…. Idag är det Melvins födelsedag!
Grattis till vår fina 5 åring :
Morgonen började med (kråk-) sång och paketöppning, och sedan blev det pannkakastårta till frukost!
Grattis på födelsedagen 🙂
…. Idag är det Melvins födelsedag!
Grattis till vår fina 5 åring :
Morgonen började med (kråk-) sång och paketöppning, och sedan blev det pannkakastårta till frukost!
Grattis på födelsedagen 🙂
Ingredienser :
3 dl grädde
3ägggulor
1 msk vaniljsocker
3 msk florsocker
2 dl hackad polkagris
Garnering:
Hackad polkagris
Gör så här:
Hacka/hamra polkagrisen, det ska inte bli för mjöligt utan lite bitar .Vispa äggulor och florsocker poröst i en skål.Vispa grädden, och vaniljsocker, ganska länge så att den blir ordentligt fast, men inte så den skär sig. .Rör samman samtliga ingredienser i samma skål och vänd i polkagrisarna.
Spar lite till garnering.
Jag gjorde min polkaglass i muffinsplåten,
och la då ”garneringspolkagrisarna” i botten på varje muffinsform.Och sedan fyllde jag på med glassen. Sen ska det stå i frysen i minst 4 timmar innan servering.
3- 4 personer
Pannbiffarna:
Ca 500 gram blanfärs/ nötfärs
1 riven scharlottenlök
ca 15 klippta/skurna soltorkade tomater
2 ägg
3 msk ströbröd
1/2 tsk cayennepeppar
Salt och peppar
Timjan
Sås:
1 burk med Bonjourost ( paprika chili )
Ev. en skvätt fond eller buljong
2 1/2 dl grädde
Salt och peppar
1 -2 msk maizena
Serveras med råstekt potatis ( tar ca 1 timme att steka på medelstark värme på spisen ) Fast potatis,stek i stekpannan på medelhög värme med rikligt med olja, och dina favorit kryddor.
Blanda ihop blandfärsen med all ingredienser som ska vara i pannbiffen. Jag valde grillade soltorkade tomater och låg i olja, för att de är lite mer smakrika. Man kan med fördel göra pannbiffssmeten ett par timmar innan, och stå i kylskåp tills det är dags att steka.
Bryn biffarna tills de inte är rosa längre och ställ in dem på 100 grader i ugnen medan du gör såsen på den härliga skyn i stekpannan. Tillsätt ca 2 1/2 dl grädde och ev. fond. Rör i Bounjour osten i ( går även bra med creme fraiche ) vispa ihop och låt sjuda för att få fram alla goda smaker. Om du vill ha såsen en aning tjockare så red av den med Maizena. Smaka av med salt och peppar.
Lägg sedan i pannbiffarna i såsen och låt dessa sedan sjuda tillsammans ca 10 – 20 minuter.
Serveras med råstekt potatis.
Nu ska vi alldeles snart bänka oss i framför tv:n och titta på film . . .
Och till en bra lördagsfilm måste man såklart ha massor med ostbollar, chips och annat snacks!!
För 2 personer
2 burkar med krossade tomater ( Jag valde 1 burk naturella tomater och 1 med chilismak. )
Smör
2 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
Basilika
2 dl grädde eller creme fraiche
Salt och peppar
Tillbehör:
Rostat bröd skuret i tärningar
Basilika
Så här gör du:
Bryn löken och basilikan i rikligt med smör, häll i de krossade tomaterna, låt koka upp och sjuda en stund innan du mixar den till en fin slät soppa. Häll över grädden och låt soppan sakta koka upp igen, och smaka av med salt och peppar.
Färdig att serveras.
Du behöver till 6 personer :
1400 gram kotlettrad
potatis
2-3 dl grädde
rikligt med smör
finriven muskot
olivolja
nymalen olika slags peppar
salt
Sås:
2 msk smör
1/2 dl vatten
3 dl grädde
2-3 tsk kalvfond
Maizena
(eller mjöl-redning)
ev.soja
1- 2 tsk svartvinbärsgele
salt och peppar
Tillbehör : brysselkål och svartvinbärsgele
Gör så här:
Ställ ugnen på 175-200 grader.
Lägg kotlettraden i en ugnsäkerform, jag brukar inte skära bort för mycket fett eftersom fettet gör köttet saftigare.
Ringla rikligt med olivolja över kotlettraden. Salta och peppra på bägge sidor.
Sätt en termometer i kotlettraden ( den ska uppnå ca 70 grader – tycker jag )
Skala och koka potatisen, och beroende på hur mycket potatis du har så får du minska öka mängden grädde då du ska göra moset. En rejäl klick smör, lite riven muskot och ganska mycket salt, sedan vispar man moset fluffigt. Såsen gör du på ev. sky från steken. Häll över den i en stekpanna, tillsammans med en stor klick smör.
vispa ihop med grädde och vatten. Smaksätt sedan med kalvfond, svartvinbärsgelé och smaka av med salt och peppar. Tillsist så rör du ner maizena tills du får en fin konsistens. Och ev. någon droppe soja, om du vill få en mörkare färg på såsen.
Låt sjuda i några minuter
Sedan är det klart att servera, gärna med brysselkål och svartvinbärsgele
Nu har den äntligen kommit . . . Nya IKEA katalogen trillade ner i brevlådan idag!
Är det inte bara lika roligt varje gång att kolla in nyheterna och de nya trenderna!!
Tyvärr brukar det vara ett dyrt nöje bara . . .
Du beöver : u behöver :
Detta behöver du för att baka denna kladdkaka :
4 ägg
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör
Ca 170 gram Valfri mintchoklad
2 dl vispgrädde till servering samt 1/2 citron ( rivet skal)
ströbröd och matfett till smörjning av form
Gör denna kladdkaka så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret till smeten. Låt svalna.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret.
Grovhacka mintchokladen och rör ner.
Bred ut i den smorda och bröade formen ( ca 24 ) , och grädda i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter. Kakan ska vara lös i mitten.
Låt svalna i kylskåp ca 2 timme innan servering.
Vispa grädden tillsammans med rivet citronskal.
** Har du den vanliga formen ca 22 cm , så halvera receptet och grädda kortare tid.
Dock ska inte vara helt fast och färdiggräddad när du tar ut den- då den kommer stanna till sig efter ett par timmar i kylskåpet
Bakade en god chokladcheesecake , med smak av äppel & kanel.
Mumsig och lite julig-smak.Så detta receptet kommer jag absolut att spara till dess
Botten:
1/2 paket Bragokex – Äppel & kanel Finsmulade ( går bra med Bravo original också)
75 gram smält smör
( Beror på vilken storlek man har på bakformen, så man får testa sig fram lite med mängden kex & smör )
Fyllning:
200 gram Naturell Philadelphiaost
3/4 dels dl strösocker
1 stort ägg ( eller 2 små ägg)
150 gram blockchoklad
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Blanda de finsmulade kexen med smält smör , och bred ut pajdegen på botten i en form med avtagbara kanter ca 22- 26 cm.
Smält blockchokladen över ett vattenbad.
Elvispa Philadelphiaosten och vispa sedan ner ägg och socker.
Rör sedan ner chokladen i smeten och bred sedan ut smeten över pajdegen.
Gräddas i mitten på ugnen i ca 20-25 minuter.
Ska kylas i ett par timmar innan servering,
och pudra över med florsocker.
Lätt,god och nyttigt lunch :