Mjölk- ischoklad

 
Igår gjorde jag en ny variant av ischoklad,
jag valde en smaksatt mjölkchoklad, med blandannat hackad mandel i :

ischoklad

Du behöver :
130 gram Valfri smaksatt mjölkchoklad
50 – 75 gram kokosfett

Bra att ha : Ischoklad formar

Gör så här :

Smält kokosfettet över ett vattenbad, och rör om tills det har smält,
bryt då ner chokladen och rör om tills det har löst sig.
Då fyller du upp ischokladformarna, med hjälp av en sked.
Ställ sedan in i kylen ,tills de har stelnat.

Och sedan varvade jag även  några
av de här med vit ischoklad och denna mjölk-ischokladen :

Så Gott!!

Och det kan nog vara några bland de enklaste julgodiset att göra dessutom 🙂

1
Kommentera

Lätta tunnbrödskorgar med kräftfyllning

Idag blir det en liten förrätt nämligen  :Lätta tunnbrödskorgar med kräftfyllning. 

Hittade detta tipset på recept.nu och ville såklart genast testa denna lätta förrätt.
Och gott var det också 🙂

Bröden torkar du i ugnen på 200 grader, i ca 5- 10 minuter.
Håll koll på dem så att det inte bränns.
Du torkar dem genom att lägga tunnbrödet ( jag valde runda tunnbröd ) över koppar/ Glas.
Och lägg ett litet bakplåtspapper emellan koppen och brödet – så att det inte fastnar.

När brödet sedan svalnat så fyller du dem med en god kräftröra och garnerar med citron, dill och lök

Fördelen med denna är att den är lätt att förbereda – så det är en perfekt förrätt.
Både kräftorna och bröden kan du göra innan, och sedan bara lägga upp och garnera precis innan ni ska äta.


0
Kommentera

Finaste julstjärnan

Jag har fått världens finaste Julstjärna ! 😀
Den är så fin  
 

Det är Jacob som har gjort denna,
och nu hänger den  så fint och pryder vårat fönster –  så att alla som går förbi kan se den :

Absolut den finaste julstjärnan, någonsin.

0
Kommentera

Thelmas Marshmallows-klubbor

Idag har vi varit ute i pulkabacken hela förmiddagen !  🙂
Bäst att passa på nu , för man har ju ingen aning om hur länge snön stannar kvar…

 

Och dessa fina Marshmallows-klubbor har Thelma gjort :

Du behöver till 20 klubbor :
20 Marshmallow
20 grillspett i trä
50-100  gram mjölkchoklad
1 dl Kokos

 

 

 

Trä på Marshmallow på träspetten, häll upp kokos på ett litet fat.
Smält chokladen över ett vattenbad, doppa toppen på Marshmallow
och försök se till att överskottet av choklad rinner av innan du doppar detta i kokosen .

Låt torka ståendes, i tillexempel ett glas
 
 

 

0
Kommentera

Friterad banan

 

Enkelt att göra hemma – men var försiktig med den varma oljan!

2 personer

2 bananer
neutral olja
Vaniljglass
(lönn) -Sirap

Frityrsmet
1 dl vetemjöl
1/2 msk bakpulver
1 dl iskallt vatten

Starta upp fritösen. ( Eller om ni inte har en fritös : Häll i oljan i stekpannan och värm upp oljan. ) Blanda mjölet och bakpulvret och sedan det iskalla vattnet, skala bananerna och dela dem i mitten på längden.
Doppa dem i frityrsmetan och lägg dem sedan i oljan ( testa om det är lagom varmt sedan genom att doppa en liten droppe av frityrsmeten och se om det börjar bubbla och fräsa.  ) Ca 180 grader
Låt dem friteras tills de är gyllene och ta sedan upp dem och lägg dem på hushållspapper och låt överskottet av oljan rinna av.
Servera med vaniljglass och lönnsirap ,vanlig sirap går också bra.

0
1 kommentar

Kladdkaka med snötäcke

kladd

Obs!! Denna kladdkakan ska stå kallt i ca 2 timme innan servering,
Men den får gärna stå kallt över natten !   🙂 Viktigt!

Det här behöver du :
4 dl strösocker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör

ströbröd och matfett till smörjning av form

Garnering:
100 gram vit blockchoklad
2 msk grädde

r så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Blanda samtliga ingredienser till kladdkakan. Och rör ihop.


Häll upp i en smord och bröad form ( ca 24-26 cm)Gräddas i ugn ca 25- 30 minuter.
Under tiden smälter du blockchokladen , som du brytit och hällt över 2 msk grädde , över ett vattenbad.
Detta brer du sedan ut över kakan – när den svalnat lite.

Kladdkakan ska stå kallt innan , gärna minst två timmar innan den ska serveras

0
4 kommentarer

Pizza med mozzarella och bacon

2 stora pizzor

Pizzadeg
8dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
80-100 gram smör
2 dl mjölk

Fyllning
Tomatpureé
Lättstekt klippt bacon 2 pkt
Scarlottenlök
Mozarella
Timjan
Feffaroni
Skivad tomat

Rör ihop mjölet och bakpulvret innan du tärnar ner smöret och tillsätter mjölken. Knåda till en deg. Dela den på två och börja kavla ut pizzabotten.
Bred ut tomatpuree över pizzan, fyll på med bacon, tomat, lök , feffaroni och timjan.

In i ugnen tills pizzabotten blivit gyllenebrun och osten smält. Servera med en god sallad!

0
Kommentera

Krämig kycklingpaj

 

6 personer

Pajdegen
5 dl vetemjöl
250 gram tärnat smör
1 tsk salt
4 msk kallt vatten

Fyllningen

3 stycken kycklingfileer
5 dl creme fraiche 34 %
3 tsk sambal oelek
1/2 orange paprika
2 st charlottenlök
1/2 – 1 dl Sweet Chilisås
salt
2-3 Maizena
Mozarella
  

Sätt ugnen på 200- 225 grader

Knåda ihop till en deg, och platta ut i pajformen. Ställ kallt medan du börjar med fyllningen.
Bryn kycklingen så att det inte finns någon rosa köttsaft kvar, stek sedan den hackade löken och paprikan, Rör i creme fraichen, chilisåsen och sambal oelek. Smaka av med salt. Koka upp med ett par tre msk maizena. Låt sjuda i 10 – 15 minuter.
Fyll upp pajskalet och sedan in i ugnen i ca 30 minuter, ta ut pajen och strö riven Mozarella över. Och ställ sedan in pajen i ugnen i ca 10 minuter till.
 
Klar att servera.
20
29 kommentarer

Sega chokladrutor med nöttäcke

 

Det här behöver du: 
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 gram  smör
3 dl strösocker
2 ägg
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Garnering :
ca 200 gram ( 2dl ) hackade mandel alt. nötter
 Gör så här: 
Sätt ugnen på ca 175- 200 grader.
 Blanda de torra ingredienserna förutom sockret , för du ska vispa smör och socker i en annan skål tills det blir poröst – rör sedan i äggen och de övriga ingredienserna i smör smeten.Smöra en långpanna / ugnspanna och bred ut smeten i pannan. Fördela den hackade mandeln över och in i ugnen i 15 minuter
Dela sedan i bitar ( tillexempel 5*5 cm ) innan kakan har svalnat för mycket, sedan blir det lite svårare att få fina bitar.

Gott till kaffet!

0
1 kommentar

Dillmos – extra gott till fisk

Dagens lilla tips blir, Dillmos 🙂

Jag tycker iallfall att det godaste potatismoset till stekt fisk,
är just hemmagjort Dillmos!

Du gör precis som vanligt potatismos.
Kokar potatis tills den är mjuk, en rejäl klick smör, lite grädde och ganska mycket salt.
Sedan finhackar du ner massa färsk dill.

Jättegott!! 🙂

 

 

0
Kommentera