Det är ju inte så många dagar kvar till advent…
Så jag har faktiskt redan börjat med att göra lite adventsfint här hemma i köket 😀
Och detta köpte jag igår, ett stort ljusfat, som jag tyckte passade perfekt på min köksö :
Fatet dekorerade jag med stora blockljus torkade apelsivskivor , och kanelstänger :
Jag tycker att det är jättefint när man knyter ihop några kanelstänger med ett naturfärgat snöre :
Torkade apelsiner :
Ställ ugnen på 75 grader
Skiva tunna skivor av 1 – 2 apelsiner.
Lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt
Ställ in dem i ugn i ca 2- 3 timmar
( det beror på hur tjocka skivorna är )
När de är torkade kan du använda dem att dekorera med ,
både fat, paket eller julblommor du ska ge bort ! :-D´
En av de mest uppskattade pajarna här på matbloggen. Krämig, enkel & god.
Glöm inte följa mig på Instagram för fler tips : @jennysmatblogg
.
6-8 personer
Pajdegen:
5 dl vetemjöl
250 gram tärnat smör
1 tsk salt
4 msk kallt vatten
Fyllningen:
Ca 250 gram strimlad skinka / rökt kassler
färsk Broccoli
1/2 tub mjukost
1 dl lagrad riven ost
2,5 dl Creme fraiche
2 ägg
Salt och peppar
Garnering:
Riven Ost
Gör så här
Ställ ugnen på 225 grader. Gör pajdegen och platta ut den i pajformen,( ca 22- 26 diameter )
ställ i kylskåpen medan du lagar till röran. Bryn skinkan lätt och tillsätt creme fraiche och mjukost. Vispa sedan äggen lätt innan du rör ner. Salta och peppra och rör i osten, låt alltsammans sjuda upp. Fyll upp pajskalet med röran och tillsätt önskad mängd färsk broccoli. Ställ in i ugnen, grädda pajen i mitten av ugnen. Efter ca 20 minuter tar du ut pajen och strör över ost – ställ sedan in pajen i ugnen igen i ca 20 minuter till.
Kan med fördel stå och svalna en stund innan den serveras,
Serveringstips: Sallad med ruccola körsbärstomat, fårost och en skvätt balsamvinäger.
Idag kommer min lillasyster hit med Nea och Lova, för att stanna ett par dagar! 🙂
Så sen när de stora barnen slutat skolan, så ska vi åka till Leo´s lekland allihopa.
Och eftersom vi får besök till lunch, så tänkte vi laga Nomis nya favoritmat. En korvgryta med texmex-smak :
Detta behöver du :
Ris
700 gram falukorv
Smör
1 riven gullök
5 dl creme fraiche
1 dl passerade tomater ( alternativ blanda ut med lite ketchup )
Tacomix
Serveras med sallad och majs
Gör så här :
Koka riset enligt anvisningar på förpackning,
Bryn korven lätt i rikligt med smör.
Riv ner 1/2 – 1 gullök och tillsätt creme fraichen, rör även ner passerad tomat. Låt sjuda på svag värme
Och till sist krydda med tacokrydda ( ca 1/2 påse – eller mer / mindre. )
Smaka er fram till hur stark mat ni tycker om. Låt sjuda i 5- 10 minuter innan du serverar grytan.
Ca 2 dl turkisk yougurt
150 gram fetaost
1/2 pressad vitlök
1 citron
Färsk grovhackad persilja
salt och peppar
Mosa fetosten med yougurten , och rör persiljan, vitlöken. Pressa ca 3 msk saft från citronen , och smaka sedan
av röran med salt och peppar.
Låt stå i kylen ett par timmar innan severing.
Idag har det varit regningt och blåsigt ute, så då bestämde Melvin att vi skulle baka vaniljbullar. Lika bra att baka dubbelsats, när man gör bullar, så att man kan frysa in lite tills man får gäster:
Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke.
Smält smör, och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt. ( 37 grader)
Häll över lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst upp sig ordentligt.
Sedan blandar du i mjölet, sockret, saltet och vaniljsockret.
Arbeta degen väl , och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor. Ca 1 timme ( om du väljer att göra enkelt sats , så räcker det med 30 minuter .)
Under tiden som degen jäser så kan du göra vaniljfyllningen.
Rör ihop äggulorna, sockret, vaniljsockret och det rumstempurerade smöret.
Samt bra att placera ut bullformarna i god tid på plåtarna.
När degen har jäst klart, så dela den i 4- 6 delar och kavla ut dem, bred sedan ut vaniljkrämen.
och snåla inte på fyllningen, för bullarna blir saftigare med mer fyllning. Rulla sedan ihop den platta degen till längder, och dela med en degskrapa ,till lagom stora bullar.
Duktiga Melvin!
Låt sedan jäsa igen i ca 30- 40 minuter. Viktigt att bullarna få jäsa den tiden, för att de ska bli luftiga.
Pensla sedan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker , precis innan du ställer in dem i ugnen.
De ska vara i ugnen ca 10- 12 minuter, tills de blir lagom gyllene.
Jag och Melvin testade även att göra några after eight- bullar. ( dvs, la en after eight på varje bulle så fort de kom ut från ugnen. )
Och de blev gott!
Jodå så Bullarna blev jättegoda – Så nu har vi ätit så många att vi nästan har ont i magen 🙂
300 gram skalade kräftstjärtar
5 stycken tvättade och skivade rädisor
2 finhackade salladslökar
1/2 kruka dill
1/2 kruka gräslök
1/2 dl creme fraiche ( 34%)
några droppar tabasco
ev. citronpeppar
salt och peppar
Finhacka lök, gräslök och dill.
Blanda samman samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar (citronpeppar) ,
och låt stå kallt ett par timmar innan servering.
Gott att ha till bakad potatis och även gott att ha på mackan.
Kall sås:
50 gram Philadelphiaost
1/2 dl creme fraiche
1 tsk Röd currypasta
en liten skvätt pressad citron
Ca 1/2- 1 dl grovhackad gräslök
Salt
Gör så här:
Koka risoni enligt anvisningar på förpackningen, salta vattnet. Om ni vill ha ljummen Risonisallad- så vänta med detta momentet tills laxen börjar bli klar.
Sätt ugnen på 175- 200 grader.
Strö över med flingsaltet i en ugnssäkerform, lägg laxen med skinnet ner.
blanda ihop kryddblandningen på : matolja, citron, dijonsenap, lite salt, 1/2 dl grovklippt gräslök.
Bred över kryddblandningen över laxen. och ställ in den i ugnen. Ca 35- 40 minuter, tills laxen är klar oh täcket har fått en vacker färg.
Skölj ruccolasalladen och blanda den med risonin, och en liten skvätt balsamvinäger.
Den kalla såsen rör du ihop , philadelphia, creme fraiche, röd currypasta, citron, salt och gräslök.
Låt stå kallt tills laxen är färdig.
Servera såsen till fisken , med risonisalladen och lite skivade citroner.
Ställ ugnen på 200-225 grader,
Smält smöret och värm upp det till fingervarmt tillsammans med mjölken, smula ner jästen i en bakbunke. Häll över lite av mjölkblandningen och lös upp jästen innan du häller i resten av vätskan.
Rör sedan ner mjölet och resten av ingredienserna i bunken, och arbeta degen väl.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. När det är dags att baka ut så rulla till fina små bullar , ca 16-20 bröd. Pensla med vatten innan du strör över solrosfröna.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter innan det är dags att grädda dem, i mitten på ugnen i ca 10-15 minuter.
Detta behöver du:
Muffinsformar : ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 vaniljsocker
200 gram smör
Garnering: 1 dl fast hallonsylt
Gör så här:
Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg ,
antingen för hand eller i matberedare.
Ställ ugnen på 200 grader.
Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med.
Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en mindre grop i varje kula och fyll upp med sylt.
Grädda hallongrottorna i mitten på ugnen i ca 10 minuter.
Koka Moghrabiah enligt anvisningar på förpackning och salta vattnet , skär löken, rädisorna och tomaterna och blanda ihop med den färdigkokta Moghrabiah.
Rör i babyspenaten och smula över den goda getosten, pressa över en lime . Garnera sedan med färsk timjan.
Ostfylld kycklingfileé
1 ask Cantadou 4 peppar
3 kycklingfileé
Smör till stekning
Salt och peppar Serveras med en ljummen Moghrabiahsallad.
Stek kycklingfilen tills köttet är vitt, salta och peppra. Dela dem sedan med ett snitt på sidan. Fyll upp dem med den goda osten ( Cantadou 4 peppar ) Låt bryna tills osten blivit mjuk och varm. Klar att serva !