Idag har det varit regningt och blåsigt ute, så då bestämde Melvin att vi skulle baka vaniljbullar. Lika bra att baka dubbelsats, när man gör bullar, så att man kan frysa in lite tills man får gäster:
Ca 60- 70 bullar.
ugn: 200- 225 grader
Dubbelsats:
100 gram jäst för söta degar
350 gram smör
10 dl standardmjölk
4 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
1 kryddmått salt
2,5 – 3 liter vetemjöl
Fyllning:
5 äggulor
2-3 dl strösocker
300 gram rumstempurerat smör
4 tsk äkta vaniljsocker
Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke.
Smält smör, och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt. ( 37 grader)
Häll över lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst upp sig ordentligt.
Sedan blandar du i mjölet, sockret, saltet och vaniljsockret.
Arbeta degen väl , och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor. Ca 1 timme ( om du väljer att göra enkelt sats , så räcker det med 30 minuter .)
Under tiden som degen jäser så kan du göra vaniljfyllningen.
Rör ihop äggulorna, sockret, vaniljsockret och det rumstempurerade smöret.
Samt bra att placera ut bullformarna i god tid på plåtarna.
När degen har jäst klart, så dela den i 4- 6 delar och kavla ut dem, bred sedan ut vaniljkrämen.
och snåla inte på fyllningen, för bullarna blir saftigare med mer fyllning. Rulla sedan ihop den platta degen till längder, och dela med en degskrapa ,till lagom stora bullar.
Duktiga Melvin!
Låt sedan jäsa igen i ca 30- 40 minuter. Viktigt att bullarna få jäsa den tiden, för att de ska bli luftiga.
Pensla sedan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker , precis innan du ställer in dem i ugnen.
De ska vara i ugnen ca 10- 12 minuter, tills de blir lagom gyllene.
Jag och Melvin testade även att göra några after eight- bullar. ( dvs, la en after eight på varje bulle så fort de kom ut från ugnen. )
Och de blev gott!
Jodå så Bullarna blev jättegoda – Så nu har vi ätit så många att vi nästan har ont i magen 🙂