Goda Vaniljbullar och after eight- bullar

 Idag har det varit regningt och blåsigt ute, så då bestämde Melvin att vi skulle baka vaniljbullar. Lika bra att baka dubbelsats, när man gör bullar, så att man kan frysa in lite tills man får gäster: 
 

Ca 60- 70 bullar.
ugn: 200- 225 grader

Dubbelsats:
100 gram jäst för söta degar
350 gram smör
10 dl standardmjölk
4 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
1 kryddmått salt
2,5 – 3 liter vetemjöl

Fyllning: 
5 äggulor
2-3 dl strösocker
300 gram rumstempurerat smör
4 tsk äkta vaniljsocker

Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke.
Smält smör, och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt. ( 37 grader) 
Häll över lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst upp sig ordentligt.
Sedan blandar du i mjölet, sockret, saltet och vaniljsockret.
Arbeta degen väl  , och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor.  Ca 1 timme ( om du väljer att göra enkelt sats , så räcker det med 30 minuter .) 


 

Under tiden som degen jäser så kan du göra vaniljfyllningen.
Rör ihop äggulorna, sockret, vaniljsockret och det rumstempurerade smöret.
Samt bra att placera ut bullformarna i god tid på plåtarna.

När degen har jäst klart, så dela den i 4- 6  delar och kavla ut dem, bred sedan ut vaniljkrämen.
och snåla inte på fyllningen, för bullarna blir saftigare med mer fyllning. Rulla sedan ihop den platta degen till längder, och dela med en degskrapa ,till  lagom stora bullar.

Duktiga Melvin! 

Låt sedan jäsa igen i ca 30- 40 minuter. Viktigt att bullarna få jäsa den tiden, för att de ska bli luftiga.
Pensla sedan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker , precis innan du ställer in dem i ugnen.

De ska vara i ugnen ca 10- 12 minuter, tills de blir lagom gyllene.

Jag och Melvin testade även att göra några after eight- bullar. ( dvs, la en after eight på varje bulle så fort de kom ut från ugnen. ) 
Och de blev gott! 

 

Jodå så Bullarna blev jättegoda – Så nu har vi ätit så många att vi nästan har ont i magen 🙂

0
1 kommentar

Kräftröra till bakad potatis

För 4 bakade potatis

300 gram skalade kräftstjärtar
5 stycken tvättade och skivade rädisor
2 finhackade salladslökar
1/2 kruka dill
1/2 kruka gräslök
1/2 dl creme fraiche ( 34%) 
några droppar tabasco
ev. citronpeppar
salt och peppar

Finhacka lök, gräslök och dill.
Blanda samman samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar (citronpeppar) ,
och låt stå kallt ett par timmar innan servering.

Gott att ha till bakad potatis och även gott att ha på mackan.

 

1
Kommentera

Ugnsbakad lax med kryddtäcke serverat med Risonisallad

2 personer:

250 gram risoni
Ruccolasallad
2 Laxskivor
2- 3 tsk Dijonsenap
3 msk matolja
ca 1/2 dl – citron
Flingsalt
Gräslök
ev. balsamvinäger

Kall sås:
50 gram Philadelphiaost
1/2 dl creme fraiche
1 tsk Röd currypasta
en liten skvätt pressad citron
Ca 1/2- 1 dl grovhackad gräslök
Salt

Gör så här:
Koka risoni enligt anvisningar på förpackningen, salta vattnet. Om ni vill ha ljummen Risonisallad- så vänta med detta momentet tills laxen börjar bli klar.
Sätt ugnen på 175- 200 grader.
Strö över med flingsaltet i en ugnssäkerform, lägg laxen med skinnet ner.
blanda ihop kryddblandningen på : matolja, citron, dijonsenap, lite salt, 1/2 dl grovklippt gräslök.
Bred över kryddblandningen över laxen. och ställ in den i ugnen. Ca 35- 40  minuter, tills laxen är klar oh täcket har fått en vacker färg.
Skölj ruccolasalladen och blanda den med risonin, och en liten skvätt balsamvinäger.
Den kalla såsen rör du ihop , philadelphia, creme fraiche, röd currypasta, citron, salt och gräslök.
Låt stå kallt tills laxen är färdig.

 Servera  såsen till fisken , med risonisalladen och lite skivade citroner.

0
Kommentera

Solrosbröd

Här kommer receptet

50 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
2 tsk salt
3 msk sirap
ca 13-14 dl rågsikt
4 dl solrosfrön

Garnering:
1 dl Solrosfrön

Ställ ugnen på 200-225 grader,
Smält smöret och värm upp det till fingervarmt tillsammans med mjölken, smula ner jästen i en bakbunke. Häll över lite av mjölkblandningen och lös upp jästen innan du häller i resten av vätskan.
Rör sedan ner mjölet och resten av ingredienserna i bunken, och arbeta degen väl.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. När det är dags att baka ut så rulla till fina små bullar , ca 16-20 bröd. Pensla med vatten innan du strör över solrosfröna.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter innan det är dags att grädda dem, i mitten på ugnen i ca 10-15 minuter.

Låt bröden svala på galler.

 

 

 

0
1 kommentar

Hallongrottor

 

Detta behöver du:
Muffinsformar : ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 vaniljsocker
200 gram smör

Garnering:  1 dl fast hallonsylt

Gör så här:

Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg ,
antingen för hand eller i matberedare.
Ställ ugnen på 200 grader.
Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med.
Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en mindre grop i varje kula och fyll upp med sylt.
Grädda hallongrottorna i mitten på ugnen i ca 10 minuter.  

5
3 kommentarer

Ostfylld kyckling med en fräsch Moghrabiahsallad

 
 
                                                                                
3 personer
Ca 250 gram Moghrabiah
5 st rädisor
3 st scharlottenlök
30- 40 gram babyspenat
1 burk med körsbärstomater
100 gram fetaost / getost
1 lime
timjan
salt
Koka Moghrabiah enligt anvisningar på förpackning och salta vattnet , skär löken, rädisorna och tomaterna och blanda ihop med den färdigkokta Moghrabiah.
Rör i babyspenaten och smula över den goda getosten, pressa över en lime . Garnera sedan med färsk timjan.
Ostfylld kycklingfileé
1 ask Cantadou 4 peppar
3 kycklingfileé
Smör till stekning
Salt och peppar Serveras med en ljummen Moghrabiahsallad.

Stek kycklingfilen tills köttet är vitt, salta och peppra. Dela dem sedan med ett snitt på sidan. Fyll upp dem med den goda osten ( Cantadou 4 peppar ) Låt bryna tills osten blivit mjuk och varm. Klar att serva !

 
0
Kommentera

Grattis Jacob

Idag är ingen vanlig dag  – för  idag är Jacobs födelsedag.
Hurra Hurra Hurra

Grattis till världens bästa Jacob  på 11 års dagen !   🙂

( Bilden är från egypten i vintras då vi körde 4-hjulingar  i öknen )

0
Kommentera

Knäckig rabarberpaj med kanel

Rabarberpaj
ca 5- 6 rabarberstjälkar
1 msk potatismjöl
1/2 dl strösocker
kanel

Pajsmeten: 
150 gram smör/margarin
1/2 dl sirap
1 dl grädde
2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl strösocker
 

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala rabarberna med potatisskalare, skär i lagom stora fina bitar.
Pudra pajformen med potatismjöl.
Fyll upp pajformen med rabarberna, och sockra och strö över kanel.

Pajsmeten : Smält smöret i en kastrull på spisen, tillsätt grädde och sirap. Ta bort kastrullen från spisen.
Blanda de torra ingredienserna, och tillsätt i kastrullen, blanda runt och häll över havresmeten över
rabarberna.
Låt sedan stå i ugnen i 30- 40  minuter, tills pajen fått en fin färg.

Serveras med vaniljglass, eller vaniljvisp. 
 

 

0
3 kommentarer

Chokladkakor / chokladbröd

Småkakor är lite roligt att baka, eftersom det inte tar så lång tid,
och oftast är perfekt att frysa ner och tina upp lagom tills man
får lite oväntade fikagäster 🙂

Sist så bakade vi jättegoda småkakor med choklad i och
Nomi tycker det är så roligt att vara med i köket och hjälpa till :

För er som  undrar vad det är för fina kak- och kokböcker som är med på
bilden , så är det två jättefina böcker som jag har blivit ägare till:

Först och främst är den : ”Söta saker ” – en jättefin bok om kakor och andra sötsaker.
Så himla fina bilder och trevliga recept. En jättesöt bok!
Sedan är det : ” Familjens hälsokokbok” ,  en trevlig kokbok på bra och varierad vardagsmat.
Kanonbra att ha och titta i när inspirationen tryter.

Och nu till receptet,
du behöver följande :

 
 

 

200gram margarin
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
4 msk kakao
1/2 dl sirap
1tsk vaniljsocker
1 1/2  tsk bikarbonat
100 gram ljus blockchoklad 

Gör så här:

 

Starta ugnen och sätt den på ca 175 grader
Tärna ner margarinet och blanda de torra ingredienserna innan du rör i dem bland margarinet och tillsätt sirapen och den hackade chokladen .
Knåda ihop till en deg,och rulla denna till en längd.
Skär mynt av degrullen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
grädda i 8-12 minuter , beroende på ugn.

Låt svalna något innan servering.

Det är även gott att välja vit blockchoklad .
Och så går kakan perfekt att frysa också.

Trevlig Tisdag!! 

0
Kommentera

Frisk citronpaj

 

Frisk citronpaj med citrusfrukter.

 

Pajdegen:

100 gram rumstempurerat margarin
3 dl vetemjöl
4 msk strösocker
2 msk kallt vatten

Fyllning:

3 citroner
5 ägg
1 dl strösocker
1 1/2 dl grädde

Till servering: Gräddglass och Kumquats eller annan citrusfrukt

Gör så här:

Rör ihop samtliga ingredienser till pajdegen, tryck ut degen i en rund pajform som är ca 22-25 cm i diameter.               Låt stå kallt i ca 1 timme,ställ ugnen på 200 grader och grädda pajskalet i ugnen  i ca 15 minuter.

Ta sedan ut pajdegen och sänk temperaturen till ca 150 grader. Riv skalet på de nytvättade citronerna, pressa ut saften. Rör ihop ägg och socker i en annan skål, och rör ner grädden. Tillsätt citronsaften och skalen till smeten. Fyll pajdegen med fyllningen och låt stå i ugnen på 150 grader i ca 25 minuter.

Låt svalna i kylen innan servering.

0
5 kommentarer