Denna chokladfudgen med valnötter, är också riktigt goda!! Passar perfekt att bjuda på nu till Nyårsafton :
Du behöver :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
100 – 150 gram mjölkchoklad
100 gram grovhackade valnötter ( eller mer om man så önskar )
Gör så här :
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull.
låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar ”kul-provet ” .
Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig.
Rör sedan ner honung, och smör , de grovhackade valnötterna och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen.
Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet.
Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25 cm.
Låt detta sedan svalna , och skär lagom stora fina bitar och lägg upp i en skål.
Som förrätt till Nyår kan man servera hummer,
Och fyllda krustader med kräftfyllning
Det här behöver du till kräftfyllningen:
200 gram kräftstjärtar
3 msk creme fraiche
2 msk grovhackad gräslök
lite salt och peppar
Gör så här
Rör ihop samtliga ingredienser, och låt stå kallt innan den serveras.
Fyll sedan de små ostkorgarna med kräftröran och toppa med några strån gräslök.
Pepparkaksgodiset som jag skrev om igår , går att variera jättemycket.
Här har jag gjort samma pepparkakskulor, men dessa är doppade i mörkchoklad med lite flingsalt.
Det här behöver du :
150 gram pepparkakor
100 gram färskost (som t.ex Philadelphia )
ca 150 gram mörk kvalitets choklad ( 70 % )
Garnering : flingsalt
Gör så här : Mixa pepparkakorna i en mixer, tills det bara är smulor. Häll sedan dessa i en skål, och rör ner färskosten. Forma till lagom stora kulor: Sedan chokladdoppar du dessa småkulor i chokladen. Strö lite fint flingsalt över dem och ställ dem kallt igen,
Gör så här : . Grovhacka sötmandel. Ställ ugnen på 200 grader.
Stöt saffranet med lite strösocker, och sen rör du ihop detta med smör, resten av sockret med hjälp av en elvisp.
Tillsätt äggen, ett i taget medan du vispar.
I en annan skål blandar du samman vetemjöl, mandel och bakpulver och vispa i detta i smeten en kort tid- bara tills allt precis har blandat sig. Ta upp degen på ett mjölat bord och dela i två delar. Rulla till två längder(lika långa som bakplåten) och lägg demma på en bakplåt med bakplåtspapper. Baka längderna i ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.
Ta ut plåten och låt längderna svalna. – sänk värmen till 120 grader –
Och sen skär du upp längderna i långa /sneda bitar. lägg då tillbaka dem på plåten, med snittytan uppåt och torka dem i ca 30 minuter – eller tills de är torra.
Gör så här :
Häll upp grädde, socker och smör i en kastrull. Låt detta koka upp till en 120 grader
Eller tills den klarar kulprovet. Kulprovet är när du tar ca en tsk av den kokande smeten och kyler ner i kallt vatten. Och när du kan forma denna smeten till en mjuk kula
så är det färdig kokat. Ta bort kastrullen från plattan och bryt ner chokladen, rör om tills det blandat sig. Rör sedan ner de skalade pistagenötterna i smeten. Och häll sedan upp smeten i en bakplåtsklädd form. Ca 12*12 cm
Låt fudgen svalna i kylskåp, skär sedan lagom stora bitar när den svalnat ordentligt.
Gör så här :
Koka upp grädde, socker, kakao och sirap i en storbottnad kastrull.
Det ska sjuda fram tills det klarar ”kulprovet”
(D.v.s att du kyler ner ca en tsk av den kokande kolan i ett glas med kallt vatten,
och denna går att forma till en kula ) Då drar du bort kastrullen från plattan. Beroende på hur tjock du vill ha kolan så väljer du mindre / större form att hälla ut kolan på. Lägg ett bakplåtspapper i botten- för att underlätta när du ska ta upp kolan och skära den i bitar. När du hällt upp kolasmeten så placerar du ut after eight bitar över hela kolan, och efter ca 1 minut så kan du lätt smeta ut chokladen över hela kolan till ett jämnt lager. Låt svalna innan du skär i lagom bitar.
Nu i eftermiddag har vi julpysslat och dekorerat pepparkakshus, så det står det härliga till! Ja- alla barnen utom Nomi har gjort tjusiga pepparkakshus- för Nomi åt upp sitt innan det var dags att göra dem fina 😀 En sådan liten gullunge!!
Här har Thelma gjort istappar på sitt fina pepparkakshus :
Det kräver koncentration och lite provsmakande av godiset
för att göra riktigt fina pepparkakshus 😀
Och även massa julmusik gör det ännu roligare att pyssla :
Färglada non-stop är toppen att dekorera med,
och glasyren kan man enkelt göra själv –
men jag tycker dessa som man köper i små tuber
är enklare för barnen :
Och så här tjusigt blev resultatet !! 😀
Jacobs :
Melvins :
Och Thelmas :
Här ska vi ställa väckarklockan lite extra tidigt imorgon,
för det är ju Julkalendern då !!
Och det har vi som tradition att alltid titta på på morgonen innan skolan och jobbet 🙂
Gör så här :
Koka upp grädde, socker, och sirap i en storbottnad kastrull.
Det ska sjuda fram tills det klarar ”kulprovet”
(D.v.s att du kyler ner ca en tsk av den kokande kolan i ett glas med kallt vatten,
och denna går att forma till en kula )
Då drar du bort kastrullen från plattan, och häller ner de hackade nötterna.
Beroende på hur tjock du vill ha kolan så väljer du mindre / större form att hälla ut kolan på.
Lägg ett bakplåtspapper i botten- för att underlätta när du ska ta upp kolan och skära den i bitar.