Idag är ingen vanlig dag

 

…. Idag är det Melvins födelsedag! 

Grattis till vår fina 5 åring : 

 

Morgonen började med (kråk-) sång och paketöppning, och sedan blev det  pannkakastårta till frukost! 
Grattis på födelsedagen  🙂

0
Kommentera

Polkaglass

Ingredienser : 
3 dl grädde
3ägggulor
1 msk vaniljsocker
3 msk florsocker
2 dl hackad polkagris

Garnering:
Hackad polkagris

Gör så här: 
Hacka/hamra  polkagrisen, det ska inte bli för mjöligt utan lite bitar .Vispa äggulor och florsocker poröst i en skål.Vispa grädden, och vaniljsocker, ganska länge så att den blir ordentligt fast, men inte så den skär sig. .Rör samman samtliga ingredienser i samma skål och vänd i polkagrisarna.
Spar lite till garnering.

Jag gjorde min polkaglass i muffinsplåten,
och la då ”garneringspolkagrisarna” i botten på varje muffinsform.Och sedan fyllde jag på med glassen. Sen ska det stå i frysen i minst 4 timmar innan  servering.

2
5 kommentarer

Pannbiffar med soltorkade tomater

 

3- 4 personer

Pannbiffarna:
Ca 500 gram blanfärs/ nötfärs
1 riven scharlottenlök
ca 15 klippta/skurna soltorkade tomater
2 ägg
3 msk ströbröd
1/2 tsk cayennepeppar
Salt och peppar
Timjan

Sås:
1 burk med Bonjourost ( paprika chili )
Ev. en skvätt fond eller buljong
2 1/2 dl grädde

Salt och peppar
1 -2 msk maizena

Serveras med råstekt potatis ( tar ca 1 timme att steka på medelstark värme på spisen ) Fast potatis,stek i stekpannan på medelhög värme med rikligt med olja, och dina favorit kryddor.

Blanda ihop blandfärsen med all ingredienser som ska vara i pannbiffen. Jag valde grillade soltorkade tomater och låg i olja, för att de är lite mer smakrika. Man kan med fördel göra pannbiffssmeten ett par timmar innan, och stå i kylskåp tills det är dags att steka.
Bryn biffarna tills de inte är rosa längre och ställ in dem på 100 grader i ugnen medan du gör såsen på den härliga skyn i stekpannan. Tillsätt ca 2 1/2 dl grädde och ev. fond. Rör i Bounjour osten i ( går även bra med creme fraiche ) vispa ihop och låt sjuda för att få fram alla goda smaker. Om du vill ha såsen en aning tjockare så red av den med Maizena. Smaka av med salt och peppar.
Lägg sedan i pannbiffarna i såsen och låt dessa sedan sjuda tillsammans ca 10 – 20 minuter.
Serveras med råstekt potatis.

 

0
3 kommentarer

Lördag

Nu ska vi alldeles snart bänka oss i framför tv:n och titta på film . . .
Och till en bra lördagsfilm måste man såklart ha massor med ostbollar, chips och annat snacks!! 

0
Kommentera

Krämig tomatsoppa

För 2 personer

2 burkar med krossade tomater  ( Jag valde 1 burk naturella tomater och 1 med chilismak. )
Smör
2 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
Basilika
2 dl grädde eller creme fraiche
Salt och peppar

Tillbehör:
Rostat bröd skuret i tärningar
Basilika

Så här gör du:

Bryn löken och basilikan i rikligt med smör, häll i de krossade tomaterna, låt koka upp och sjuda en stund innan du mixar den till en fin slät soppa. Häll över grädden och låt soppan sakta koka upp igen, och smaka av  med salt och peppar.

Färdig att serveras.

1
Kommentera

Stek med fluffigt mos och gräddsås

Du behöver till 6 personer :
1400 gram kotlettrad
potatis
2-3 dl grädde
rikligt med smör
finriven muskot
olivolja
nymalen olika slags peppar
salt

Sås:
2 msk smör
1/2 dl vatten
3 dl grädde
2-3 tsk kalvfond
Maizena
(eller mjöl-redning)
ev.soja
1- 2 tsk svartvinbärsgele
salt och peppar

Tillbehör : brysselkål och svartvinbärsgele

Gör så här:
Ställ ugnen på 175-200 grader.
Lägg kotlettraden i en ugnsäkerform, jag brukar inte skära bort för mycket fett eftersom fettet gör köttet saftigare.
Ringla rikligt med olivolja över kotlettraden. Salta och peppra på bägge sidor.
Sätt en termometer i kotlettraden ( den ska uppnå ca 70 grader – tycker jag )
Skala och koka potatisen, och beroende på hur mycket potatis du har så får du minska öka mängden grädde då du ska göra moset. En rejäl klick smör, lite riven muskot och ganska mycket salt, sedan vispar man moset fluffigt. Såsen gör du på ev. sky från steken. Häll över den i en stekpanna, tillsammans med en stor klick smör.
vispa ihop med grädde och vatten. Smaksätt sedan med kalvfond, svartvinbärsgelé och smaka av med salt och peppar.  Tillsist så rör du ner maizena tills du får en fin konsistens. Och ev. någon droppe soja, om du vill få en mörkare färg på såsen.
Låt sjuda i några minuter

Sedan är det klart att servera, gärna med brysselkål och svartvinbärsgele

0
Kommentera

Ikea….

 

Nu har den äntligen kommit . . . Nya IKEA katalogen trillade ner i brevlådan idag! 
Är det inte bara lika roligt varje gång att kolla in nyheterna och de nya trenderna!! 

Tyvärr brukar det vara ett dyrt nöje bara . . .

0
Kommentera

Krämig kladdkaka med mint och citrongrädde

Du beöver : u behöver : 

Detta behöver du för att baka denna kladdkaka :

4 ägg
4  dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör
Ca 170 gram Valfri mintchoklad
2 dl vispgrädde till servering samt 1/2 citron ( rivet skal)

ströbröd och matfett till smörjning av form

Gör denna kladdkaka så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret till smeten. Låt svalna.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret.
Grovhacka mintchokladen och rör ner.
Bred ut i den smorda och bröade formen ( ca 24 )  , och grädda i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter. Kakan ska vara lös i mitten.
Låt svalna i kylskåp ca 2 timme innan servering.

Vispa grädden tillsammans med rivet citronskal.

** Har du den vanliga formen ca 22 cm , så halvera receptet och grädda kortare tid.
Dock ska inte vara helt fast och färdiggräddad när du tar ut den- då den kommer stanna till sig efter ett par timmar i kylskåpet 

0
1 kommentar

Chokladcheesecake med en botten av BRAGO

Bakade en god chokladcheesecake , med smak av äppel & kanel.
Mumsig och  lite julig-smak.Så detta receptet kommer jag absolut att spara till dess

Botten:
1/2 paket Bragokex – Äppel & kanel  Finsmulade ( går bra med Bravo original också)
75 gram smält smör
( Beror på vilken storlek man har på bakformen, så man får testa sig fram lite med mängden kex & smör )

Fyllning:
200 gram Naturell Philadelphiaost
3/4 dels dl strösocker
1 stort ägg ( eller 2 små ägg)
150 gram blockchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Blanda de finsmulade kexen med smält smör , och bred ut pajdegen på botten i en form med avtagbara kanter ca 22- 26 cm.
Smält blockchokladen över ett vattenbad.
Elvispa Philadelphiaosten och vispa sedan ner ägg och socker.

Rör sedan ner chokladen i smeten och bred sedan ut smeten över pajdegen.
Gräddas i mitten på ugnen i ca 20-25 minuter.

Ska kylas i ett par timmar innan servering,
och pudra över med florsocker.

0
Kommentera

Pastasallad med lufttorkad skinka och valnötter

 Lätt,god och nyttigt lunch :

500 gram Fusilli
Salt
ca 150 – 200 gram Babyspenat , Lollo Rosso & Grön Batavia ( Går bra med annan god sallad också)
10- 15 st pärltomater
1 rödlök
1 pkt getost/fårost
100 gram grovhackade valnöttter
Stora gröna oliver
Balsam vinäger
Lufttorkad skinka
Timjan
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Blanda sallad, tomat, rödlök, getost, och oliverna.  Blanda sedan ner pastan.
Strö över de grovhackade valnötterna, och rulla ihop lufttorkad skinka och blanda i.
Droppa över lite balsamvinäger, om så önskas.
God att denna pasta/skink-sallad som den, men nästan godare att servera med denna : .

0
Kommentera