat går det ju jättebra att grilla sina burgare med bara bacon och ost

0
Kommentera

Chili- och örtkryddade köttbullar

Att steka köttbullar i ugnen är mycket lättare än att stå och rulla i stekjärnet på spisen!


Ingredienser :
500 gram nötfärs / blandfärs
1 riven gullök
1 1/2 dl riven västerbottensost ( jag valde Falbygdens)
1 ägg
1/2 tsk salt
lite svart peppar
1 -2  tsk sambal oelek
1/2   dl finhackad persilja

Smör till smörjning av plåt.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Blanda ihop samtliga ingredienser till köttbulle-smeten.
Smörj en ugnsplåt.
Sedan är det bara att rulla köttbullar. Och lägga ut dem på plåten,
ställ in i ugnen tills de fått fin färg, och är ordentligt genomstekta.

0
Kommentera

Frisk ananaspaj

Pajdeg:
200 gram smör
1 1/4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning:
500 gram krossad ananas
2 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175  grader.
Rör ihop tärnat smör med socker och vetemjöl blandat med bakpulver.
platta ut degen i en form, med avtagbara kanter.

Rör ihop fyllningen, ananas, med ägg , cremefraiche, socker och vaniljsocker.
Fyll upp pajskalet och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Låt svalna något innan servering. Gott att servera glass till.

4
3 kommentarer

Kladdkaka med kolatäcke

Det här behöver du :
2 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
100 gram smält smör

ströbröd och matfett till smörjning av form

Kola :
2 dl grädde
2 dl socker
2dl sirap

Serveras med grädde, eller glass.

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Rör ihop samtliga ingredienser till kladdkakan, och häll över i en smord och bröad form.
Låt stå i ugnen mellan 14- 20 minuter , beroende på hur kladdig chokladkakan ska vara.
Ta en stor kastrull , och koka upp grädde, socker och sirap till kolatäcket.
Låt koka i ca 20 – 30 minuter under omrörning. Den ska inte bli för hård, utan bara sega till sig.
Testa hur seg kolan blir genom kultestet ( dvs. sänk ner en tsk med den kolan i ett glas vatten – så ser du hur seg den är. )
När kolan är färdig så brer du ut den över kladdkakan och låter sedan kakan svalan ca en halv timma i kylen/ frysen.

Serveras med grädde, och ev. lite färska bär för kakan är söt, men mycket god

3
3 kommentarer

Sockerkaka med choklad och nötter

 

 

Det här behöver du:
100 gram mjölkchoklad
1 näve med grovhackade valnötter
smör & hackade nötter till att bröa formen
150 gram smör
2 dl socker
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl grädde ( eller mjölk)

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.Smörj och bröa formen med hackade nötter. ( formen ska vara ca 1 1/2 liter )
Hacka chokladen och valnötterna. Rör matfettet och socker poröst, tillsätt äggen – ett i sänder, och arbeta degen väl.
Blanda mjölet, bakpulvret, vaniljsocker, kakao i en skål. Rör sedan ner mjölblandningen i smeten, varvat med grädden.
Rör ned chokladen och valnötterna, och häll sedan upp smeten i formen.
Grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

0
Kommentera

Grillad lax med risonisallad

Grillad lax med sommarsallad – går även bra att steka .

4 personer

4 fina laxbitar
wasabi & sesame-krydda
3dl risoni ( okokt )
2 msk skaldjursfond
1 citron
1 mogen mango
10 körsbärstomater
1 rödlök
3 droppar tabasco
flingsalt

Serveringstips:
Servera gärna med en klick färskost på laxen, det ger en mjuk och rund smak till denna somriga rätt.

Gör så här:
koka upp vattnet tillsammans med skaldjursfonden. Låt sedan risonin koka i detta.
Låt sedan risonin svalna medan du skär upp rödlök, mangon och tomaterna. Rör sedan ihop, och pressa citron över ( efter egen smak och tycke ) och strö lite flingsalt. Låt sta kallt minst en timme innan servering.

 

Gnid sedan in laxen med citron och salta med flingsalt, och krydda med wasabi & sesame-krydda, innan du grillar laxen.
När den är färdig grillad är det klart att serveras, gärna med en klick färskost till.

0
Kommentera

Frisk hemmagjord limeglass

 

Du behöver :
3 äggulor
3 äggvitor
4 dl vispgrädde
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl limesaft ( färskpressad )
Rivet skal av 1 lime

Serveras med färska jordgubbar, ev kan man pudra över lite florsocker.

Gör så här:
Ta fram 3 skålar.
I första skålen lägger du äggulorna, socker, vaniljsocker, limesaft och rivet skal.
Vispa samman till en fluffig smet. Sedan i skål nummer 2 vispar du grädden, den ska vispas länge, så att den blir fast och fluffig. I 3 skålen vispar du äggvitor, länge till ett hårt skum. Sedan vänder du ner vispgrädden i äggulssmeten och tillsist vänder du ner äggvitorna.

Fyll upp i en form ( eller muffinsformar ) och ställ i frysen i minst 4 timmar innan servering.
Men gör gärna glassen en dag innan den ska ätas! Servera sedan glassen med färska jordgubbar som du pudrar florsocker över.

Och river lite limeskal över.

2
7 kommentarer

Fläskytterfile i pepparsås

 

fläskytterfile

Det här behöver du till 4 personer: 
1 putsad  fläskytterfile
smörSåsen:
2,5 dl grädde
2,5 dl creme fraiche
2 1/2 msk kalvfond (koncentrerad)
1 msk kinesisk soja
2 tsk svartvinbärsgele
Nymalen peppar
salt
Maizena eller mjölredning
Serveringstips : Kokt potatis ( ris ) och kokta grönsaker.

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Skala och koka potatisen.Putsa fläskytterfilen och skär i medaljonger, salta och peppra med svartpeppar.
Bryn dem sedan i rikligt med smör, tills medaljongbitarna nästan är helt genomstekta.
Ställ sedan in köttet i ugnen i en djup ugnsfast form. Sedan använder du stekskyn till att göra sås, tillsätt en msk smör i stekpannan du redan stekt fläskytterfilen i. Häll ner grädden, cremefraichen,  & kalvfond och låt sedan sjuda upp. Vänd ner soja & gele och smaka av med salt, och ev. lite mer peppar om ni vill ha mer smak.

Sedan tar ni ut kötter ut ugnen och häller över såsen innan ni ställer tillbaka formen i ugnen igen.
Sedan ska det stå och småputtra en ca 10-15 minuter tills köttet är riktigt färdigt.
Serveras sedan med den nykokta potatisen och kokta grönsaker.

 

11
11 kommentarer