Pepparkakshus

Nu i eftermiddag har vi julpysslat och dekorerat pepparkakshus,
så det står det härliga till! Ja- alla barnen utom Nomi  har gjort tjusiga  pepparkakshus-
för Nomi åt upp sitt innan  det var dags att göra dem fina 😀  En sådan liten gullunge!!

 

 

Här har Thelma gjort istappar på sitt fina pepparkakshus :

 

 
Det kräver koncentration och lite provsmakande av godiset
för att göra riktigt fina pepparkakshus 😀

 



Och även massa julmusik  gör det ännu roligare att pyssla :

 

Färglada non-stop är toppen att dekorera med,
och glasyren kan man enkelt göra själv –
men jag tycker dessa som man köper i små tuber
är enklare för barnen  :

 

 Och så här tjusigt blev resultatet !!  😀

 

 

Jacobs :


 

Melvins :

 

Och Thelmas :


 

 


Här ska vi ställa väckarklockan lite extra tidigt imorgon,
för det är ju  Julkalendern då !!
Och det har vi som tradition att alltid titta på på morgonen innan skolan och jobbet   🙂

 

 

 

0
Kommentera

Pepparkaksgodis

Missa inte att följa mig på instagram för ännu mera jolgodis uppdateringar:
@jennysmatblogg

Det här behöver du :
150 gram pepparkakor
100 gram färskost ( som tex. Philadelphia )
ca 200 gram mjölkchoklad

Garnering : florsocker

Gör så här :

Mixa pepparkakorna i en mixer, tills det bara är smulor.
Häll sedan dessa i en skål, och rör ner färskosten.
Forma till lagom stora kulor:

Sedan chokladdoppar du dessa småkulor i chokladen och ställ dem kallt igen,
tills det är dags att servera.

Och ställ sedan dessa kallt under tiden som du smälter chokladen över ett  vattenbad.

Då tar du fram dem och lägger dem i en vacker skål, och pudrar florsocker över.

Lätt som en plätt – och supergott adventsgodis!  🙂

 

pepparkaksgodis

0
9 kommentarer

Valnötskola

 

kanel
Denna kolan var extremt god – och tacksamt nog mycket lättgjord

Du behöver
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
100 gram valnötter / hasselnötter

Gör så här :
Koka upp grädde, socker, och sirap i en storbottnad kastrull.
Det ska sjuda fram tills det klarar ”kulprovet”
(D.v.s att du kyler ner ca en tsk av den kokande kolan i ett glas med kallt vatten,
och denna går att forma till en kula )
Då drar du bort kastrullen från plattan, och häller ner de hackade nötterna.
Beroende på hur tjock du vill ha kolan så väljer du mindre / större form att hälla ut kolan på.
Lägg ett bakplåtspapper i botten-  för att underlätta när du ska ta upp kolan och skära den i bitar.

Låt svalna innan du skär i lagom bitar.
 

 

0
Kommentera

Mjölk- ischoklad

 
Igår gjorde jag en ny variant av ischoklad,
jag valde en smaksatt mjölkchoklad, med blandannat hackad mandel i :

ischoklad

Du behöver :
130 gram Valfri smaksatt mjölkchoklad
50 – 75 gram kokosfett

Bra att ha : Ischoklad formar

Gör så här :

Smält kokosfettet över ett vattenbad, och rör om tills det har smält,
bryt då ner chokladen och rör om tills det har löst sig.
Då fyller du upp ischokladformarna, med hjälp av en sked.
Ställ sedan in i kylen ,tills de har stelnat.

Och sedan varvade jag även  några
av de här med vit ischoklad och denna mjölk-ischokladen :

Så Gott!!

Och det kan nog vara några bland de enklaste julgodiset att göra dessutom 🙂

1
Kommentera

Lätta tunnbrödskorgar med kräftfyllning

Idag blir det en liten förrätt nämligen  :Lätta tunnbrödskorgar med kräftfyllning. 

Hittade detta tipset på recept.nu och ville såklart genast testa denna lätta förrätt.
Och gott var det också 🙂

Bröden torkar du i ugnen på 200 grader, i ca 5- 10 minuter.
Håll koll på dem så att det inte bränns.
Du torkar dem genom att lägga tunnbrödet ( jag valde runda tunnbröd ) över koppar/ Glas.
Och lägg ett litet bakplåtspapper emellan koppen och brödet – så att det inte fastnar.

När brödet sedan svalnat så fyller du dem med en god kräftröra och garnerar med citron, dill och lök

Fördelen med denna är att den är lätt att förbereda – så det är en perfekt förrätt.
Både kräftorna och bröden kan du göra innan, och sedan bara lägga upp och garnera precis innan ni ska äta.


0
Kommentera

Finaste julstjärnan

Jag har fått världens finaste Julstjärna ! 😀
Den är så fin  
 

Det är Jacob som har gjort denna,
och nu hänger den  så fint och pryder vårat fönster –  så att alla som går förbi kan se den :

Absolut den finaste julstjärnan, någonsin.

0
Kommentera

Thelmas Marshmallows-klubbor

Idag har vi varit ute i pulkabacken hela förmiddagen !  🙂
Bäst att passa på nu , för man har ju ingen aning om hur länge snön stannar kvar…

 

Och dessa fina Marshmallows-klubbor har Thelma gjort :

Du behöver till 20 klubbor :
20 Marshmallow
20 grillspett i trä
50-100  gram mjölkchoklad
1 dl Kokos

 

 

 

Trä på Marshmallow på träspetten, häll upp kokos på ett litet fat.
Smält chokladen över ett vattenbad, doppa toppen på Marshmallow
och försök se till att överskottet av choklad rinner av innan du doppar detta i kokosen .

Låt torka ståendes, i tillexempel ett glas
 
 

 

0
Kommentera

Friterad banan

 

Enkelt att göra hemma – men var försiktig med den varma oljan!

2 personer

2 bananer
neutral olja
Vaniljglass
(lönn) -Sirap

Frityrsmet
1 dl vetemjöl
1/2 msk bakpulver
1 dl iskallt vatten

Starta upp fritösen. ( Eller om ni inte har en fritös : Häll i oljan i stekpannan och värm upp oljan. ) Blanda mjölet och bakpulvret och sedan det iskalla vattnet, skala bananerna och dela dem i mitten på längden.
Doppa dem i frityrsmetan och lägg dem sedan i oljan ( testa om det är lagom varmt sedan genom att doppa en liten droppe av frityrsmeten och se om det börjar bubbla och fräsa.  ) Ca 180 grader
Låt dem friteras tills de är gyllene och ta sedan upp dem och lägg dem på hushållspapper och låt överskottet av oljan rinna av.
Servera med vaniljglass och lönnsirap ,vanlig sirap går också bra.

0
1 kommentar

Kladdkaka med snötäcke

kladd

Obs!! Denna kladdkakan ska stå kallt i ca 2 timme innan servering,
Men den får gärna stå kallt över natten !   🙂 Viktigt!

Det här behöver du :
4 dl strösocker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör

ströbröd och matfett till smörjning av form

Garnering:
100 gram vit blockchoklad
2 msk grädde

r så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Blanda samtliga ingredienser till kladdkakan. Och rör ihop.


Häll upp i en smord och bröad form ( ca 24-26 cm)Gräddas i ugn ca 25- 30 minuter.
Under tiden smälter du blockchokladen , som du brytit och hällt över 2 msk grädde , över ett vattenbad.
Detta brer du sedan ut över kakan – när den svalnat lite.

Kladdkakan ska stå kallt innan , gärna minst två timmar innan den ska serveras

0
4 kommentarer

Pizza med mozzarella och bacon

2 stora pizzor

Pizzadeg
8dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
80-100 gram smör
2 dl mjölk

Fyllning
Tomatpureé
Lättstekt klippt bacon 2 pkt
Scarlottenlök
Mozarella
Timjan
Feffaroni
Skivad tomat

Rör ihop mjölet och bakpulvret innan du tärnar ner smöret och tillsätter mjölken. Knåda till en deg. Dela den på två och börja kavla ut pizzabotten.
Bred ut tomatpuree över pizzan, fyll på med bacon, tomat, lök , feffaroni och timjan.

In i ugnen tills pizzabotten blivit gyllenebrun och osten smält. Servera med en god sallad!

0
Kommentera