Detta behöver du:
Muffinsformar : ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 vaniljsocker
200 gram smör
Garnering: 1 dl fast hallonsylt
Gör så här:
Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg ,
antingen för hand eller i matberedare.
Ställ ugnen på 200 grader.
Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med.
Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en mindre grop i varje kula och fyll upp med sylt.
Grädda hallongrottorna i mitten på ugnen i ca 10 minuter.
Koka Moghrabiah enligt anvisningar på förpackning och salta vattnet , skär löken, rädisorna och tomaterna och blanda ihop med den färdigkokta Moghrabiah.
Rör i babyspenaten och smula över den goda getosten, pressa över en lime . Garnera sedan med färsk timjan.
Ostfylld kycklingfileé
1 ask Cantadou 4 peppar
3 kycklingfileé
Smör till stekning
Salt och peppar Serveras med en ljummen Moghrabiahsallad.
Stek kycklingfilen tills köttet är vitt, salta och peppra. Dela dem sedan med ett snitt på sidan. Fyll upp dem med den goda osten ( Cantadou 4 peppar ) Låt bryna tills osten blivit mjuk och varm. Klar att serva !
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala rabarberna med potatisskalare, skär i lagom stora fina bitar.
Pudra pajformen med potatismjöl.
Fyll upp pajformen med rabarberna, och sockra och strö över kanel.
Pajsmeten : Smält smöret i en kastrull på spisen, tillsätt grädde och sirap. Ta bort kastrullen från spisen.
Blanda de torra ingredienserna, och tillsätt i kastrullen, blanda runt och häll över havresmeten över
rabarberna.
Låt sedan stå i ugnen i 30- 40 minuter, tills pajen fått en fin färg.
Småkakor är lite roligt att baka, eftersom det inte tar så lång tid,
och oftast är perfekt att frysa ner och tina upp lagom tills man
får lite oväntade fikagäster 🙂
Sist så bakade vi jättegoda småkakor med choklad i och
Nomi tycker det är så roligt att vara med i köket och hjälpa till :
För er som undrar vad det är för fina kak- och kokböcker som är med på
bilden , så är det två jättefina böcker som jag har blivit ägare till:
Först och främst är den : ”Söta saker ” – en jättefin bok om kakor och andra sötsaker.
Så himla fina bilder och trevliga recept. En jättesöt bok!
Sedan är det : ” Familjens hälsokokbok” , en trevlig kokbok på bra och varierad vardagsmat.
Kanonbra att ha och titta i när inspirationen tryter.
Och nu till receptet,
du behöver följande :
200gram margarin
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
4 msk kakao
1/2 dl sirap
1tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bikarbonat
100 gram ljus blockchoklad
Gör så här:
Starta ugnen och sätt den på ca 175 grader
Tärna ner margarinet och blanda de torra ingredienserna innan du rör i dem bland margarinet och tillsätt sirapen och den hackade chokladen .
Knåda ihop till en deg,och rulla denna till en längd.
Skär mynt av degrullen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
grädda i 8-12 minuter , beroende på ugn.
Låt svalna något innan servering.
Det är även gott att välja vit blockchoklad .
Och så går kakan perfekt att frysa också.
Till servering: Gräddglass och Kumquats eller annan citrusfrukt
Gör så här:
Rör ihop samtliga ingredienser till pajdegen, tryck ut degen i en rund pajform som är ca 22-25 cm i diameter. Låt stå kallt i ca 1 timme,ställ ugnen på 200 grader och grädda pajskalet i ugnen i ca 15 minuter.
Ta sedan ut pajdegen och sänk temperaturen till ca 150 grader. Riv skalet på de nytvättade citronerna, pressa ut saften. Rör ihop ägg och socker i en annan skål, och rör ner grädden. Tillsätt citronsaften och skalen till smeten. Fyll pajdegen med fyllningen och låt stå i ugnen på 150 grader i ca 25 minuter.
Du behöver:
3 stycken formfransk
1 burk med kräftstjärtar
smör
1 mango
1 rödlök
en skvätt pressad lime
2-3 droppar tabasco ( frivilligt)
Flingsalt
Färsk dill
Gör så här:
Tärna mangon, hacka rödlöken och skala kräftorna. Rör sedan ihop i en skål,
droppa ner tabasco, pressad lime och en liten nypa flingsalt.
Rör om, och låt stå i kylen en stund innan servering.
Dela toasten , så det blir små fina snittar,
och grilla/ stek dem sedan i ett grillgärn/stekpanna med rikligt med smör.
Lägg upp räk- och mangosalladen och toppa med färsk dill.
Ca 3-4 personer.
Färsk pasta
2 dl grädde
2dl creme fraiche
5-6 färska champinjoner
smör
300 gram Skinka/ kassler
1 msk köttfond
1 dl mjukost t.ex kavli
ev. lite redning ( vatten och mjöl)
salt & peppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Bryn strimlad skinka & den skivade svampen i smör så att de får lite fin färg. tillsätt grädde och creme fraiche. Låt sjuda för att få fram smakerna bättre. Tillsätt fonden, mjukosten och ev. redning.
De två olika smakerna:
2 msk kakao
riven skal av en halv citron.
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa formen.
Rör / vispa matfettet och socker poröst.
Rör ner ett ägg i taget. Blanda mjölet och bakpulvret, och tillsätt till smeten.
Till sist rör ner vätskan.
Dela nu på smeten i två bunkar. ca 1/3-del i den ena – som du smaksätter med kakao.
Den andra smeten tillsätter du citronskalet i.
Lägg ett lager med citonsmeten, och sedan varvar du med chokladsmeten. osv.