6 personer
Fyllningen
Sätt ugnen på 200- 225 grader
6 personer
Fyllningen
Sätt ugnen på 200- 225 grader
Gott till kaffet!
Dagens lilla tips blir, Dillmos 🙂
Jag tycker iallfall att det godaste potatismoset till stekt fisk,
är just hemmagjort Dillmos!
Du gör precis som vanligt potatismos.
Kokar potatis tills den är mjuk, en rejäl klick smör, lite grädde och ganska mycket salt.
Sedan finhackar du ner massa färsk dill.
Jättegott!! 🙂
Du behöver
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
Garnering : 200 gram mjölkchoklad
Gör så här :
Koka upp grädde, socker,och sirap i en storbottnad kastrull.
Det ska sjuda fram tills det klarar ”kulprovet” (D.v.s att du kyler ner ca en tsk av den kokande kolan i ett glas med kallt vatten,
och denna går att forma till en kula )
För jag vill inte att godiset ska bli jättehårt – utan föredrar att det bara blir segt.
Och då drar du bort kastrullen från plattan.
Beroende på hur tjock du vill ha kolan så väljer du mindre / större form att hälla ut kolan på.
Lägg ett bakplåtspapper i botten- för att underlätta när du ska ta upp kolan och skära den i bitar.
Smält mjölkchokladen över vattenbad och bred den sedan över kolan .
Skiva de skalade morötterna i mynt, och klyfta löken.
Bryn detta lätt med matolja i en stor gryta, de ska inte få färg, utan bara mjukna upp.
Häll i vatten / hummerbuljong och låt detta sjuda upp.
Stöt saffranet, och rör ner tillsammans med grädden , låt det sjuda upp igen.
Tärna upp den tinade fisken, salta lite lätt och rör ner i soppan – låt detta sjuda på svag värmen,
tills fisken är klar ( 8-12 minuter ) Det beror på hur stora bitar du har i soppan.
När soppan sjudit färdigt, så ta av den från värmen och vänd ner kräftstjärtarna.
Serveras med vitlöksbröd
Smaklig Måltid
Idag tänkte jag bjuda på Fylld köttfärslimpa :
Du behöver för 7- 8 portioner :
1 kg köttfärs
smör
1 pressad vitlök
1 finriven gullök
2 ägg
1 dl ströbröd
1 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
nymalen peppar
1 tsk salt
2 askar med creme bonjour / alt. 1 ask philadelphiaost
Serveras med potatismos och brysselkål.
Gör så här :
Ställ ugnen på 175- 200 grader.
Blanda ströbröd, grädde, mjölk , salt och peppar i en skål.
Rör även ner bägge äggen i denna smet, och låt detta sedan stå och dra en stund.
Riv sedan ner löken , och pressa ner vitlöksklyfta innan du blandar smeten med köttfärsen.
Dela köttfärssmeten i två delar, och platta sedan ut dem på plastfolie.
Bred ut philadelphiaosten, och rulla sedan ihop detta till en fin köttfärslimpa.
Lägg i smord form och in i ugnen i ca 40- 50 minuter.
Låt stå i ugnen i ca 40- 50 minuter, eller tills färsen är genomstekt.Servera sedan den fyllda köttfärslimpan till ett gott potatismos och lite. Färsk , nykokt brysselkål.
Fatet dekorerade jag med stora blockljus torkade apelsivskivor , och kanelstänger :
Jag tycker att det är jättefint när man knyter ihop några kanelstänger med ett naturfärgat snöre :
Fyllningen:
Ca 250 gram strimlad skinka / rökt kassler
färsk Broccoli
1/2 tub mjukost
1 dl lagrad riven ost
2,5 dl Creme fraiche
2 ägg
Salt och peppar
Garnering:
Riven Ost
Gör så här
Ställ ugnen på 225 grader. Gör pajdegen och platta ut den i pajformen,( ca 22- 26 diameter )
ställ i kylskåpen medan du lagar till röran. Bryn skinkan lätt och tillsätt creme fraiche och mjukost. Vispa sedan äggen lätt innan du rör ner. Salta och peppra och rör i osten, låt alltsammans sjuda upp. Fyll upp pajskalet med röran och tillsätt önskad mängd färsk broccoli. Ställ in i ugnen, grädda pajen i mitten av ugnen. Efter ca 20 minuter tar du ut pajen och strör över ost – ställ sedan in pajen i ugnen igen i ca 20 minuter till.
Kan med fördel stå och svalna en stund innan den serveras,
Serveringstips: Sallad med ruccola körsbärstomat, fårost och en skvätt balsamvinäger.
Koka riset enligt anvisningar på förpackning,
Bryn korven lätt i rikligt med smör.
Riv ner 1/2 – 1 gullök och tillsätt creme fraichen, rör även ner passerad tomat. Låt sjuda på svag värme
Och till sist krydda med tacokrydda ( ca 1/2 påse – eller mer / mindre. )
Smaka er fram till hur stark mat ni tycker om. Låt sjuda i 5- 10 minuter innan du serverar grytan.
Smaklig Måltid
Ca 2 dl turkisk yougurt
150 gram fetaost
1/2 pressad vitlök
1 citron
Färsk grovhackad persilja
salt och peppar
Mosa fetosten med yougurten , och rör persiljan, vitlöken. Pressa ca 3 msk saft från citronen , och smaka sedan
av röran med salt och peppar.
Låt stå i kylen ett par timmar innan severing.