Idag är ingen vanlig dag – för idag är Jacobs födelsedag.
Hurra Hurra Hurra
Grattis till världens bästa Jacob på 11 års dagen ! 🙂
( Bilden är från egypten i vintras då vi körde 4-hjulingar i öknen )
Idag är ingen vanlig dag – för idag är Jacobs födelsedag.
Hurra Hurra Hurra
Grattis till världens bästa Jacob på 11 års dagen ! 🙂
( Bilden är från egypten i vintras då vi körde 4-hjulingar i öknen )
Rabarberpaj
ca 5- 6 rabarberstjälkar
1 msk potatismjöl
1/2 dl strösocker
kanel
Pajsmeten:
150 gram smör/margarin
1/2 dl sirap
1 dl grädde
2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl strösocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala rabarberna med potatisskalare, skär i lagom stora fina bitar.
Pudra pajformen med potatismjöl.
Fyll upp pajformen med rabarberna, och sockra och strö över kanel.
Pajsmeten : Smält smöret i en kastrull på spisen, tillsätt grädde och sirap. Ta bort kastrullen från spisen.
Blanda de torra ingredienserna, och tillsätt i kastrullen, blanda runt och häll över havresmeten över
rabarberna.
Låt sedan stå i ugnen i 30- 40 minuter, tills pajen fått en fin färg.
Serveras med vaniljglass, eller vaniljvisp.
Småkakor är lite roligt att baka, eftersom det inte tar så lång tid,
och oftast är perfekt att frysa ner och tina upp lagom tills man
får lite oväntade fikagäster 🙂
Sist så bakade vi jättegoda småkakor med choklad i och
Nomi tycker det är så roligt att vara med i köket och hjälpa till :
Först och främst är den : ”Söta saker ” – en jättefin bok om kakor och andra sötsaker.
Så himla fina bilder och trevliga recept. En jättesöt bok!
Sedan är det : ” Familjens hälsokokbok” , en trevlig kokbok på bra och varierad vardagsmat.
Kanonbra att ha och titta i när inspirationen tryter.
Och nu till receptet,
du behöver följande :
Gör så här:
Låt svalna något innan servering.
Det är även gott att välja vit blockchoklad .
Och så går kakan perfekt att frysa också.
Trevlig Tisdag!!
Frisk citronpaj med citrusfrukter.
Pajdegen:
100 gram rumstempurerat margarin
3 dl vetemjöl
4 msk strösocker
2 msk kallt vatten
Fyllning:
3 citroner
5 ägg
1 dl strösocker
1 1/2 dl grädde
Till servering: Gräddglass och Kumquats eller annan citrusfrukt
Gör så här:
Rör ihop samtliga ingredienser till pajdegen, tryck ut degen i en rund pajform som är ca 22-25 cm i diameter. Låt stå kallt i ca 1 timme,ställ ugnen på 200 grader och grädda pajskalet i ugnen i ca 15 minuter.
Ta sedan ut pajdegen och sänk temperaturen till ca 150 grader. Riv skalet på de nytvättade citronerna, pressa ut saften. Rör ihop ägg och socker i en annan skål, och rör ner grädden. Tillsätt citronsaften och skalen till smeten. Fyll pajdegen med fyllningen och låt stå i ugnen på 150 grader i ca 25 minuter.
Låt svalna i kylen innan servering.
Du behöver:
3 stycken formfransk
1 burk med kräftstjärtar
smör
1 mango
1 rödlök
en skvätt pressad lime
2-3 droppar tabasco ( frivilligt)
Flingsalt
Färsk dill
Gör så här:
Tärna mangon, hacka rödlöken och skala kräftorna. Rör sedan ihop i en skål,
droppa ner tabasco, pressad lime och en liten nypa flingsalt.
Rör om, och låt stå i kylen en stund innan servering.
Dela toasten , så det blir små fina snittar,
och grilla/ stek dem sedan i ett grillgärn/stekpanna med rikligt med smör.
Lägg upp räk- och mangosalladen och toppa med färsk dill.
Klart att serveras!
Ca 3-4 personer.
Färsk pasta
2 dl grädde
2dl creme fraiche
5-6 färska champinjoner
smör
300 gram Skinka/ kassler
1 msk köttfond
1 dl mjukost t.ex kavli
ev. lite redning ( vatten och mjöl)
salt & peppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Bryn strimlad skinka & den skivade svampen i smör så att de får lite fin färg. tillsätt grädde och creme fraiche. Låt sjuda för att få fram smakerna bättre. Tillsätt fonden, mjukosten och ev. redning.
Låt det sjuda, och smaka av med salt och peppar.
200 gram rumstempurerat smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde ( mjölk)
De två olika smakerna:
2 msk kakao
riven skal av en halv citron.
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa formen.
Rör / vispa matfettet och socker poröst.
Rör ner ett ägg i taget. Blanda mjölet och bakpulvret, och tillsätt till smeten.
Till sist rör ner vätskan.
Dela nu på smeten i två bunkar. ca 1/3-del i den ena – som du smaksätter med kakao.
Den andra smeten tillsätter du citronskalet i.
Lägg ett lager med citonsmeten, och sedan varvar du med chokladsmeten. osv.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
…. Idag är det Melvins födelsedag!
Grattis till vår fina 5 åring :
Morgonen började med (kråk-) sång och paketöppning, och sedan blev det pannkakastårta till frukost!
Grattis på födelsedagen 🙂
Ingredienser :
3 dl grädde
3ägggulor
1 msk vaniljsocker
3 msk florsocker
2 dl hackad polkagris
Garnering:
Hackad polkagris
Gör så här:
Hacka/hamra polkagrisen, det ska inte bli för mjöligt utan lite bitar .Vispa äggulor och florsocker poröst i en skål.Vispa grädden, och vaniljsocker, ganska länge så att den blir ordentligt fast, men inte så den skär sig. .Rör samman samtliga ingredienser i samma skål och vänd i polkagrisarna.
Spar lite till garnering.
Jag gjorde min polkaglass i muffinsplåten,
och la då ”garneringspolkagrisarna” i botten på varje muffinsform.Och sedan fyllde jag på med glassen. Sen ska det stå i frysen i minst 4 timmar innan servering.
3- 4 personer
Pannbiffarna:
Ca 500 gram blanfärs/ nötfärs
1 riven scharlottenlök
ca 15 klippta/skurna soltorkade tomater
2 ägg
3 msk ströbröd
1/2 tsk cayennepeppar
Salt och peppar
Timjan
Sås:
1 burk med Bonjourost ( paprika chili )
Ev. en skvätt fond eller buljong
2 1/2 dl grädde
Salt och peppar
1 -2 msk maizena
Serveras med råstekt potatis ( tar ca 1 timme att steka på medelstark värme på spisen ) Fast potatis,stek i stekpannan på medelhög värme med rikligt med olja, och dina favorit kryddor.
Blanda ihop blandfärsen med all ingredienser som ska vara i pannbiffen. Jag valde grillade soltorkade tomater och låg i olja, för att de är lite mer smakrika. Man kan med fördel göra pannbiffssmeten ett par timmar innan, och stå i kylskåp tills det är dags att steka.
Bryn biffarna tills de inte är rosa längre och ställ in dem på 100 grader i ugnen medan du gör såsen på den härliga skyn i stekpannan. Tillsätt ca 2 1/2 dl grädde och ev. fond. Rör i Bounjour osten i ( går även bra med creme fraiche ) vispa ihop och låt sjuda för att få fram alla goda smaker. Om du vill ha såsen en aning tjockare så red av den med Maizena. Smaka av med salt och peppar.
Lägg sedan i pannbiffarna i såsen och låt dessa sedan sjuda tillsammans ca 10 – 20 minuter.
Serveras med råstekt potatis.